Засоби,що діють на вегетативну нервову систему(Холіноміметики)

Про матеріал
Особливо важким є вивчення матеріалу дітьми по функції та будові центральної нервової системи. Але будова та функції вегетативної нервової системи є надто важкими.Оскільки важко уявити просто суть взаємодії всіх складових частин даної системи та особлво її функції.Тому важливою допомогою в даній темі стане даний матеріал у вигляді додаткового матеріалу,як викладачам так учням І студентам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речовини, Збуджуючі холінорецептори М- і Н-холіноміметики

Номер слайду 2

Карбахолін-Garbacholinum

Номер слайду 3

Білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді (1: 1). Зберігають за списком А в захищеному від світла місці.

Номер слайду 4

Дія. Збуджує М- і Н-холінорецептори і підвищує тонус гладкої мускулатури шлунка, кишечника, матки, бронхів, діє проносне. Підвищує секрецію залоз шлунково-кишкового каналу, бронхів і потових залоз; уповільнює роботу серця і знижує кров'яний тиск. Дія настає через 5-10 хв після застосування і триває 1 - 2 год.

Номер слайду 5

Застосовують карбахолин при атонії і гіпотонії передшлунків, парезі мускулатури рубця, при закупорці книжки, атонії кишечника і сечового міхура, при засміченні кишечника, коли інші засоби (проносні) виявилися неефективними.

Номер слайду 6

Призначають при атонії і слабкому скорочення матки з метою стимулювання родової діяльності, прискорення відділення посліду і при ендометритах. Рідше використовують як потогінний і засіб, що прискорює розсмоктування ексудату при ревматичному запаленні копит у коней і хронічної водянки шлуночків мозку.

Номер слайду 7

Дози підшкірно (г): коням -0,002-0,004, великій рогатій худобі -0,001-0,003, дрібному рогатій худобі і свиням - 0,0002-0,0004, собакам-0,0001-0,0002. Лікувальну дозу краще вводити не відразу, а дрібно: спочатку 1/3 дози, а через 15-20 хв решту.

Номер слайду 8

Ареколін гідробромід - Arecolini hydrobromidum. Білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді (1: 0,5). Отримують синтетично і з горіха пальми арека. Випускають в порошку. Зберігають за списком А в темному місці.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дія. Збуджує М-холінореактивні системи, в зв'язку з цим дія розвивається подібно порушенню парасимпатичної іннервації. Підвищує тонус мускулатури шлунка, кишечника і матки; підсилює секрецію потових, травних залоз і бронхів; надає сильну проносну дію. Уповільнює і послаблює роботу серця.

Номер слайду 11

Згубно впливає на стрічкових гельмінтів, вбиває їх і прискорює виведення з кишечника. Дія настає через 15-20 хв і триває 1-3 ч. У собак антгельмінтних дія настає через 1-1 / 2 ч.

Номер слайду 12

Застосовують як антгельмінтні засоби при цестодозах птахів, стрічкових гельмінтів собак, кішок і хутрових звірів. Рідко використовують при атонії передшлунків і кишечника, коли інші засоби неефективні. Для запобігання блювоти собакам за 15- 20 хв до прийому ареколін дають всередину краплю настойки йоду в ложці води.

Номер слайду 13

Дози підшкірно (г): коням -0,02-0,05, свиням - 0,01-0,04, собакам-0,001-0,005; всередину: худобі-0,02- 0,05, качкам і курям-0,002-0,005 (на голову), собакам -0,004, хутровим звірам -0,001 г на 1 кг маси.

Номер слайду 14

Пілокарпіну гідрохлорид - Pilocarpini hydrochloridum. Білий кристалічний порошок, легко розчинний у воді (1: 1). Отримують синтетично. Зберігають за списком А в темному місці.

Номер слайду 15

Дія. Збуджує М-холінорецептори, тим значно підсилює секрецію травних, бронхіальних і потових залоз; підвищує тонус і збільшує скорочення гладкої мускулатури шлунка, кишечника, матки і сечоводів. Послаблює роботу серця, знижує внутрішньоочний тиск. Дія настає через 10- 15 хв і триває 2-3 год

Номер слайду 16

Застосовують як потогінний і секреторний засіб при ревматичному запаленні копит у коней, рясному скупченні рідини в спинному мозку. Рідше призначають при атонії і гіпотонії передшлунків, парезі мускулатури рубця, атонії кишечника. Для зниження внутрішньоочного тиску використовують 1-2% -ний розчин по 2-4 краплі в око.

Номер слайду 17

Пілокарпін, як і інші холіноміметики, протипоказаний при гострих хворобах серця і легенів, вагітності, при механічній непрохідності кишечника. Протиотрутою при отруєнні холиномиметиками служить атропін або атропін з діпіроксіном.

Номер слайду 18

Дози підшкірно (г): коням-0,1-0,3, великій рогатій худобі -0,1-0,6, дрібному рогатій худобі і свиням -0,01-0,05.

Номер слайду 19

pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
1 січня 2023
Переглядів
493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку