Заняття з екологічного виховання на тему "Прокидаються дерева"

Про матеріал
Вчити дітей розпізнавати ознаки весняного пробудження дерев, початок сокоруху. Формувати елементи наукового пізняння світу. Сприяти розвитку спостережливості, вихованню естетичних почуттів, любові та інтересу до природи рідного краю.
Перегляд файлу

Заняття – прогулянка Тема: Прокидаються дерева.

Мета: вчити дітей розпізнавати ознаку веснянного прбудження дерев: початок сокоруху. Формувати елементи наукового пізнання світу. Сприяти розвитку спостережливості, вихованню естетичних почуттів, любові та інтересу до природи рідного краю.

Обладнання: товста голка, свердло, трабка, кілочок, глина, відеречко.

Хід прогулянки.

Мої маленькі, любі діти! Ви прокидаєтесь вранці і розпочинаєте новий день. Чи відомо вам, коли прокидається від сну природа? На землі також є ранок року – це початок весни. А як називається перший весняний місяць?

Так, березень. Отже, березень – початок року, Знаєте, як починається весна? Чим пахне? Які у неї прикмети? Давайте з вами здійснимо подорож у весну. Сьогодні ми побачимо, як прбуджуються від сну дерева. (Підходимо до клена).

Привітайтесь. Доброго ранку, кленочку! Який красивий наш кленочок! Опишіть його: сонний, пахучий, великий, гладенький, добрий, молоденький, тендітний. Щоб переконатися, чи справді прокинувся клен, зробимо голкою невеликий прокол на корі. Ось, бачите: з ранки капає прозора рідина. Це – сік. Сонечко зігріло дерево, і воно поволі наповнюється соком. Рух соків означає, що коріння дерев починає всмоктувати воду з грунту. Сік рухається стовбуром до гілочок і бруньок.

Скуштуйте, будь ласка, крапельку соку клена. Який сік на смак?

Солодкуватий.

Це тому, що у ньому є фруктовий цукор. Вода, яка надходить урослину, випаровується дуже повільно. У рослині, що прокинулась, починають розчирятися зимові запаси поживних речовин. Ось тому сік солодкий.

Таким солодким прзорим соком люблять ласувати дятли. Вони роблять у корі кленів, беріз або осик маленькі дірочки і крізь них добираються до смачної рідини. Та рани, зроблені дятлами, швидко загоюються і шкоди дереву не завдають.

А люди пьють сік дерев?

Березовий сік.

І кленовий можна вживати. Він смачний і корисний.Є така країна Канада. Там із кленового соку колись виробляли цукор.

А зараз ми підійдемо і привітаємось з берізкою.

Доброго ранку, берізко!

Всі у весняному парку веселяться, а берези плачуть. Чому?

Це тече березовий сік.

Хто пив березовий сік? Який він на смак? (Солодкий, смачний.) А на колір? (Прозорий, сивуватий, каламутний.)

А на дотик? (Прохолодний.)

Чимало беріз гине від рук любителів  смачного березового соку. Ось зараз ми навчимося збирати березовий сік.Головне правило – не зашкодити дереву. Не можна брати сік у тоненької, молодесенької берізки.Від цього вона може загинути.Візьмемо такі берізки під свою охорону (вивішуємо на гілочки червоні прапорці).

Далі обираємо березу, стовбур якої широкий, великий (за правилами – діаметр має бути 20 -25 см, а то і більше). Готуємо інвентар: свердло, трубку, кілочок, глину. Після добуття соку отвір закриваємо кілочком, замащуємо глиною.

Ці поранення не тільки виснажують дерево, але й стають вогнищем розвитку різних хвороб.

Підсумок: ознакою весняного прбудження дерев є початок сокоруху.Недаремно в деяких говірках перший місяць весни називається сочнем, соковиком.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маліновська Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 квітня 2022
Переглядів
1733
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку