Заняття з елементами тренінгу

Про матеріал

виховувати негативне ставлення особистості до алкоголю та відповідальність за своє здоров'я, за наслідки неадекватної поведінки в стані сп'яніння; формувати стійкі переконання в важливості дотримання моральних норм.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

«Алкоголь і підліток»

(Година спілкування»

 

D:\Музика\енош568\images (2).jpg

 

 

 

 

 

Тема: Алкоголь і підліток.

Мета: узагальнити та систематизувати знання учнів про негативний вплив алкоголю на організм людини, на психіку; виховувати негативне ставлення особистості до алкоголю та відповідальність за своє здоров'я, за наслідки неадекватної поведінки в стані сп'яніння; формувати стійкі переконання в важливості дотримання моральних норм.

Обладнання: ноутбук, телевізор, таблички «Згодний», «Не згодний».

Хід заняття

Вступне слово

Тема сьогоднішньої години спілкування  - алкоголізм. Алкогольні напої зараз ллються рікою, п'ють їх навіть діти. Від пияцтва в країні щорічно гине 40 тисяч громадян  - це в 3 рази більше наших втрат за всю афганську війну.

-         Чи знаєте ви про ці цифри?

-         Чи вважаєте ви, що ці цифри мають до вас відношення?

-         Чи вважаєте ви, що треба проводити боротьбу з алкоголізмом?

-         Чи сумісний алкоголізм зі здоровим способом життя? 

Інформаційний блок «Алкогольна отрута»

 Що ж таке алкоголь і в чому його підступні властивості?

З точки зору медицини,  алкоголь - це винний спирт. По дії на організм він відноситься до наркотиків. І володіє всіма ознаками наркотику: надає болезаспокійливу, снодійну і наркотичну дію, викликає при малих дозах збудження, а при частому вживанні - звикання і потреба в ньому. Винний спирт - отрута, яка вражає всі органи, але особливо згубний вплив він робить на серце, печінку, центральну нервову систему. А ще алкоголь вражає мозок, позбавляє людину розуму. Недарма ще Піфагор говорив, що «пияцтво є вправа у безумстві». У 1975 р. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала: «Алкоголь - наркотична отрута». До алкогольних виробів відносяться: пиво, вино, горілка, спирт, самогон, чача, брага і інші напої, що мають міцність від 1,5 і більше градусів у своєму складі.

Чим більше алкоголю надійде в організм, тим більше отруюється мозок. В залежності від рівня отруєння мозку розрізняють шість ступенів сп'яніння.

Перша ступінь – слабке  сп'яніння. Ознаки його - придуркуватих, рухливість, балакучість, розв'язність, хвастощі, шумливість, самовпевненість.

Друга ступінь - буйність. Для неї характерні підвищена дратівливість, запальність, озлобленість, схильність до скандалів та бійок.

Третя ступінь - паралельність - порушується координація рухів, іноді п'яний не може самостійно пересуватися.

Четверта ступінь - безумність, шалено п'яний не розуміє, що робить і говорить, здатність думати порушена, в крайньому випадку повністю втрачається.

П'ята ступінь - усипання - алкогольний сон. П'яний не втрачає чутливість, тому його можна тим або іншим способом розбудити і навіть змусити встати на ноги.

Шоста ступінь - наркозність - алкогольний наркоз. П'яний повністю втрачає чутливість і захисні рефлекси, тому може потонути у ванні і в калюжі, згоріти у вогні, викликаному випала з рота сигаретою.

 Як відбувається звикання до алкоголю? Алкоголізм - важка хронічна хвороба. Вона розвивається, якщо людина довго і регулярно вживав алкогольні напої. Ознаки алкоголізму: нестримний потяг до спиртного, зміна ступеня його перенесення і деградація особистості. Звикання до отрути відбувається поступово. Перша проба, як правило, супроводжується захисною реакцією: блювання, нудота - так організм бореться з отрутою. Поступово збільшується доза, організм звикає, з'являється потяг до алкоголю. Розрізняють три стадії алкоголізму. На останній, третій стадії, відбувається розпад особистості, людина повністю втрачає контроль над собою, п'є сурогати алкоголю, технічні рідини, одеколон, у нього можуть виникнути біла гарячка, інші алкогольні психози. Особливо швидко алкоголізм розвивається у жінок. В народі кажуть: «Чоловік п'є – пів будинку горить, дружина п'є - весь будинок горить». Жінка-алкоголік втрачає всі жіночі риси, в ній гине навіть материнський інстинкт - вона залишає піклуватися про своїх дітей. Діти і підлітки в 3-4 рази швидше звикають до алкоголю. Їх організм ще слабкий, і вони швидше п'яніють від меншої кількості алкоголю.

 

Перегляд відео про шкідливість вживання алкоголю

Вправа «Я так думаю»

   Підлітки розраховуються на «День» та «Ніч». У класі розміщені таблички «Згодний» та «Не згодний». Учні «День» займають позицію «Згодний», «Ніч» - займає позицію «Не згодний».

   Дітям пропонується твердження, що можуть вважатись правильними чи ні. Учні обдумують їх та шукають аргументи або контраргументи з приводу кожного.

Твердження:

     Алкоголь не для підлітків.

     Реклама алкоголю шкідлива.

     П’яна жінка заслуговує тільки на громадський осуд.

     Суворе покарання зменшить кількість випадків правопорушень, злочинів та нещасних випадків на дорозі, у побуті, пов’язаних з алкогольним сп’янінням.

 Діти наводять аргументи на  користь вибраного твердження.

Вправа «Міфи і факти про алкоголь»

 Що ж ви знаєте про спиртні напої?

 Дуже багато підлітків помиляються в деяких питаннях, щодо вживання спиртних напоїв, а людина , яка мало знає про шкідливість алкоголю , може зробити фатальну помилку.

У мене є декілька стверджень, і давайте зараз ми з вами визначимо де міфи про алкоголь , а де факти.

Міфи та факти про алкоголь

Алкоголь перетравлюється організмом так само, як і їжа. (Міф) Насправді : алкоголь всмоктується набагато швидше , ніж їжа.

  Пиво і слабоалкогольні напої (такі як джин - тонік) не шкідливі для організму. (Міф) Насправді: Вони призводять до звикання, погано впливають на серце і печінку.

Ліки від кашлю містять алкоголь. (Факт) 

Холодний душ може допомогти п'яній людині швидше протверезіти. (Міф) Насправді: Холодний душ робить п'яного тільки мокрим і холодним.

Банка пива 350 мл містить стільки ж алкоголю, як і 180 мл вина або 45 мл горілки. (Факт)

Випивши забагато алкоголю, можна померти.(Факт): Людина може померти від одноразового передозування алкоголем..

Те, як алкоголь вплине на людину, не залежить від статі. (Міф) Насправді: Вміст алкоголю у крові жінки, яка випила одну склянку, буде вищим, ніж у крові чоловіка, який теж: випив одну склянку, навіть якщо у них однакова вага. Після більшої кількості склянок різниця стає ще помітнішою.

  У невеликих дозах алкоголь зменшує напруження і знімає комплекси. (Факт)

У невеликих дозах алкоголь послаблює концентрацію та сповільнює реакції. (Факт)

Тривале зловживання алкоголем призводить до деградації особистості. (Факт)

  Якісні алкогольні напої не завдають шкоди організму. (Міф) Насправді: Будь-який алкоголь шкідливий. Продукт його розпаду - оцтовий альдегід завдає руйнівної шкоди організму.

Вживання алкоголю вагітною жінкою перешкоджає нормальному розвитку мозку ненародженої дитини. (Факт: Ушкодження мозку дитини - це лише один з можливих ризиків, які бере на себе вагітна жінка, коли п'є алкогольний напій. Серед дефектів, викликаних вживанням алкоголю, є негативні зміни розвитку обличчя.)

  Алкоголь, що міститься в технічному спирті, такий самий, як і в алкогольних напоях. (Міф) Насправді: Технічний спирт є небезпечною отрутою, і його ніколи не можна вживати.

  Печінка є органом людського тіла, який відповідає за перероблення алкоголю. (Факт)

Підведення підсумків

    У людини, що вживає алкогольні напої, може розвиватись така хвороба, як алкоголізм. Вона руйнує життєві плани, пригнічує, приносить з собою безліч проблем. Щоб цього не сталося, треба пам'ятати, що ваше здоров'я і ваша доля — у ваших руках.

Притча «Про крамницю бажань»

   Одного разу селянину приснився дивний сон. На вулиці – крамниця з вивіскою: «Тут здійснюються ваші мрії». Зайшов, а за прилавком – сам Господь. Чоловік запитав: Чи справді я тут можу одержати все, чого забажаю? – Звичайно! – Тоді я хочу здоров’я собі і своїм близьким, успішну кар’єру, хороших друзів, достаток…

   Бог простягнув маленьку торбинку.   - Як, я хочу так багато, а торбинка така маленька? Невже все це там поміститься?  - Хіба ти не знаєш? Ми продаємо лише насіння, а що з нього виросте – залежить лише від тебе.

   Отже, ваше майбутнє у ваших руках!

Вправа «Мікрофон»

   Діти по черзі продовжують речення:

Сьогодні я дізнався …,

Сьогодні я зрозумів …  

docx
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку