Завдання для II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії.

Про матеріал
Завдання для II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії. 11 клас. I.Теоретичний тур. (повна відповідь на кожне питання – 12 балів, сума- 24 бали) 1.31 січня 2020 року о 23:00 за місцевим часом Велика Британія покинула Європейський Союз. Вихід Великої Британії зі складу Європейського Союзу супроводжувався величезною суспільною увагою, як британського суспільства, так і європейського загалом. Які на вашу думку позитивні та негативні наслідки очікують Велику Британію після виходу її із Європейського Союзу. Відповідь на запитання. Сполучене Королівство завжди було специфічною країною в Європі завдяки своєму історичному минулому та географічному положенню, що виділяло Великобританію серед інших європейських держав.
Перегляд файлу

Завдання для II етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії.

                                         11 клас.

         I.Теоретичний  тур.

(повна відповідь на кожне питання – 12 балів, сума- 24 бали)

1.31 січня 2020 року о 23:00 за місцевим часом  Велика Британія покинула Європейський Союз. Вихід  Великої Британії зі складу Європейського Союзу супроводжувався  величезною суспільною увагою, як британського суспільства, так і європейського загалом. Які на вашу думку позитивні та негативні  наслідки очікують  Велику  Британію після виходу  її із Європейського Союзу.

Відповідь на запитання.

Сполучене Королівство завжди було специфічною країною в Європі завдяки своєму історичному минулому та географічному положенню, що виділяло Великобританію серед інших європейських держав.

Позитивні наслідки:можливість відстоювання інтересів національних виробників та споживачів,відмова від існуючих торговельних угод дозволяє поновити тарифні бар’єри, захистити національних виробників від конкуренції та відновити економічну стабільність в економіці. ‒ збереження культурних цінностей і традицій – Велика Британія дуже пишається своїм минулим, в якому вона була супердержавою, імперією та домінуючим гравцем на міжнародній арені. У зв’язку зі значними міграційними процесами на території держави відбувалось поширення іноземних культур, традицій і вірувань, що на думку багатьох доволі консервативних британців спричиняє пригнічення національної культури. Дослідники дезінтеграційних процесів вказують, що ці процеси «дозволяють зберегти власні культурні цінності та особливості національних традицій.

Негативні наслідки: продукція з країн, що раніше були партнерами, стає дорожчою та не має переваг перед світовими аналогами. Передбачається, що функціонування Сполученого Королівства за межами ЄС матиме «економічно руйнівні» наслідки, оскільки воно втратить всі привілеї і буде змушене знову налагоджувати торговельні контакти, які можуть не бути настільки вигідними, як раніше.Країна позбавляється вільної торгівлі, експорт товарів та кількість сплачених податків при ввезенні збільшиться, що призведе до підвищення ціни на кінцеву продукцію та зменшення попиту на неї Цей наслідок по суті породжує інший, а саме: – порушення соціальної та політичної стабільності, напружене становище в країні – негаразди, пов’язані з переорієнтацією на інші ринки,особливо труднощі з торговельними партнерами, що не входять до ЄС, провокують економічні застої, а невизначеність подальшого курсу держави спричиняє невпевненість населення, що  може призвести до масових протестів, мітингів та значних економічних втрат.

Велика Британія трималась осторонь від багатьох інтеграційних сфер, не була зацікавлена в поглибленні інтеграції і переважно орієнтувалась на національні інтереси (це можна побачити в тому, що Об’єднане Королівство відмовилось свого часу від спільної європейської валюти, шенгенської зони, тісної співпраці в галузі правосуддя та внутрішніх справ). Отже, процес дезінтеграції звільняє країну від зобов’язань та дозволяє зосередитися на інтересах власної країни

 Щодо наслідків для самого ЄС, то «брексіт» став свідченням значної економічної та соціально-політичної кризи, яка в останні роки охопила майже всі сфери життєдіяльності, що ставить під сумнів доцільність та саму цінність інтеграційних процесів в Європі.

 

2.Що таке карст? Де в Україні поширені карсти?. Проаналізуйте їх вплив на господарську діяльність людини.

Відповідь на запитання.

Карстом називається сукупність специфічних форм рельєфу та особливостей наземної й підземної гідрографії, що характерні для територій, на яких близько до поверхні підходять розчинні гірські породи: карбонати (вапняк, крейда, доломіт), сульфати (гіпс, ангідрит), галогени (кам’яна сіль).  Термін походить від назви вапнякового плато Карст (або Крас) біля Трієста в Словенії.

Карстові процеси розвиваються у легкорозчинних гірських породах ( гіпси, вапняки, солі)Кримських гір, на Поділлі та Донбасі, зустрічаються також на Поліссі, уКарпатах, Причорномор’ї. Поширені форми відкритого ( провалля, понори, лійки), покритого( порожнини)і підземного ( печери, шахти та ін..)карсту. Виразні карстові ландшафти на кримських яйлах – Бабуган -Яйлі, Ай – Петренській, Карабі та ін..  В межах України карст  досить поширений. Зокрема, соляний карст, поширений у деяких районах Карпат і Закарпаття, Придніпровській низовині. Сульфатний карст – в межах Передкарпаття,

карбонатний – займає найбільші площі, характерний для Полісся, Поділля, Причорномор’я, Донбасу, Слобожанщини

Карст суттєво впливає на умови вирощування сільськогосподарських культур, будівництво, прокладання інженерних комунікацій, водо забезпечення, та, зрештою, безпеку проживання людей.Наявність карсту (відкритого чи покритого) негативно впливає на якість земельної ділянки. Поверхневі карстопрояви не тільки значно зменшують площу ріллі, але і формують ерозійнокарстовий рельєф з сфероподібними пониженнями. Западинно хвилястий рельєф, сформований в результаті впливу карсту на земельні ресурси, дуже ускладнює обробіток грунту та зменшує урожайність сільськогосподарських культур. Найбільшого негативного впливу карсту зазнають забудовані території. Не тільки відкритий карст, але і локальні осідання земної поверхні, внаслідок руйнування покрівель підземних порожнин, мають значний вплив на будівлі та споруди. Їх дія проявляється у тріщинах і деформації фундаментів та стін нерухомих об'єктів чи їх руйнуванні, пошкодженні комунікацій, втрат води, тощоНеобхідне наукове прогнозування розвитку карсту і його поширення , щоб запобігти негативним наслідкам у господарюванні ( просіданню споруд, утворенню тріщин.

II. Практичний тур.

1.Поясніть, використовуючи малюнок,які елементи математичної основи притаманні топографічній карті? Визначте елементи потрійної  рамки топографічної карти .( 10 балів).

 

Картинки по запросу "топографічна  карта"

Топографічна карта має притаманні їй елементи математичної основи, яких немає на дрібно- та середньомасштабних картах. Це потрійна рамка та прямокутна, або кілометрова, сітка. На полі топографічної карти не проводять лінії градусної сітки: меридіани і паралелі. Натомість вони є як елементи її потрійної рамки . Внутрішня рамка, що обмежує картографічне зображення, являє собою дві паралелі (верхня й нижня лінії) та два меридіани (ліва й права лінії). У кутах рамки підписують їх градусну міру. Наприклад, біля нижньої горизонтальної рамки написано: 54°40’. Це паралель 54°40’ пн. ш. Біля правої вертикальної лінії рамки зазначено: 18°07’30’’. Це меридіан 18°07’30’’ сх. д. Також подано виходи по рамці ліній градусної сітки через 1’. Наступна мінутна рамка показує відрізками чорного та білого кольорів, що чергуються, поділ на мінути. Біля зовнішньої рамки точками показаний поділ на секунди. Відстань між двома сусідніми точками становить 10’’

Ще одним елементом топографічної карти є прямокутна, або кілометрова, сітка. Це сітка квадратів, утворена горизонтальними і вертикальними лініями, що їх проведено через 4 або 2 см, що відповідає певній кількості кілометрів на місцевості. Частота ліній залежно від масштабу становить 2 км (1:10 000) та 1 км (1:50 000 і більше). Виходи прямокутної сітки на рамку оцифровуються в кілометрах у кутах рамки повністю, в інших місцях – двома останніми цифрами. Горизонтальні лінії кілометрової сітки креслять паралельно екватору. Тому числа біля них означають відстань у кілометрах від екватора. Наприклад, число 6065 на нижній горизонтальній лінії кілометрової сітки означає, що відстань від екватора до цієї лінії становить 6065 км. Відповідно, на північ від цієї лінії віддаленість від екватора зростає. Вертикальні лінії проводять таким чином. Землю поділяють, починаючи від нульового меридіана, на 60 геодезичних зон по 6° кожна й нумерують від 1 до 60. У центрі кожної зони виокремлюють осьовий меридіан і надають йому значення 500 км. Паралельно йому на захід і схід проводять вертикальні лінії кілометрової сітки й підписують їх. Значення чисел вертикальної лінії кілометрової сітки 4314 означає таке. Перша цифра «4» показує, що місцевість лежить у 4-й геодезичній зоні. «314» – кількість кілометрів відносно осьового меридіана. Оскільки йому надано число 500 км, то місцевість розташована на захід від нього на 186 км (500 км – 314 км = 186 км). Прямокутну (кілометрову) сітку використовують для обчислення відстаней, площ об’єктів, напрямків, у разі виконання різноманітних геодезичних робіт, для зазначення цілей у військовій справі.

 

2.Заповніть таблицю ( 0 або 1 бал за кожний рядок.) ( 12 балів)

 

Нове найменування населеного пункту України

Старе найменування

населеного пункту

 України

Де розташований населений пункт.України.

1

м Бахмут

м Артемівськ

Донецька обл.

2

м Кам'янське

м Дніпродзержинськ

Дніпропетровська обл

3

м Горішні Плавні

м Комсомольськ

Полтавська обл

4

м Кадіївка

м Стаханов

Луганська обл

5

м Вараш

 

м Кузнецовськ

Рівненська обл

 

6

м Покров

 м Орджонікідзе

 

 

Дніпропетровська обл

 

7

м Олешки

м Цюрупинськ

Херсонська обл

8

м Покровськ

м Красноармійськ

Донецька обл

9

с Червона Зірка

с Рання Зоря

Луганська обл

10

м Чорноморськ

 

м Іллічівськ

 

Одеська обл

 

11

м.Яни́ Капу́

 

м.Краснопереко́пськ

 

АР Крим

12

м. Довжанськ

м Червонопартизанськ

Луганська обл

 

 

 

 

3.Друга світова війна докотилася до Києва 22 червня 1945р. з початком

радянсько – німецької війни. Якими були умови заплави Дніпра на той час? Хроніка бойових дій 1945 року так описує його:

«Нижче Києва Дніпро багатий на острови, паралельні русла та протоки (у 1941 р. слугували обхідними фарватерами). Ближче до гирла Десни ширина заплави збільшується до 12 км і місцями заболочена, русло річки звивисте, дно піщане, рухливе, наявні 47 перекатів та багато островів. Середня ширина річки 400-500 м (найбільша 1000 м, найменша 200 м). Глибина 1,7-2 м, а в деяких перекатах падає до 1,2 м. Швидкість течії 0,8-0,9 м/с» Загальна довжина річки становить 2201км .

Визначте:

1.Падіння річки (2 бали)

2. Похил річки (2 бали)

3.Витрати води (2 бали)

4. Річний стік. (2 бали)                                                                  ( 8 балів)

 

Визначаємо падіння та похил річки Дніпро за даною формулою.

Падіння річки визначаємо  за формулою: П = h1 — h2, де П — падіння річки, h1 — висота витоку, h2 — висота гирла.

Похил русла річки – це відношення різниці висот двох пунктів на річці до довжини ділянки між ними. Цими 2-ма пунктами можуть бути витік і гирло річки. Вимірюється у см/км.

Розв’язок.

Па = 251м – 0м = 251м.

По = 25100см /2 201км = 11 см/км.

Відповідь: 251м, 11 см/км.

Похил річки Дніпро складає 11 см/км, падіння - 251м.

 

Для визначення витрат води  та річного стіку  річки Дніпра знаходимо :

середняю ширину річки —525 м(400+500+1000+200) :4=525м,

середню глибину — 1,6 м( 1,7+2+1,2):3=1,6м.,

середню швидкість течії річки — 0,85 м/с.(0,8+0,9) : 2=0,85 м/с.

Визначаємо витрати води в річці на цій ділянці.

Розв'язок.

Витрату води визначаємо за формулою: W= S V, де W витрата води в річці (м3/с) на даному відрізку річки; S площа поперечного перерізу річки (м2);V швидкість течії річки (м/с).

1)Знайдемо площу поперечного перерізу: S= W ∙ h= 525 м ∙ 1,6 м=840 м2

2) Знаходимо витрати води: W=840 м2 0.85м/с=714 м3

Відповідь: Витрата води в річці на даному відрізку дорівнює 714 м3

Визначаємо річний стік річки Дніпра,

Розв'язок.

Кількість секунд у році – 60 с ∙ 60 хв ∙ 24 год ∙ 365 діб = = 31536000 с

R(річний стік) = 714м3/с ∙ 3600s ∙ 24 ∙ 365 = 2251670 ∙ 104 м3/рік

Відповідь: річний стік Дніпра дорівнює 2251670   ∙ 104 м3 за рік

 або 22,5 км3/рік.

 

III Тестові завдання.

Тестові завдання з вибором однієї правильної відповіді ( завдання 1-10) . Правильна відповідь на кожне завдання оцінюється одним балом, сума- 10 балів)

1.Назва повторюваних вигинів русла річки протягом усієї її довжини

А) стариці  Б) перекати  В)меандри  Г) тераси.

2. Гора , на якій спостерігають найбільше висотних поясів

А) Монблан  Б) Говерла В) Аконкагуа  Г) Кіліманджаро

          3.Температурна інверсія – це:

          А підвищення температури з висотою влітку

Б підвищення температури з висотою взимку

В зниження температури з висотою взимку

Г зниження температури з висотою влітку

          4.Затока, в якій спостерігають найвищі припливні хвилі (до 20м)

           А) Мексиканська  Б) Гвінейська  В) Гудзонова   Г) Фанді

         5. Раніше острів славився своєю цнотливою природою, на ньому розташовані численні заповідники, в яких мешкали, приміром, морські леви, коали, качкодзьоби та рідкісні птахи. Також він є єдиним домом для миші даннарт, якій загрожує вимирання, та глянцевого чорного какаду – його ледь врятували від зникнення за останні два десятиріччя. Третина його території, яка є притулком для унікальних видів, випалена нещадною стихією

А) Кенгуру   Б) Батерст   В) Нова Зеландія    Г) Нова Гвінея

6.До якої міжнародної організації входять країни , виділені на карті?

 

 

Картинки по запросу "АСЕАН"

  А) СОТ                           В) АСЕАН  

 Б) МЕРКОСУР                Г) ОПЕК

7.Столиці держав Азії

А. Аккра, Баку, Ханой, Сеул, Маніла, Каїр, Доха.

Б Катманду, Абу-Дабі, Маскат, Єреван, Коломбо

В Дамаск, Куала-Лумпур, Мадрид,

Г Відень, Кінгстаун, Пекін, Багдад.

 

8. До субрегіону Західна Африка належать

А) Нігерія  Б) Конго В) Заїр   Г) Марокко.

9.Гірською долиною прокладено дорогу. У кількох місцях дорога проходить між залізобетонними рамами або кам'яними арками-опорами, на яких закріплено міцне перекриття, подібне до лотка (див. рис.). Про яку особливість цієї місцевості свідчать такі конструкції?

 

. https://zno.osvita.ua/doc/images/znotest/126/12658/14.jpg

А дорогу прокладено на ділянці з карстом

Б через дорогу в долину періодично сходять селі

В дорога проходить уздовж річки з паводковим режимом

Г уздовж дороги проходять міграційні шляхи тварин

 

10.Країна Океанії,для якої характерний видобуток золота.

А) Нова Каледонія   Б)Самоа   В) Папуа - Нова Гвінея  Г) Фіджі.

 

Тестові завдання на визначення відповідності.(завдання 11-13)

Правильна відповідь на кожне запитання – 2 бали( за одну правильно визначену відповідь – 0,5 бала) сума – 6 балів.

 

11.Установіть для кожного підприємства основний чинник його розташування в Україні.

1текстильна фабрика, м. Тернопіль                           

2нафтопереробний комбінат, м. Кременчук

3цементний завод, м. Здолбунів

4теплоелектроцентраль (ТЕЦ),  м. Київ

А   трудовий

Б   сировинний

В  транспортний

Г  природних умов

Правильна відповідь: 1-А,  2-В, 3-Б ,4-Д.

12.Установіть відповідність між головними річками України та їх притоками.

 

1Дніпро

2. Дунай                                                                 

3. Південний Буг

4. Сіверський Донець     

 

 

 

 

А. Рось

Б  Мертвовід

В. Айдар

Г   Прут

Д   Коропець

 

Правильна відповідь:1-А,  2-Г, .3-Б, .4-В.

 

13. Установіть відповідність між озерами України та їх розташуванням на контурній карті.

 

 

   http://interactive.ranok.com.ua/userfiles/questions/tmb/797bfee4e41888735ceed6057d01ac3c.png                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    1Сасик (Кундук)          

2Ялпуг 

3Шацькі 

4Синевир 

5.Молочний Лиман.

 

Правильна відповідь: 1- Шацькі озера,2- Синевир, 3- Молочний Лиман,

4-Ялпуг, 5-Сасик (Кундук).

Тестові завдання , що містять сім варіантів відповідей , три з яких є правильними ( завдання 14-15) Завдання оцінюється 1,5 балами ( за кожну правильно вказану  відповідь -0,5 бала , сума- 3 бали.

       

 14. Виберіть із переліку три  європейських курорти для відпочинку  на березі океану

1.Маямі (США)

2.Лейрія.( Португалія)

3.Коста-Верде (Іспанія)

4.Ібіца( Канарські острови)

5. Пхукет (Таїланд)

6. Хіккадува, (Шрі-Ланка)

7, Кута (Балі)

 

15. Укажіть три країни Африки, що  відрізняються від інших відносно високим рівнем соціального розвитку.

1.Судан

2. ЧАД

3. Конго

4. Південна Африка

5. Алжир

6. Єгипет

7. Танзанія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
3523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку