Як доброзичливість змінює світ

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку етики для учнів 5 класу з теми "Як доброзичливість змінює світ". Автор підручника Мелещенко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як доброзичливість змінює світ. Підготувала вчитель Конотопського ліцею №5 Худенко В. П.

Номер слайду 2

Ключові поняття: доброзичливість, співпереживання. Алана: Ти знаєш, що зміст деяких слів можна з’ясувати самим?Назар: Так. Це дуже цікаво. Скажімо, слово «доброзичливість» складається із двох частин й означає «добро зичити» (бажати). Алана: Тобто чинити доброзичливо — означає чинити з наміром зробити іншим добро! А от звідки походить слово «повага»?Назар: Гм. Невже від слова «поважити»?

Номер слайду 3

Повага — почуття шани, прихильне ставлення, що ґрунтується на визнанні чиїх-небудь заслуг, високих позитивних якостей когось або чогось

Номер слайду 4

Повага — це поведінка. У стосунках з людьми ти демонструєш повагу до інших, коли...слухаєш і чуєш іншу людину, розумієш її;поводишся виховано й неагресивно;визнаєш право інших на індивідуальність у поглядах та поведінці;вибачаєшся за скоєні помилки;зберігаєш чужі секрети;виконуєш і поважаєш закони й правила;оберігаєш природу, навколишнє середовище та громадські місця;цікавишся станом інших людей, запитуючи про їхні справи, самопочуття;не втручаєшся в приватне життя інших;бережно ставишся до власності й речей інших;не порушуєш особистий простір;спілкуєшся з іншими, а не ігноруєш їх;допомагаєш іншим тоді, коли їм потрібна допомога.

Номер слайду 5

Народна мудрість: міркуємо разом. Прочитай жарт. Поясни, у чому полягає суперечність ситуації.— Найголовніше у взаєминах — повага. Без поваги нічого не вийде, розумієш?— Мгмм.— Що ти мукаєш, ти ж не корова! Нормально розмовляй!

Номер слайду 6

1. Розглянь світлину. Які емоції вона у вас викликає? Як на ній виявлено повагу?2. Наведи приклад ситуації, де демонструється повага.

Номер слайду 7

Щоб навчитися самоповазі, варто дотримуватися кількох правил. Поважай себе й інших. Цінуй свою освіту, життєвий досвід і знання. Поважай своє тіло та прислухайся до нього (правильно харчуйся, роби фізичні вправи, займайся спортом). Слухай себе, свої потреби, задовольни їх. Будь незалежним/незалежною від зовнішніх впливів. Віддалися від «токсичних людей», а якщо це неможливо, то не бери близько до серця їхні слова. Захищай себе, якщо до тебе проявляють неповагу. Постав собі цілі в житті й працюй над їх досягненням.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Щоб бути коректним, слід пам’ятати, чого НЕ варто робити• Ніколи не кажи, що комусь іншому гірше. Завжди комусь гірше, але це не скасовує емоцій і почуттів засмученої людини. Не знецінюй почуття!• Не намагайся розсмішити засмучену людину. Це теж про знецінення людських емоцій.• Не вживай підбадьорливі та наказові вислови: кріпись; будь чоловіком; візьми себе в руки; перестань плакати; що ти, як маленька, тощо. Це відверто дратує і змушує почуватися ще гірше.

Номер слайду 11

Розглянь світлини й визнач дружній вираз обличчя.1. Голова нахилена вниз.2. Зморшки через напружені брови.3. Напружена щелепа.4. Посмішка кутиками рота.5. У куточку очей невеликі зморшки.6. Розслаблена щелепа.

Номер слайду 12

Продовжіть речення. Я запам’ятав/запам’ятала... Я зрозумів/зрозуміла... Я навчився/навчилася... Для мене було новим... Для мене не дуже зрозуміло... Мені це корисно... Мої емоції і почуття...

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Прочитати стор.69-76, створи і запиши правила співрадіння

pptx
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
3209
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку