Які є способи зображення Землі

Про матеріал
Зобразити земну поверхню можна у вигляді малюнка, фотознімка, аерофотознімка, плану та географічної карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які є способи зображення Землі

Номер слайду 2

Проблемне запитання- Навіщо ж людям потрібні точні зображення місцевості? Зображення місцевості необхідні в будівництві та сільському господарстві, у військовій справі й авіації, туризмі та подорожах і в багатьох інших видах діяльності людини.

Номер слайду 3

Способи зображення ЗемліРисунок. Фотознімок. План місцевостіАерофотознімок. Космічний знімок. Карта

Номер слайду 4

Рисунок

Номер слайду 5

Фотознімок

Номер слайду 6

Фотознімок. Фотознімок роблять із поверхні Землі На знімку ближчі предмети затуляють те, що розміщене далі. На знімках не видно, які розміри і яку форму має ділянка

Номер слайду 7

Фотознімок На відміну від малюнка, фото дають нам зображення місцевості згори, на них добре проглядаються всі предмети, можна визначити їхнє положення один щодо одного. Але й у них є недоліки.— Чи можна за ними визначити назви населених пунктів, річок, озер, призначення господарських об'єктів?

Номер слайду 8

План місцевості

Номер слайду 9

План місцевості — це креслення на папері, яке зображує невелику ділянки земної поверхні в зменшеному вигляді за допомогою умовних позначень.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Визначення напрямків на плані. Читання плану. Масштаб плану від 1:5000 і крупніший. Плани завжди орієнтовані за сторонами горизонту. Основні напрямки північ-південь позначають стрілкою. Спрямована вгору стрілка показує на північ, униз – на південь. Відповідно, схід буде праворуч, а захід – ліворуч.

Номер слайду 12

Карта Географічна карта — зменшене зображення всієї земної поверхні або окремих її частин на площині, побудоване за певними математичними правилами з урахування кулястості Землі.

Номер слайду 13

Карти виконані в різному масштабі

Номер слайду 14

Аерофотознімок (фото з літака)Аерофотознімки можуть бути планові (знімають перпендикулярно до поверхні) чи перспективні (вісь знімання нахилена під певним кутом). Зображена на них місцевість знята з невеликої висоти, тому зображення досить детальне.

Номер слайду 15

Це фотографія місцевості, зроблена з літака (вертольота чи безпілотника)На аерофотознімках добре видно розміри і взаємне розміщення об'єктівІноді знімки роблять у відмінних від дійсних кольорах (спектрозональні), що дає можливість розрізняти породи дерев.

Номер слайду 16

Космічний знімок (фото з супутника). Космічний знімок – це фотографія ділянки Землі чи іншого небесного тіла, зроблена з космічного літального апарата (супутника, МКС тощо). Завдяки космічному фотографуванню встановлено, що форма нашої планети — так званий земний геоїд, тобто неідеальна куля, приплюснута з полюсів.

Номер слайду 17

Космічний знімок охоплює велику територію. З великої висоти видно риси нашої планети. З поверхні Землі їх просто неможливо розрізнити. Космічні знімки надають можливість швидко отримати достовірні дані про місцевість

Номер слайду 18

Космічні знімки використовують під час географічних досліджень та складання карт

Номер слайду 19

Підсумок уроку:• Зобразити земну поверхню можна у вигляді малюнка, фотознімка, аерофотознімка, плану та географічної карти.• Найбільш повну інформацію про характер земної поверхні та об’єкти, розміщені на ній, передають план і карта.• Найбільш точно зовнішній вигляд Землі передає глобус.

Номер слайду 20

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 7 В давнину люди вчилися для того, щоб удосконалювати себе. Нині вчаться для того, щоб здивувати інших. /Конфуцій/

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
28 вересня 2023
Переглядів
880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку