Загальна характеристика та різноманітність Павукоподібних

Про матеріал
Презентація "Загальна характеристика та різноманітність Павукоподібних" для різних видів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика та різноманітність Павукоподібних

Номер слайду 2

Деякі павуки ловлять і їдять птахів, мишей та змій. …самки павуків часто з’їдають самців після запліднення. За день самка чорної вдови може з’їсти до 20 самців.…вони майстерно маскуються: одні схожі на гілочки, інші – на мурах чи ос, а деякі імітують . …вони виготовляють свої копії з різноманітного сміття для відволікання ворогів.…павуки не з’їдають свою здобич, а випивають.…павуки-птахоїди живуть до 15 років.… у 3-6 % людей боязнь павуків – арахнофобія.

Номер слайду 3

- Більше 114 тисяч сучасних видів- Наземні, мешкають часто у досить посушливому кліматіХижаки, з зовнішнім травленням. Мають відносно тонкий хітиновий покрив з гіподермою та кутикулою, що перешкоджає втратам води з їх тіла. І-а пара ротових кінцівок – хеліцери, ІІ-а – педипальпи.4 пари ходильних кінцівок. Відсутні вусики (антени). Ряд Павуки. Ряд Скорпіони. Ряд Косарики. Надряд Кліщі (3 ряди)Клас Павукоподібні

Номер слайду 4

Середовище існування. Наземне (пустелі, ліси, поля, на ґрунті, рослинах тощо)Інші організми (паразити)Водне (рідко)

Номер слайду 5

Хеліцери (ногощелепи)Очі (6-8)Педипальпи (ногощупальця)Ходильні кінцівки. Головогруди. Черевце. Зовнішня будова. Павутинні бородавки

Номер слайду 6

Походження. Через ряд проміжних вимерлих груп (ракоскорпіонів та трилобітів) походження павукоподібних виводять від багатощетинкових червів. Перші наземні павукоподібні відомі з девонського періоду. Ракоскорпіони досягали довжини 2,5 м. Полювання павука. Інклюзія у бурштині. Викопний павук.

Номер слайду 7

Внутрішня будова павукоподібних (робота з роздатковим матеріалом)

Номер слайду 8

Порівняйте внутрішню будову павука з внутрішньою будовою рака. Які відмінності у будові дихальної системи? З чим це пов’язане?Яке значення отруйних залоз?Що спільного, а що відмінного у внутрішній будові представників цих класів?

Номер слайду 9

Статевий диморфізм (самка більша за самця). Розмноження статеве. Запліднення внутрішнє. Відкладають яйця (у деяких живородіння). Розвиток прямий (у кліщів непрямий з метаморфозом). Характерна турбота про потомство. Розмноження. Розвиток

Номер слайду 10

Статевий диморфізм. Самка павука з коконом. Самка павука з павученятами. Молоді павучки. Павучок на павутинці

Номер слайду 11

Павуки. Більше 40 тисяч видів. хижаки. мають павутинні бородавки, що утворюють павутину.павутина дуже міцний матеріал і рветься лише при розтягненні 200-400%.

Номер слайду 12

Хеліцери (ногощелепи)

Номер слайду 13

Багато павуків забарвленням та формою тіла маскуються під неїстівні об’єкти: гілочки, листки, лишайники та навіть екскременти птахів.

Номер слайду 14

Квіткові пауки-бокоходи або павуки-краби очікують свою здобич на квітах, тому їхнє забарвлення відповідає кольору квітів на яких вони полюють. Вони здатні повільно змінювати колір, прилаштовуючись під колір квітів. Деякі з них навіть формою тіла нагадують квіти або їх частини. Ці павуки не плетуть павутини і використовують лише свої кінцівки для захоплення здобичі.

Номер слайду 15

Деякі види павуків маскуються під різних комах. Павук-корівка зовні нагадує жука-корівку, який має неприємний смак. За осу чи шершня можна прийняти павука-осу, крім цього він починає колихатися у павутині при небезпеці, вдаючи політ. Павуки-мурахи не тільки схожі зовні на мурашок, але й копіюють їх рухи та поведінку. Вони навіть піднімають зайву передню пару ніг, щоб вони нагадували вусики. Це дозволяє їм не тільки уникнути хижаків, але й безперешкодно підкрастись до самих мурах, на яких вони і полюють. Видає їх лише кількість очей. Цей павучок схожий на псевдоскорпіона.

Номер слайду 16

Іншим видом забарвлення павуків є демонстративне, попереджувальне, яке добре помітне. Таким чином вони попереджають, що можуть бути отруйними і небезпечними (хоча іноді таке забарвлення є блефом).

Номер слайду 17

Деякі тропічні павуки схожі на ювелірні прикраси, вони яскраво забарвлені та мають характерну форму. У рогатого павука шипи на черевці виконують захисну функцію. Павук-кнопка. Павук-зірка або павук-комета. Павук-трикутник

Номер слайду 18

Малюнок на черевці павука-”смайлика” з Гавайських островів нагадує посмішку. У брунькового садового павука на черевці малюнок, що нагадує обличчя з вусами. Дзеркальний павук вкритий ніби мозаїкою з різнокольорових дзеркал. Розмір його не більше 1 см з лапами. Черевце павука-батога витягнуте, він нагадує суху гілочку. Видовжене жовте черевце скорпіонохвостого павука також робить його схожим на неїстівний об’єкт. Павук-циклосома має усічене хітинізоване черевце з характерним узором, що нагадує печатку. Такий утвір слугує для закривання входу у нірку.

Номер слайду 19

Імітація екскрементів птахів не тільки захищає павука від хижаків, але й приваблює мух на яких він і полює. Павук-боладор полює на комах за допомогою краплинки клейкої речовини на кінці павутинної нитки, якою він намагається захопити жертву. Крім цього краплина має речовину (феромон), яка приваблює самців нічних метеликів. Павук-гладіатор з о. Тасманія накидає на жертву квадратну пастку з павутини, яку тримає в передніх лапах. Павуки-стрибуни не використовують павутину, а стрибають на жертву. При чому стрибнути вони можуть на відстань, що в 10-50 раз перевищує довжину павука.

Номер слайду 20

Загальновідомий факт, що самки павуків практикують подружній канібалізм, тобто часто з’їдають самців. Запліднена самка буде мати додаткове джерело енергії, як самка павука-рисі. А от самці бразильського павука-вовка навпаки можуть з’їсти самку. Самці пізаури дивної, щоб не бути з’їденими самкою приносять їй муху, яку загортають у павутину. Але іноді вони приносять неїстівний шлюбний подарунок – пустий пакунок. Щоб уникнути агресії самки самці багатьох видів павуків виконують складні танці. Наприклад, як павук-вовк безумний.

Номер слайду 21

Для павуків-стрибунів характерні шлюбні танці під час залицяння. Самець павука-павича демонструє яскраво забарвлене черевце під час шлюбного танцю для приваблення самки.

Номер слайду 22

Який зв’язок між павуками та англійським словосполученням “web net”?Багато павуків створюють ловильну павутинну сітку. Ця сітка може мати різну форму.

Номер слайду 23

Більшість павуків одинаки та є серед них і колоніальні павуки. Колонія складається з самки-матріарха та її нащадків більш дрібних особин (до 300). У колоніях соціального павука терідіона з Еквадору проживає декілька тисяч павуків, що плетуть велику загальну сітку. У цих павуків самки є двох розмірів. Африканські колоніальні павуки використовують спільну павутину для полювання.

Номер слайду 24

Павук-золотопряд (нефіла) – найбільший павук серед тих, які роблять павутинні тенета. В їхні сіті діаметром до 1,5 м потрапляють навіть птахи та плазуни. Самці у 5 разів менші з самок, тому він ризикує бути з’їденим до або після спарювання. Тому самці деяких видів умиротворяють самку, виконуючи спеціальний танок на її спині. Він покриває спину павучих павутиною і виконує своєрідний масаж лапками, що заспокоює самку. У ловильних сітях нефіли може жити декілька самців, крім цього тут живуть дрібні павуки інших видів, які крадуть її здобич. Тому власниця змушена полишати стару павутинну сітку в якій завелись злодії (клептопаразити). Рибаки Індійського та Тихого океанів скручують павутину у кулю та кидають у воду для ловлі риби. Павук Дарвіна з о. Мадагаскар плете самі міцні та великі ловильні сітки площею близько 3 кв.м. Павутину він може перекинути через річку шириною до 20 м. Вона в 10 разів міцніша за кевлар, який використовується для виготовлення бронежилетів та касок.

Номер слайду 25

Павук-стрибун портія, що полює на інших павуків вважається найінтелектуальнішим серед своїх родичів. Він здатен змінювати тактику і пристосовуватись до супротивника. Може спритно спуститися на нитці своєї павутини і блискавично вжалити хрестовика, який гине від отрути за секунди. Або перебіжками підібратися до підсліпуватого кругопряда, поки тенета рухаються від вітру або конвульсій комах. Але найцікавіше, що він здатний посмикувати лапками його павутину, імітуючи биття спійманої комахи. Причому потрібну вібрацію він терпляче підбирає до тих пір, поки жертва не зацікавиться. Причому потрібну вібрацію він терпляче підбирає до тих пір, поки жертва не зацікавиться. Може відвернути таким чином занадто велику самку, а сам, оббігши павутину, cхопити більш дрібного самця. Або підманити самку, наслідуючи стуку і рухам самця її виду. Здатний довго переховуватися, прикидаючись сміттям в павутині, влаштовувати засідку , пристроюючи шматок своєї павутини до павутини жертви. Або навпаки, лише побачивши жертву , моментально оцінити ситуацію і атакувати. Портія методом проб і помилок швидко підлаштовується під будь-яку поведінку павука.

Номер слайду 26

Інший мисливець на павуків – це павук-асасин або тонкошиїй павук-вбивця з о. Мадагаскар пристосований до такого полювання. Він має видовжені головогруди та довгі хеліцери, це дозволяє йому на безпечній відстані схопити жертву та утримувати її, не наражаючись на небезпеку бути укушеним. Павуки-риболови здатні бігати по поверхні води завдяки волоскам на лапках, що не дозволяють їм намокати. Вони полює на водних тварин в тому числі малька риб та пуголовків.

Номер слайду 27

Паук-сріблянка – єдиний павук, який живе під водою. Він оселяється у пухирі з павутини, заповненому повітрям, це так званий водолазний дзвін. Час від часу він піднімається на поверхню, щоб захопити пухирець повітря для поповнення запасів. Полює сріблянка на водних безхребетних. Павуки-плюваки названі так тому, що плюють у свою здобич клейкою речовиною, яка перетворюється у павутину. Багіра Кіплінга з Центральної Америки – єдиний павук-вегетаріанець, що харчується на листі акації. Паук-сінокосець часто живе в будинках. Його павутина неклейка, але хаотична, тому жертва не прилипає до неї, а заплутується, намагаючись втекти.

Номер слайду 28

Воронкові павуки. Укус сіднейського воронкового павука з Австралії може бути смертельним для людини. Його хеліцери здатні прокусити ніготь дитини. Паук-землекоп будує нори-пастки за допомогою яких ловить наземних комах. Щоб зловити здобич, люковий павук будує нірку, зверху прикриту, немов кришкою люкапавутиною, змішаної з землею і рослинністю. Якщо в зоні досяжності павукового кидка виявляється комаха, павук скидає кришку і накидається на нього.

Номер слайду 29

Мексиканського червоноколінного птахоїда часто утримують у домашніх умовах. Птахоїд-голіаф – найбільший павук у світі, розмах його ніг досягає 28 см, а довжина тіла – до 9 см. Мешкає він у Південній Америці. Птахоїди частіше їдять комах, рідше хребетних (гризунів, плазунів). Синій металічний птахоїд – один з найотруйніших павуків. Чілійський волохатий птахоїд – найволохатіший серед птахоїдів.

Номер слайду 30

Ворогами павуків є оси. Вони відкладають у їх тіла личинок. Золотий колісний павук, що мешкає у Південній Африці, для того щоб уникнути оси, згортається у клубок і котиться зі швидкістю 44 обороти в хвилину. А ось павук-акробат з Північної Африки не підгинає лапки. І котиться, виконуючи акробатичні трюки. Також він відомий характерними гніздами-трубами з піску і павутини, що будує у пустелі. На основі руху цих двох павуків вчені розробили робота.

Номер слайду 31

Домовий павук оселяється в будівлях людини. Він належить до воронкових павуків. Його ловильна сітка у формі воронки, в центрі якої внизу сидить сам павук. 25-30 см – розмах лап павука-гетероподи, одного з найбільших павуків, що мешкає в печерах Лаосу. Але довжина його тіла всього 3-4,6 см. Шестиокий піщаний павук з Південної Африки є одним з найбільш отруйних павуків світу. Його отрута руйнує стінки клітин, що призводить до внутрішніх кровотеч. Павук циклоза робить свої муляжі з павутини, сміття та тіл жертв. Таким чином пташці важко відразу знайти павука серед його “копій”. Пату дігуа – найменьший у світі павук, довжина самця – 0,37 мм.

Номер слайду 32

Павук-миша з Австралії має досить сильну отруту, але найчастіше кусає людину, не використовуючи її. Жовтосумий павук, хоча і не є самим отруйним, але його укус може призвести до інфекції рани.Індійський орнаментальний птахоїд вважається одним з самих отруйних птахоїдів. Його укус може спричинити серйозні симптоми, але смертельні випадки невідомі, як і у інших птахоїдів. Птахоїд “король бабуїн” є досить агресивним та отруйним павуком, хоча не смертельним.

Номер слайду 33

Отруйні павуки світу. Червоноспинний павук Коричнева вдова. Бурий самітник. Каракурт або чорна вдова. Американський бродячий павук. Деревний воронковий павук. Бразильський мандрівний павук – найотруйніший у світі павук.

Номер слайду 34

Косарики або сінокосці – родичі павуків. Мають компактне тіло з твердим хітиновим покривом і довгим ногами. Багато видів живе у тропіках.

Номер слайду 35

До павукоподібних відносять і скорпіонів. Вони мають короткі головогруди та черевце розділене на дві частини, задню частину черевця з отруйним жалом на кінці вони використовують для нападу на здобич та захисту. Педипальпи у них великі у вигляді клешнів і слугують для захоплення та утримання здобичі. Скорпіони – живородні, самка виношує своє потомство на черевці. Вони є небезпечними для людини, але їх небезпека дещо перебільшена. Найотруйнішим вважається жовтий палестинський скорпіон, отрута якого порівнюється з отрутою індійської кобри. Скорпіони

Номер слайду 36

Теліфони або джгутохвості скорпіони. Ця група тропічних павукоподібних довжною до 7 см відрізняється великими товстими педипальпами, що слугують для захоплення здобичі. Перша пара ходильних кінцівок у них довша і тонша за інші і виконує функцію вусиків. На кінці черевця є довга хвостова нитка. Тікаючи від переслідування, теліфон піднімає хвостову нитку і з силою вибризкує секрет, дрібні краплі якого утворюють невелику хмарку. Деякі великі види «вистрілюють» їдку рідину на відстань до 30 см. Секрет містить мурашину і оцтову кислоти, у деяких видів він пахне хлором. При попаданні на шкіру або слизові оболонки, їдкі виділення теліфонів можуть викликати сильне подразнення.

Номер слайду 37

Фріни або джгутоногі пауки, безхвості скорпіони. Вони мають досить вражаючу зовнішність, але не є небезпечними для людини. Це теплолюбні та вологолюбні павукоподібні, що мають великі клішнеподібні педипальпи з шипами та тонкі і довгі лапки другої пари кінцівок, вони слугують їм органами дотику. Фріни – нічні мисливці, свою здобич вони ловлять за допомогою педипальп. За яскраву зовнішність їх іноді утримують як екзотичних тварин.

Номер слайду 38

Сольпуги (фаланги, біхорки, павуки-верблюди) – група павукоподібних, що мешкають у посушливих місцевостях. Вони мають великі міцні хеліцери, що нагадують клешні. Не зважаючи на досить страшний вигляд вони не отруйні, хоча можуть боляче вкусити.

Номер слайду 39

Псевдоскорпіони – группа дрібних (2-7 мм) павукоподібних, що ведуть скритний спосіб життя під корою, в печерах, під камінням тощо. В дикій природі, а також в будівлях людини, бібліотеках, музеях зустрічається книжковий псевдоскорпіон, що полює на дрібних комах. Отруйні залоз у них знаходяться у клешнях.

Номер слайду 40

Кліщ-червонотілка живе на поверхні ґрунту. Дорослі особини хижаки, а личинки – паразити комах.Іксодові (собачий, пасовищний) кліщі смокчуть кров хребетних тварин та людини. Самка, що напилась крові в 150 раз важча за голодну. Ці кліщі при укусах можуть переносити різноманітні хвороби людини (енцефаліт, борреліоз ). Кліщі – своєрідна група мікроскопічних і дрібних павукоподібних (0,2- 5 мм). Особливістю їх будови є цільне тіло не поділене на відділи. Ногощелепи та ногощупальця входять до складу ротового апарату, який може бути колюче-ріжучим, пристосованим до смоктання рідин (соків рослин та тварин). Серед кліщів багато видів харчуються відмерлою органічною речовиною (сапротрофи). Павутинні кліщі є шкідниками сільськогосподарських та кімнатних рослин.

Номер слайду 41

Пилові кліщі (близько 150 видів) мешкають у домашньому пилу: подушках, килимах, диванах, одязі тощо. Вони харчуються відмерлою шкірою людини. Ці дрібні організми, хоч і не паразити людини, але, потрапляючи в організм, можуть спричиняти алергію та астму. Так як тіла містять алергени. Коростяний свербун – мікроскопічний кліщ, що паразитує у шкірі людини, де прогризає ходи і живиться кров'ю. Цей вид спричиняє захворювання – коросту. Вугрева залозниця також живе у шкірі людини (частіше обличчя), у волосяних міхурцях. Цей вид мешкає практично у всіх людей, не завдаючи шкоди, але при сильному розмноженні може спричиняти захворювання демодекоз.

Номер слайду 42

Значення павукоподібних. Розгляньте зображення та поясніть значення павукоподібних для людини. ОтруйніЗнищують шкідників. Об’єкти колекціонування. Екзотичні домашні тварини. Паразити людини. Вживаються в їжу

Номер слайду 43

1. Вкажіть частини тіла павука.2. Знайдіть відповідність. До якої групи павукоподібних належать організми наведені на зображеннях?А. Ряд Павуки. Б. Ряд Скорпіони. В. Ряд Косарики. Г. Надряд Кліщі. 12343. Знайдіть помилки у тексті: “Павукоподібні - це восьминогі комахи, що належать до типу Членистоногі. Це мешканці як наземно-повітряного так і водного середовища. Живуть виключно у тропіках. У них відсутні вусики, їх замінюють педипальпи. Більшість з них паразити рослин та тварин. До ряду Павукоподібні належать: павук-хрестовик, павук-птахоїд, каракурт, павук-краб, краб пальмовий злодій та інші.

Номер слайду 44

Фільми про павукоподібних, рекомендовані для домашнього перегляду: Самі небезпечні тварини. Павуки. Супер-павук Дивні павуки. Скорпіони. Тарантул – король австралійських павуківІнстинкт хижака

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваль Раїса Миколаївна
    Дякую за змістовну презентацію до уроків
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
14433
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку