Запитання з настільного тенісу

Про матеріал
Матеріал для учнів 8 класу для ознайомлення з правилами гри в настільний теніс,та основні прийоми гри в настільний теніс
Перегляд файлу

Історія розвитку настільного тенісу,та основні прийоми гри.

Настільний теніс (НТ) — захоплююча, нескінченно різноманітна, доступна кожному віку гра. До цього часу залишається загадкою, хто є справжнім родоначальником гри. Одні вважають, що гра з ракеткою і м'ячем зародилася в Англії, а ті наполягають, що появою на цю гру ми маємо Японії чи Китаю. Проте японські і китайські історики це не підтверджують. У 16-ом столітті у Англії та Франції була популярною гра у м'яч із пір'ям (пізніше гумовий), але не матимуть певних правил.

Є припущення про походження назви гритеніс” — пов'язано вона з тим, що у грі брали участь 10 гравців (ten — десять), по 5 з кожної боці майданчики. Гра надворі. Невдовзі теніс з відкритого повітря перейшов у приміщення. Вважають, що своїм народженням настільний теніс зобов'язаний нестійкою англійської погоди. На мокрих галявинах важко було грати, ось і з'явилася гра для вітальнях. Спочатку грали на підлозі. Пізніше грали двома столах, розташованих з відривом друг від друга. Згодом столи зсунули, а з-поміж них натягли сітку. У 1891 р. англієць Чарльз Бейкстер подав заявку на винахід і коли одержав патент на гру, що отримала назвупінг-понг”. Цю саму назву походить від характерного звуку коркового м'яча, ударяющегося про стіл переговорів й ракетку. Потужний поштовх у розвитку НТ одержав у 1894 р. завдяки винаходу англійського інженера Джеймса Гибса. Він увів у гру целулоїдний м'яч, легкий і пружний, що дозволило тричі зменшити вагу ракетки. Замість ракеток зі струнами з'явилися фанерні ракетки з вкороченій ручкою. Потім фанеру стали покривати шаром пробки, щоб поліпшити відскок м'яча. Для оклеивания ігровий поверхні застосовували пергамент, шкіру, велюр та інших. матеріали.

У 1903 р. на ракетку стали наклеювати гуму, значно вплинув розвиток техніки гри. А допоміг цьому простий випадок.

Учасник лондонського турніру містер Гуд повертався до дому після чергових ігор. Від втоми боліла голова, Гуд зайшов у аптеку по ліки і звернув увагу до гумову прокладку для здачі дрібниці. Ось і народилася ідея. Купивши у аптекаря гуму, Гуд розпочав реконструкцію ракетки: зняв пробку і по обидва боки наклеїв гуму. Наступного дня Гуд виграв турнір, перемігши всіх суперників. Так поступово вдосконалювалися інвентар і гри.

 

 

 

Основні прийоми гри

 

У техніці настільного тенісу існує дві основні напрями гри азіатське і європейська. Назва походить від способів утримання ракетки чи хватки.

Європейська хватка горизонтальна, в її присутності ручку ракетки обхоплюють трьома пальцямисереднім, безіменним і мізинцем; вказівнийвитягнуть вздовж краю ракетки, а великийрозташований з другого боку. Ця хватка зручна тим, що дозволяє грати однаково ефективно обидві сторони ракетки. Часто називаютьхваткою ножа”. При азіатській хватці великий і вказівний пальці обхоплюють ручку оскільки звичайно тримають авторучку, тому часто її ще називаютьхваткою пера“. Інші 3 пальця розташовуються на тильній стороні ракетки віялом чи накладаються між собою. Такий спосіб дає високу рухливість пензля, що дозволяє виконувати складні, сильно кручені подачі. Але м'ячі зручно відбивати лише одним стороною ракетки. У європейському НТ й у нашій країні хватка пером непопулярна.

Усі удари, використовувані в НТ, можна розділити умовно на 2 групи:

· основні удари;

· додаткові удари.

До основним технічним прийомів відносять, передусім, — срезку зліва, срезку справа, накат зліва, накат справа.

М'яч, який пробивним ударом закрутили вгору, отримує поступальний верхнє обертання. Про м'ячі, в такий спосіб, кажуть: кручена. Найлегший і освоєння удар зрізка зліва. Це удар, у якому м'ячу надається нижнє обертання. Такий м'яч називають різаним, тому удару й отримав назву зрізка. Рух, яке виконується у своїй ударі, схоже аналогічне рух, коли щось зрізуємо.

Цим прийомом відбивають м'яч, випущений без обертання чи має нижнє обертання. Зрізку зліва виконують з такої стійки: тулуб потрібно розгорнути вполоборота вліво і трохи нахилити вперед. Ноги зігнуті і розставлено на ширину плечей, права попереду. Руки зігнуті в ліктях і перед грудьми. При замаху ручку з дочкою ракеткою зігнути і різко підняти до лівого плечу, а, випрямляючи, опустити впередвниз. Зрізку справа виконують з стійки для ударів справа. У цьому тулуб розгорнуто вполоборота вправо і трохи нахилено вперед. При замаху ручку з дочкою ракеткою, згинаючи, піднімають вгору рівня плеча, а, випрямляючи, опускають впередвниз

Накат належить до атакуючим, нападаючим ударам. Це з основних технічних прийомів, з допомогою якої іде ця розіграш очки. Їм можна перекидати м'яч в іншу бік столу, відбивати зрізання і накати противника, приймати подачі й контратакувати (у разі прийом називатиметься контрнакатом).

Рух і під час накату своєрідно: начебто м'яч охоплює ракеткою знизу вгору, обкатується. Цим прийомом зручно виконувати атакуючі ударів у ближньої зони і по коротким м'ячам.

 Накат зліва виконують з лівосторонньої стійки: при замаху ракетку опускають трохи вниз, до лівого боці. Удар виробляється рухом руки з ракеткою знизувгорувперед. ”Нісракетки на початку руху дивиться вниз, тож під кінець ударувгоруубік.

Накат справа теж одна з основних атакуючих ударів, яких можна виграти окуляри. Виконують з правобічної стійки. При замаху рука відводиться до правому стегну. Рух йде знизу вгорууперед і закінчується у голови. У цьому вся ударі активніше працює долоню й плече.

Подача головний технічний прийом, від якого починається гра з цього приводу. Основне завдання цього прийомузапровадження м'ячі у гру. За партію ухвалювати й подавати доводиться загалом 25 – 30 раз. Тому хорошою подачі може бути хорошою гри з цього приводу. Подачаце єдиний удар, який залежить від дій суперника. Останнім часом подача стала важливим атакуючим прийомом, що дозволяє виграти очко. Намагаючись збити  темп суперника , і під час подачі гравці роблять додаткові обмані рухи.

Подача «Човник» отримав назву від самого руху схожого на рух човника.

Подачамаятник отримав назву від самого руху. Адже передпліччя й пензель з ракеткою рухаються зліва-направо і під час подачі тильного стороною ракетки і правих наліво і під час подачі ладонной стороною ракетки. Ця подача дозволяє надати м'ячу різне обертання залежно від цього, коли саме відбувається зіткнення ракетки із м'ячемна початку, середині або кінець руху. Від цього залежить тип обертання.

Подачавіяло”. Цю подачу виконують зазвичай лише ладонной стороною ракетки. Рука описує полукруг, спрямований опуклої стороною вгору. Якщо подачу виконують у лівий бік, тоді тенісист стає обличчям за стіл.

Топ-спин

Топ-спин (top-spin) у перекладі анг. означаєверхнє (вище) обертання”. Вперше цей прийом показали японські спортсмени чемпіонат світу у 1961 р. Це дуже складний технічний прийом. Його важко виконати, набагато важче вирішити нього. М'яч, який одержав сверхсильное вище обертання, має опуклу траєкторію польоту, летить заповільніше, зате при взаємодії зі столом і ракеткою має швидке й несподіваний відскок. Цей прийом часто використовують із початку чи завершення атаки. Підставка одне із найбільш старих ударів. Ставиться більше до допоміжним і захисним прийомів гри. Назва цього прийому зумовлено суттю самого руху: ракетку просто підставляють до м'ячу, і він, підлетівши, немов каже сама відскакує від нього. Підрізку використовують із відображення сильних ударів суперника: накатів, топ-спинов, завершальних ударів і ударів на середній і дальньої дистанції від столу. Мячу надається низька траєкторія польоту і повідомляється нижнє чи нижнебоковое обертання.

У кожному виді спорту є свої рекорди. Їх встановлюють і побивають, тримаються іноді хвилини, інколи ж роки. Є свій своєрідні рекорди й у НТ.

Ще замалий вплив рекорд швидкої гри — 148 ударів за 60 сік. належить англійським теннисисткам Лінді Ховард і Мелоді Люди (встановлено 11 жовтня 1977 р.)

Рекорд тривалості чоловічої парній гри (101 годину 1 хв. 1 сік.) між парами Лаисе-Фия і Воррен-Веяр зареєстровано США 1979 р.

Найдовший розіграш одного очки було зафіксовано 14 березня 1936 р. чемпіонат світу у Празі між польським тенісистом А. Ерліхом і румунським спортсменом П. Факашем. Вони безпомилково перебивали м'яч через сітку 1 годину 58 хв.

Найбільш швидким гравцем у НТ визнаний англійський спортсмен Десмунд Дуглас. Разом з одним Ніки Ярвисом в 1976 р. у Лондоні він продемонстрував найшвидший темп гри — 162 удару за 60 сік.

 

docx
Додав(-ла)
Гелета Зіновій
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
989
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку