Забруднення довкілля поліетиленовими пакетами.

Про матеріал
Забруднення довкілля поліетиленовими пакетами Експерементально-дослідницька робота. Завдання експериментально-дослідницької роботи: 1. Дослідити стан забруднення поліетиленовими пакетами довкілля міста Василькова. 2. Виробити рекомендації щодо зменшення забруднення пакетами. 3. Віднайти шляхи застосування використаних поліетиленових пакетів. 4. Розвиток у гуртківців навиків та вмінь до проведення дослідницької роботи. 5. Виховання любові до рідної землі, формування громадянської та екологічної свідомості. Об’єкт дослідження: поліетиленові пакети. Предмет дослідження: вплив поліетиленових пакетів на довкілля, застосування використаних поліетиленових пакетів.
Перегляд файлу

Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації

Відділ освіти Васильківської міської ради

Васильківська міська станція юних натуралістів

 

 

Матеріали на обласний етап Всеукраїнського

конкурсу дослідницько-експериментальних

робіт з природознавства

«Юний дослідник»

Номінація «Я і природа»

 

 

Забруднення довкілля поліетиленовими пакетами

 

Міністр екології закликав українців відмовитися від поліетилену бодай на день

   Автор:

   Большаков Іван,

   вихованець гуртка «Хімія і

   довкілля»,

   учень  4 класу

 

 

  

 

  

   Керівник:

   Яковенко Олена Станіславівна,

   керівник гуртка «Хімія і

   довкілля»

 

 

 

 

 

 

 

2020


ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………….

3

РОЗДІЛ 1. ПОЛІЕТИЛЕНОВІ ПАКЕТИ НАВКОЛО НАС

 

 

1.1. Поліетилен – основа поліетиленових пакетів …………………

5

 

1.2. Історія виникнення  поліетиленових пакетів ………………….

5

 

1.3. Застосування  поліетиленових пакетів в нашому житті………

6

 

1.4. Безпечність п/е пакетів…………………………………………..

7

 

1.5. Вплив забруднення поліетиленовими пакетами на довкілля…

8

РОЗДІЛ 2. ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ В НАШИХ РУКАХ!

 

 

2.1.Дослідження місцевої території на забруднення поліетиленовими пакетами…………………………………………..

 

9

 

2.2. Дослідження  поліетилену і паперу на розклад в ґрунті………

9

 

2.3. Підготовка до утилізація п/е пакетів дома……………………..

9

ВИСНОВКИ………………………………………………………….............

11

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………

12

ДОДАТКИ……………………………………………………………………

13


Щоб берегти землю, природу,
Треба її полюбити,
Щоб полюбити, треба пізнати.
Пізнавши – неможливо не полюбити.
(М. Пришвін)

ВСТУП

«Забруднення навколишнього середовища», «забруднення довкілля», «забруднення поліетиленовими пакетами» - ці вислови ми все частіше чуємо сьогодні. Стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність. Нерозумні дії людей на планеті Земля у найближчий час можуть повернутися великим нещастям, бідами усього людства. В долі природи - наша доля, і ми повинні зробити все для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя наступних поколінь.

Куди не кинь оком, навколо розкидані поліетиленові пакети та інше пластикове сміття. Цей гнітючий вигляд став нашою буденністю. Ми ходимо, не помічаючи, що навколо нас лежить пластиковий ворог, який в природному середовищі буде розкладатися сотні років, при цьому отруюючи все навколо смертельними  канцерогенами. Поліетилен не схильний до біорозкладення і під впливом сонця лише розпадається на мікроскопічні частинки.

Кожен мешканець щороку використовує понад п’ятсот одноразових п/е пакетів. Вони дешеві, дуже зручні, є гарним пакувальним матеріалом і тому посіли важливе місце у нашому побуті.  Чи може обійтись людина без п/е пакета? Як же зменшити забруднення  довкілля пакетами?

Дослідження забруднення довкілля поліетиленовими пакетами, шляхи зменшення такого забруднення є досить актуальною темою, від якої залежить наше здоров’я і майбутнє нашої планети.

Мета дослідження: Привернути увагу до проблеми забруднення довкілля поліетиленовими (п/е) пакетами. Віднайти шляхи застосування використаних поліетиленових пакетів.

 

 

 

Завдання експериментально-дослідницької роботи:

  1. Дослідити стан забруднення поліетиленовими пакетами довкілля міста  Василькова.
  2. Виробити рекомендації щодо зменшення забруднення пакетами.
  3. Віднайти шляхи застосування використаних поліетиленових пакетів.
  4. Розвиток у гуртківців навиків та вмінь до проведення дослідницької роботи.
  5. Виховання любові до рідної землі,  формування  громадянської та екологічної свідомості.

Об’єкт дослідження: поліетиленові пакети.

Предмет дослідження: вплив поліетиленових пакетів на довкілля, застосування використаних поліетиленових пакетів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1. ПОЛІЕТИЛЕНОВІ ВИРОБИ НАВКОЛО НАС

1.1. Поліетилен –  основа поліетиленових пакетів.

Речовина з якої виготовляють п/е пакети –  поліетилен. Він є основою багатьох цінних матеріалів, які замінили природні речовини. Поліетилен — синтетична органічна сполука, що не трапляється в живій природі. Поліетилен винайшов у 1882 році американський хімік Чарлз Макінтош: під час дослідів з натуральним каучуком необережно пролив на халат розчин каучуку в бензині. Через деякий час він помітив, що бризки води стікають по халаті, а не просочують його. Халат став водонепроникним. Через рік Макінтош організував виробництво дощових плащів, які назвали його ім'ям — «макінтоші».

Властивості поліетилену: легший за воду і не розчиняється в ній; при нагріванні – плавиться, і зберігає надану форму, термопластичний; не взаємодіє з кислотами, лугами, окисниками; на повітрі горить. Ці властивості роблять його популярним. Є одним із найдешевших і найпоширеніших пластиків у світі.

Сфера застосування  поліетилену  надзвичайно широка: найрізноманітніші галузі промисловості, сільське господарство, побут. Він використовується для виробництва труб, як ізолюючий матеріал у електротехнічній та радіоелектронній промисловості при виробництві кабелів тощо.  Також використовується для виробництва матеріалів і виробів для пакування: ємкостей (пляшок, каністр тощо), плівки і пластикових пакетів з неї.

 

1.2. Історія виникнення  поліетиленових пакетів.

Перші пакети з поліетилену були зроблені в 1957 році і швидко отримали визнання в європейських країнах. Вже до середини 70-их років виробництво поліетиленових пакетів досягло 11 млн. штук. Перші п/е пакети були призначені тільки для фасування та пакування овочів, фруктів, хлібобулочних виробів. Їх масово почали  виробляти в Сполучених Штатах Америки. Пакети з ручкою (в народі їх прозвали «майки»)  з'явилися тільки в 1982 році. 

У нашій країні перші барвисті п/е пакети представляли собою велику рідкість і сприймалися як щось незвичайне. Однак ці часи залишилися давно в минулому. Зараз виробники пропонують колосальний вибір п/е пакетів різного розміру, міцності, кольорів і форм. Поява сучасних видів пакетів стало різким поштовхом до підвищення обсягів виробництва пакетів. А до 2002 року виробництво п/е пакетів досягло свого піку - 5 трлн шт. за рік. Поліетиленові пакети мають ряд переваг в порівнянні з паперовими, оскільки зберігають вологість і є більш зручними для транспортування продуктів.

 

1.3. Застосування  поліетиленових пакетів в нашому житті.

Поліетиленові пакети в наш час міцно ввійшли в побут. Ці пакети досить зручні у використанні, а сфер їх застосування існує величезна кількість. Вони ідеально підходять для транспортування та зберігання різних видів продуктів, як в побуті, так і на виробництві. Поліетиленові пакети стали незамінними при вивезенні сміття для подальшої його утилізації. Також в п/е пакетах найзручніше приносити з супермаркету куплені продукти, що зробило їх дуже популярними.

Використання пакетів тісно пов'язане із зростанням побутової культури. Чим вище її рівень, тим більше ми думаємо про те, у що загорнути різні товари та речі, тим самим збільшуючи споживання п/е пакетів. Ідучи в магазин,  беремо найміцніший або об'ємний пакет, в гості - красивий, на виставку - презентабельний.

Обсяг виробництва поліетиленових пакетів на нашій планеті в наші дні вже досяг понад 60-ти мільйонів тонн за рік. Є статистика, яка говорить про те, що кожну хвилину в світі люди використовують один мільйон пакетів.

 

 

 

1.4. Безпечність використання поліетиленових пакетів

Але тут виникає питання:  чи безпечне таке повсюдне використання п/е пакетів? Можливо, більш природно повернутися до старого методу загортання продуктів та інших товарів у звичайний  папір? Як п/е пакети впливають на продукти, а значить і на наше з вами здоров'я? Особливо часто це питання стало виникати з появою вже готової продукції - напівфабрикатів. При цьому виробники деяких видів продуктів навіть рекомендують готувати прямо в пакетах: каші в пакетиках.

Найменш безпечним серед пакувального матеріалу сьогодні називають поліетилен. Опрацювавши наукову літературу, вияснили, що поліетилен містить токсичні для здоров'я речовини. Найбільшу небезпеку вони несуть для печінки. Медики закликають використовувати при реалізації продуктів харчування тільки харчовий поліетилен, де токсичні речовини містяться в мінімальній кількості. Але виявити отруту на око неможливо, для цього потрібні спеціальні лабораторні дослідження. Чи може покупець бути впевнений в тому, що продавець не використовує пакети з токсинами?

Якщо ми нечасто їмо продукти з токсичних пакетів, то навряд чи вони зможуть принести шкоду організму. Але щодня люди купують в магазинах продукти в різних поліетиленових упаковках для свого столу, а це може завдати непоправної шкоди здоров'ю.

Зараз дуже поширений для упаковки м'яса, риби, фруктів, овочів вакуумний поліетилен. Він дійсно довше зберігає свіжість продуктів. Але слід пам'ятати, що без кисневе середовище сприятливе для розмноження окремих видів бактерій, що активізуються після того, як упаковку розкривають.

Але найбільшої шкоди п/е пакети завдають навколишньому середовищу, адже дуже часто люди не вміють правильно і  відповідально  ставитись до використаних пакетів, чим наносять непоправної шкоди довкіллю. 

 

1.5. Вплив забруднення поліетиленовими пакетами на довкілля.

В навколишньому середовищі викинуті пакети зберігаються тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення. Багато тварин вживають їх, приймаючи за їжу.  Екологи б’ють на сполох: щорічно від п/е пакетів вмирають більше тисячі китів, тюленів, черепах. Понад мільйон морських птахів і ссавців гинуть щорічно від заковтування п/е сміття. Більш того, мікроскопічний п/е тепер всюди, в тому числі і морепродуктах, якими харчується людина. Коло замкнулося - ми труїмо поліетиленовими відходами не тільки світовий океан, але вже і себе. І це тільки «видима» частина проблеми. А що приховано під водою? Найбільше на дні зустрічається п/е пластика: всілякі пакети, мішки, пляшки, поліпропіленові стаканчики, відерця від пресервів тощо. Весь цей пластик може стати отрутою, пасткою і навіть кладовищем для багатьох річкових мешканців.

За даними Інтернетресурсів, щороку кожен українець використовує близько 500 п/е пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів. Сьогодні весь світ вже усвідомив, якої шкоди це завдає планеті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ.  ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ В НАШИХ РУКАХ!

2.1.Дослідження приміської території на забруднення поліетиленовими пакетами.

Кожен українець, за різними оцінками, щороку викидає 300-400 кг сміття в рік! І ця цифра невпинно зростає. За останні 10 років в Україні кількість сміття, продукованого однією людиною, зросла на 30%. За деякими даними  п/е пакети складають до 6% всіх відходів. 

Проблема забруднення довкілля п/е пакетами існує в нашому місті. Дослідивши територію мікрорайону Западинка, ми скрізь побачили п/е пакети та інше  пластикове сміття. Стан довкілля нашого району бажає  кращого.  (Додаток 1 )

 

2.2.  Дослідження  поліетилену і паперу на розклад в ґрунті.

Дослід 1. Порівняння властивостей п/е пакету і паперу на розклад у ґрунті.

Хід роботи: для виконання досліду ми використали: папір, шматок п/е пакету, два горщики із землею, воду.  21 листопада 2019 р.  в один горщик ми закопали в ґрунт  п/е пакет, а в другий – папір. Залишили в приміщенні класу на три місяці. Рясно поливали один раз на тиждень водою. Через три місяці (20.02.2020р.) ми перевірили стан речовин.

Дослідили:  в горщику з п/е пакетом – пакет залишився  без змін, лише забруднився; в горщику з папером – паперу не було, він розклався. 

Так ми довели, що поліетилен стійкий до розкладання і здатен довго забруднювати довкілля. За різними підрахунками для розпаду одного пакета потрібно близько 100 років. (Додаток 2)

 

2.3. Підготовка до утилізація п/е пакетів вдома.

Дослід 2. Збір  використаних п/е пакетів.

Хід роботи. Впродовж місяця ми підраховували кількість фасувальних пакетів невеликих розмірів, які використовує одна сім’я. В середньому, щодня використовувалось 4 пакети, отже за місяць – 120. Всі використані п/е пакети  ми почали збирати у п/е пляшку ємністю 5 л. В пляшці  пакети пресуються, займають небагато місця, не розлітаються. Наповнення сміттєвого відра значно зменшилося, тому що викинуті  у нього не спресовані  п/е пакети утримують повітря і займають більший об’єм.

Дослідили:  у пляшку ємністю 5 літрів увійшло 420 пакетів і наповнювалась вона впродовж 3 місяців (Додаток 3)

Дослід 3. Обчислення площі забруднення пакетами довкілля за один місяць.

Хід роботи: Зібрали пакети за один місяць. Розложили пакети на рівну поверхню, площею 1 м2.  Порахували кількість пакетів в 1м2. (Додаток 3)

Дослідили:   1 м2 поверхні  містить 16 невеликих пакетів. Ми зібрали п/е пакетів за один місць -120 шт. Підраховуємо площу:120:16= 7,5 м2 – площа, яку може забруднити п/е пакетами одна сім’я. Якщо взяти, наприклад, сім’ї  дітей одного класу, де  навчається   22 дітей,  то 22 сім’ї  використає за місяць 2640 пакетів, якими можна вкрити площу 165 м2. Після підрахунків  стало зрозумілим, чому така величезна кількість легеньких пакетів розкидана по всьому місту. А яка ж кількість використаних пакетів у масштабах України може розповсюджуватися? Це ж справжня екологічне лихо! Тому, ми пропонуємо складати використані пакети у будь-яку тару, найкраще, у пластикові пляшки з великим отвором, які потім здати на переробку, і таким чином  звільнити від такого виду забруднення наше місто та країну. Виконувати  це дуже просто.  (Додаток 4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВиснвКИ

Метою роботи було привернути увагу до проблеми забруднення довкілля  п/е пакетами та знайти шляхи її вирішення. Дослідивши дану тему,  пропонуємо  рекомендації щодо зменшення забруднення:

  1. Обмеження використання п/е пакетів: не брати п/е пакет при покупці.
  2. Повторне використання придбаних пакетів. «Одноразовий» пакет насправді можна використовувати три, а то й чотири рази.
  3. Сортування сміття та правильна утилізація. Пропонуємо готувати п/е пакети до утилізації: зав’язувати  у вузол,  щоб вони займали менший об’єм і не розліталися. А ще краще збирати використані пакети в п/е пляшку, які можна здати на пункти прийому вторинної сировини.
  4. Біорозчинний поліетилен. Це специфічний вид поліетилену, який під впливом сонячного світла, повітря та води розкладається до 5 років. А Дніпровський завод “Новіс” почав першим в Україні виробляти пакети з кукурудзяного крохмалю, які розкладаються за 90 днів.
  5. Використання паперових пакетів, торбинок із тканин та багаторазової тари. На ринку є широкий вибір різноманітних еко-торбинок, а також  їх можна виготовити вдома з непотрібних речей.  В Україні у багатьох супермаркетах вже почали використовувати паперові пакети. Придбайте коробочки, лотки, банки для покупок нефасованих продуктів. Коли ви йдете за покупками – візьміть свою тару! З часом це ввійде у звичку. Просто спробуйте!  (Додаток 5)

Пам’ятаймо, що найвищу користь для себе ми можемо принести лише тоді, коли цілком усвідомлюватимемо те, що робимо. Бездумність при споживанні п/е пакетів призводить до тяжких наслідків, тому варто  спиняти себе. Свідомий вибір є саме тією ціною, яку ми маємо сплатити за своє благополуччя. Адже ніхто, окрім нас самих, цей вибір зробити не зможе.

Спільними зусиллями ми зможемо зменшити використання поліетиленових пакетів та залучити ще більше людей до екологічного способу життя.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

  1. Міністр екології закликав українців відмовитися від поліетилену бодай на день. Електронний ресурс, режим доступу://glavcom.ua/news/ministr-ekologiji-zaklikav-ukrajinciv-vidmovitisya-vid-polietilenu-boday-na-den-601757.html
  2. Пластикові пакети. Електронний ресурс, режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Пластиковий_пакет
  3. Поліетиленові пакети завдають серйозної шкоди екології. Електронний ресурс, режим доступу: http://umktrade.com.ua/polietylenovi-pakety-zavdayut-serjoznoji-shkody-ekolohiji/
  4. Поліетиленові пакети – історія виникнення.Електронний ресурс, режим доступу: https://www.0629.com.ua/news/1600687/polietilenovi-paketi-istoria-viniknenna
  5. Укрінформ підготував інфографіку про поліетиленові пакети та їх вплив на навколишнє середовище. Електронний ресурс, режим доступу:https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/2112476-10-faktiv-pro-polietilenovi-paketi-aki-mae-znati-kozen-infografika.html

 

 


Додаток 1

Стихійні сміттєзвалища у мікрорайоні Западинка  міста Василькова

 

 

 

Додаток 2

Дослід 1.  Порівняння властивостей п/е пакету і паперу на розклад у ґрунті

В ґрунт закопали папір і п/е пакет  21.11.2019

 

           

 

Через 3 місяці: 20.02.2020

   

 

Папір розклався, п/е пакет залишився

 

Додаток 3

Дослід 2. Підготовка до утилізація використаних п/е пакетів.

Збір пакетів впродовж місяця.                   Підрахунок пакетів за 1 місяць

    

             1 м2 – 16 пакетів                             за 1 місяць - 120 пакетів                                  

 

 

Додаток 4

Весна 2019 (екодесант: до і після прибирання)

Зима 2020 (нове сміття, те ж місце)

 

Додаток 5

Наші – «Екоторбинки»

Світлина від Елени Яковенко. Світлина від Елени Яковенко.

 

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку