Японія далека і близька.Інтегрований захід.

Про матеріал

Барвиста, різноманітна наша планета Земля. В одному її куточку є маленька, але незвичайна країна. Давня назва Японії – Ніппон, що означає «джерело Сонця».Дана розробка допоможе познайомити з цією країною з різних сторін.

Перегляд файлу

 

                                                Японія –далека і близька.

Інтегрований позакласний захід.

Красноріченська ЗОШ І-ІІІ ступенів Кремінської районної ради Луганської області.

Л.Чекмарьова- директор школи,керівник євроклубу.

О.Хмельницька- вчитель світової літератури,класний керівник 7 класу.

Яю Крицька -вчитель географії

В.Ткачев-тренер секції дзюдо,сумо.

    Мета заходу: поглибити й розширити знання про екзотичну й неповторну Японію; розширювати кругозір ; виховувати повагу до прекрасного.

    Обладнання: ілюстрації з  краєвидами країни, комп’ютер,мультимедійний проектор,презентації.

    Тип заходу: подорож сторінками країни ранкового Сонця.

    Цільова аудиторія: гуртківці євроклубу «Євросвіт»,вихованці секції дзюдо,учні 7 класів,кореспонденти шкільної газети «Про нас».

Керівник євро клубу (презентація)

Барвиста, різноманітна наша планета Земля. В одному її куточку є маленька, але незвичайна країна. Давня назва Японії – Ніппон, що означає «джерело Сонця».

Японія -це "країна, де сходить сонце", єдина в світі держава, де офіційно головою держави є імператор. Це країна оригамі, танка та бонсай. Країна роботів та самураїв, Японія є прикладом для усього людства як із злиденної, бідної на природні ресурси військової диктатури можна перетворитися на високорозвинуту державу з економікою знань та інновацій. За однією з легенд, Японія  була створена мечем. Колись боги опустили кораловий клинок в океан, а коли виймали його, 4 прозорі краплі впали у воду і перетворилися на 4 великих острови. Японія – це країна-архіпелаг, розташована в Східній Азії на 4 великих островах (Хоккайдо, Хонсю, Сікоку, Кюсю) і майже 4 тис. дрібних островів, які омиваються водами Тихого океану та його морями – Охотським, Японським, Східнокитайським. Ми познайомимось з цією дивовижної країною.

(Звучить японська мелодія)

Вчитель географії: Країна, де люди всупереч природі, що не дала їм удосталь ні корисних копалин, ні землі, досягли таких економічних висот, яким багато з людей, що живуть на нашій планеті, можуть тільки заздрити. А в чому ж секрет? Може в тім, що кожен житель цієї країни сильно любить її, любить людей, що живуть із ним поруч? А може, войовничий дух «бусідо» веде націю вперед? Не здаватись, не відступати, не бути переможеним! А може, це любов до всього прекрасного, що дала природа.

   Ми проведемо подорож сторінками  країни ранкового Сонця, країни дивовижної та екзотичної .

«Неначе нитка дорогоцінних перлин протягнулася з глибини століть низка немеркнучих скарбів - природна спадщина Країни Сонця…»

                                         Kенко Xосі

Слайд 1-2

Учениця

Японія - острівна держава у Східній Азії. Держава розташована на Японському архіпелазі у західній частині Тихого Океану. Японський архіпелаг розміщений на схід від Китаю, Кореї та Росії.

Площа архіпелагу складає 377 837 км . Він включає в себе понад 3000 великих і малих островів, серед яких найбільшими є острови Хонсю (230,8 тис. км2), Хоккайдо (78,4), Кюсю (44,3) та Сікоку (18,7), сполучені мостами і тунелями.

 Протяжність берегової лінії складає 29,8 тис. км. Береги сильно порізані і утворюють багато заток і бухт. Японія межує з Росією через протоку Лаперуза, а з Північною і Південною Кореєю через Японське море.   Японію Омивається Японським, Східно-Китайським морями та Тихим океаном. Моря і океан  мають для неї величезне значення як джерело біологічних продуктів, мінеральних і енергетичних ресурсів. Зв'язок Японії з іншими країнами світу здійснюється морським шляхом.

Слайд 3

Учень

  • Офіційна назва – Японія
  • Столиця - Токіо (7,9 млн осіб).
  •         На державному прапорі зображений символ Сонця.
  •         Державний герб Японії і особиста емблема імператора - жовта хризантема, що складається з 16 подвійних пелюсток. Вона також символізує сонце.
  •         Згідно конституції, Японія є унітарною конституційною монархією. Головою держави є Імператор -  Акіхіто. Він немає реальної влади, а є номінативним лідером Японії. Повнота усієї влади в країні належить японській нації, яка виражає свою волю через представників у Парламенті. Акіхіто є дійсним імператором Японії і єдиним правлячим імператором у світі.

Виконавча влада в країні зосереджена у руках прем'єр-міністра. З 26 грудня 2012 року це Сіндзо Абе.

Законодавча влада належить Парламенту. Оскільки Японія була першою країною світу яка пізнала жах ядерної війни, її сьогоднішній уряд сприяє боротьбі за мир.

  • Державне свято 23 грудня - День народження Імператора 1933 р.
  • Державна мова - японська.
  •  Грошова одиниця - єна.

Слайд 4

Учениця

Японія — гірська країна. Гори займають понад 3/5 території. У багатьох місцях вони дуже близько підходять до моря. Над центральною частиною о. Хонсю височіє вулкан Фудзіяма (3776 м). Складний рельєф змушує будувати численні підземні транспортні тунелі. Навіть схили гір використовують для створення полів.

Слайд 5

Учень

Брак рівнинних земель змушує штучно намивати землі у затоках для розбудови великих прибережних міст.

Слайд 6

Учениця

Річки в Японії в основному гірські. Їхні ресурси використовуються як для зрошення, так і для отримання електроенергії. Важливим джерелом питної води є численні невеликі озера.

Слайд 7

Учень

Більше 63 % території Японії вкрито лісами і горами, чагарниками, непридатними для сільського господарства, промисловості чи проживання через часті тайфуни, зсуви і землетруси Переважають хвойні, широколистяні і субтропічні ліси. Значна частина лісів, більш ніж 1/3 — штучні насадження. Однак Японія забезпечує власні потреби в деревині лише на 20 %. Країна імпортує сьогодні близько 50 % деревини, що споживається, в основному з Канади.

Слайд 8

Учениця

Японія бідна на мінерально-сировинні ресурси. Промислове значення мають тільки кам'яне вугілля, незначні запаси нафти, газу, руди кольорових металів (мідь, свинець, миш'як, вісмут, цинк). Потреби у більшості видів мінеральної сировини забезпечуються за рахунок імпорту: нафти і газу — понад 99 %, кам'яного вугілля — на 90 %, міді — на 3/4, залізної руди — на 99,9 %, більше, ніж на  половину — свинцю та цинку.

Слайд 9

Учень

Клімат — субтропічний, мусонний, на Хокайдо — помірний. Улітку панує південно-східний мусон, він характеризується переважанням жаркого та вологого повітря. Зимовий північно-західний мусон спричиняє інтенсивні снігопади. Опадів тут випадає від 1000 до 3000 мм на рік.

Слайд 10

Учениця

Характерною особливістю природних умов Японії є висока сейсмічність. Інколи землетруси спричиняють появу величезних хвиль — цунамі.

Руйнівний землетрус в Японії 11 березня, який викликав на східному узбережжі Японії 10-метрові хвилі цунамі, вже визнано найбільш руйнівним в історії Японії. Землетрус також спричинив серію пожеж і вибухів на АЕС, де відбулися витоки радіації.

Під час серії руйнівних землетрусів і цунамі в Японії загинули вже 3767 осіб, пропали безвісти майже 8 тисяч людей, тисячі отримали поранення. Раніше повідомлялося про те, що загинули або вважаються зниклими безвісти понад 17 тис. людей.

Слайд 11

Учень

За чисельністю населення Японія випереджає такі розвинені країни, як Німеччина, Франція, Великобританія, Італія. Станом на 2011 рік у Японії налічувалося понад 127,5 млн. чоловік - це 7 місце у світі за кількістю населення після Китаю, Індії, США, Індонезії, Бразилії та Росії.

Японія належить до країн з високою щільністю населення. На 1 км2 у середньому проживає близько 336 чол. Очікуванан тривалість життя найвища у світі – 82 роки.

Національний склад Японії – 95% складаєть японці, 5% - корінні меншини: рюкюсці, айни, буракумини.

Ще не так давно демографічна ситуація в Японії характеризувалася надзвичайно високим природним приростом. Але з кінця 70-х років в результаті демографічної політики, яка була спрямована на зниження народжуваності, показники природного приросту різко зменшилися. Знизилися також і показники смертності в результаті підвищення рівня життя населення, поліпшення медичного обслуговування.

Слайд 12

Учениця

Основними релігіями в Японії є синто, буддизм, християнство. Також присутня велика кількість неорелігійних сект. Історично поряд з синто та буддизмом в Японії були поширені даосизм та конфуціанство.

Синтоїзм - це найдавніша японська релігія. Її назва походить від слова «синто»- «шлях богів». В основі її лежить поклоніння всіляким камі - надприродним істотам. Основні види камі- це:

• Духи природи (камі гір, річок, вітру, дощу і т.д.);

• Неабиякі особистості, оголошені ками;

• Сили і здібності, ув’язнені в людях і природі (скажімо, камі зростання або репродукції);

• Духи померлих.

В основі буддизму  лежить поклоніння Будді Аміда, повелителя райських земель. Основним елементом поклоніння є постійне проголошення фрази «Наму Аміда Буцу» («Слава Будді Аміда»). Багато правителів Японії намагалися знищити цю школу, але вона все ще залишається одним з найпопулярніших в Японії напрямків буддизму.

Слайд 13

Учень

Японія складається з 47 префектур. Префектура є найбільшою адміністративною одиницею країни. Префектури часто групують у регіони для зручності. Ці регіони, склалися історично, вони не є адміністративними одиницями.

Наступними після префектури адміністративними одиницями є місто, містечко та село. Особливим у адміністративній системі займає мегаполіс Токіо, який поділений на 23 міста..

Наразі, у країні відбувається інтенсивний процес адміністративної реорганізації, який спричинив хвилю поглинання багатьох містечок і сіл містами. Цей процес має на меті скоротити адміністративні одиниці нижнього рівня і зменшити адміністративні витрати.

Найбільші  агломерації Кейхін, Хансин ,Тюку.Ці три агломерації складають єдину урбанізовану систему - Токійський мегалополіс (Токайдо).

Найбільші міста - Токіо (7,9 млн осіб), Йокогама (3,3), Осака (2,6), Нагоя (2,2), Саппоро (1,8), Кіото (1,5), Кобе (1,4) та ін. Адміністративний поділ: 43 префектури, 3 округи (Токіо, Осака, Кіото) і губернаторство Хоккайдо.

Слайд 14

Учениця

Японія - економічно найрозвинутіша країна Азії. Японія має потужну промисловість з найновішими технологіями, значні валютно-фінансові ресурси, займає міцні позиції в системі міжнародних економічних відносин. Японська промисловість активно пов'язана зі світовими ринками.

Слайд 15

Учень

Паливно-енергетичний комплекс використовує привізну сировину. Основне виробництво електроенергії забезпечують ТЕС. Незначна кількість ГЕС розташована в центральній гірській частині острова Хонсю. Кількість електроенергії, що виробляють АЕС, поступово збільшується (на початок XXI ст. діяли 23 атомні станції). Останнім часом набувають поширення нетрадиційні виробництва електроенергії: геотермальні, припливно-відпливні, геліоелектростанції та ін.

1 березня 2011 в результаті найсильнішого за час спостереження землетрусів в Японії на  АЕС-1  Фукусіма сталася радіаційна аварія з локальними наслідками. Стався вибух на в енергоблоці АЕС, у результаті зруйнувалося частина бетонних конструкцій. В результаті вибуху один працівник станції отримав важкі травми і помер, четверо доставлені до лікарні. Відомо про одного працівника станції, який  дозу опромінення, що перевищує нормальну дозу. За оцінками експертів вибух на Фукусіма 1 та аварією на Чорнобильській АЕС можна  порівняти.

Слайд 16-19

 Учениця

Машинобудування — провідна галузь промисловості Японії. Вона характеризується впровадженням новітніх технологій. Основні галузі: транспортне машинобудування, верстатобудування, електроніка, виробництво гірничошахтного обладнання, приладів, комп'ютерів, точної електротехніки, засобів зв'язку, спецапаратури, промислового, космічного устаткування. Пріоритетними є автомобіле- і суднобудування. Майже 70% продукції цих галузей іде на експорт. В Японії виробляється найбільша кількість автомобілів у світі: близько 10 млн легкових, 4 млн вантажних і 3 млн мотоциклів. У всьому світі відомі японські автомобільні фірми: «Тойота», «Хонда», «Ніссан». Центрами автомобілебудування є Токіо, Кобе, Нагоя.

Слайд 20

Учень

Хімічна і нафтохімічна промисловість представлена виробництвом синтетичних смол, пластмас, синтетичного каучуку, фарб, кислот, мінеральних добрив тощо. Хімічні підприємства сконцентровано в Токіо, Осаці, Нагої,  Кавасакі.

Слайд 21

Учениця

Деревообробна і целюлозно-паперова промисловість працює на власній і привізній  сировині. Характерною особливістю галузі є безвідходне виробництво. Папір і картон становлять чималу частку в експорті Японії. У країні діє могутня поліграфічна база.

Слайд 22

Учень

Легка промисловість відіграє значну роль в економіці країни. За експортом текстилю Японія входить до п'ятірки провідних країн світу. Традиційними товарами Японії залишаються бавовняні тканини, вироби з натурального шовку.

Слайд 23

 Учениця

Агрокліматично Японія розташована у вологій зоні помірного (сприятливій для вирощування жита, ячменю, озимої пшениці, картоплі, зернобобових) і субтропічного (цитрусові, тютюн, рис) поясів.

У галузевій структурі сільського господарства переважає рослинництво, основною культурою є рис. Близько 78% селянських  господарств вирощують тільки рис.

Крім рису, із зернових культур вирощують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, але у незначній кількості. Значного поширення в Японії набуло овочівництво, особливо приміське. З технічних культур поширені чай, тютюн, цукровий буряк, на півдні – цукрова  тростина.

Слайд 24

Учень

 У тваринництві провідне місце посідає рибальство. За виловом риби, промислом морепродуктів, перлин, аквакультурою Японія посідає 1-ше місце в світі. Японці традиційно вживають багато риби і морепродукті (водоростей; трепангів, креветок, кальмарів, різних молюсків, м'ясо китів та інших морських ссавців). На другому місці в тваринництві — розведення свиней. Наявність незначного за кількістю поголів'я великої рогатої худоби пояснюється національною традицією японців - вживати дуже мало м'яса і молока. У країні розвинуто шовківництво.

Слайд 25

Учениця

Транспорт. Японія має надзвичайно великий автомобільний парк. Залізниці Японії є унікальними: найсучаснішими за своїми технологіями, з найбільшими швидкостями і своєрідним дизайном транспортних засобів, не схожими на жодні залізниці світу. Залізничні тунелі проходять не тільки крізь гірські системи островів, а й морським шельфом, з'єднуючи острови держави.

Слайд 26

Учень

Оскільки Японія — острівна держава, то для неї першорядне значення має морський транспорт. Морські перевезення здійснюються через десятки портів країни. Велику роль у внутрішніх і зовнішніх перевезеннях відіграє авіаційний транспорт. У країні діють понад 70 аеропортів, побудованих за новітніми технологіями. Звідти здійснюються рейси в усі куточки світу.

слайд  27

вчитель

Отже,  силами людей забезпечено величезний економічний ріст. Є приказка: «Японія стала провідною державою світу, маючи лише один вид ресурсів – трудові».

Той, хто хоча б   один   раз    побував   у  Японії, завжди    мріє Туди   поверНутисЬ

Вчитель світової літератури (презентація )

Перегорнемо  сторінки культури, традицій, літератури  Японії, збагатимо себе новими цікавими знаннями про священні символи цієї країни.Японія відзначається не тільки високим економічним розвитком, а й своєрідною, самобутньою культурою, яка досить незвична для пересічного європейця.  Японія – це країна оригамі (мистецтво складання фігурок з аркушів паперу); ікебани (створення букетів та гілок); мистецтва бонсай (вирощування карликових дерев у горщиках, які обмежують їх ріст); чайної церемонії (мистецтво приготування та пиття чайного напою в присутності гостей);

     Сучасні японці з великою шаною ставляться до своїх традицій.

     Так, на вулиці,   на роботі вони носять європейські костюми, але вдома та

     на  свята обов’язково одягають національний одяг – кімоно.

Завітайте  у сад 15  каменів. Але насправді ви бачите лише 14, 15-го перед очима немає. Його закривають сусідні. Зробиш крок дерев’яною галереєю, яка тягнеться уздовж краю піщаного прямокутника – з інших трьох боків сад обмежений монастирськими стінами – і знову каменів 14. П’ятнадцятий, той, що був прихований, тепер опиниться в їхньому числі, а зник з поля зору інший.. Ще крок галереєю, і геніально спланований хаос постає знову в іншій композиції, яка складається з тих самих 15 каменів, з яких один – невидимий.

А ще надзвичайно цікавою є чай нацеремонія (мистецтвоприготування та пиття чайного напою в присутності гостей).

(Звучить мелодія « Сакура»)

Театралізація.

Сцена перша. Будиночок для чаю.

(Поки вчитель говорить ,кожен актор виконує свої обов’язки)

Вчитель.    Кожна заможна  японська родина,яка має свій  власний дім,у своєму садку будує маленький будиночок для чайної церемонії. У ньому відпочивають ,приймають гостей. Цурукава Масіма готується до церемонії чаювання.

Комако Масімо.    Я прикрасила наш чайний будиночок бонсаєм. Японське слово «бонсай» найсачтіше перекладають як «дерево в горщику».Бонсай-це мініатюрне дерево у спеціальному горщику,яке формують протягом усього його життя. Щоб дерево набуло мініатюрних форм ,кожен рік підрізають його коріння і його крону.Жити таке деревце в горщику може століттями ,і ми ,японці,передаємо його з покоління в покоління як живий спогад про рідних людей. Для бонсаю підходять такі дерева,як сосна,береза,дуб,клен,липа.

Фуміко.     Японці-найкращі квіткарі в світі. Це ми придумали складання композицій із квітів,що називаються ікебаною. Слово ікебана  не перекладається з японської. Ікебану японці не продають іне дарують,її виготовляють для себе,щоб прикрасити своє житло. Для виготовлення ікебани використовують гілочки сосни,сливи,сакури, різні квіти. Ікебана повинна мати три лінії.  Найвища-небо,найнижча-земля,средня-людина..моя ікебана називається «життя».Найнижча лінія-це квітка-біла лілея. Вона символізує початок життя-юність. Білий колір-чистота почуттів. Гілочка з густим яскравим зеленим  листям-це середина життя,коли людина сповнена життєвої енергії. Найвища лінія – це гола гілочка,яка сягає неба. Це старість. Вона не показна Але старість –це й мудрість,тому ця гілочка найвища.

Юніко.     Моя ікебана називається «Спогад про літо».зараз зима ,тому я в композиції використовую  сухе колосся,сухі квіти. Оцей штучний метелик прикрашає букет. Здається ,ніби він зараз стріпне крильцями  й полетить. А в пам’яті  зринають рядки із хоку Мацуо Басьо:

                           Пробудись,пробудись-

                            Станеш другом моїм

                           Сплячий метелику.

                            І метелик прилетів

                            Попити   настій

                           З пелюсток хризантем  .

Учитель.   Уже готовий   чай до чайної церемонії. Хазяїн Цурукава Масіма.   Чайна церемонія –це давній звичай,доведений японцями до рівня високого мистецтва. Чайний обряд служить для того ,щоб людина подумала про життя,очистила душу від буденності. Давайте послухаємо,що скаже Цурукава Масіма.

  Цурукава Масіма.    Для чайної церемонії я взяв керамічні предмети. Вони дуже красиві. І довше зберігають тепло напою . В японських родинах предмети для чайної церемонії   передаються з покоління в покоління. Іноді керамічні чашки мають  200-300 років.

Чай –напій ,приємний на смак і добре вгамовує спрагу. Крім того ,він має тонізуючі властивості,підтримує енергію людини,освіжаюче  діє при втомі. Щоб отримати смачний,ароматний чай,треба вміло його заварити.  Фарфоровий чайник треба ополоснути  киплячою водою,потім витерти чистим рушником,що чайник був сухим. Кип’яток наливають спочатку на2/3 об’єму ,а потім через 5 хвилин доливають .Щоб аромат чаю не вивітрювався ,носик чайника закривають тампоном  накривають чайник рушником.  Поки чай заварюється ,скажу,що чайний обряд має чотири правила.

 Перше «Гармонія і краса» Гармонія – у відносинах між людьми, гармонія людини і природи, гармонія чайного посуду та манери її використання;

 Друге- «Повага» – до всіх і кожного, що виходять з щирого почуття подяки за саме існування;

 Третє-«Чистота» – фізична і духовна;

Четверте-« Спокій» – той самий душевний спокій, який приходить з розумінням перших трьох принципів, заради якого чай і заварюється. А тепер пропоную скуштувати чай.

Вчитель.

Людиною, яка, спостерігаючи красу снігу, місяця і квітів, багато розмірковувала про друзів, про себе, про життя, був японський поет Мацуо Басьо.Його можна образно називати дбайливим садівником чудового саду японської поезії.У кінці XVII ст. на дорогах Японії можна  було зустріти немолодого вже чоловіка, дуже схожого на жебрака, якого будь-хто міг образити. Тоді нікому не могло спасти на думку ,що на долю цього не помітного мандрівника випаде посмертна слава.І сьогодні, під час чаювання  у японських родинах чути його вірші.

Мандрівник! Це Слово 
Стане іменем твоїм.
Довгий осінній дощ.

Перед вродою квітів
Страшно стало місяцю
Сховався за хмари.

Попискує горобеня.
Йому відповідають миші
Зі свого кубельця.
(Сумують всі)

Маленьке крабеня
Побігло вгору по нозі.
Чисте джерельце!
(Куди ти біжиш, нерозумне? Тобі б до води, а ти…)

Грибок під сосною!
А до шапки прилип
Якийсь невідомий листок.
(ніби  маленький дідок)

Росинки крап-крап-крап.
Може спробувати ними
Змити бруд зі світу?

 

Під час квітування сакур
Горам краси не додасть
Навіт ьранкова зоря.

 

Натовп із сотн ітисяч
Родин – таке милування
Квітами сакури у столиці.

 

Квітучі сливи,
Ніжні верби...І подібні до них
Молоді хлопці, жінки!

(Весна - загальна картина, а молодістьлюдини - конкретна).

З'являйтесь, вірші й такі,
Як ісхож ібули б не на мене,
А на перші квіти сакури.

(Басьо - сенсей, вчитель.Квітисакури - учні.)

Так писав про себе Басьо .Подивіться на графічний портрет поета. Здається, щетільки хвилинку тому віні шов крутою гірською стежиною в осіннюнегоду, спираючись на свій бамбуковий посох .

Чужина чужа –
Знов мандрують у світ…
Мжить осіння мжа.

Пошарпаний халат із щільного, покритого лаком паперу, плащ з очерету, солом’яні сандалі погано захищають від холоду і дощу. Та ось старий зупинився на хвильку, неначе відчув щось таємничо-привабли ведесь у глибинах своєї душі.

Вечірнім повоєм.
В полон захоплений…

Нерухомо
Стою у забутті.

У невеликій дорожній сумці зберігається скарб поета-мандрівника: кількак нижок з улюбленими віршами, тушечниця, без якої не обійтися  ні поету, ні художнику, і ,звичайно ж, флейта, адже в її звуках неменше мудрості ніж у стародавніх книгах. На голові великий, наче парасолька, бриль, сплетений з кипарисових стружок. Як вусики плюща, в’ються по його полях візерунки письмен: дорожні нотатки, вірші.

Вже закінчився рік,
Я й досі – під брилем,
У сандалях з соломи.

Жодні труднощі не могли зупинити Басьо, відвернути від Шляху Краси. Дорожні враження слугували матеріалом для творчості. Він не жалів себе, що б добути їх. Після кожної подорожі народжувалася збірка віршів – нова віха в історії японської поезії.

Керівник євро клубу:

 Багато японських традицій пов’язані із середньовічними правилами честі рицарів – бусідо. Цей кодекс правил проповідує суровий аскетизм, зневага до мук і смерті , вірність обов’язку при любих обставинах , а в випадку невдачі – готовність до самовбивства – харакірі . Із рицарських військових вправ з’явилися карате, боротьба дзюдо, фехтування кендо, стріляння із лука, боротьба сумо.

Тренер секції дзюдо :

Військові мистецтва Японії – дзюдо, карате, кендо – вони базуються на точності рухів, пластичності бійців і обов’язково пов’язані з тим чи іншим образом.

   Кендо – сучасне бойове мистецтво японського фехтування на бамбукових мечах.

   Дзюдо є олімпійським видом спорту. Сутички дзюдоїстів проходять на квадратному килимі (татамі) розміром 8х8 або 10х10 метрів.

   Карате  є бойовим мистецтвом, що розвинулося з рукопашних китайських бойових мистецтв. Удари наносяться як руками (кулаками, ребром долоні, відкритою рукою, ліктями), так і ногами (стопами, колінами).

Наша секція дзюдо має багатий досвід ,він складається з постійних тренувань,змагань. А головне –це наш дружній працьовитий колектив. Безумовно що не всі стануть спортсменами,але навички ,життєвий досвід,гармонія тіла та душі які ми запозичили у японців стануть у пригоді.

Вихованці нашої секції готові розпочати показовий виступ  на татамі. Суддею є чемпіонка Європи 2012 року з сумо Самойлова Тетяна. Вона стала «Людиною року -2012»в номінації «Спортивні досягнення».

(Показові виступи). Підведення підсумків,нагородження.

Керівник євро клубу: Наше знайомство завершується, але спробуємо  уявити ситуацію: ваші знайомі придбали путівку до Японії і просять вас порадити, чи варто їм подорожувати цією країною. Зробіть рекламу візитної картки Японії.(реклама декілька учасників заходу).

Таким чином підведемо підсумок. Японія – це країна, яка зуміла стати однією з найбільш розвинених країн світу, не втрачаючи при цьому своїх традицій. Вона зберегла своє власне обличчя і навіть примусила інші країни звернутися до її досягнень, перейняти часточки її культурної спадщини. Вона стала для нас  близькою та привабливою. Дякую всім за підготовку та участь у заході.

 

 

doc
Додано
23 січня 2019
Переглядів
570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку