Захист навколишнього середовища

Про матеріал
Протягом віків “підкорювали” природу, вирубували ліси, обживаючи все нові і нові території. Але за останні 200 років наука і техніка досягли такого рівня розвитку, що їх безконтрольне використання загрожує всьому живому повним знищенням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист навколишнього середовища

Номер слайду 2

Земля змінює “обличчя” Протягом віків “підкорювали” природу, вирубували ліси, обживаючи все нові і нові території. Але за останні 200 років наука і техніка досягли такого рівня розвитку, що їх безконтрольне використання загрожує всьому живому повним знищенням.

Номер слайду 3

Сторінка історії

Номер слайду 4

1000 рік: Набіги ворогів дуже вплинули на природні ландшафти середньовічної Європи. Почався процес вирубки лісу, лісові ґрунти осушувались і розорювались. Методи агротехніки були примітивними, більшість населення займалась сільським господарством.

Номер слайду 5

1348-1449 рр.: “Чорна смерть” лютує в Європі, забравши близько 25 млн. життів.

Номер слайду 6

“Чорну смерть” розносили щурячі блохи. Можливо, хвороба прийшла з Китаю або Південно-Східної Азії.

Номер слайду 7

Щури жили в будинках, на кораблях, у продовольчих складах, тому поширення хвороби було блискавичним.

Номер слайду 8

У творах мистецтва того часу “чорну смерть” зображали у вигляді кінного вершника-скелета.

Номер слайду 9

Свій похід по Європі “чорна смерть” почала з Генуї. В Ірландії та частині Франції втрати населення складали 10%, тоді як на півочі Італії, сході Англії та Норвегії вимерло до 50% населення.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Намагаючись зупинити хворобу, люди спалювали одежу мертвих. Ці наміри були приречеі, оскільки хвороба поширювалася блохами, що жили на пацюках, якими аж кишіми міста.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Кінець XVI ст. Винищені ліси в Південній Англій та Фландрії, бо для виплавки заліза потрібно все більше деревного вугілля. Теж саме відбувається у всій Європі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

1750-1850 рр. Промислова революція перетворює Європу із аграрного континенту в урбаністичний. Їй передують кардинальні перетворення в сільському господарстві і демографічний вибух.

Номер слайду 16

XIX ст.: Індустріалізація породжує попит на станки і машини. Розширення мережі шосейних і залізничних доріг. Великобританія стає найпотужнішою промисловою державою світу. Ріст великих міст спричинив соціальні та економічні проблеми, повязані з низькою зарплатнею та експлуатацією дитячої праці.

Номер слайду 17

1945-2000 рр.: Технічна революція. На зміну традиційному вуглю приходять нові джерела енергії. Відкриття в сільському господарстві, біотехнології і медицині підвищують тривалість життя. Але на першому місці стоять “зелені” проблеми.

Номер слайду 18

Аварії на АЕС змусили звернутися до експерементів з використання енергії вітру

Номер слайду 19

В глибинах океану З космосу наша планета виглядає ніжно-блакитною, тому що 70% її вкрито водою. І люди, не задумуючись про майбутнє, безжально експлуатують зовсім не бездонні ресурси океану, наносячи йому непоправної шкоди.

Номер слайду 20

Нафтові плями, що виникли із-за витоків і нелегального зливу палива забруднюють морські води і береги.

Номер слайду 21

Риболовний промисел – одне з найдавніших занять людства. Але його масштаби, як і більшість галузей харчової промисловості, непомірно виросли, загрожуючи усій морській фауні невиправною бідою.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

В поставлених на тунця дрифтерних сітях гине багато дельфінів. Шукайте на банках з тунцем етикетку “піймано на гачок”.

Номер слайду 24

Беззахисні ліси Тропічні ліси випалюються і вирубуються з інтенсивністю 160 тис. кв. км в день. Рушійними силами цього бездумного спустошення виступають жадібність промисловців і бідність слаборозвинутих країн, і якщо не покласти цьому край, нам не уникнути необоротних кліматичних та екологічних порушень.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Більшість територій екваторіальних джунглів знищені вогневим способом.

Номер слайду 27

Тисячі років тропічні ліси знаходились в неприривному самовідтворюючому циклі росту, загибелі і розкладання.

Номер слайду 28

На вирубаних під пасовища ділянках з'являються перші ознаки ерозії ґрунту.

Номер слайду 29

За останні 30 років в басейні Амазонки ліси вирубані на площі, що дорівнює території Франції. Більшою частиною земля використовується як тваринницьке ранчо.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Людська діяльність призвела до ерозії ґрунту холмистих районів Мадагаскару. Після вирубки дерев плодних, але нетривкий верхній шар змитий дощем.

Номер слайду 32

Планета в біді! Деякі вчені по праву називають Землю живим організмом. Ніби біологічна система людського організму, регуляційні системи планети дозволяють їй підтримувати життя. Але випадкове або спеціальне маніпулювання навколишнім середовищем може перетворити Землю на безжальну пустелю.

Номер слайду 33

В грудні 1984 р. сталась страшна катастрофа в індійському місті Бхопал. Із-за витоку промислового хімікату метилизоцианату загинуло близько 2000 і постраждало більше як 200 тисю чоловік.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Найстрашніша в історії людства ядерна катастрофа сталась в 1986 році на чорнобильській АЕС в СРСР. Велика хмара радіоактивних матеріалів, що піднялась в повітря внаслідок вибуху накрила майже всю Західну Європу. В зоні вибуху з'явилися на світ тварини з аномаліями розвитку.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Нафтові плями Ця покрита мазутом птиця – жертва нафтової плями, що розлилась в 1991 р. в Середземному морі поблизу Генуї. Можливо, просякнуті нафтою трупи птахів стануть здобиччю хижаків, яких також чекає неминуча загибель.

Номер слайду 38

Біотехнологія Протягом століть селяни займались селекцією тварин і рослин з метою покращення їх якостей. Використовуючи сучасні технології, при отриманні хоча б одного вдалого екземпляру можна різко прискорити привичний хід подій.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Вчені навчились створювати нові види тварин, які можуть стати важливим джерелом м'яса. Цей “джип” – (goat+sheep) гібрид кози і вівці.

Номер слайду 41

Захист дикої природи За останні 200 років з лиця Землі зникло більше 200 видів тварин і птиць. Вина за загибель більшості з них лежить на людині, але, на щастя, в останні десятиліття все більше людей і організацій присвячують свою діяльність захисту дикої природи.

Номер слайду 42

Цінна слонова кістка зробила цих тварин об'єктом жорстокого полювання. На захист велета саван виступає багато міжнародних організацій і фондів. Але навіть якщо негайно припинити винищення слонів, знадобиться 16 років на відновлення їх кількості до рівня 1979 року.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Щоб зберегти чорного носорога, якого вбивають заради рога, який високо цінується в деяких країнах світу довелося перейти до кардинальних мір. Натуралісти присипляють носорогів і спилюють їм роги, роблячи тварин непотрібними для браконьєрів.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Велика панда – символ Всесвітнього фонду охорони природи – одна з багатьох зникаючих тварин, захистом яких займається ця організація.

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Це у ваших силах Слідкуйте за станом берегів, рік та морів, повідомляйте про всі забруднення місцевим водоохоронним організаціям; Допомагайте екологічним організаціям при очищенні морів від забруднення; Переконайте рідних і друзів користуватися миючими засобами без фосфатів.

Номер слайду 49

Економте енергію! Електростанції викидають в атмосферу великі об'єми парникових газів; Переконайтесь, що орхідеї та інші екзотичні рослини, що продаються у вашому продуктовому магазині, вирощені в місцевих оранжереях.

Номер слайду 50

Переконайте рідних та друзів не купляти вироби з тропічних порід дерев. Це може бути що завгодно – від меблів до салатниць. Не купуйте виробів із тикового і червоного дерев. Ваша покупка є додатковим стимулом для деревообробних компаній.

Номер слайду 51

Впевніться в тому, що куплений вами дерев'яний виріб виготовлено з обновлюваної сировини. Лісоруби повинні замість спиляних дерев висаджувати нові, щоб закласти базу для майбутнього сировинного джерела; Приймайте активну участь в компаніях екологічних організацій.

Номер слайду 52

Використовуйте неетилерований бензин – це зменшує забруднення повітря. На АЗС він подається через “пістолети” зеленого кольору. В сучасних автомобілях вихлопні гази очищаються каталізаторами.

Номер слайду 53

Виїзд на природу: це у ваших силах Завжди закривайте за собою ворота; не спускайте собаку з повідка, особливо коли поблизу пасуться вівці. Не рвіть квіти, не ламайте інші дикі рослини чи дерева. Не забруднюйте ріки та озера.

Номер слайду 54

Гуляйте по витоптаному шляху і дотримуйтесь правила проїзду. Завжди користуйтесь воротами, не лізьте через огорожі напролом. Не шуміть

Номер слайду 55

Не турбуйте сільськогосподарських тварин, не витоптуйте посіви. Не чіпайте сільськогосподарські машини. Не залишайте за собою сміття.

Номер слайду 56

Підготувала Учитель географії БСШ №12 Калашнікова Г.В

ppt
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку