Захід"Палити чи ні – вирішувати тобі"

Про матеріал
Звичка палити вважається шкідливою звичкою. Але молодь завжди негативно реагує на спроби викладачів, батьків, дорослих змусити їх відмовитися від паління. Мета заходу «достукатися» до вашої свідомості, розкрити шкідливість паління і спонукати вас здійснити власний вибір: «Палити чи ні?»
Перегляд файлу

Сценарій

заходу для студентів І курсу

до Всесвітнього дня відмови від паління

на тему: «Палити чи ні – вирішувати тобі»

(Слайд 1 «Палити чи ні?»)

(0 відео Чому люди починають палити?)

Ведуча: Звичка палити вважається шкідливою звичкою. Але молодь завжди негативно реагує на спроби викладачів, батьків, дорослих змусити їх відмовитися від паління.

Ведуча: Мета нашого сьогоднішнього заходу дещо інша. Ми хочемо «достукатися» до вашої свідомості, розкрити шкідливість паління і спонукати вас здійснити власний вибір: «Палити чи ні?»

Ведуча: За часів Радянського Союзу класичною була фраза: «Минздрав предепреждает – курение опасно для вашого здоров’я». Але, як кажуть, Мінздрав втомився попереджати, батьки втомилися лупцювати, а вони все палять і палять, чхаючи на ту коняку, яку звалила крапля нікотину». Перефразувавши цей вислів, можна сказати, що паління міцно осіло у свідомості людей.

Ведуча: Цьому посилено сприяє прихована реклама у добре знайомих з дитинства мультиках.

(Слайди 2 – 10 Картинки із мультфільмів)

Ведуча: пізніше улюблених фільмах, потім улюблених кліпах… Потім приходить на зміну справжня активна, бурхлива, нав’язлива реклама цигарок від виробників та реалізаторів цигарок. Паління економічно вигідно всім: і виробникам,  і продавцям, і, як не сумно, державі.

(Відео 1 Прихована реклама)

(Слайд 11 побутова наркоманія)

Ведуча: Куріння - вид побутової наркоманії. Для багатьох курців паління стає частиною свого «Я», а таке внутрішнє сприйняття самого себе, іноді дуже важко змінити. 

(Слайд 12 «Шкідливий вплив паління»)

Ведуча: Разом з тим, куріння - це більш ніж звичка. Всі ті форми споживання тютюну, які стали популярними серед населення, сприяють потраплянню нікотину в кров.

(Слайд 12 тютюн)

Ведуча: Тютюн - це однорічна рослина пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння. До складу листків тютюну входять нікотин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, смоли й ефірні олії (олії надають тютюну характерного запаху). Основна особливість тютюну, завдяки їй він відрізняється від інших рослин родини пасльонових, - вміст нікотину.

(Слайд 14 органи дихання)

 

Ведуча: Органи дихання першими приймають на себе тютюнову атаку. І страждають вони найбільш часто. Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім - у трахею та легені. Проходячи через дихальні шляхи, тютюновий дим викликає подразнення, запалення слизових оболонок зіва, носоглотки, трахеї бронхів, а також легеневих альвеол. Постійне подразнення слизової оболонки бронхів може спровокувати розвиток бронхіальної астми. А хронічне запалення верхніх дихальних шляхів, хронічний бронхіт, що супроводжується виснажливим кашлем, - доля всіх курців.

(Слайд 15 виснажливий кашель)

Ведуча: Безперечно, встановлена ​​також зв'язок між курінням і частотою захворювань на рак губи, язика, гортані, трахеї. Хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок. Зв'язки потовщуються, грубшають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок. Іноді це може спричинитися до втрати професійної працездатності в співака, актора, лектора. Саме тому, не курять оперні співаки.

(Слайд 16 рак горла)

Ведуча: Тютюновий дим наповнює легені і осідає всередині у вигляді смол. Вони вважаються причиною ракових утворень та інших хвороб. Нікотинові смоли викликають пошкодження альвеолярних мішечків, блокуючи механізм самоочищення легенів.

(Слайд 17 легені)

Ведуча: В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок; серед молоді 45% юнаківі 35% дівчат.                                                                                                                                                          

Ведуча: Всього в країні нараховується  близько 9 млн активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни.                                                                                                                                    

Ведуча: Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців.                                                                 

Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років.                                       

Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців.

Ведуча: Кожен з вас опинявся в ситуації вибору: палити чи ні?

(Відео 2 мультик вибір палити чи ні?)

Ведуча: Опинившись в колі однолітків, друзів, одногрупників, ви повинні вміти протистояти тиску моди, вміти відстоювати власну точку зору.

(Відео 3 гниле яблуко)

(Вірш Варняк А.)

Ведуча: громадська думка, вплив суспільства, щоденна рутина, звичний уклад життя, приклад оточуючих роблять свою справу.

(Відео 4 соціальна реклама)

Ведуча: випалена цигарка часто стає засобом вирішення проблеми або заспокійливим засобом. А якщо її немає під рукою, це дратує, збуджує, змушує метушитися у її пошуках. А насправді цигарка підштовхує вас все ближче до кінця.

(Відео 5 ближче до кінця)

Ведуча: паління захоплює вас поступово, все відбувається непомітно, але невідворотно.

(Відео 6 все поступово)

(Відео 7 кліп нерви – куримо або пісня Морозова Єва)

Ведуча: але завжди є можливість все змінити, зупинитися вчасно, головне вирішити це для себе і почати діяти.

(Відео 8 якщо кинути зараз)

Ведуча: крім того можна зберегти здоровя та зекономити кошти. Про це свідчать результати анкетування проведеного у ваших групах, з якими вас ознайомить викладач біології Валентина Василівна Піскунова.

Викладач: анкетування проводилося у 4 групах першого курсу з метою показати студентам шкідливість паління для здоров’я та бюджету їх родин. В анкеті були поставлені такі питання:

(Слайд 18 питання анкети)

Викладач: За результатами анкети ми підрахували, скільки коштів витрачає родина на цигарки, а потім на лікування після паління протягом 10 років. Результати приголомшують. Цифри ви бачите на екрані.

(Слайд 19 таблиця)

Викладач: А ці кошти можна використати на навчання, на задоволення матеріальних потреб родини та й ще зберегти своє здоров’я. Сподіваюся, що результати нашої анкети допоможуть вам зробити правильний вибір: палити чи ні?

Ведуча: можливо вам краще переглядати мультики такого змісту, щоб вони допомогли зробити правильний вибір?

(Відео 9 та 10 мультик заяц не кури та Холмс, бросайте курить)

Ведуча: Палити чи ні, продовжувати чи кунити палити – вибір за вами!!!!! Дякуємо за увагу.

(Слайд 20 вибір за вами)

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Сценарії
Додано
31 травня 2019
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку