Явище змочування і капілярність

Про матеріал
Вводиться поняття капілярності , змочування. Пояснено де в побуті, техніці використовується явища змочування та капілярності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явище змочування і капілярностіВиконала вчитель фізики Похабова Марія В.

Номер слайду 2

Вузькі циліндричні трубки с діаметром близько міліметра і менше називаються капілярами.

Номер слайду 3

Підйом або опускання рідини в капілярах називають капілярними явищами. Змочувані рідини піднімаються по капілярах, не змочувані - опускаються.

Номер слайду 4

Змочування—фізичне явище, яке виникає на межі рідини і твердого тіла, коли сили притягання між молекулами рідини і твердого тіла більші ніж сили притягання молекул рідини між собою. Незмочування—фізичне явище, яке виникає на межі рідини і твердого тіла, коли сили притягання між молекулами рідини і твердого тіла менші,ніж сили притягання молекул рідини між собою

Номер слайду 5

Про рідину, яка розпливається по твердому тілу, кажуть. що вона його змочує. Про рідину, яка на поверхні твердого тіла,збирається в краплину, говорять,що вона не змочує дане тіло

Номер слайду 6

Висота підйому рідини в капілярах залежить від діаметра трубки: чим більший діаметр, тим меньша висота підняття

Номер слайду 7

Капілярність в організмі людини. У тілі дорослої людини приблизно 160·109 капілярів, загальна довжина яких сягає 60 - 80 тис. км.

Номер слайду 8

Роль змочування в природі і техніціЯвише змочування використовують у склеюванні, паянні, фарбуванні тіл,змочуванні тертьових поверхонь

Номер слайду 9

Коренева система рослин—це сукупність великої кількості капілярів

Номер слайду 10

Лотос – одна з прекрасних водних рослин на нашій планеті. Його квітки не тільки дивовижної краси, але і чисті, навіть якщо вода навколо каламутна і брудна. Листя і квітки не змочуються водою, тому краплі води скочуються з них, як кульки ртуті, змиваючи весь бруд.

Номер слайду 11

Капілярність в організмі людини. У тілі дорослої людини приблизно 160·109 капілярів, загальна довжина яких сягає 60 - 80 тис. км.

Номер слайду 12

Часто капілярні явища використовують і в побуті. Застосування рушників, серветок, гігроскопічної вати, марлі, промокального паперу можливе завдяки наявності в них капілярів. У будівництві враховують можливість підняття вологи по капілярних порах будівельних матеріалів. Для захисту фундаменту і стін від дії ґрунтових вод та вологи застосовують гідроізоляційні матеріали: толь, смоли тощо.

Номер слайду 13

Явище капілярності і змочування мають важливе значення в побуті,природі і техніці. Знання фізічних процессів, що лежать в їх основі, допоможе уникнути небажанної витрати часу або навіть зберегти життя.

pptx
Додав(-ла)
Похабова Марія
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
2 березня 2023
Переглядів
1404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку