Заходи радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту (РХБЗ)

Про матеріал
Війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту — рід спеціальних військ в складі Сухопутних військ, призначений для забезпечення радіаційного, хімічного та біологічного захисту, а також аерозольного маскування бойових дій збройних сил.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Курсова роботана тему:«Розчини в практиці військ РХБ3»

Номер слайду 2

ОСНОВНІ РЕЧОВИНИ, ЇХ ХАРАКТЕРИСТИКА Заходи радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту (РХБЗ) - складова частина бойового забезпечення військ. Заходи багатьох видів бойового забезпечення військ часто перетинаються за змістом. Наприклад, інженерне забезпечення з одного боку є самостійним комплексом заходів бойового забезпечення, а з іншого, - з ним якнайтісніше перетинаються такі комплекси, як захист від ЗМУ, тилове забезпечення, технічне забезпечення. Спеціальна обробка полягає у проведенні дегазації , дезактивації  і дезінфекції  озброєння і військової техніки, боєприпасів та інших матеріальних засобів при зараженні їх отруйними, радіоактивними речовинами і бактеріальними (біологічними) засобами, а при необхідності - і санітарної обробки особового складу. Спеціальна обробка може бути частковою і повною.

Номер слайду 3

В умовах використання противником ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї особовий склад, озброєння, техніка, матеріальні засоби і місцевість можуть бути заражені радіоактивними, отруйними речовинами та бактеріологічними засобами. Для забезпечення боєздатності військ в умовах використання противником зброї масового знищення необхідне проведення спеціальної обробки. Дезактивація проводиться з метою видалення радіоактивних речовин із забруднених поверхонь об’єктів. Дезактивація може проводитися двома способами — механічним і фізикохімічним, які один одного доповнюють.

Номер слайду 4

Дегазацію проводять з метою знезараження небезпечних хімічних речовин або їх видалення з поверхонь забруднених об’єктів. Може проводитися хімічним, фізико-хімічним і фізичним способами. Хімічний спосіб базується на взаємодії хімічних речовин з небезпечними хімічними речовинами, внаслідок чого створюються нетоксичні речовини. Зважаючи на хімічну природу дегазуючих речовин і здатність їх взаємодіяти з небезпечними хімічними речовинами, всі дегазуючі речовини поділяють на дві групи:окислювальної і хлоруючої дії; лужного (основного) характеру, (гідролітичної дії). Об'єднання заходів з дезінфекції, дезінсекції та дератизації, під одним поняттям «дезінфекція» сталося давно. Головним їх спільним завданням є розрив механізму передачі збудників інфекцій на шляхах їх передачі, в яких беруть участь членистоногі та гризуни.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ КОНЦЕНТРАЦІЇ Для дегазації відкритих ділянок шкіри людини, обмундирування, спорядження, засобів індивідуального захисту, озброєння, військової техніки та місцевості застосовуються: дегазуючі рецептури із індивідуальних протихімічних пакетів ИПП-8, ИПП-9, ИПП-10; рецептури із дегазаційних пакетів ДПС-1, ДПП; дегазуючі рецептури РД-2, РД-А; дегазуючі розчини № 1, 2-бщ (2-ащ); водні розчини (суспензії, кашиці) гіпохлоритів кальцію (ГК): ДТС ГК, НГК, ГКСщ (слабо лужний); водні розчини порошку СФ-2 У, мийнодезактиваційного засобу АБСП: АБСП-Л (лужний), АБСП-К (кислотний).

Номер слайду 6

За відсутністю дегазуючих рецептур і розчинів для дегазації озброєння та військової техніки можуть використовуватися пальне (бензин, керосин, дизельне паливо) і розчинники (дихлоретан, спирт та ін.), які не знешкоджують отруйні речовини, а тільки сприяють механічному видаленню (змиванню) їх з зараженої поверхні. Табельною дезактивуючою речовиною є порошок СФ-2 У (сульфонал триполіфосфат Na - 50%, сульфат Na). Застосовуються 0,15% і 0,3% водні суспензії порошку. В таблиці 1 наведені дегазуючі розчини речовин проти отруйних сполук.

Номер слайду 7

Таблиця 1 - Види ОР та розчини для їх дегазації{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Отруйні речовини. Дегазуючи речовини та розчини, розчинники. ТабельніДопоміжніV-гази та іпритІПП-8 (9), N1, РД, РД-2,ІДП-1, СН-50,сузпензія ДТС ГКГаряча мильна вода, СФ-2 У, діхлоретан, трихлоретилен, спирт, гас, дизельне топливо. Зоман, зоринІПП-8, ІДП-1, ІДПС,N2-бщ (ащ), РД, РД-2, СН-50, суспензія ДТС ГКГаряча мильна вода, СФ-2 У, Na. OH-водний розчин, діхлор-етан, спирт, бензин, гас, диз. паливо. ЛюїзитІПП-8, ІДП-1, N1, РД, РД-2, СН-50, суспензія ДТС ГКГаряча мильна вода. СФ-2 У, аміачна вода, водний р-н Na. OH, діхлоретилен, спирт, бензин, гас, диз. паливо. АдамситІПП-8, ІДП-1, РД, РД-2, СН-50, суспензія ДТС ГКГаряча вода. Хлорацето-фенонІПП-8, СН-50,суспензія ДТС ГК5% р-н бісульфата Na, СФ-2 У, гаряча мильна вода, діхлоретан, трихлоретилен, спирт, бензин, гас, диз. паливо. CS, CRІПП-3, ІДП-1, N2-бщ (ащ), РД-1, РД, СН-50, суспензія ДТС ГКГаряча вода, СФ-2 У, аміачна вода, водний р-н Na. OH, діхлоретан, трихлоретилен, спирт, бензин, гас, диз. пальне. BZІПП-8, ІДП-1, N1, N2-бщ (ащ), РД, РД-2, СН-50,суспензія ДТС ГКГаряча мильна вода, СФ-2 У, аміачна вода, водний р-н Na. OH, діхлоретан, трихлор-етилен, спирт, бензин, гас, диз. паливо. Дифозген, хлорпікринІПП-8, ІДП-1, РД, РД-2,N2-бщ (ащ)Гаряча мильна вода 

Номер слайду 8

Фізико-хімічний спосіб дезактивації полягає у видаленні радіоактивних речовин, які міцно зв’язані із зараженою поверхнею і базується на властивостях радіоактивних ізотопів брати участь в процесах іонного обміну. Цей спосіб дезактивації передбачає застосування водних розчинів поверхнево-активних речовин (ПАР), що сприяє відриву радіоактивних частинок із забруднених поверхонь, а також застосовують мийні речовини. При відсутності поверхнево-активних речовин застосовують водні розчини мила, гас, дизельне паливо, дихлоретан: Cl. CН2-СН2 Cl (отруйна речовина), етиловий спирт та ін. Для видалення ізотопів в дезактивуючі розчини вводяться комплексоутворюючі речовини (фосфати натрію, щавелева та лимонна кислоти, винна кислота, їх солі). Для дезактивації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри ізолювального типу застосовують водні розчини порошку СФ-2 У та мийно-дезактиваційного засобу АБСП.

Номер слайду 9

Мийно-дезактиваційний засіб АБСП виготовляється двох марок: АБСП-К (кислотний) – для дезактивації нефіксованих або слабофіксованих радіоактивних забруднень із металевих, полімерних, залізобетонних, дерев’яних, скляних поверхонь, які не мають жирових забруднень; АБСП-Л (лужний) – для дезактивації нефіксованих або слабо-фіксованих радіоактивних забруднень, які мають жирові та побутові забруднення. Для дезінфекції озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри ізолювального типу застосовують водні розчини ГК, дегазуючий розчин № 1, для дезінфекції шкірних покривів людини – водний розчин монохлораміну Б (ХБ). Як допоміжні розчини для дезінфекції можуть бути використані водні розчини мийних порошків, дегазуючий розчин № 2-бщ (2-ащ), дегазуюча рецептура РД-2, які мають слабку дезінфікувальну дію і в основному тільки знижують кількість поверхонь заражених хвороботворними мікробами.

Номер слайду 10

ОБЛАСТІ ЗАСТОСУВАННЯ Розчини для дегазації, дезінфекції та дезактивації широко застосовуються в усіх підрозділах Збройних Сил України для попередження і запобіганню впливам хімічної, радіаційної та біологічної зброї, а також для обробки приміщень, військової техніки, одягу, навколишнього середовища. Автодегазаційна станція (АГВ-3 М) призначена для дегазації пароповітряно-аміачною сумішшю обмундирування, взуття, спорядження та індивіду­альних засобів захисту, заражених краплиннорідкими ОР типу іприту, зома­ну, У-газів, а також в’язкими рецептурами і парами. Вона може бути використана для дезінфекції та дезінсекції вказаного майна пароповітряно-аміачною сумішшю і сушіння обробленого обмундирування гарячим повітрям.

Номер слайду 11

Бучильна установка (БУ-4 М) призначена для дегазації та дезінфекції бавовняного обмундирування, білизни, індивідуальних засобів захисту і бре­зентів. Крім того, бучильна установка може бути використана для дезакти­вації та дегазації казанків, ложок, металевих фляг та іншого кухонного устат­кування. Пральні машини, призначені для гігієнічного прання обмундирування, можуть бути використані для дегазації та дезактивації білизни і обмундиру­вання. Модернізована автофільтрувальна станція МАФС-3 призначена для дезактивації, дегазації та дезінфекції води. Пересувна опріснювальна установка ПОУ призначена для дезакти­вації та дезінфекції води, а також для отримання із гірко-солоних вод прісної (дистильованої) води. Обробку транспорту з допомогою табельних засобів (ДК-4, ІДК-1) здійсню­ють водії під керівництвом санітара, після чого автомобілі переводять на чисту половину майданчика. При виборі способу дегазації і дезактивації медичного і санітарно-господарського майна враховується якість предметів майна і їх призначення, особливості упаковки і характер зараження.

Номер слайду 12

Медикаменти, вітаміни, бактеріальні препарати, які заражені ОР, РР як пра­вило, знищуються. Якщо вони зберігаються у герметичній непроникній тарі, то після дегазації і дезактивації тари їх використовують за призначенням. Хірургічний інструмент, металеві лікарські та аптечні предмети, а також предмети зі скла, фарфору, пластмаси дегазуються промиванням в 2-3 ван­нах із розчинами спирту, бензину з наступним кип’ятінням у воді протягом 30-60 хв; промиванням у 3-4 ваннах з вищевказаними розчинами і наступ­ним промиванням у розчині соди, а потім протиранням насухо ватним там­поном. Дегазація марлі, бинтів, серветок проводиться: гарячим повітрям при тем­пературі 90-950 С протягом 1-2 год; пароаміачним способом протягом 1 год з наступним полосканням у чистій воді, висушуванням і прасуванням. Перев’язувальний матеріал, заражений рідкими і пилоподібними РР, також сортується. Заражена частина його дезактивується пранням або віддається на склади для дезактивації, а в окремих випадках, коли є перевищення ступеня забрудненості, знищується.

Номер слайду 13

ВИСНОВКИУ даній курсовій роботі: Розглянута загальна характеристика і фізико-хімічні параметри розчинів радіохіміко-біологічного захисту, їх застосування у військовій справі;Знайдено, що радіаційний, хімічний, біологічний захист (стара назва комплексу заходів — хімічне забезпечення) організується з метою створення своїм військам необхідних умов для виконання поставленого перед ними завдання в обстановці радіоактивного, хімічного і бактеріологічного (біологічного) зараження;

Номер слайду 14

Показано, що видами радіохіміко-біологічного захисту є дезактивація, дегазація та дезінфекція, що широко використовуються при ліквідації наслідків застосування хімічної, біологічної та радіаційної зброї масового ураження;Відзначено, що для дезактивації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри ізолювального типу застосовують водні розчини порошку СФ2 У та мийно-дезактиваційного засобу АБСП. 0,075 та 0,15 % водні розчини на основі порошку СФ-2 У, призначені для дезактивації озброєння та військової техніки, засобів індивідуального захисту шкіри ізолювального типу.

pptx
Додано
3 січня 2021
Переглядів
2321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку