Загальношкільна лінійка "Ваш подвиг ніколи незабутній"

Про матеріал

Загальношкільна лінійка на тему: «Ваш подвиг ніколи незабутній» присвячена подіям 1944 року. Корсунь-Шевченківська битва — одна з найбільших та найважливіших битв минулої війни, одна з блискучих операцій по визволенню Правобережної України від іноземних загарбників, яка завершилась повною ліквідацією німецько-фашистських військ.

Перегляд файлу

Загальношкільна лінійка

Вчитель: Доброго дня, шановні учні та вчителі! Сьогоднішня загальношкільна лінійка на тему: «Ваш подвиг ніколи незабутній» присвячена подіям 1944 року.

Корсунь-Шевченківська битва — одна з найбільших та найважливіших битв минулої війни, одна з блискучих операцій по визволенню Правобережної України від іноземних загарбників, яка завершилась повною ліквідацією німецько-фашистських військ.

Учень 1: Канни на Дніпрі, Український Сталінград, Корсунь-Шевченківське побоїще – як тільки не називали в свій час перемогу радянських військ під Корсунем. Багато вже часу минуло з тієї похмурої та мінливої зими із снігопадами та відлигами, коли вдалося остаточно та назавжди вибити німців із славетних для історії українського народу місць.

Учень 2: Операція розпочалася у ніч на 25 січня 1944 року.

Війська 1-го (командуючий генерал армії М. Ф. Ватутін) та 2-го (командуючий генерал армії І. С. Конєв) Українських фронтів провели наступальну операцію.

Прорвавши оборону противника, війська з'єдналися 28 січня в районі Звенигородки і таким чином завершили оточення великого угруповання фашистських військ.

До 17 лютого оточені війська були розбиті. Окрім того, радянські війська завдали поразки ще 15-тьом дивізіям, з них 8-ми танковим.

Учень 3: Для фашистів це був «другий Сталінград». Гітлерівське командування намагалося будь-що блокувати свої оточені війська.

Щоб утримати ворога, 7 лютого було перекинуто кілька дивізій 4-ї гвардійської армії та 5-й гвардійський кавалерійський корпус.

8–10 лютого противник здійснив шалені атаки з метою прориву оточення. 27 армія відбивала атаки ворога.

11 лютого противник у складі восьми танкових і восьми піхотних дивізій перейшов у наступ.

12 лютого військам оточеного угруповання вдалося пробитися і вийти в район Шендерівки. Це був найбільш критичний день операції. Створилась загроза виходу ворога з оточення. Сюди були терміново перекинуті танкові, стрілецькі, артилерійські та інженерні частини з інших ділянок фронту. Продовжувались напружені бої.

Учень 4: Зима 1944-го була характерна частими відлигами; розкис чорнозем, низько висіли тумани.

І все ж німецькі літаки іноді проривалися до оточених дивізій — скидали їм зброю та продовольство. Гітлерівці вдень і вночі атакували ззовні, намагаючись допомогти своїм військам прорвати кільце.

Щоб уникнути зайвого кровопролиття, радянське командування послало в село Шендерівку парламентерів з ультиматумом про капітуляцію. Однак гітлерівці відхилили ультиматум. Бої спалахнули з новою силою.

Учень 1: У період Корсунь-Шевченківської операції сотні й тисячі селян підносили за страшного бездоріжжя боєприпаси на передову. Світ не бачив такого немислимого напруження та жертовності...

Командування оточеного угруповання, втративши надію на допомогу зовні, вирішило здійснити в ніч на 17 лютого спробу вирватися з "котла". У середині ночі німці колонами під час сильного снігопаду і хуртовини рушили на позиції Радянських військ.

Учень 2: Основний натиск ворога прийшовся на 27-му і 4-ту гвардійські армії.

18-й і 29-й танкові корпуси, а також 5-й гвардійський кавалерійський корпус отримали наказ — йдучи назустріч один одному, полонити або знищити ворога. Ранком 17 лютого всі угруповання ворога були знищені.

Радянські танки поливали гітлерівців вогнем з гармат і кулеметів, чавили гусеницями. Стволи кулеметів від безперервної стрільби почервоніли. В хід пішли гранати.

Так повним розгромом і полоном ворога закінчилася Корсунь-Шевченківська операція.

Учень 3: Фашисти втратили 55 тисяч солдатів і офіцерів, понад 18 тисяч потрапило в полон. Лише 30 тисяч гітлерівців ціною неймовірних зусиль зуміли вирватися з кільця, кинувши важку зброю.

Учень 4: Багато сотен і тисяч Радянських воїнів віддали життя за цю перемогу. Разом з воїнами мужньо билися в тилу ворога партизани. Неоціненну допомогу надавало нашим військам і місцеве населення.

Шевченківський край було звільнено від загарбників.

Вчитель: Сьогодні про героїчну перемогу радянських військ у Корсунь-Шевченківській битві нам нагадує величезна кількість пам’ятників та меморіалів. Ця історична перемога дісталася армії коштом великих утрат у бойовій техніці і живій силі.

Отже, шановні учні, шанобливо відносьтеся до історичних подій свого краю, будьте гордими за власну країну, тому що це є сходинкою в закладенні духовних основ державності. Дякую за увагу!

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку