Загартування організму 9 клас

Про матеріал
Матеріал для 9 класу на виховний захід, також на предмет основи здоров'я для 9 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загартування організмуурок №11 (9 клас)

Номер слайду 2

Загартування – це система заходів, основною метою яких є формування стійкості організму до впливу різних природних факторів

Номер слайду 3

Використання загартування було відомо людині ще в стародавні часи. Йому зміцненні здоров’я відводив велику роль Гіппократ. На його думку, особливою цілющою силою володіють холодові загартовуючі процедури, а ті, хто тримає тіло в теплі, набувають зніженість м’язів, слабкість нервів, непритомність і кровотечу

Номер слайду 4

Способи загартовування: ОБЛИВАННЯ ПОВІТРЯННІ ВАННИКУПАННЯ У ВІДКРИТИХ ВОДОЙМАХХОДІННЯ БОСОНІЖМОРЖУВАННЯ

Номер слайду 5

Правила загартування: Необхідність психологічного настрою на загартування, зацікавленість у ньому;Загартування повинно бути систематичним;Загартування повинно бути комплексним, що передбачає різні види загартування: пасивні і активні, загальні, місцеві, колективні, індивідуальні;Загартування повинно бути поступовим , час контакту з сильним холодом має збільшуватися поступово. Загартовування повинне проводитися з урахуванням індивідуальних особливостей організму і кліматичних умов конкретного регіону. 6. Загартовування повинне бути “на грані задоволення”, тобто не давати собі надмірного навантаження.

Номер слайду 6

ОБЛИВАННЯ Хорошим методом загартовування є обливання холодною водою. Для цього беруть 2 - 3 відра холодної води бажаної температури і виливають на все тіло. Основну роль при обливанні грає температурне роздратування шкіри. Після обливання тіло необхідно обтерти сухим рушником.

Номер слайду 7

ОБТИРАННЯ Процедура обтирання: рушник, губку або спеціальну рукавичку з матерії змочують у воді і злегка віджимають. Потім послідовно виконують обтирання рук (в напрямку від пальців до плечей), шиї, грудей, живота, спини і ніг. Після цього тіло розтирають сухим жорстким рушником до почервоніння і появи приємного відчуття теплоти.

Номер слайду 8

ПОВІТРЯНІ ВАННИ Цей тип доступний кожній людині в будь-який час року. Повітря діє безпосередньо на наше тіло, шкіру, призводить до ряду біохімічних змін в клітинах тканин, дратує шкірні рецептори нервової системи. Повітряні ванни найкраще застосовувати на відкритому повітрі, їх корисно поєднувати з різними фізичними вправами - ходьбою, бігом, гімнастикою.

Номер слайду 9

СОНЯЧНІ ВАННИ Цей тип загартовування слід приймати розумно, інакше замість користі воно може викликати опіки шкіри, перегрів організму, сонячний удар, перезбудження нервової системи. Прийом сонячних ванн доцільно поєднувати з водними процедурами. Після прийому рекомендується 10 - 15 хвилин побути в тіні, а потім прийняти душ або викупатися.

Номер слайду 10

КУПАННЯ В ВІДКРИТИХ ВОДОЙМАХ Найбільш ефективним засобом загартовування є купання у відкритих водоймах. Під час купання на організм одночасно впливає сонце, повітря і вода. Перш ніж купатися, обов'язково звертайте увагу на правила безпечної поведінки при купанні. Купатися рекомендується не раніше, ніж через 1 - 1,5 години після їжі.

Номер слайду 11

ХОДІННЯ БОСОНІЖ Ходіння босоніж споконвіку використовувалося для профілактики і лікування багатьох захворювань. Сучасна наука підтверджує користь босоходіння. Ходьба босоніж - це найсильніший профілактичний і цілющий засіб, одна зі складових системи здорового способу життя.

Номер слайду 12

МОРЖУВАННЯ Найбільш ефективною водною процедурою є купання в крижаній воді. Проте підготовка до цього вимагає спеціального тренування і знань фізіологічних процесів, що проходять в організмі людини при купанні в крижаній воді. Це вища форма загартовування, так як в короткий час підключає до боротьби «за виживання» всі органи людини.

Номер слайду 13

В ПРОЦЕСІ ЗАГАРТОВУВАННЯ нормалізується стан емоційної сфери, людина стає більш стриманою, врівноваженішою, покращується настрій, додається бадьорості, підвищується працездатність і витривалість організму. Загартована людина легко переносить спеку і холод, різкі зміни зовнішньої температури, здатні ослабити захисні сили організму.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Закінчи речення1. Мама прийшла з роботи втомлена, і я ____________ . 2. Маленький братик нудьгує, і я _________________ . 3. Квітка у вазоні опустила листочки, і я ____________ . 4. Друг захворів, і я _____________________________ . 5. Сестричка не може розв’язати задачу, і я _________ . 6. Сіреньке кошеня загубилося, і я _________________ . 7. Дівчинка плаче, і я _________________________ .

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тестування1. Складові здоров'я:а) фізична, психічна, соціальна, духовна;б) спортивні, атлетичні, боксерські;в) білки, жири, вуглеводи.2. Здоровий спосіб життя — це:а) заняття музикою, малюванням, читанням книг;б) прогулянки на свіжому повітрі, заняття в спортивних секціях;в) паління, вживання алкоголю, наркотиків.3. Правила догляду за ротовою порожниною:а) жувати цілий день гумку;б) зуби не чистити, вживати багато солодощів, не лікувати зуби;в) чистити зуби двічі на день; чистити щічну, піднебінну, язикову поверхні зубів; змінювати щітку через 3 місяці.4. Назвати чинники загартування:а) засмагати цілий день, пити неочищену воду;б) сонце, повітря, вода;в) гарячі ванни, тепла, не провітрювана кімната.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Практичне завдання № 11 Підручник ст. 86-89

Номер слайду 19

Урок закінчено!Дякую за увагу!Допобачення!

pptx
Додано
20 жовтня 2020
Переглядів
2115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку