Засідання клубу "За здоровий спосіб життя" Тема засідання " Сім кроків на шляху до власного здоров'я"

Про матеріал
Мета: формувати у дітей свідоме ставлення до власного здоров’я, сприяти гармонійному фізичному та емоційному розвитку дитини, формувати бажання вести здоровий спосіб життя, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров‘я.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу картинка  здоров"я

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема. 7 кроків на шляху до власного здоров’я .

Мета: формувати у дітей свідоме ставлення до власного здоров’я, сприяти гармонійному фізичному та емоційному розвитку дитини, формувати бажання вести здоровий спосіб життя,   виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров‘я.

Обладнання. Фотографії, малюнки.

 

                                       Щоб насолоджуватися здоров’ям, потрібно             працювати над собою.

                                         (П. Брегг)

 

                                                         Хід заходу

 

Що таке здоров’я ? З якими трьома поняттями асоціюється у вас здоров’я ?(Відповіді дітей)

Здоров’я — це найважливіша цінність для кожної людини. Багато прислів’їв   складено в його честь.

Здоровому все здорово.

Держи голову в холоді, ноги в теплі, проживеш довгий вік на землі.

Весела думка — половина здоров'я.

Здоров'я маємо — не дбаємо, а стративши — плачем.

І неспроста, адже здоровому все по плечу. І лише захворівши, ми починаємо цінувати хороше самопочуття, відсутність болів і нездужання, енергійність і бадьорість. Сьогодні зупинимося на цікавих фактах, які допоможуть вам  зміцнювати ваше здоров’я .

 

І почнемо ми з веселої зарядки.

Картинки по запросу знайка картинкаМузична зарядка

 

       А  допоможе нам  сьогодні дізнатися про цікаві факти Знайка!

 

 

 

 

 

  1. Сіль шкідлива для серцево-судинної системи організму людини. Якщо її кількість зменшити хоча б на 3 грами на добу, тривалість життя збільшить

З другої половини XV і до кінця ХІХ століття в багатьох місцевостях України після хліборобства і скотарства одним із найпоширеніших занять сільського населення було чумакування. У давнину поклади кам’яної солі Картинки по запросу картинки чумаки

в Україні не були відомі, тож по сіль їздили до Озовського та Чорного морів, пізніше – до Галичини й Волощини. Спочатку тих, що возили сіль, називали просто „люди”, потім – „соленики”, а від XVII століття – „чумаки”. Десь із того часу в Криму татари ввели плату за сіль (раніше її брали безплатно). Через це виникали сутички між солениками та місцевим населенням. Походження слова „чумак” досі невідоме, хоч сам промисел чумакування був поширений по всій Україні.  

 

 

Картинки по запросу картинки як чумаки сіль купували мультфільмПерегляд мультфільму  «Як козаки сіль купували» (1975)

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                   

  1. Риба, а саме містяться в ній омега-3 жирні кислоти, благотворно   впливають на роботу серця. Позитивний ефект буде видний, якщо вживати її два рази на тиждень.

                    Картинки по запросу картинки риби             Вікторина «Все про риб»

 

 

■ Яке морське тварина є найнебезпечнішим? Морський їжак. Відповідь: На голках морського їжака є отруйна слиз, яка при попаданні в рану викликає різкий біль і параліч м'язів.

■ Яку тварину називають океанським вовком? Відповідь: Кит-косатка (кит-вбивця).

■ Які риби найбільші і ненажерливі в море? Відповідь: Акули і скати.

■ Назви яких риб пов'язані з астрономією? Відповідь: Телескоп, комета, риба-місяць, риба-сонце (солнечник), звіздар.

■ Які риби називаються хамелеонами і чому? Відповідь: Риба бадіс і камбала дуже швидко змінюють своє забарвлення і приймають колір навколишнього середовища.

■ Які риби довго живуть? Відповідь: Щука - 100 років, сом - до 60 років.

■ Які риби мають вусики? Відповідь: Сом, сазан, вусань, короп.

■ Яка риба під час висихання водойми влаштовує собі капсулу з мулу і в ній перечікує посуху? Відповідь: Протоптер.

    ■ Який граничний вік золотої рибки? Відповідь: В акваріумі до 35 років.

■ Яка собака не гавкає? Відповідь: Риба-собака. Вона живе в прибережній частині моря. Риба-собака може відкусити палець. Ікра і печінка цієї риби отруйні.

■ Кого називають підводним санітаром? Відповідь: Щуку.

■ Хто літає, а не птах? Відповідь: Летюча риба. У повітрі вона не махає плавниками і пролітає, як планер, більше 100 метрів.

■ Яка риба одомашнена людиною? Відповідь: Дзеркальний короп.

 

                                                      

 

  1.  Щоб уповільнити старіння шкіри, потрібно щодня з’їдати трохи чорного шоколаду.

Історія виникнення шоколаду триває з давніх часів. Приблизно 1500 років до нашої ери в низинах на узбережжі Мексиканської затоки в Америці з'явилася цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося зовсім не багато, але багато мовознавці вважають, що слово "какао" вперше прозвучало як "kakawa" орієнтовно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту культури ольмеків.

Потім були майя. Ці відзначилися тим, що покидали какао боби на землю. Сонце підпалило їх, і ті з бідняків, хто зібрав зерна,  кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і, зайнявши заздрістю, відібрали чашку з "какавой" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів, вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Але і цього їм було мало, вони зробили шоколад грошима, а в святенності грошей, а також у тому, що мати гроші простолюду - погана прикмета, ніхто ніколи не сумнівався. Так шоколад переїхав у палаци правителів і страшно загордився. Какао-боби були символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів.

У пантеоні богів майя був бог какао. Майя розбили перші відомі нам плантації какао. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів з використанням усіляких добавок і компонентів - від гвоздики до перцю. Цукру індіанці взагалі не знали.

 

                                                Картинки по запросу картинки христофор колумб

Першим європейцем, якому довелося спробувати шоколад, був Христофор Колумб. Сталося це в 1502 році, коли жителі острова Гайана від усієї душі пригощали дорогого гостя напоєм з какао-бобів. Кажуть, що Колумб доставив загадкові зерна королю Фердинанду зі своєї четвертої експедиції в Новий Світ, але ніхто так і не звернув уваги на них - занадто багато інших скарбів привіз мореплавець.

Двадцятьма роками пізніше Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за бога... В золотий чаші перед ним димів дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів зі спеціями, перцем, медом, збитий до піни.

Це був перший шоколад, до якого поступово звикли іспанці-конкістадори, замінили в цьому напої перець ваніллю і добавлявшие для додання більш сильного аромату мускатний горіх і цукор.

  • Які ви знаєте назви сучасних шоколадок?
  • Придумайте  і намалюйте  обгортку шоколадки нашого табору «Барвінчата».

Фантастичні гіпотези      «Якби діти їли тільки шоколад…»

 

                                              

  1. Ви знали, що 50% діджеїв мають проблеми зі слухом?

 

Щоб твій слух залишався чуйним, а вуха - чистими, менше використовуй навушники, які глибоко проникають у вушну раковину. Це чужорідний предмет, який дратує вухо, змушує його виробляти більше вушної сірки і притуплює слух.

Картинки по запросу картинки навушники у вухах Краще придбати навушники, які потрібно надягати на зовнішнє вухо, вони набагато безпечніше, або ж чергувати використання тих і інших навушників.

 Природні звуки — це найкраща профілактика втрати слуху. Треба частіше гуляти в лісі, спухати море. Такі звуки найбільше підходять для нормального функціонування вуха. 

 

Релаксація «Звуки моря».

 

                                                         

 

  1. Мед позитивно впливає на інтелектуальні здібності людини.

Мед є найдавнішим натуральним підсолоджувачем, який відомий всьому людству. Здоровий замінник цукру, мед дуже поживний і корисний для здоров'я. Користь меду на практиці підтверджена мільйони разів, і людина, що використовує мед для лікування або підтримки свого нормального стану здоров'я, практично не потребує тих лікарських препаратів (з хімічними елементами), які пропонують різні фармацевтичні компанії. А такий поживний десерт як сир з медом або горіхи з медом, користь яких відома навіть маленьким дітям, тільки додає величезну значимість меду при всебічному його використанні. Користь меду - це "аксіома", яка не потребує доказів!

 

Розгадування ребусів.

Прості ребуси - Ребус №5

Прості ребуси - Ребус №6

 

 

Прості ребуси - Ребус №7

 

Прості ребуси - Ребус №67

 

 

Прості ребуси - Ребус №69

 

Прості ребуси - Ребус №44

 

                                                          

 

  1.  Менше 10% всіх людей на планеті вміють правильно дихати. Необхідно при диханні задіяти не тільки грудну клітку, а й живіт.

 

Дихальна гімнастика Стрельникової.

 

                                    Картинки по запросу картинки діхательная гимнастика стрельниковой

 "Долоньки" 
Початкове положення (і.п.): станьте прямо, зігніть руки в ліктях (лікті вниз) і "покажіть долоні глядачеві" - "поза екстрасенса". Робіть галасливі, короткі, ритмічні вдихи носом і одночасно стискайте долоні в кулаки (хапальні руху). Підряд зробіть 4 різких ритмічних вдиху носом (тобто "шмигніте" 4 рази). Потім руки опустіть і відпочиньте 3 - 4 секунди - пауза. Зробіть ще 4 коротких, галасливих вдиху і знову пауза. 
Пам'ятайте! Активний вдих носом - абсолютно пасивний. Нечутний видих через рот. Плечі в момент вдиху нерухомі! 
Норма: "прошмигайте" носом 24 рази по 4 вдиху. 


"Погончиков" 
І.П.: станьте прямо, кисті рук стисніть у кулаки і притисніть до живота на рівні пояса. У момент вдиху різко штовхайте кулаки вниз до підлоги, як би віджимаючись від нього (плечі напружені, руки прямі, тягнуться до підлоги). Потім кисті рук повертаються в і.п. на рівень поясу. Плечі розслаблені - видих "пішов". Вище пояса кисті рук не піднімайте. Зробіть поспіль 8 вдихів-рухів. Потім відпочинок 3-4 секунди і знову 8 вдихів рухів. 
Норма 12 разів по 8 вдихів-рухів. 
Вправа "Погончиков" можна робити стоячи, сидячи і лежачи. 

" Насос "(" Накачування шини ") 
І.П.: станьте прямо, ноги трохи вже ширини плечей, руки вздовж тулуба (основна стійка - о.с.). Зробіть легкий уклін (руками тягнутися до підлоги, але не торкатися його) і одночасно - галасливий і короткий вдих носом у другій половині поклону. Вдих має скінчитися разом з поклоном. Злегка підвестися (але не випрямлятися), і знову уклін і короткий, галасливий вдих "з підлоги". Візьміть до рук згорнуту газету або паличку і уявіть, що накачуєте шину автомобіля. Поклони робляться ритмічно і легко, низько не кланяйтеся, досить поклону в пояс. Спина кругла, а не пряма, голова опущена. 
Пам'ятайте! "Накачувати шину" потрібно в темпоритмі стройового кроку. 
Норма 12 разів по 8 вдихів-рухів. 

"Кішка "(" Присідання з поворотом ") 
І.П.: Станьте прямо, ноги трохи вже ширини плечей (ступні ніг у вправі на повинні відриватися від підлоги). Зробіть танцювальне присідання і одночасно поворот тулуба вправо - різкий, короткий вдих. Потім така ж присідання з поворотом ліворуч і теж короткий, галасливий вдих носом. Вправо - вліво, вдих праворуч - вдих ліворуч. Видихи відбуваються між вдихами самі, мимоволі. Коліна злегка згинайте і випрямляйте (присідання легке, пружинисте, глибоко не присідати). Руками робіть хапальні руху праворуч і ліворуч на рівні пояса. Спина абсолютно пряма, поворот - тільки у талії. 
Норма 12 разів по 8 вдихів-рухів. 
Вправа "Кішка" можна робити також сидячи на стільці і лежачи в ліжку (у важкому стані). 

"Обійми плечі" (вдих на стисканні грудної клітини) 
І.П.: станьте, руки зігнуті в ліктях і підняті на рівень плечей. Кидайте руки назустріч один одному до відмови, як би обіймаючи себе за плечі. І одночасно з кожним "обіймами" різко "шмигаєте" носом. Руки у момент "обійми" йдуть паралельно один одному (а не хрест на хрест), ні в якому разі їх не міняти (при цьому все одно, яка рука зверху - права чи ліва); широко в сторони не розводити і не напружувати. Освоївши цю вправу, можна в момент зустрічного руху рук злегка відкидати голову назад (вдих зі стелі). 
Норма 12 разів по 8 вдихів-рухів. 

                                                 

  1. Вживайте листя петрушки для зміцнення імунітету.

Організм людини — дуже складний, взаємопов’язаний і постійно взаємодіючий механізм. Всі деталі виконують свою унікальну функцію, дозволяючи нам жити, добре себе почувати і успішно захищатися від різних захворювань. А найголовніший наш союзник у боротьбі проти шкідливих мікроорганізмів  імунітет.

Імунітет виконує в організмі неймовірно важливу роль — оберігає нас від інфекцій, вірусів і мікробів. Це ціла система, що підтримує в нас здоров’я, бадьорість і витривалість. У одних людей імунітет міцніший з народження, і навіть у люті епідемії вони легко уникають хвороби. Деякі ж буквально з народження не припиняють хворіти, підхоплюючи будь-яку «проходячу повз» болячку.

 Визначити серед запропонованих рослин петрушку, укроп, фенхель.

Картинки по запросу картинки петрушкаКартинки по запросу картинки укропКартинки по запросу картинки фенхель

 

Рефлексія.

  • Як ви гадаєте, скільки років повинна жити людина? Чому саме стільки?

 

Згідно з біблійною міфологією, дід Ноя, Мафусаїл, прожив 969 років. Понад 700 років тому перський поет і мислитель Ззаду стверджував, що людині треба прожити не менше 90 років, з яких перші 30 років він зобов'язаний присвятити вченню і праці, другі 30 - праці і мандрівкам по світлу, а в останню третину віддати свій "чекан душі ", свій досвід людям. І.І. Мечников, А.А. Богомолець стверджували, що людина повинна жити не менше 110 - 130 років, проте випадки такого довголіття зустрічаються вкрай рідко.

Картинки по запросу картинка долгожителей

Хто здоровий, той сміється

Все йому в житті вдається.

Він долає всі вершини –

 Це ж чудово для людини.

 

 Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача,

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 

Бо здоров’я – це прекрасно,

Здорово, чудово, ясно.

 І доступні для людини

Всі дороги і стежини.

 

 Будьте здорові!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

  1. Білик, Е. В. Валеологія: довід. школяра / Е. В. Білик. – Донецьк:

     ТОВ ВФК «БАО», 2005. – 512 с.

  1. Медицина : дит.енцикл. / авт.-упоряд. Н.Ю. Буянова; худож.: О. В. Кардашук, Т. В. Березкіна та ін. – К.: Школа, 2003. – 447 с.: іл. – (Я                             пізнаю світ).

 3. Здоровим бути модно! : бесіди з учнями // Розкажіть онуку. –

     2009. - № 13-14 (лип.). – С. 91-95

4. Доманська, С. Не будь собі ворогом : здоровий спосіб життя:

     виховна година / С. Доманська // Шк. світ. – 2009. - № 8 (лют.). – С. 8-9

5. Кузьмінська, В. В. Скарби Королеви Здоров`я : здоровий спосіб

    життя / В. В. Кузьмінська // Все для вчителя. – 2010. – № 23-24 (серп.). –

    с.62-63           

6. Мінько, О. Свято здоров`я : сценарій ранку «Будьмо здоровенькі»

    / О. Мінько // Почат. шк. – 2014. - № 2 (лют.). – С. 59-61

                                     Інтернет-ресурси:

      7.http://tobi.in.ua/health/articles/947

 8.  http://abetka.ukrlife.org/tutun.htm

 

docx
Додав(-ла)
Кравцова Олена
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку