Загальна характеристика та різноманітність Ракоподібних

Про матеріал
Презентація "Загальна характеристика та різноманітність Ракоподібних" для різних видів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика та різноманітність Ракоподібних.

Номер слайду 2

Розмах ніг найбільшого з них сягає 3 м.…серед ракоподібних є найчисленніша тварина на Землі.…своїми клешнями вони можуть роздирати їжу, стріляти як з пістолета, фехтувати, приваблювати самку, закривати вхід у нірку……деякі можуть зомбувати своїх родичів.… серед них є такі види, які замінюють рибам язик.… також серед ракоподібних найгучніша тварина у світі, яку на англійські мові називають «pistol shrimp» (пістолетна креветка).

Номер слайду 3

Походження. Перші викопні ракоподібні походять з раннього кембрію. Не існує єдиної точки зору на походження цього класу. Можливими предками вважаються багатощетинкові черви або вимерла група членистоногих – трилобіти. Трилобіт. Викопні ракоподібні

Номер слайду 4

Зовнішня та внутрішня будова ракоподібних на прикладі рака річкового. Яке значення має забарвлення живого річкового рака?

Номер слайду 5

Внутрішня будова ракоподібних

Номер слайду 6

Линька. Наупліус – планктонна личинка ракоподібних. Розмноження та розвиток

Номер слайду 7

Десятиногі ракоподібні: Прісноводні раки Морські раки (омари або лобстери)Лангусти Краби Креветки

Номер слайду 8

Лангуст. Для цих ракоподібних характерна відсутність великих клешень. Основа їх антен дуже товста з шипами. Вдень вони сидять у розщелинах скель та рифів, а вночі виходять на охоту. Часто полюють довгими ланцюгами по 50 особин.

Номер слайду 9

Раки-ведмеді або лангусти-тапочки є родичами справжніх лангустів, вони мешкають на дні морів та океанів. Для них характерні душе широкі і плоскі антени за допомогою яких вони здобувають їжу. А антенули (короткі вусики) слугують як органи чуття.

Номер слайду 10

Морські (зліва) та прісноводні (справа) раки. Річковий рак

Номер слайду 11

Рак-кріт живе на дні і риє нори, за що і отримав таку назву. Рак-лускун (альфеус) глушить свою здобич за допомогою лускання клешні, його звук порівнюється з шумом круїзного лайнера. Він є одною з найгучніших тварин. Краб-йєті вкритий щетинками, які нагадують шерсть. Цей вид мешкає поблизу гідротермальних джерел на глибині понад 2000 м. у воді насиченій отруйними сірчистими газами.

Номер слайду 12

Рак-самітник. Пальмовий злодій харчується кокосовими горіхами. Пальмовий злодій – найбільше сухопутне членистоноге.

Номер слайду 13

Найбільший серед членистоногих світу – японський краб-павук (довжина тіла – 45 см, розмах передніх кінцівок до 3 м). Найбільша прісноводна безхребетна тварина – тасманійський рак (довжина 50-80 см, вага 3-5 кг).

Номер слайду 14

Один з найбільших крабів є гігантський тасманійський краб, що має вагу до 13 кг. Найменшими крабами є краби-горошини, що мешкають у мушлях молюсків та трубках червів. Їх довжина не більше 1 см.

Номер слайду 15

Маскування та захист крабів. Поліпи на спинах крабів. Актинії на клешнях краба-ведмежати. Краб-доріпе з морським їжаком на спиніКраб з уламком коралу Губковий краб з губкою на спині

Номер слайду 16

Щорічно червоні земляні краби на о. Різдва в Індійському океані мігрують з тропічних лісів до узбережжя океану у кількості до 100 мільйонів особин. Ця міграція триває 18-20 днів.

Номер слайду 17

Карамельний краб імітує корал.Інші краби схожі на водорості, каміння чи інші об’єкти дна, де вони мешкають. Гальковий краб маскується під гладенькі камінчики – гальку.

Номер слайду 18

Краби-декоратори маскують своє тіло шматками губок, коралів, водоростей та частинами інших морських організмів. Також для маскування використовуються і живі організми.

Номер слайду 19

Актинії на черепашці рака-самітника виконують не лише маскувальну функцію, але й використовуються для активного захисту. Краб-боксер або краб-чирлідер тримає актиній на клешнях для захисту та полювання.

Номер слайду 20

Краб-скрипаль або вабливий краб має одну дуже велику клешню, яка часто яскраво забарвлена. Нею він захищається, приваблює самку, а також закриває вхід у нірку. При цьому праворуких крабів 85%. Відірвана клешня може регенерувати після декількох линьок, при чому може бути більшою, ніж втрачена. Панцир краба-самурая нагадує обличчя людини, тому японці не вживають у їжу цей вид.

Номер слайду 21

Серед крабів є й справжні митці. Піщаний краб-барботер при харчуванні органічними рештками у піщаному ґрунті утворює кульки, які розкидає у вигляді цікавих малюнків.

Номер слайду 22

Краб-привид живе у припливно-відпливній зоні і харчується різноманітною їжею, яку викидає океан. Цей вид пересувається з швидкістю до 2м/с. Краб може ловити навіть дрібних птахів. Захисне забарвлення краба-привида чудово маскує його на тлі піску. Маскувальна дія посилюється ще й тим, що краб-привид так притискається до землі, що практично не відкидає тіні. Наляканий сором’язливий краб закривається широкими клешнями так що залишаються лише одні очі. Краб-горошина паразитує у раковинах двостулкових молюсків, деякі види живуть у трубках кільчастих червів. Краб-плавунець пристосований для плавання, його кінцівки плоскі, схожі на ласти.

Номер слайду 23

Імператорська креветка. Звичайна креветка. Креветка-арлекин. Креветка-кардинал. Креветка-фільтратор. Креветка-доктор або чистильник

Номер слайду 24

Губкові креветки спонгіколи живуть у середині скляних губок. Личинками самець і самка проникають у губку і в дорослому віці вже не можуть звідти вибратись. Харчуються вони частиною їжі самої губки. Королівська креветка-лускун також мешкає у губках, але колоніями по 150-300 особин. Це соціальні ракоподібні. У них як у бджіл чи мурах є “цариця” – плодюча самка, молоді особини та самці, а також особини, що охороняють губку від посягань інших креветок (“солдати”). На відміну від інших креветок у соціальних відсутня планктонна личинка, з яєць вилуплюється повзаюча молодь, що залишається в колонії. Глибоководні креветки здатні випускати струмінь рідини, що світиться у темноті, ошелешуючи переслідувача. Деякі види мають органи світіння на тілі.

Номер слайду 25

Кам’яна креветка-палемон – найпоширеніша креветка у Чорному морі. Одним з найпомітніших крабів є мармуровий краб. Кам’яний краб зустрічається посеред каміння на узбережжі моря. Це найбільший чорноморський краб. Трав’яна креветка-палемон надає перевагу мілководдю з водоростями. Ракоподібні Чорного моря

Номер слайду 26

Очі рака-богомола (креветка-богомол) найскладніші у світі, вони містять 16 типів світлочутливих клітин (у людини 3), тому здатні розрізняти набагато більше кольорів, а також інфрачервоний, ультрафіолетовий та поляризацію світла. Цей хижак здатен ударяти своїми клешнями з силою кулі 22 калібру, розбиваючи мушлі молюсків та панцирі інших ракоподібних і скло.

Номер слайду 27

В наших прісних водоймах зустрічається рівноногий рачок - водяний ослик. Мокриця – сухопутне ракоподібне, що мешкає у погребах, під камінням, у вологих місцях. При небезпеці здатна скручуватися у кульку. Рівноногі ракоподібні

Номер слайду 28

Більшість рівноногих дрібні тварини. Гігантський рівноногий рак батіномус, що мешкає у глибоководних морях, має довжину 45-75 см та вагу 1,7 кг.

Номер слайду 29

Язикова мокриця паразитує у ротовій порожнині деяких видів риб. Молода особина потрапляє у рот риби через зябра, прикріплюється до язика та висмоктує кров. В наслідок цього язик атрофується і паразит займає його місце, повністю замінюючи його функції і не спричиняє особливих незручностей рибі. Це єдиний паразит, що замінює орган у свого хазяїна.

Номер слайду 30

Різноногі ракоподібніМорські кізочки або скелетні креветки, що мають невеликі розміри і паличкоподібне тіло пристосовані до життя на морських прикріплених організмах (водоростях, коралах, губках тощо). Бокоплави або морські блохи мешкають у морях та океанах, деякі живуть на морських пляжах, в прісних водах живе невелика кількість видів, які відомі переважно з озера Байкал.

Номер слайду 31

Балянус (морський жолудь)Морська качечка. Вусоногі ракоподібніЗ чим пов’язані особливості будови цих ракоподібних?

Номер слайду 32

Веслоногий рачок циклоп – проміжний хазяїн паразитичного черва стьожака широкого. Гіллястовусий рачок дафнія – кормова база прісноводних риб, корм для акваріумних рибок. Щитень – тварина-релікт, що дійшла до нас з тріасового періоду (220—230 млн. років). Артемія – вид зяброногих ракоподібних, мешканець солоних водойм, кормова база багатьох тварин. Антарктичний кріль – тварина, що утворює найчисельніші на Землі скупчення. Це найчисельніший вид тварин на планеті. Його біомаса оцінюється до 750 млн. тон. Він поширений у водах навколо Антарктиди і є дуже важливим компонентом харчових ланцюгів океану. Крілем харчуються і риби, і китоподібні. А також вживає в їжу людина.

Номер слайду 33

Коропоїди або коропові воші – зовнішні паразити риб та пуголовків. Вони мають присоски для утримання на тілі хазяїна та хоботок, якім вони смокчуть кров. Якірний черв або лернея зовсім не схожий на ракоподібних. Це паразит прісноводних риб, в тіло яких він занурюється своєю передньою частиною тіла.

Номер слайду 34

А коренеголовий рак саккуліна також ззовні не дуже схожий на тварину. Личинка цього ракоподібного вприскує у тіло краба свої клітини, які ростуть у розгалужені коренеподібні утвори, які заповнюють тіло жертви. При цьому хазяїн не здатен розмножуватись, натомість розмножується паразит. І краб-хазяїн веде себе як самка, турбується про ікру паразита як про свою, очищає її, постачає свіжу воду та допомагає вийти із яєць личинкам, розмахуючи клешнями. При чому коренеголовий рак змінює поведінку як самки так і самця краба, проникаючи в його мозок. Так що краб стає зомбі-нянькою. Якірний черв, дендрогастер та коренеголовий рак мають досить спрощену організацію порівняно з іншими ракоподібними. З чим це пов’язане? Мішкогрудий рак дендрогастер після відкриття довгий час не міг бути віднесений до якоїсь групи тварин у зв’язку з тим, що має дуже характерний вигляд. Лише вивчення життєвого циклу дозволило віднести його до ракоподібних. Це паразит морських зірок та морських їжаків.

Номер слайду 35

Значення ракоподібних у природі та житті людини (доповідь учня)

Номер слайду 36

1. Розгляньте будову річкового рака та поясніть. 2. З чим пов’язані особливості будови ракоподібних?3. Назвіть відомі вам види ракоподібних, що використовуються в їжу людиною.4. Які тварини зображені на фото?12345678

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
9157
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку