«Я – громадянин України – європейської країни»

Про матеріал

Виховна година

Тема: «Я – громадянин України – європейської країни».

Мета: Сприяти усвідомленню учнями місця України серед інших країн, особливо Європи, допомогти зрозуміти важливість Європейського об'єднання, приналежність України до європейської сім'ї народів, акцентувати увагу на необхідності розширення знань про Україну як можливого члена Євросоюзу, розширювати знання учнів про Європейський Союз, країни, які в нього входять, сприяти формуванню нового європейського світогляду молоді, розвивати навички творчого мислення учнів шляхом їхнього включення у полеміку, формувати моральні пріоритети, які визначають людину найвищою цінністю.

Обладнання: комп'ютер, презентація, інтернет, роздавальний матеріал, ілюстраційний матеріал.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

Вступне слово вчителя.

Доброго дня, всім! Ось і закінчилось літо і настала осінь, яка щиро запрошує всіх учнів до цікавого та незвіданого світу знань. А сьогодні настав час вирушати у нову захоплюючу мандрівку дивовижною країною Знань. Тож я вам бажаю творчого натхнення, відкриття нових горизонтів у цьому навчальному році.

Слайд 2

Ті держави здатні стати великими,

у яких великі малі люди.

О. Довженко

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Нам постійно твердять про те, що Україна вже є європейською державою, але чи це дійсно так?

Напевно, Україна зможе по праву вважатися такою, коли в кожного її громадянина будуть європейська свідомість, європейське мислення, європейське бачення, європейська поведінка і … європейський рівень життя.

Коли кожен зможе з гордістю сказати: «Я – громадянин України! Я – громадянин Європи!» Що особисто я можу зробити, щоб моя рідна країна стала ближчою до Європи? Саме своїми власними руками, а не через підписування численних декларацій.

Саме своїм власним розумом, а не через сліпе слідування чужим гаслам.

Саме своїм власним духом, а не через постійне повторювання заїжджених ідей.

Я можу! Я можу мислити по-європейськи, робити по-європейськи, бачити по-європейськи та показувати це всьому світові, у якому місці я б не перебував.

«Для того, щоб почати велику подорож – потрібно зробити перший крок», – сказав Лао-Цзи. Він не знав, що через багато років, ця фраза стане філософією Євроінтеграційної політики України, де кожен повинен усвідомити свою Європейську приналежність, тим самим зробивши такий важкий перший крок.

Тема нашого першого в цьому навчальному році уроку «Я – громадянин України – європейської країни». На перший погляд – нічого нового для нас. Адже за своїм географічним розташуванням Україна – звичайно ж держава європейська.

Слайд 3

Навіть географічний центр Європи знаходиться поблизу с. Ділове Рахівського району Закарпатської області.

Україна – одна з найбільших держав Європи. Довжина кордону становить 7700 км. Україна – єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів. Наша Батьківщина межує з сімома країнами.

ІІІ. Основна частина

Слайд 4

1.Назвіть ці країни (Росія, Білорусія, Польща. Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова). Південну частину омивають води… Чорного і Азовського морів, де проходять водні кордони з азіатськими країнами.

Назвіть їх (Туреччина, Болгарія, Грузія та інші).

Отже, майбутнє України тісно пов'язане з майбутнім Європейського Союзу.

Ще Леонід Кравчук Президент України підписав Угоду про партнерство та співробітництво з ЄС. І це була перша угода між ЄС та країнами колишнього Радянського Союзу.

Та кожен справжній європеєць любить та знає історію своєї країни. Святою для кожного є земля, де він народилася і зробив свій перший крок. І чим дорослішою стає людина, тим глибшає її любов до батьківщини…

Тому недивно, що наші предки залишили для нас велику спадщину у вигляді віршів, картин, вишиванок, пісень, музики, пам'яток архітектури тощо.

Слайд 5

2.Пригадаймо видатних українських поетів і письменників (Т.Шевченко (слайд 6), Л.Українка (слайд 7), І.Франко (слайд 8), М.Коцюбинський (слайд 9), Ліна Костенко (слайд 10)).

Слайд 11

3.А зараз перевіримо ваші знання про нашу країну.

Бліц-турнір «Моя Україна»

Слайд 12

Що ми відзначаємо 23 серпня? (День Прапора).

Коли ми святкуємо День незалежності України? (24 серпня).

У якому році була прийнята Конституція незалежної української держави? (1991 рік)

Із скількох областей складається Україна? (24 і Республіка Крим)

Слайд 13

Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський)

Хто написав музику до нього? (Михайло Вербицький)

Назвіть прізвище першого космонавта України? (Леонід Каденюк)

Назвіть державні символи України?

4.А тепер пропоную гру «Вірю – не вірю» https://learningapps.org/create?new=77#preview

Чи вірите Ви, що Київ – найстаріше місто в Україні? (Ні. Місту Керч (Пантікапей) – 2600 років)

Чи вірите Ви, що географічний центр Європи знаходиться в Україні? (Так, у Карпатах)

Чи вірите Ви, що символом найвищої влади на Січі був меч? (Ні, булава)

Чи вірите Ви, що штани хлопцям до ХІХ століття дозволяли носити тільки після 15-ти років? (Так, до цього носили сорочку)

Чи вірите Ви, що слово «кобзар» може писатися як з великої букви, так і з маленької? (збірка «Кобзар» Т.Г.Шевченка, перифраз Кобзар – це Т.Г.Шевченко, кобзар – )

Чи вірите Ви, що князь Володимир запровадив християнство і охрестив народ Київської Русі? (Так, у 988р.)

Чи вірите Ви, що княгиня Ольга створила першу бібліотеку, дбала про поширення освіти. (Ні, Ярослав Мудрий)

Слайд 14

5.Діалог учителя з учнями:

Усім знайомий вислів: «І чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь».

Хто є автором цих відомих рядків? (Т.Г. Шевченко).

Як ви розумієте цей вислів?

Вчитель: Європейський Союз (ЄС) – European Union (EU) – це об'єднання країн Європи, які через створення спільного ринку, економічного та валютного союзу, а також шляхом реалізації спільної політики й діяльності мають на меті забезпечити безперервне економічне зростання, соціальний розвиток і згуртованість держав-членів.

6.А зараз я пропоную преглянути відео про стволрення євросоюзу

1)https://youtu.be/4zwaZ7ZOn00

2)Переглянувши відеоматеріал давайте відтворемо хронологію вступу країн до ЄС, перед вами перелік країн та роки вступу, вам треба розмістити їх у правільній послідовнасті.

Слайд 15

1951 рік: Бельгія, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція;

1973 рік: Великобританія, Данія, Ірландія;

1981 рік: Греція;

1986 рік: Португалія, Іспанія;

1995 рік: Австрія, Фінляндія, Швеція;

2004 рік: Латвія, Литва, Естонія, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія, Угорщина, Кіпр;

2007 рік: Болгарія, Румунія;

2013 рік: Хорватія.

На даний момент три країни мають статус кандидатів на вступ до ЄС: Македонія, Туреччина, Чорногорія.

Слайд 16, 17, 18

7.Географічне лото

(Учні отримують 3 набори карток – один з назвами країн, інший – з столицями, третій – з прапорами. Їм необхідно розкласти картки у відповідності один з одним – країна, її столиця та прапор. Для полегшення завдання діти можуть дивитись на карту Європи.)

Країни: столиці прапори

Австрія – Відень.

Чехія – Прага.

Греція – Афіни.

Італія – Рим.

Швеція – Стокгольм.

Франція – Париж.

Німеччина – Берлін.

Словаччина – Братислава

Польща – Варшава

Литва – Вільнюс

Слайд 19

8.ЄС відкрив кордони для України: Рада Європи схвалила рішення про внесення України до переліку країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги. Документ було підписано 17 травня.

Уже починаючи з літа 2017 року без візи можна відвідати практично будь-яку країну ЄС. Виняток – Великобританія та Ірландія, які є членом Євросоюзу, але не входять до складу Шенгенської зони.

Але без «штампу» в паспорті можна буде відвідати інші країни, які не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони:

Ісландію;

Ліхтенштейн;

Норвегію;

Швейцарію.

Слайд 20

Тим, хто захоче потрапити в Європу без візи що треба знати, про спрощену систему перетину кордону ЄС для українців.

По-перше, без візи до Євросоюзу можна потрапити тільки з біометричним паспортом.

По-друге, віза не потрібна виключно при короткострокових поїздках – до 90 днів за півроку. Якщо ви пробудете довше, то вам узагалі можуть заборонити в'їзд на територію ЄС.

По-третє, безвізова поїздка виключає можливість працевлаштування в Європі. Якщо ми хочемо поїхати до ЄС, щоб знайти роботу, отримати візу таки доведеться.

По-четверте, ви можете їхати на навчання до Євросоюзу без візи, тільки якщо навчання триває не довше 90 днів на півроку. Інакше знову ж таки потрібна віза.

Щоб потрапити до ЄС без візи, нам може вистачити лише біометричного паспорта. Але на практиці на кордоні у нас мають право попросити документи, які підтверджують нашу платоспроможність та належні умови перебування. Також можуть запитати про мету поїздки.

Скільки грошей треба мати, щоб пустили без візи? У різних країнах Європейського союзу діють різні вимоги. Наприклад, щоб потрапити до Франції, може знадобитися 65 євро на добу, а ось у Німеччині може вистачити 45 євро.

Слайд 21

9.СИМВОЛИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

Історія створення прапору починається у 1955 році.

Коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. У різних традиціях «12» є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.

Прапор представляє ідеал об'єднання народів Європи. На ньому сяє дванадцять зірок, як символ довершеності, повноти та єдності. Прапор залишається незмінним протягом років, незважаючи на розширення ЄС.

Гімн. У широкому значенні – це гімн не лише ЄС, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев'ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині своєї симфонії Бетховен поклав на музику слова «Оди радості», написаної у 1785 році Фрідріхом фон Шиллером. У цьому вірші знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв і Бетховен.

10. Перегляд відеороліку «We are yuong Europen country»

ІV. Рефлексія

Запишіть на зірочках ті мрії і бажання, які ви хочете зробити у майбутньому. Покладемо їх до конверту і наприкінці навчального року прочитаемо, і кожен з вас розповість чи вдалося досягти задуманого.

Звучить пісня Тіни Кароль та голос діти «Україна – це ти»

Учитель. Усього на території Європи розташовано 45 незалежних країн, економіка і культура яких тісно пов'язані. Україна, маючи великий природний, економічний, культурний, інтелектуальний потенціал, спроможна посісти належне місце серед народів Європи і світу в цілому.

Кожен повинен пам'ятати, що настав час, коли все залежить від спільної взаємодії та співпраці громадян держави Україна – дорослих і молоді.

Майбутнє залежить від кожного з нас!

Хронологія вступу країн до ЄС

1951

Австрія, Фінляндія, Швеція

1973

Великобританія, Данія, Ірландія

1981

Португалія, Іспанія

1986

Болгарія, Румунія

1995

Бельгія, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди,

Франція

2004

Хорватія

2007

Латвія, Литва, Естонія, Мальта, Польща, Словаччина,

Словенія, Чехія, Угорщина, Кіпр

2013

Греція



Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перший урок «Я – громадянин України – європейської країни» Підготувала: Барамикова Євгенія Олександрівна

Номер слайду 2

«І чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Бліц-турнір «Моя Україна»

Номер слайду 6

Що ми відзначаємо 23 серпня?

Номер слайду 7

Коли ми святкуємо День незалежності України?

Номер слайду 8

У якому році була прийнята Конституція незалежної української держави?

Номер слайду 9

Із скількох областей складається Україна?

Номер слайду 10

Хто є автором слів Гімну України?

Номер слайду 11

Хто написав музику до нього?

Номер слайду 12

Назвіть прізвище першого космонавта України?

Номер слайду 13

Назвіть державні символи України?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

що треба знати, про спрощену систему перетину кордону ЄС для українців ЄС відкрив кордони для України

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Географічне лото Країна Столиця Прапор Австрія Відень Чехія Прага Греція Афіни

Номер слайду 19

Країна Столиця Прапор Італія Рим Швеція Стокгольм Франція Париж Німеччина Берлін

Номер слайду 20

Країна Столиця Прапор Словаччина Братислава Польша Варшава Литва Вільнюс

ppt
Додано
30 січня 2018
Переглядів
2151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку