Застосування електричного струму у різних середовищах у техніці і технологіях

Про матеріал
Застосування електричного струму у різних середовищах у техніці і технологіях
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування електричного струму у різних середовищах у техніці і технологіях

Номер слайду 2

розширити, поглибити, систематизувати та узагальнити знання про електричний струму у різних середовищах і показати його практичне застосування; МЕТА ПРОЕКТУ:

Номер слайду 3

ПЛАН1. Носії електричного заряду.2. Застосування електричного струму у металах.3. Електричний струм у електролітах.4. Електричний струм у газах.5. Застосування електричного струму у газах.6. Електричний струм у вакуумі.7. Плазма та її використання.8. Струм у напівпровідниках.9. Список використаної літератури.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ У МЕТАЛАХМетали використовують: - для виготовлення провідників електричних кіл, кабелів і ліній електропередач; - для виготовлення обмоток електромагнітів, трансформаторів, двигунів, генераторів; - для виготовлення нагрівальних елементів у обігрівачах, фенах, прасках, електрочайниках, у лампах розжарення; - для виготовлення провідних елементів у різних електроприладах і електроарматурі

Номер слайду 6

ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ У ЕЛЕКТРОЛІТАХ - для одержання чистих металів (золота, срібла, міді); - для добування алюмінію з розплаву бокситів; - для покриття поверхні одного металу тонким шаром іншого металу (гальваностегія); - для одержання відшаровуваних копій рельєфних поверхонь (гальванопластика); - електроліти використовують в акумуляторах, гальванічних елементах (батарейках), електролітичних конденсаторах.

Номер слайду 7

ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ У ГАЗАХ► Коронний розряд може приносити користь людині. Так, його використовують в електрофільтрах для очищення димів і газів від твердих домішок. Створено промислові електрофільтри, за допомоги яких можна за годину очистити сотні тисяч кубометрів промислових газів від диму, пилу та шкідливих туманів. ► Тліючий розряд: лампи денного освітлення. На внутрішню поверхню трубки лампи наносять шар спеціальної речовини (люмінофор), яку добирають так, щоб вона, поглинувши фіолетове й ультрафіолетове проміння, випромінювала світло, спектральний склад якого був би близьким до сонячного. Лампи денного світла значно (у 3-4 рази) економніші за лампи розжарення.

Номер слайду 8

Електрична дуга. Електрозварювання. Електрична дуга є основою електричного зварювання. Електрозварник, торкаючись кінцем електроду до зварюваної деталі та, домагаючись виникнення розряду, відводить електрод на невелику відстань, яка в процесі зварювання має бути приблизно сталою. Між електродом і деталлю виникає електрична дуга, яка дуже міцно з’єднує метали між собою.Іскровий розряд використовують в електроіскровому методі різання, свердління та інших видах точної обробки металу.

Номер слайду 9

ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ У ГАЗАХ.- у джерелах світла (тліючий розряд) – неонові лампи; - у потужних прожекторах – дугові лампи; - для різання і зварювання металів: - для одержання плазми; - для катодного напилення металів

Номер слайду 10

ЕЛЕКТРИЧНИЙ СТРУМ У ВАКУУМІ- у електронних вакуумних лампах радіоприймачів, телевізорів, підсилювачів старих випусків: а) вакуумні діоди - для випрямлення змінного струму і детектування сигналу; б) вакуумні тріоди - для підсилення електричного сигналу. - у електронно-променевих трубках телевізорів, моніторів комп’ютерів, осцилографів, радіолокаторів.

Номер слайду 11

ПЛАЗМА Йонізований газ, одержуваний у процесі самостійного розряду, являє собою особливий стан речовини — плазму. При температурах близько мільйона градусів будь-яка речовина перебуває в стані плазми. плазма холодна гаряча Газорозрядна плазма — приклад холодної плазми.

Номер слайду 12

Використання. Люмінесцентні лампи. Термоядерний синтез . Термоелектронні і магнетоплазмодинамічні (МПД) генератори.

Номер слайду 13

ПЛАЗМОВИЙ ДИСПЛЕЙ Панель плазмового дисплея складається з великої кількості мікроколб, заповнених спеціальним газом. При подачі напруги на окрему колбу газ йонізується і випромінює ультрафіолет. Ультрафіолет, попадаючи на люмінофор, нанесений на внутрішню поверхню колби, починає світитися одним з трьох кольорів (RGB).

Номер слайду 14

НАПІВПРОВІДНИКИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ У НАПІВПРОВІДНИКОВИХ ПРИЛАДАХ: - напівпровідниковий діод - для випрямлення змінного струму і детектування сигналу у радіоприймачах і телевізорах; - напівпровідниковий тріод (транзистор) - для підсилення електричних сигналів; - інтегральні мікросхеми (чіпи) - у комп’ютерах і інших сучасних електронних пристроях; - фотоелементи, сонячні батареї перетворюють сонячну енергію в електричну - у сонячних електростанціях; - світлодіоди - в енергоощадних лампах і світильниках.

Номер слайду 15

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА: 1. М. В. Головко "Фізика і астрономія 11 кл.", Київ, 2019 р. 2. С. У. Гончаренко "Фізика 11 кл.", Київ, 2002 р. 3. В. Д. Сиротюк "Фізика і астрономія 11 кл.", Київ, 2019 р. 4. http://surl.li/amjpw5. http://surl.li/amjpu

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шаповалова Наталія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевчук Тетяна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
2 травня 2023
Переглядів
2926
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку