Заняття з цивільної оборони "Надзвичайні ситуації"

Про матеріал
Дана розробка має на меті ознайомити учнів з найбільш характерними надзвичайними ситуаціями та з порядком дій у деяких з них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надзвичайні ситуації. Порядок дій в надзвичайних ситуаціях. Засоби захисту органів дихання та шкіри

Номер слайду 2

Індія, 1978 рік

Номер слайду 3

Крим, 1927 рік

Номер слайду 4

Вірменія, 1988 рік

Номер слайду 5

Надзвичайні ситуації. Порядок дій в надзвичайних ситуаціях. Засоби захисту органів дихання та шкіри

Номер слайду 6

Словникова робота Прес-конференція – бесіда, зустріч державних, наукових, політичних, громадських діячів з представниками преси, радіо, телебачення з питань, що цікавлять широку громадськість.

Номер слайду 7

Надзвичайна ситуація - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат. Стихійне лихо - це надзвичайне природне явище, що діє з великою руйнівною силою, завдає значної шкоди району, в якому відбувається, порушує нормальну життєдіяльність населення, знищує матеріальні цінності.

Номер слайду 8

Стихійні лиха 1. Землетрус 2. Повінь 3. Снігові замети 4. Ураган. Смерч. Буря 5. Пожежа 6. Радіаційна небезпека  

Номер слайду 9

Землетруси Землетруси – це раптові струси земної поверхні, які ми відчуваємо як поштовхи і коливання. Тривають землетруси від кількох секунд до декількох хвилин і можуть повторюватися. Слабкі землетруси спричиняють у будинках дзенькіт посуду, розгойдування люстр. Під час сильних – тріскаються стіни в будинках , обвалюються стіни, стелі. Дуже сильні землетруси призводять до тріщин на поверхні землі, обвалів у горах, руйнування будівель.

Номер слайду 10

Дії людини під час землетрусу 1. При перебуванні у будинку негайно вийти з нього. З одноповерхового можна вибиратися через вікно. З багатоповерхового – виходити сходами. Ліфтом користуватися не можна, він може застрягти. 2. На вулиці швидко відійти від будинку на відстань, рівну його висоті, у напрямі скверу, широкої вулиці, спортивного майданчика. 3. Потрібно бути особливо організованим, якщо землетрус застав вас у театрі, магазині, громадському транспорті.

Номер слайду 11

Повені Повені з’являються після раптового і довгого танення снігу, під час сильної зливи. Вода при цьому виходить із берегів річок і затоплює все навколо.

Номер слайду 12

Дії людини під час повені Якщо ви знаходитеся на першому поверсі, піднімайтеся вище. При перебуванні в одноповерховому будинку потрібно піднятися на горище, дах. Якщо ви в лісі, потрібно знайти підвищене місце, вилізти на дерево. Якщо ж ви опинилися у воді, пливти за течією до найближчої незатопленої ділянки. Використовувати при цьому дошки, колоди які є на поверхні води.

Номер слайду 13

Снігові замети Унаслідок тривалих снігопадів з’являються снігові замети. Вони також викликають різні порушення транспортного зв’язку, пошкодження електричних ліній, ліній радіопередач. При цьому трапляються випадки обмороження частин тіла, замерзання людей. Дії людини під час сильних снігопадів 1. Постаратися не виходити з дому. 2. Якщо снігопад застав вас дорозі, дійдіть до найближчої оселі.

Номер слайду 14

Урагани, бурі Ураган – вітер величезної руйнівної сили. На морі він викликає великі хвилі, а на суші, руйнує будинки, ламає дерева, перекидає лінії електропередач. Смерч – це атмосферний вихор, що піднімає стовпом воду, пісок.

Номер слайду 15

Дії людини під час урагану, бурі Потрібно щільно закрити двері, вікна, горищні люки, загасити вогонь. 2. Якщо ви опинилися на вулиці, то укрийтеся в найближчому міцному будинку, якщо на відкритій місцевості, у канаві, ямі, яру.

Номер слайду 16

Пожежа Пожежа – це неконтрольований стихійний процес горіння, що призводить до загибелі людей і знищення матеріальних цінностей.  

Номер слайду 17

Дії людини під час пожежі 1. Виявивши загорання, негайно зателефонуйте у службу порятунку за номером 101. Не лякайтеся, кличте на допомогу. 2. Якщо полум’я невелику, можете гасити піском, землею, мокрим одягом. Якщо ви на відкритій місцевості. 3. Якщо у приміщені з’явилося багато диму, пробирайтеся до виходу поповзом. 4. Якщо пожежа застала вас в лісі, виходьте із нього проти вітру, прикривши голову і обличчя верхнім одягом.

Номер слайду 18

Аварія Аварія – пошкодження механізмів, машин під час роботи. Аварії бувають: транспортні (з поїздами, автомобілями, літаками, кораблями);

Номер слайду 19

промислові (на заводах, фабриках, атомних електростанціях тощо)

Номер слайду 20

Про стихійні лиха, аварії повідомлять по радіо чи телебаченню. Для того, щоб що люди увімкнули радіо чи телевізор, використовують завивання сирен, переривчасті гудки на підприємствах. Це є попереджувальний сигнал «Увага всім!». Почувши цей сигнал, негайно вмикайте радіоприймач чи телевізор і слухайте інформацію служби з надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 21

Ви можете почути такі повідомлення: Увага! Повітряна тривога! Увага! Хімічна тривога! Увага! Радіаційна тривога! Повідомлення про можливий землетрус, повінь, снігопад тощо.

Номер слайду 22

Після того, як небезпека минула, служба надзвичайних ситуацій передає такі повідомлення: Увага! Відбій повітряної тривоги! Увага! Відбій хімічної тривоги! Увага! Відбій радіаційної тривоги!

Номер слайду 23

Дії населення: 1. Щоб не вдихати шкідливих речовин, прикрийте рот і ніс рушником, шарфом, марлею чи спеціальними засобами захисту. 2. Вимкніть джерела електроенергії, візьміть із собою необхідні речі, продукти харчування і воду. 3. Йдіть, сховайтеся у найближчому сховищі – спеціально збудованій захисній споруді. Якщо поблизу немає сховища, залишайтеся у приміщенні. 4. Щільно закрийте вікна і двері, вхідні двері – використовуючи ковдру чи інші щільні тканини. 5. Слухайте по радіо вказівки служби з надзвичайних ситуацій.  

Номер слайду 24

Засоби захисту органів дихання Ватно-марлева пов’язка Протипилова маска з тканини Респіратор.

Номер слайду 25

Засоби захисту шкіри: Плащі з капюшоном, накидки, комбінезони; Гумове взуття, рукавиці.

Номер слайду 26

Дякуємо всім учасникам нашої конференції за роботу І пам'ятайте! Не той пропав, хто у біду попав, а той, хто духом не занепав!

ppt
Додав(-ла)
Ордак Оксана
Додано
19 лютого 2020
Переглядів
822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку