Захист КТС «Вишивка – прадавнє ремесло»

Про матеріал

Людина i праця, людина i пiсня, людина i витвiр мистецтва - це все вiчне, безсмертне, щось своєрiдне i глибоко вражаюче. Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здiбний, обдарований. Якщо працювати - то до сьомого поту, якщо спiвати - то дзвiнко, розложисто, якщо творити щось - то неповторно, захоплююче. .

Перегляд файлу

Захист КТС «Вишивка – прадавнє ремесло»

2017-2018н.р. (7 клас)

(відео «Вишиванко, моя»)

Діана . Ми учні 7 класу а минулому році розпочали колективну творчу справу «Вишивка – прадавнє ремесло».

Віка. Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи одержали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну й порядок, поляки – здатність до торгівлі, італійські діти – хист до музики… Обдарувавши всіх, Бог раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:

  • Хто ти? І чому така сумна?
  • Я – Україна, а сумна, бо стогне моя земля…
  • Чого ж ти не підійшла раніше? Я всі таланти роздав. Не знаю, чим можу зарадити твоєму горю?

Діана. Дівчина хотіла йти, але Бог зупинив її.

  • Зачекай. Є в мене неоцінений дар, який прославить твій народ на цілий світ. Відсьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш плуг – і заколоситься на ваших полях жито – пшениця. У хаті твоїй буде панувати краса й затишок, а пісня твоя звучатиме у віках. Усе це стане можливим, дякуючи вірі твого народу у власні сили й бажанню працювати заради власного добробуту.

Віка.  Прийняла з вдячністю дівчина божий дар і відтоді славиться Україна своїми майстрами, а серед них ті, котрі присвятили себе мистецтву народної вишивки.   

Діана.  Людина i праця, людина i пiсня, людина i витвiр мистецтва - це все                                                                                                     вiчне, безсмертне, щось своєрiдне i глибоко вражаюче. Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здiбний, обдарований. Якщо працювати - то до сьомого поту, якщо спiвати - то дзвiнко, розложисто, якщо творити щось - то неповторно, захоплююче. .

 Народне мистецтво, яке передавалося із покоління в покоління століттями, завжди було і є ґрунтом для спілкування людей, джерелом пізнання історії, культури далекого минулого.

Іван.  З далекого минулого прийшло до нас  рукоділля  -  в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво.  Виникло воно з любові до рідної землі і батьківської оселі.

  Майже кожна область, кожен регіон, часто і окремі села, від матері до дочки передавали свої узори. Тому за кольором , орнаментом вишивки завжди можна визначити місце її виготовлення.Вишиванням займалися кожну вільну хвилину, на вечорницях і вдосвітках, довгими осінньо-зимовими вечорами.

 

 

Діана. Про вишивку згадується у Біблії і Ілліаді Гомера. Нею, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Арабський мандрівник Х століття у своїх розповідях свідчить, що руси теж носили вишитий одяг.. Дар вишивання греки пов’язували з ім’ям мудрої богині Афіни.  У часи Київської Русі мистецтво художньої вишивки дуже високо цінувалося. Сестра Володимира Мономаха Анна Янка організувала в Києві в Андріївському монастирі школу, де молоді  дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом.  

 Костя.  Вишиванням споконвіку займалися жінки. Цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.

  Але ми впевнені, що в невичерпній скарбниці духовної культури нашого народу буде і надалі розвиватися винятково важлива її частина – вишиванка, адже з нею пов'язана вся багатовікова історія українського народу, його творчі пошуки, радість і горе, його перемоги і поразки, сподівання на майбутнє, адже вишиванка - це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук.                           

 Женя.  Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва

  В Україні налічується  понад 100 технік вишивання: гладь, хрестик, низь, мережка, качалочка, плетіння, солов’їні вічка та безліч інших. Тільки низь має більше 20 різновидів: кругла, дрібна, сліпа, лиса,страпата. Вражають  своїм багатством та різноманітністю і зображення ( узори) української вишивки.

Святослав.У давнину вишивка мала охоронне, оберегове значення і крім декоративної несла заклинальну символічну функцію. Вишитий узор набував магічної сили. Прочитаємо ці візерунки – символи.

Ірина. В  основі рослинного  орнаменту  лежить культ поклоніння природі, рослині. Складається зі спрощеного зображення рослинних елементів – квітів, листя, дерев.

Значення рослинних елементів:

мак — символ чарівної сили, яка захищає від усякого зла, а також символ краси й молодості,

виноград - символ добробуту, щасливого одруження

чорнобривці – символ кохання

троянда - означає бузперервний сонячний рух із вічним оновленням, адже квітка це нащадок Сонця.

.лілеї - символом чистоти й цнотливості, любові, краси, чарівності. Вважалась оберігом від усього лихого.

хміль - символіка означає розквіт, любов, розвиток. В основному це – весільна символіка.

волошки    символізують спокій, вірність, стабільність.

калина - символ вірності, любові, символ роду.

 

Анастасія .До геометричних орнаментів  відносяться  різноманітні кружальця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести символічно відображали уявлення наших предків про світобудову, тож їхнє значення відповідне.

Хрест -визначається як знак вогню,

ромб – символ землі,  ромб з крапками в ньому позначає землю, засіяне поле. Він виступав символом плодючості, добробуту.

коло - сонця (давніше значення - жіночий знак),

зиґзаґи  та  хвилясті лінії асоціюються з водою.

Саме геометричні  орнаменти  є найдавнішою частиною  орнаментів   вишивки.

 

Богдан. Рослинно-геометричні  орнаменти  поєднують  в  собі основи геометричного і рослинного  орнаменту. Це стилізованимі грони винограду, квіти, ромби, квадрати.

 Птахи в народній культурі – це символи людських душ. Зображення зозулі означає – символ добра. Ця птиця стояла на охороні й приносила кохання у родинах.

Соловейка найчастіше вишивають на гілці калини, що символізує продовження роду.

 ВікаНа весільних рушниках вишивають поважних павичів. Ця жар-птиця несе в собі сонячну енергію розвитку, тому вважається птахом сімейного щастя.

Шлюбну пару символізують соколи, голуби, півні.

 З давніх часів при вишивці виробу жінки та дівчата велику увагу приділяли вибору кольору, тому що кожен колір несе в собі певне значення.

Червоний – радість життя, любов;

Чорний – охорона від злих сил, пошанування померлих;

.Жовтий – місяць, зорі, врожай;

Блакитний – небо, силу, здоров’я;

Зелений – відродження, навколишній світ;

Коричневий – плодюча земля.

Михайло. За мотивами  орнаменти   вишивок  поділяються на чотири групи:

1. геометричні,

2.  рослинні,

3. рослинно-геометричні,

4. зооморфні (тваринні).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Вишиванка — краля!

Пишна, загадкова.
Означає кожна
Ниточка в ній слово.

 

2.Перша вам розкаже
Про тепло долоні,
Що стелила рясно
Хрестики червоні.

 

3.Друга нитка — чорна
Жалібно озветься
Про дівочі сльози,
Материнське серце.

 

4. Де покласти, слід рожеву

Аде ніжно – синю,

Щоб славила моя праця,

Рідну Батьківщину

 

5.Жовта проголосить
Про величність сонця,
Про життя багатство,
Про рясне колосся!

 

6.Голубий моточок
Стиха прошепоче
Про волошки в полі
Та кохані очі.

 

7.Не важливий колір —
А важливе слово.
Вишивай не хрестик,
Вишивай розмову.

 

 8..А зелена скаже
Про долю-стежину,
Що проклала мати
Голкою дитині.

 

 

Пісня

 

 

docx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку