Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання та технологічних процесів

Про матеріал
Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання та технологічних процесів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щербина В. В. Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання та технологічних процесів

Номер слайду 2

Виробниче обладнання ,надзвичайно різноманітне. Однак не зважаючи на це, існують деякі загальні вимоги, дотримання яких дозволяє забезпечувати безпеку при його експлуатації.

Номер слайду 3

Основними складовими безпеки праці на виробництві є:- безпечне виробниче обладнання;- безпечні технологічні процеси;- організація безпечного виконання робіт.

Номер слайду 4

Вимоги безпеки до виробничого обладнання розробляються відповідно до вимог ГОСТ 12.2.003-91. Виробниче обладнання повинне відповідати вимогам безпеки на протязі всього періоду його експлуатації.

Номер слайду 5

Виробниче обладнання, робота якого супроводжується виділенням шкідливих речовин чи мікроорганізмів або пожежо- та вибухонебезпечних речовин, повинно включати вмонтовані пристрої для локалізації цих виділень. При відсутності таких пристроїв, в конструкції обладнання мають бути передбачені місця для підключення автономних пристроїв локалізації виділень.

Номер слайду 6

Якщо виробниче обладнання являється джерелом шуму, ультра та інфразвуку, вібрації, виробничих випромінювань (електромагнітних, лазерних тощо), то воно повинно бути виконано таким чином, щоб дія шкідливих факторів не перевищувала меж, встановлених відповідними чинними нормативами.

Номер слайду 7

Однією із складових безпеки виробничого обладнання є конструкція робочого місця. При цьому розміри робочого місця і його елементів мають забезпечувати виконання операцій в зручних робочих позах і неускладнювати рухи працюючих. Основні вимоги безпеки до технологічних процесів- це зберігати відповідність вимогам безпеки праці, встановлених нормативно-технічною документацією. Та забезпечення пожежо- та вибухобезпеки.

Номер слайду 8

При визначенні необхідних засобів захисту потрібно керуватися вказівками відповідних розділів стандартів. Рівні небезпечних та шкідливих виробничих факторів, на робочих місцях, повинні відповідати вимогам стандартів безпеки. Розташування виробничого обладнання, вихідних матеріалів, заготівок, напівфабрикатів, готової продукції та відходів виробництва у виробничих приміщеннях і на робочих місцях не повинно являти собою небезпеку для персоналу.

Номер слайду 9

До осіб, які допущені до участі у виробничому процесі, ставляться вимоги щодо відповідності їх фізичних, психофізичних і, в окремих випадках, антропометричних даних характеру роботи. Перевірка стану здоров'я працюючих має проводитися як при допуску їх до роботи, так і періодично згідно з чинними нормативами. в порядку, встановленому Міністерством охорони здоров'я. Особи, які допускаються до участі у виробничому процесі, повинні мати професійну підготовку (у тому числі з безпеки праці), що відповідає характеру робіт.

Номер слайду 10

У автоматизованому виробництві необхідне також суворе виконання вимог. При цьому між людиною та машиною (технологічним обладнанням) з'являється проміжна ланка. У цьому випадку людина виводиться із сфери постійного (протягом зміни) контакту з виробничим обладнанням. Основними керівними матеріалами з безпеки роботизованих технологічних комплексів є ГОСТ 12.2.072—82. У ньому приводяться вимоги безпеки до конструкції промислових роботизованих систем

Номер слайду 11

ЛітератураІ. О. Мезенцева, Організаційні та технічні заходи безпекитрудового процесу / Навчальний посібник 2022р. Керб Л. П. Основи охорони праці/ навчальний посібник 2003р.

pptx
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку