Загальне поняття про програмне забезпечення. Операційна система та її інтерфейс

Про матеріал
Презентація "Загальне поняття про програмне забезпечення. Операційна система та її інтерфейс" створена відповідно до підручника "Інформатика. 5 клас" автор Корнієнко М. за програмою О.В. Пасічник, для здобувачів освіти, які вивчають інформатику у п'тому класі (НУШ). В презентації міститься інформація про програми та їх види та призначення, про операційну систему комп'ютера та інтерфейс. У презентації містяться посилання на вправи, які можна виконати для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальне поняття про програмне забезпечення. Операційна система та її інтерфейс

Номер слайду 2

Сьогодні ви: дізнаєтеся, без яких програм не може працювати комп’ютер, що таке операційна система та її інтерфейс; згадаєте, що таке файл і папка; навчитеся працювати з папками та файлами.

Номер слайду 3

Розгляньте зображення. Чи  знаєте ви, під керуванням яких програм працюють ці  пристрої??

Номер слайду 4

Комп’ютер складається з  апаратного та  програмного забезпечення. Ми  вже познайомилися з  апаратною складовою комп’ютера. А  що ж  таке програмне забезпечення комп’ютера, якими бувають комп’ютерні програми?Програми та їх види. Ви вже знаєте, що комп’ютер працює під керуванням програм. Саме завдяки програмам комп’ютер став універсальним пристроєм опрацювання даних.

Номер слайду 5

Програма  — це  набір інструкцій, які виконуються комп’ютером. Програми та їх видиІнструкції складаються зі спеціальних команд, які написано мовою, зрозумілою комп’ютеру,  — мовою програмування.

Номер слайду 6

Залежно від призначення програми поділяють на  системні, прикладні та  інструментальніПрограми та їх види. Види програм:системніприкладніінструментальні

Номер слайду 7

Користувачі працюють із  прикладними програмами  — саме вони забезпечують потреби користувачів. Це  різні редактори, ігри, браузери та  інші. Програми та їх види. До прикладного програмного забезпеченнязагального призначення належать:текстові та графічні редактори і процесоритабличні процесор, системи управління базами даних, програми створення мультимедіцних презентацій, публікаційзасоби підтримки комунікацій тощо.

Номер слайду 8

Існують середовища програмування, які називають інструментальними програмами, адже вони є  інструментами для створення нових програм. Програми та їх види

Номер слайду 9

Програми, що  забезпечують функціонування комп’ютера як  єдиної системи, називають системними. Програми та їх види

Номер слайду 10

Основною програмою, яка забезпечує роботу комп’ютера, є операційна система (ОС). Вона завантажується після вмикання комп’ютера. Програми та їх види. Linux. Android. Free. BSDWindows. Mac

Номер слайду 11

Операційна система (ОС) — це набір програм, який забезпечує управління роботою комп'ютера.

Номер слайду 12

Останнім часом операційні системи на комп'ютери встановлюють виробники або фірми, що займаються комплектацією комп'ютерів, їх продажем та обслуговуванням. Однак користувач за потреби може самостійно встановити іншу операційну систему на своєму комп'ютері.

Номер слайду 13

Деякі сучасні операційні системи вільно розповсюджуються і використовуються. Для використання інших операційних систем слід придбати відповідний пакет програм, що матиме ліцензію на використання, і встановити їх на своєму комп'ютері.

Номер слайду 14

Поняття інтерфейсу. Для роботи з комп’ютером ви вже використовували кнопки, значки, меню тощо. Це спеціальні засоби, за допомогою яких ви надавали команди комп’ютеру, наприклад запустити програму на виконання, відкрити документ тощо.

Номер слайду 15

Поняття інтерфейсу. Засоби, що забезпечують взаємодію користувача з комп’ютером, називають інтерфейсом (interface). Сьогодні майже всі операційні системи персональних комп’ютерів забезпечують взаємодію з користувачем за допомогою графічного інтерфейсу.

Номер слайду 16

Поняття інтерфейсу. Графічний інтерфейс користувача (Graphical User Interface, GUI) — це засоби організації взаємодії користувача з комп’ютером за допомогою графічних елементів керування, розташованих на екрані: вікон, кнопок, гіперпосилань, значків та ін.

Номер слайду 17

Поняття інтерфейсу. Для роботи з графічними об’єктами комп’ютера використовується миша або аналогічний пристрій (наприклад, тачпад). Ви напевно пам’ятаєте основні дії з мишею:

Номер слайду 18

Відповідно до цих операцій з мишею комп’ютер виконує певні команди. Покажчик миші на екрані монітора може набувати різного вигляду. Це надає користувачеві інформацію про стан комп’ютера.

Номер слайду 19

Завдяки широкому використанню миші під час роботи з програмами, що мають графічний інтерфейс, цей пристрій введення зараз входить до базової конфігурації комп’ютера.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Робочий стіл. Кнопка Пуск. Значки. Панель завдань

Номер слайду 22

За допомогою кнопка Пуск можна відкрити головнеменю системи, що забезпечує доступ до всіх програм і містить вказівки для роботи з операційною системою та її налаштування. Різні меню включають перелік вказівок, з яких можна обирати потрібну. Кнопка Пуск

Номер слайду 23

Контекстне меню викликається правою клавішою миші.

Номер слайду 24

Колись діалог із комп’ютером відбувався за допомогою команд, які користувач вводив із клавіатури (текстовий інтерфейс). Зрозуміло, що такий спосіб був незручним, адже потрібно було пам’ятати правильне написання та призначення великої кількості команд.

Номер слайду 25

Першу модель комп’ютерної миші продемонстрував американський учений Дуглас Енгелбарт 9  грудня 1968 р.

Номер слайду 26

Коротко про головне Програма  — це  набір інструкцій, написаних певною мовою програмування. Основною програмою, що  забезпечує роботу комп’ютера, є  операційна система. Вона керує роботою всіх пристроїв, запускає програми на виконання, здійснює діалог користувача з  комп’ютером, а  також підтримує роботу з  файлами та  папками

Номер слайду 27

Запитання для самоконтролю1. Що таке комп’ютерна програма?2. Що таке операційна система?3. Чи можна працювати на комп'ютері без операційної системи?4. Що таке інтерфейс операційної системи? 5. Що таке графічний інтерфейс користувача? 6. За допомогою якої кнопки можна відкрити головне меню системи?

Номер слайду 28

Тренувальні вправи1. Які з  наведених значків позначають операційні системи?

Номер слайду 29

https://learningapps.org/2748082https://learningapps.org/1867109https://learningapps.org/1754637 Виконайте вправи

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
1251
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку