Заняття для дітей з ООП "День вишиванки-символ патріотизму та любові до рідної України.

Про матеріал
День вишиванки – досить молоде свято, яке відзначають в Україні для збереження, примноження традицій та звичаїв нашого народу. Останнім часом воно стало своєрідним символом патріотизму і любові до своєї країни. Це особливо значимо і актуально сьогодні, коли землю рідної держави рашистський ворог заливає кров’ю невинних мирних жителів,кров’ю воїнів ЗСУ. Саме тому,проводячи це заняття, ми приєдналися до патріотичного меседжу «Діти проти війни».
Перегляд файлу

                          Конспект заняття для дітей з ООП

 «День вишиванки – символ патріотизму та любові до рідної України».

Мета. Продовжувати знайомити дітей з традиціями свята Дня вишиванки в Україні,з українською вишиванкою-оберегом,символом української  душі,              краси. Формувати шанобливе ставлення до однієї з традицій українського народу-національного вбрання.                                                                                                    Виховувати почуття патріотизму,національної гордості.                                          Матеріал. Мультимедійна презентація,старовинна полотняна жіноча сорочка, пазли «Україна вишивана», лялька та національне вбрання для дидактичної гри «Майбутні модельєри», вірші про вишиванку.

Хід заняття.

 1.Віночок спілкування-привітання.                                                                                          Тут у тебе друзі всі-подивись,                                                                                                             Всім,хто зліва,всім,хто справа-посміхнись!                                                                      Друга ти привітай,його ім’я називай.

2.Учитель.

-Діти,послухайте уважно вірш,  і ви дізнаєтесь,про що буде йти мова на занятті сьогодні.

Вишиванка-Вкраїна і доля.

Не лише в ній барвиста краса.

В ній боролися предки за волю

І відходили на небеса.

 

Жито жали і хліб випікали,

І у парі ішли під вінець.

В ній дітей своїх благословляли

Батько й мати, від щирих сердець…                                                                                

 

Вишиванко моя,вишиванко,

Ти як пісня-у серці моїм.

Одягну тебе в будні і свята,

Щоб любов поселилася в нім…   (Слайд 2)

 

-Про що розповідається в вірші? Так,про вишиванку-символ нашої душі,краси,наш оберіг.Отже,сьогодні ми поговоримо про вишиванку. 

 Пропоную дітям розглянути старовинну полотняну жіночу сорочку. Які частини сорочки оздоблені візерунками? (Рукава,комір,поділ). Розповідаю,                 що перші вишиванки  відігравали не стільки функцію одягу,як,за повір’ям,       оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками      на рукавах,комірах,подолі так,щоб малюнок торкався тіла.        (Слайд 3)

- Коли відзначають День вишиванки? (В третій четвер травня).

Що одягають за традицією в цей день всі охочі? (Вишиванки).                                   -Так,люди  в День вишиванки завжди  піднесені та усміхнені, адже в національному одязі закодовано багато символів сили,добробуту, краси та оберегів.                                                                       (Слайд 4)                                       - Діти, як ви готувалися до цього свята? (Малювали,  аплікували  вишиванки, патріотичні малюнки, фотографувалися з ними в вишиванках, вчили вірші,пісні про вишиванку).                                        (Слайд 5)                                              – Так, діти,ви всі теж гідно готувалися до Дня вишиванки і прийняли участь у  флешмобі  вишиванок «Діти  проти  війни», який  несе патріотичний меседж,тобто є символом патріотизму і любові до своєї країни -України.                 

Дитина.

Україно моя мила,Україно,

Моя рідна земле,матінка єдина,

Твої роси моє личко умивають,

Твої вітри мої коси розплітають,

Твої діти рідну землю

Вишиванками прославляють!!!                               (Слайди 6-8)

3.Учитель.

Діти,ми говорили, що в День вишиванки  всі веселі  і усміхнені,мають піднесений настрій. Але що сьогодні вносить в це світле свято смуток? (Війна, яку розв’язала  фашистська  росія, щоб відібрати  в нас нашу незалежність,свободу,території, вбиваючи  мирних  жителів та воїнів ЗСУ).

    Дитина 1

Одягнімо вишиванки, друже,                                                                                                      Як одвічний предків талісман.                                                                  Одягнімо в свята і неділі,                                                                                                                                      В будень,за потреби,одягнім                                                                                      І відчуєм – вороги безсилі                                                                                                Зруйнувати український дім.                                                                                   

    Дитина 2                                                                                                                Українці,одягнімо вишиванку!                                                                                       І хай візьметься за руки захід й схід.                                                                              І нехай побачить ворог нас,незламних!                                                                             Бо не стане на коліна наш рід!                                                                                             

    Дитина 3                                                                                                                                 Молилися всі ми устами німими,                                                                                    Боже,воїнів верни живими -                                                                                         У вишиванках синів України.                                                                                          Просимо,доле,змилуйсь над ними.                                                                                                   

    Дитина 4                                                                                                                 Вкладу тепла шматочок в кожен хрестик                                                                  І замережу золотом поля.                                                                                                     Хай в нашій Україні мир воскресне                                                                                    Й достатком щедрим повниться земля!                                                                    

     Дитина 5

 І у нашій вишиванці дуже давній код,                                                                              Буде і єдиним,й  вільним наш народ!                                                                     Тож нехай той код у серці кожен понесе!                                                              Україна має бути в нас понад усе!                        (Слайд 9)                                                      

 

4.Учитель.                                                                                                                    – Діти,дійсно наша вишиванка має давній код і захищає від бід та зла. І щоб захистити наших воїнів, щоб вони  поверталися  додому живими, в місті Черкасах створили  першу в світі бойову вишиванку!  Ця сорочка кожну    мить під час випробування долі обов’язково захистить від негараздів  кожного бійця Збройних Сил України! Адже вона недаремно символізує свободу, щастя і любов!                                           (Слайд 10-11)                        

5.Фізкультхвилинка.

                                      Встаньте, діти, посміхніться,

                                 Землі нашій поклоніться,

                                 За щасливий день вчорашній

                                 Веретеном покрутіться,

                                 У два боки похиліться

                                 Раз присядьте, два присядьте

                                 І за столи тихенько сядьте.

                                                                      (Слайд 12)

6.Дитина.

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?                                                                    

В ній ходити модно,стильно і красиво.

Це мистецький витвір,це краса і казка,

В ній душі наснага,материнська ласка!              (Слайд 13)                                                               

Учитель.

 - Сьогодні вишиванку багато люблять не лише як символ  патріотизму та любові до рідної України,а й за стильність та унікальність. ЇЇ стало модно носити нелише в Україні,а й за кордоном. Все нові й нові види вишиванок розробляють дизайнери, а демонструють їх на презентаціях,виставках фотомоделі.                                                               (Слайд 14-15)                                    - Орнаментами української вишивки  віднедавна прикрашають не тільки сорочки, а й автомобілі  (слайд 16), навіть манікюр ! (Слайд 17).                                           

І навіть все більше котиків та собачок з’являються в інтернеті  та на вулицях в українських національних костюмах.                          (Слайд 18).                                 

     Наші предки вірили, що кожен малюнок і колір,вишитий на сорочці,має конкретне значення.Спеціальні мотиви є для чоловічих,жіночих і дитячих сорочок.(Слайд 19). Також спеціальні мотиви,візерунки  є в різних областях України,характерні для тієї чи іншої місцевості.                                                         

7.Практична робота.

Гра-головоломка (пазл) «Україна вишивана». - Перша підгрупа.  (Слайд 20).                                                Дидактична  гра «Майбутні модельєри».- Друга підгрупа.    (Слайд 21). 

Підсумок.                                                                                                                                    -Діти,про що ви дізналися на занятті? Що найбільше сподобалося? (Відповіді дітей).                                                                                                                                          -Так, День вишиванки-символ патріотизму та любові до рідної України,символ нашої  краси,символ оберегу,адже в ній код народу та його душі,частина пам’яті й спадщини наших батьків.  І вишиванку носити віднедавна стало  не тільки престижно,а й модно. Вона – священна  річ впродовж довгих років. Всі ми любимо вишиванку.

Хто патріот Вкраїни – неньки,

Хто її любить і плекає,-

Вдягайте рідну вишиванку,

Нехай вона  вас захищає!                        (Слайд 22).

 

 

docx
Пов’язані теми
Людина і світ, Інші матеріали
Інкл
Додано
23 травня 2022
Переглядів
572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку