Збірник інтерактивних кросвордів з інформатики для учнів 5 класів в програмі EclipseCrossword

Про матеріал
Збірник містить інтерактивні кросворди з інформатики для учнів 5 класу за новою програмою 2017 року. Представлений збірник містить інструкцію по створенню інтерактивних кросвордів в програмі EclipseCrossword. Інтерактивні кросворди можна використати на різних етапах уроку: для актуалізації навчальних досягнень учнів, під час вивчення нового матеріалу, під час підведення підсумків уроку, повторення пройденого матеріалу та як домашнє завдання. Нестандартні ігрові форми проведення контролю знань учнів, в тому числі інтерактивні кросворди, допомагають легше засвоювати навчальний матеріал, поглиблювати знання з різних питань, розширюють кругозір учнів, розвивають пізнавальний інтерес, змушують учня мобілізувати свої знання, сприяють формуванню інтелекту, розвитку пам'яті та уваги. Такі інтерактивні кросворди можна створювати не лише для уроків інфо-рматики, а й для інших предметів. Інтерактивні кросворди, створені за допомогою програми Eclipse Crossword можна вбудувати в презентації PowerPoint.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Відділ освіти

Сарненської районної державної адміністрації

Сарненський районний методичний кабінет

Немовицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

Збірник інтерактивних кросвордів

з інформатики для учнів 5 класів за новою програмою

 

 

 

 

 

 

 

Номінація: «Інформатика»

Автор: Карпець І.В., вчитель інформатики

 

 

 

 

с.Немовичі – 2018


Збірник інтерактивних кросвордів

з інформатики для учнів 5 класів за новою програмою

Інструктивно-методичний посібник. – Сарни, 2018. – 35 с.

 

Упорядник:

Карпець Ірина Володимирівна– учитель інформатики Немовицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

 

Збірник містить інтерактивні кросворди з інформатики  для учнів 5 класу за новою програмою 2017 року.

Представлений збірник містить інструкцію по створенню інтерактивних кросвордів в програмі EclipseCrossword.

Мета посібника – допомогти учителю урізноманітнити форми та методи роботи з учнями, використовуючи інтерактивні кросворди .

Рекомендовано для учителів та учнів загальноосвітніх закладів.

 

Схвалено і затверджено методичною радою Немовицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (протокол №4   від 30.01.2018 року).


Зміст

ВСТУП

І. Складання інтерактивного кросворду засобами програми EclipseCrossword

ІІ. Приклади нтерактивних кросвордів з інформатики для 5 класу

ВИСНОВКИ

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА………………………………………………...35


ВСТУП

 

Ми повинні виховувати так, щоб дитина почувала себе шукачем і відкривачем знань. Тільки за цієї  умови одноманітна, напружена, стомлююча робота школяра забарвлюється радісним почуттям і може принести маленьким людям переживання творця.

В.О. Сухомлинський

Задача сучасної освіти – підготувати підростаюче покоління до життя й професійної діяльності в новому, високорозвиненому інформаційному середовищі, ефективному використанню її можливостей. Перетворення сучасної цивілізації в інформаційне суспільство актуалізує, перш за все, проблему формування інформаційної компетентності особистості, яка стає визначальним чинником ефективності її трудової діяльності і повсякденного життя.

На даний час використання комп’ютера в школі на уроках та в позакласних заходах стало реальністю. У світі спостерігається тенденція до більш широкого використання комп’ютерних технологій для навчання та розвитку учнів. Значно збільшилося коло навчальних предметів, де використовується комп’ютер. Створювати інтерактивні кросворди можна не тільки на уроках інформатики, а й для інших навчальних предметів.

Кросворд (ребус, чайнворд, тощо) – зручна форма активізації пізнавальної діяльності учнів, їх мислення. У процесі підготовки кросворду учневі необхідно ретельно опрацювати теоретичний і практичний матеріал, звернутись не тільки до лекційних матеріалів та підручників, а й до додаткової і довідкової літератури. У ході такого опрацювання та відбору матеріалу учень, без сумніву, більш глибоко засвоює додаткову інформацію, яка поступово накопичується, формуючи більш високий рівень знань. У той же час нестандартна форма завдання стимулює нестандартний підхід до його виконання, отже, активізується не тільки пізнавальна діяльність, а й творче начало майбутніх фахівців.

Як організувати перевірку знань так, щоб учні із задоволенням , з інтересом виконували перевірні завдання? Як забезпечити повноту, систематичність, гнучкість, глибину, узагальненість тощо? У цьому педагогіці допоможуть нестандартні форми перевірки засвоєння фактичного матеріалу, які дадуть можливість змінити весь процес контролю - оживити й активізувати роботу учнів. Доречно буде використовувати кросворд як один із засобів контролю знань учнів, адже ігрова форма вивчення й повторення навчального матеріалу притягує увагу до підручника навіть і не працелюбних учнів. Кросворди не лишають байдужими школярів будь-якого віку. На уроці кросворди мають бути спрямовані не на перевірку ерудиції учнів, а на краще засвоєння  ними навчального матеріалу. В цьому вчителеві допоможе Eclipse Crossword – безкоштовна програма, що дає змогу за невеликий час створити інтерактивні кросворди.

Використання кросвордів ефективне під час запам’ятовування термінів і визначень, самостійної роботи учнів, як своєрідний метод (прийом) тематичного та підсумкового контролю знань в ігровій формі.


І. Складання інтерактивного кросворду засобами програми EclipseCrossword

Традиційно, складання кросвордів здійснюється «в ручну» засобами прикладних програм MS Office Word, MS Office Excel, Paint, що займає багато часу. Сучасні засоби  комп’ютерного створення кросвордів дозволяють суттєво полегшити цей процес. Ці програмні продукти прості у використанні, швидко і автоматично створюють кросворди різних типів і конфігурацій. Серед умовно-безкоштовних програм комп’ютерного створення кросвордів найбільш затребуваними є: Crossword Compiler, Crossword Forge, «Універсальний генератор кросвордів», тощо.

Досить зручною та вільнодоступною є програма для складання кросвордів Eclipse Crossword.  Вона має такі можливості:

  • автоматично створює кросворди за списком слів з підказками;
  • з однакових слів списку  складає декілька варіантів кросвордів з різними перетинами слів, що дозволяє використовувати для створення кросвордів у декількох варіантах, або  вибрати, той що більше подобається і роздрукувати закінчену форму;
  • дає змогу додавати слова, об’єднувати їх, тим самим оперативно на будь-якому етапі вивчення теми складати кросворди від простих до складних, підсумкових з теми або з всього курсу.

 

Інтерфейс програми простий, легкий для розуміння та надає змогу створити кросворд вже з підготовленого списку слів чи відразу сформувати цей список. Ця програма не тільки створює кросворди(які потім можна роздрукувати), а й дає можливість опублікувати їх як веб-сторінки та розмістити на власному сайті. Підготовлений кросворд можна зберегти в графічних форматах BMP, GIF, JPEG, а також у форматах DOC, TXT.

Для того, щоб розпочати роботу зі створення інтерактивного кросворду за вибраною темою, потрібно скачати програму Eclipse Crossword за адресою http://www.eclipsecrossword.com. Завантажуємо необхідне програмне забезпечення. Після запуску бачимо наступне вікно, у якому нам буде запропоновано або створити новий кросворд, або створити кросворд з використанням попередніх створених заготовок.

мал.1

        Вибираємо тут пункти, як на фото - тобто будемо створювати новий кросворд(мал.1). Тиснемо «Next», відкривається вікно і наступний пункт. Вибираємо верхній пункт, в якому йдеться про те, що будемо створювати новий лист зі словами(мал.2).

мал.2

       Тепер нам належить найголовніша задача - придумувати слова і формулювати питання для них.  

        Тут все просто. Зліва «Word List» - список тих слів, які будуть входити в Ваш кросворд.  Їх, по можливості повинно бути багато. Думаю, 15-20 слів саме те, для середнього кросворду(мал.3).

      Верхнє поле - це власне те слово, яке треба розгадати. Воно ж і потрапить в список зліва, після того, як Ви зробите опис до даного слова в графі «Clue for thisword:» і натиснете на кнопку «Add word to list», тобто додати слово до списку.

мал.3

       Якщо у Вас виникне бажання змінити опис до слова, або саме слово - вибирайте його зі списку зліва. Робиться це подвійним клацанням лівої кнопки миші. Редагуйте і потім знову натискайте на «Add word to list»

       Після того, як список слів сформовано, натискаємо кнопку «Next» ,  та в наступному вікні зберігаємо цей список слів( для подальшого редагування, доповнення) задавши місце зберігання і ім’я файлу.

     На наступному етапі(мал.4) у  верхнє поле пишете назву кросворду. Ця назва буде видно в самому кросворді. В середньому полі - Ваше ім'я. Далі «Next».

мал.4

   Потім необхідно вказати розмір кросворду(мал.5), тобто скільки на скільки він буде букв. Комбінуйте, експериментуйте. Далі натискаємо кнопку «Next».

мал.5

Натискаючи на клавішу «Make another puzzle like this one»  Ви можете комбінувати вид, точніше розташування слів у Вашому кросворді(мал.6). Від цього залежатиме зовнішній вигляд кросворду. Далі  натискаємо кнопку «Next».

мал.6

      Вибираємо ці меню, і зберігаємо наш згенерований програмою код в зручне місце. Для збереження інтерактивного кросворду обираємо вкладку Save as web page  та опцію Interactive with Javascript.

Нам відкрилося вікно браузера, в якому ми бачимо наш кросворд(мал.7)

             мал.7
ІІ.
Приклади нтерактивних кросвордів з інформатики для 5 класу

Використання інтерактивних кросвордів робить урок цікавим і сучасним.

Збірка інтерактивних кросвордів для 5 класу (нова програма 2016 р.) містить кросворди по темах:

  1. Алгоритми з повторенням
  2. Алгоритми з розгалуженням
  3. Алгоритми та їх виконавці
  4. Безпека в Інтернеті. Авторське право
  5. Інформаційні процеси.
  6. Інформаційні процеси та системи. Роль інформаційних технологій у житті сучасної людини
  7. Комп'ютери та їх різновиди (варіант 1)
  8. Комп'ютери та їх різновиди (варіант 2)
  9. Лінійні алгоритми
  10. Основи роботи з комп'ютером
  11. Основні клавіши клавіатури
  12. Поняття про комп'ютерні мережі
  13. Пошук відомостей в Інтернеті
  14. Проектна діяльність
  15. Середовище описання і виконання алгоритмів (варіант 1)
  16. Середовище описання і виконання алгоритмів (варіант 2)
  17. Складові комп'ютерів та їх призначення (варіант 1)
  18. Складові комп'ютерів та їх призначення (варіант 2)
  19. Створення та редагування текстового документа
  20. Файли, папки та ярлики, операції над ними (варіант 1)
  21. Файли, папки та ярлики, операції над ними (варіант 2)
  22. Форматування тексту

 

Кросворд створений засобами програми Eclipse Crossword можна роздрукувати(вкладка Print crossword). При друку також можна обрати задання параметрів: інтенсивність заливки порожніх клітинок, контур та розмір клітинок(команда Options). Тут також можна обрати варіанти друку сітки та запитань до слів-відгадок на окремих сторінках, друк сітки кросворду без заливки порожніх клітинок або із заливкою тощо.

 

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми з повторенням
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
6
7
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми з повторенням
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ІСТИННІ       АЛГОРИТМ       ВИКОНАВЕЦЬ       ВИСЛОВЛЮВАННЯ
КОМАНДА       ПОВТОРЕННЯ       РОЗГАЛУЖЕННЯ       ХИБНІ
По горизонталі
2.Той, хто виконує алгоритм.
3.Вибір наступної команди
залежно від того, виконано
умову чи ні.
6.Послідовність команд,
виконання яких призводить до
певного результату.
7.Висловлювання бувають істинні
та …
По вертикалі
1.Команди, які необхідно
виконати декілька разів.
2.Мовленнєва форма інформації.
4.«Правдиві» висловлювання.
5.Складова частина алгоритму.

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми з розгалуженням
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
23
4
56
7
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми з розгалуженням
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ІСТИНА       АЛГОРИТМ       РІШЕННЯ       РОЗГАЛУЖЕННЯ
СЛІДУВАННЯ       УМОВА       ХИБА
По горизонталі
2.Послідовність команд
7.Фрагмент алгоритму, в якому
кожна команда виконується, і
тільки один раз.
По вертикалі
1.Те, від чого залежить, яка
послідовність команд
виконуватиметься в
розгалуженні.
3.Фрагмент алгоритму, в якому
деякі команди виконуються, а
деякі ні.
4.Один з результатів  виконання
команди перевірки умови.
5.Один з результатів  виконання
команди перевірки умови.
6.Назва блоку блок-схеми
алгоритму для запису умови.

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми та їх виконавці
автор Карпець Ірина Володимирівна
123
4
5
6
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Алгоритми та їх виконавці
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВИКОНАВЕЦЬ       КОМАНДА       ПРОГРАМА       СЕРЕДОВИЩЕ
СКРЕТЧ       СЛІДУВАННЯ       СЛОВЕСНА       СПРАЙТ
По горизонталі
1.Людина, тварина або пристрій,
які здатні  виконувати команди
4.Алгоритм, записаний
спеціальною мовою  та
призначений для виконання
комп’ютером
5.Базова структура алгоритмів у
вигляді  послідовності команд.
6.Навчальне середовище
виконання алгоритмів
По вертикалі
1.Одна з форм подання алгоритму.
2.Людина, тварина або пристрій,
які здатні  виконувати команди
3.Вказівка виконавцеві
6.Графічний об’єкт, яким можна
керувати за допомогою команд
Скретч.

Автоматично створений текст заміщення:
Безпека в Інтернеті. Авторське право
автор Карпець Ірина Володимирівна
12
345
6
7
8
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Безпека в Інтернеті. Авторське право
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
АВТОРСЬКЕ       АНТИВІРУС       ВІРУС       ЗАКЛАДКА       КОПІРАЙТ
ПЛАГІАТ       САЙТ       ЦИТАТА
По горизонталі
1.Гіперпосилання   для
швидкого   доступу до
веб-сторінок сайта зі списку
обраних сайтів
3.Короткий уривок з твору, який
використовується
 
іншоюособою у своєму творі,
щоб зробити зрозумілішими
свої твердження
7.Міжнародний знак охорони
авторського права
8.При роботі в Інтернеті до вас на
комп'ютер може потрапити
шкілива програма, яка
називається ....
По вертикалі
2.Право авторів розповсюджувати
створені ними матеріали,
підписувати їх своїм іменем,
отримувати за них винагороду
тощо
4.Програма яка виявляє та
знешкоджує віруси
5.Привласнення авторства на
чужий твір або на чуже
відкриття, використання у своїх
працях чужого твору без
посилання на автора
6.Група веб-сторінок, що
пов'язані гіперпосиланнями,
мають спільну тематику або
призначення та належать
певному власнику

Автоматично створений текст заміщення:
Інформаційні процеси.
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
56
7
8
910
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Інформаційні процеси.
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ІНФОРМАЦІЙНІ       ВУХА       ДОТИК       ЗІР       НІС       НЮХ       ОЧІ
ПОВІДОМЛЕННЯ       СЛУХ       СМАК       ШКІРА
По горизонталі
1.Орган чуття,за допомогою якого
людина сприймає звукові
повідомлення.
3.Орган чуття, який забезпечує
можливість розрізнити тепло,
м'якість предметів, їх форму.
4.Орган чуття, що допомагає
людині бачити навколишній світ.
9.Відомості про навколишній світ
і явища, які відбуваються в
ньому
По вертикалі
1.Орган чуття, за допомогую
якого людина отримує
повідомлення про те, що лимон
кислий, а цукор солодкий.
2.Людина отримує інформацію  за
допомогою...
5.Орган дотику.
6.Орган слуху.
7.Орган зору
8.Орган нюху.
10.Орган чуття, за допомогою
якого людина сприймає запах.

Автоматично створений текст заміщення:
Комп'ютери та їх різновиди 1
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
6
7
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Комп'ютери та їх різновиди 1
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
КОМУНІКАТОР       НЕТБУК       НОУТБУК       ПЛАНШЕТ       ПОРТАТИВНІ
СМАРТФОН       СТАЦІОНАРНИЙ       СТИЛУС
По горизонталі
3.Спеціальне перо, за допомогою
якого можна вводити дані до
планшетних комп'ютерів.
6.Інша назва смартфона.
7.Персональний комп'ютер,
встановлений у певному
приміщенні та постійно
під'єднаний до електромережі.
По вертикалі
1.Портативний персональний
комп'ютер, корпус якого
складається у вигляді книжки.
2.Портативний персональний
комп'ютер, основне
призначення якого полягає в
забезпеченні доступу до
Інтеренету.
3.Кишеньковий комп'ютер, що
має ще й функції мобільного
телефону.
4.Персональний комп'ютер, який
має сенсорний, тобто чутливий
до дотиків екран.
5.Комп'ютери, які мають всі
властивості стаціонарних, але
можуть міститися навіть у
портфелі.

Автоматично створений текст заміщення:
Комп'ютери та їх різновиди 2
Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
6
7
8
EclipseCrossword.com

 

Автоматично створений текст заміщення:
Комп'ютери та їх різновиди 2
Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВОЗНІК       ЕКРАН       НЕТБУК       НОУТБУК       ПЛАНШЕТ
ПОРТАТИВНИЙ       СМАРТФОН       СУПЕРКОМПЮТЕР
По горизонталі
2.Скорочена назва для мобільних
ПК, у яких уведення даних
здійснюється з використанням
чутливого екрана
4.Прізвище одного із засновників
корпорації Apple
6.Вид мобільних ПК, що мають
властивості мобільного
телефона і комп'ютера
7.Мобільний комп'ютер, назва
якого вказує на використання
його для роботи в мережі.
8.Основний пристрій керування в
планшетних комп'ютерах
По вертикалі
1.Найпотужніший комп'ютер
3.Найпотужніший з мобільних ПК
5.Друга назва мобільного
комп'ютера

Автоматично створений текст заміщення:
Лінійні алгоритми
автор Карпець Ірина Володимирівна
12
3
4
5
6
7
8
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Лінійні алгоритми
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВИКОНАВЕЦЬ       ВКАЗІВКА       КОМАНДА       КОМП’ЮТЕР       ОБ’ЄКТИ
ПЛАН       ПОДІЯ       ПРОГРАМА
По горизонталі
1.Зміна властивостей об’єкта,
взаємодія між об’єктами,
утворення нового об’єкта або
знищення існуючого об’єкта
4.Команда іншим словом
називається
5.Чітка послідовність дій
7.Електронний пристрій для
обробки інформації
8.Точна, зрозуміла вказівка для
виконання якоїсь дії
По вертикалі
2.Предмети, явища і процеси, які
розглядаються як єдине  ціле.
3.Того, хто виконує алгоритм,
називають…
6.Алгоритм, складений для
комп’ютера

 

Автоматично створений текст заміщення:
Основні клавіши клавіатури
автор Карпець Ірина Володимирівна
12
3
456
7
8
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Основні клавіши клавіатури
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
BACKSPACE       CTRL       DELETE       ENTER       INSERT       OFFICE
SHIFT       WORLD
По горизонталі
1.Клавіша,яка використовується
для видалення символа ліворуч
від курсора
4.Ім'я програми текстового
процесора,який ви вивчали
7.Клавіша переключення режимів
введення тектсу вставлення та
замінювання
8.Клавіша,що використовується
для створення нового абзацу
По вертикалі
2.Одна з клавіш,що
використовується при введенні
нерозривного пропуску
3.Клавіша,що використовується
для введення великих літер?
5.Кнопка для відкриття головного
меню програми текстового
процесора
6.Клавіша,яка використовується
для видалення символа
праворуч від курсора

Автоматично створений текст заміщення:
Поняття презентації
Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Поняття презентації
Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ЗАГОЛОВОК       КЛІП       КОЛЕКЦІЯ       РИСУНОК       ТЕКСТ
По горизонталі
2.ГРАФІЧНИЙ ОБ'ЄКТ, ЯКИЙ
ВСТАНОВЛЕНО НА СЛАЙД
ПРЕЗЕНТАЦІЇ З КОЛЕКЦІЇ
MICROSOFT OFFICE
4.ЗБІРКА ГРАФІЧНИХ
ЗОБРАЖЕНЬ, ЩО МАЄ ІМ'Я,
ПІДГОТОВЛЕНА ДЛЯ
ВИКОРИСТАННЯ В
ПРЕЗЕНТАЦІЯХ
РОЗРОБНИКАМИ ПАКЕТА
ПРОГРАМ MICROSOFT
OFFICE
5.ГРАФІЧНИЙ ОБ'ЄКТ, ПРИ
ВСТАВЛЕННІ ЯКОГО НА
СЛАЙД ПРЕЗЕНТАЦІЇ
КОРИСТУВАЧ ЗНАЄ МІСЦЕ
РОЗТАШУВАННЯ
ВІДПОВІДНОГО ФАЙЛУ
По вертикалі
1.ТЕКСТОВИЙ ОБ'ЄКТ
СЛАЙДА ПРЕЗЕНТАЦІЇ, У
ЯКОМУ СТИСЛО
ВІДОБРАЖЕНО ЗМІСТ
СЛАЙДА
3.СХЕМА РОЗМІЩЕННЯ НА
СЛАЙДІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ
ТЕКСТОВИХ І ГРАФІЧНИХ
ОБ'ЄКТІВ

 

Автоматично створений текст заміщення:
Поняття про комп'ютерні мережі
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
6
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Поняття про комп'ютерні мережі
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ГЛОБАЛЬНА       ДОСТУП       КЛІЄНТ       КОМП’ЮТЕРНА МЕРЕЖА
ЛОКАЛЬНА       СЕРВЕР
По горизонталі
5.Комп'ютер у мережі, що
використовує ресурси сервера
6.Сукупність комп'ютерів та
інших пристроїв, що з'єднані
між собою для обміну даними
та спільного використання
пристроїв, програмних засобів і
даних.
По вертикалі
1.Мережа, що об’єднує
комп'ютерні мережі та окремі
комп'ютери, розміщені в різних
частинах планети Земля.
2.Право на використання деякого
ресурсу комп'ютерної мережі
3.Комп'ютер, що надає послуги
або ресурси за відповідними
запитами іншим комп'ютерам
4.Комп'ютерна мережа, що
об'єднує комп'ютери та інші
пристрої , розсташовані на
невеликій відстані один від
одного

Автоматично створений текст заміщення:
Пошук відомостей в Інтернеті
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
234
5
6
7
8
9
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Пошук відомостей в Інтернеті
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ІНТЕРНЕТ       АДРЕСА       БРАУЗЕР       ВЕБ-СТОРІНКА
ГІПЕРПОСИЛАННЯ       ЗАКЛАДКА       КЛЮЧОВЕ       ПОШУК       САЙТ
По горизонталі
4.Вона є в кожної сторінки в
Інтернеті
5.Програма, призначена для
перегляду веб-сторінок і
розміщених на них тестових,
графічних та мультимедійних
даних.
6.Як називають слово, яке
використовують для пошуку
потрібної інформації?
7.Указівка на веб-сторінку або
деякий об’єкт веб-сторінки.
8.Найбільша та найвідоміша з
глобальних комп’ютерних
мереж.
9.Що означає кнопка, яку ми
натискаємо після введення
ключового слова?
По вертикалі
1.Гіперпосилання для швидкого
доступу до веб-сторінок сайта зі
списку обраних сайтів.
2.Група веб-сторінок, що
пов’язані гіперпосиланнями,
мають спільну тематику або
призначення та належать
певному власнику.
3.Документ в Інтернеті, який
можна переглянути,
використовуючи браузер.

Автоматично створений текст заміщення:
Проектна діяльність
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
23
4
5
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Проектна діяльність
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ІНТЕРНЕТ       ЗАХИСТ       МЕТА       ПЛАН       ПОШУК       ПРОЕКТ
По горизонталі
4.Форма навчальної діяльності,
спрямована на досягнення
певної мети , розв'язування
деякої проблемної задачі
5.Визначає, що повинно бути
отримано в результаті
виконання проекту
По вертикалі
1.Етап проектної діяльності, на
якому учасники звітують про
виконану роботу
2.Мережа, у якій часто шукають
інормаційні матеріали для
проекту
3.Етап проектної діяльності , на
якому відбувається збирання
корисних інформаційних
матеріалів для подальшої
діяльності
4.Містить конкретні завдання,
спрямовані на досягнення мети
проекту

Автоматично створений текст заміщення:
Середовище описання і виконання алгоритмів 2
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3456
78
9
1011
12
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Середовище описання і виконання алгоритмів 2
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
КЛАС       КОМПЮТЕРНА ПРОГРАМА       ЛІТАК       МОРЕ       ПЕРЕХРЕСТЯ
ПРОЕКТ       СКРЕТЧ       СКРИПТ       СПРАЙТ       СЦЕНА       ЦИРК
ЧОВЕН
По горизонталі
3.Середовище учня
10.Алгоритм опрацювання даних,
записаний спеціальною мовою
та призначений для виконання
комп’ютером.
12.Середовище дресирувальника
По вертикалі
1.Файл, створений у середовищі
Скретч
2.Середовище світлофора
4.Середовище програмування, де
можна створювати власні
програми, ігри, цікаві історії,
мультфільми та багато іншого.
5.Алгоритм, складений з команд
середовища Скретч.
6.Місце, на якому відбувається
виконання команд  середовища
Скретч.
7.Середовище пілота
8.Виконавець у середовищі.
9.Середовище моряка-підводника
11.Середовище дельфіна

Автоматично створений текст заміщення:
Середовище описання і виконання алгоритмів
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
23
4
5
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Середовище описання і виконання алгоритмів
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
КОМПЮТЕРНА ПРОГРАМА       ПРОЕКТ       СКРЕТЧ       СКРИПТ
СПРАЙТ       СЦЕНА
По горизонталі
2.Алгоритм опрацювання даних,
записаний спеціальною мовою
та призначений для виконання
комп’ютером.
5.Середовище програмування, де
можна створювати власні
програми, ігри, цікаві історії,
мультфільми та багато іншого.
По вертикалі
1.Алгоритм, складений з команд
середовища Скретч.
3.Файл, створений у середовищі
Скретч
4.Виконавець у середовищі.
5.Місце, на якому відбувається
виконання команд  середовища
Скретч.

Автоматично створений текст заміщення:
Складові комп'ютерів та їх призначення 1
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
34
5
6
7
8
9
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Складові комп'ютерів та їх призначення 1
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВІДЕОКАМЕРА       ДАНІ       КАЛЬКУЛЯТОР       КОМПЮТЕР
МАГНІТОФОН       НАВІГАТОР       ПЛЕЄР       ФАКС       ФОТОКАМЕРА
По горизонталі
3.Присрій для збереження
звукових данних
7.Пристрій, який під'єднаний  до
телефонної лінії та може
друкувати або виконувати
функцію телефону
8.Присрій, який застосовують для
відтворення звукових даних
9.Універсальний пристрій дл
роботи з даними
По вертикалі
1.Пристрій для збирання відео
данних
2.Сукупність відомостей,які
зафіксовані на деякому носії для
збереження
4.Пристрій за допомогою якого
можна відшукати
адресу-вулицю та будинок або
навіть людину
5.Пристрій, що застосовують дл
опрацювання числових даних,
здійснення складних
розрахунків
6.Пристрій для збирання
графічних даних

Автоматично створений текст заміщення:
Складові комп'ютерів та їх призначення 2
Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
45
6
7
8
9
10
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Складові комп'ютерів та їх призначення 2
Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВІДЕОКАМЕРА       ДИКТОФОН       КАЛЬКУЛЯТОР       МІКРОФОН
НАВІГАТОР       СКАНЕР       СМАРТФОН       ТЕЛЕФОН       ФАКС
ФОТОКАМЕРА
По горизонталі
2.Пристрій для введення
графічних даних
4.Пристрій, який
використовується для
передавання даних,
зафіксованих на папері.
7.Пристрій ддля відслідковування
маршруту руху автомобілів
8.Пристрій, який
використовується для
записування виступу або
розмови.
9.Пристрій, який
використовується для розмови
людей.
10.Пристрій для роботи з
відеоданими
По вертикалі
1.Пристрій для введення звукових
даних
3.Пристрій, який
використовується для створення
фотографій.
5.Пристрій, який поєднує в собі
можливості комп'ютера і
телефону.
6.Пристрій, який
використовується для обчислень.

Автоматично створений текст заміщення:
Створення та редагування текстового документа
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
56
7
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Створення та редагування текстового документа
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ДОКУМЕНТ       ДРУКУВАННЯ       КУРСОР       ПРОЦЕСОР
РЕДАГУВАННЯ       СТРІЧКА       ФОРМАТУВАННЯ
По горизонталі
2.Програма для опрацювання
текстових документів
4.Основний об'єкт опрацювання у
текстовому процесорі
5.Створення копії документа на
папері
7.Об'єкт вікна word 2007,де
розміщено основні елементи
керування об'єктами
По вертикалі
1.Унесення змін у зовнішній
вигляд тексту
3.Унесення змін у вміст тексту
6.Об'єкт,що вказує на поточнне
місце в документі

Автоматично створений текст заміщення:
Файли, папки та ярлики, операції над ними
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
5
6
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Файли, папки та ярлики, операції над ними
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВІКНО       ДИСК       ЗГОРНУТИ       ЗНАЧОК       ПАПКА       ТИП       ФАЙЛ
По горизонталі
4.Назва кнопки керування вікном.
5.Об'єкт, що може мати такий
значок.
6.Впорядкована сукупність даних
повного типу, що розміщується
в одному з носіїв даних.
По вертикалі
1.Об'кт, у якому відкривається
програма.
2.Носій даних,що
використовується в оптичних
пристроях збереження даних.
3.Властивість файлів залежно від
виду даних, які в них містяться.
4.Кожен пристрій збереження
даних має свій ..... та ім'я.

Автоматично створений текст заміщення:
Файли, папки та ярлики, операції над ними 2
Карпець Ірина Володимирівна
1
2
3
4
56
7
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Файли, папки та ярлики, операції над ними 2
Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВІКНО       ДИСК       ЗГОРНУТИ       ЗНАЧОК       ПАПКА       РОЗМІР       ТИП
ФАЙЛ
По горизонталі
2.Кожен пристрій збереження
даних має свій ... та ім'я.
4.Властивість вікна, значення якої
змінюється перетягуванням меж.
5.Властивість файлів залежно від
виду даних, які в них містяться.
7.Впордкована сукупність даних
певного типу, що розміщується
на одному з носіїв даних.
По вертикалі
1.Носій даних, що
використовується в оптичних
пристроях збереження даних.
2.Назва кнопки керування вікном
3.Об'єкт, у якому відкривається
програма.
6.Об'єкт, що може містити файли

 

Автоматично створений текст заміщення:
Форматування тексту
автор Карпець Ірина Володимирівна
1
2
34
5
6
7
8
EclipseCrossword.com

Автоматично створений текст заміщення:
Форматування тексту
автор Карпець Ірина Володимирівна
Банк слів
ВІДСТУПИ       ВИРІВНЮВАННЯ       МІЖРЯДКОВИЙ       МІНІ ПАНЕЛЬ
ПУНКТ       СТРІЧКА       ФОРМАТУВАННЯ       ШРИФТ
По горизонталі
2.інтервал який визначає відстань
між рядками тексту в абзаці
3.внесення змін у   зовнішній
вигляд  тексту
6.властивість абзацу яка визначає
спосіб розташуванння рядків
абзацу відносно його меж
7.властивості абзацу які
визначають відстань рядків
абзацу від межі лівого та
правого полів сторінки
8.одиниця вимірювання довжини
яка наближено дорівнює 0,353
мм
По вертикалі
1.властивість символів  яка
визначає графічну форму
символів
4.панель яка відображається
поруч з виділеним текстом
5.панель на якій розміщено
інструменти для форматування
тексту

ВИСНОВКИ

Використання інформаційних технологій значно підвищує зацікавленість у навчанні, робить процес засвоєння нових знань та уявлень про оточуюче більш швидким та різнобічним, сприяє вдосконаленню та закріпленню старого матеріалу, розвиває логічне мислення, покращує пізнавальну активність, привчає самостійно здобувати знання.

Такі інтерактивні кросворди можна створювати не лише для уроків інформатики, а й для інших предметів. Інтерактивні кросворди, створені за допомогою програми Eclipse Crossword можна вбудувати в презентації PowerPoint.

Таким чином, використання у навчальному процесі  електронних програм для створення он-лайн кросвордів не тільки звільняє вчителя від рутинної роботи в організації навчального процесу, підготовці до уроку, але й дає можливість створювати навчальну базу і формувати сучасне комплексно-методичне забезпечення дисциплін професійного спрямування.

Інтерактивні кросворди можна використати на різних етапах уроку: для актуалізації навчальних досягнень учнів, під час вивчення нового матеріалу, під час підведення підсумків уроку, повторення пройденого матеріалу та як домашнє завдання. Нестандартні ігрові форми проведення контролю знань учнів, в тому числі інтерактивні кросворди, допомагають легше засвоювати навчальний матеріал, поглиблювати знання з різних питань, розширюють кругозір учнів, розвивають пізнавальний інтерес, змушують учня мобілізувати свої знання, сприяють формуванню інтелекту, розвитку пам'яті та уваги.

Використання даної програми в навчальному процесі сприятиме зростанню інтересу учнів до вивчення інформатики, розвитку їх пам’яті, логічного мислення, уваги, збагаченню світогляду школярів.

Дані інтерактивні кросворди  використовуються вчителями Немовицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на уроках інформатики.

Якщо Ви складаєте навчальні кросворди, то програма Eclipse Crossword - те що треба!

Ви можете зберігати списки слів або створені Вами кросворди. Можна доповнювати списки слів, об'єднувати їх, що дозволить оперативно на будь-кому етапі вивчення теми створювати кросворди від самих простих до великих, підсумкових по всій темі або курсу.

Застосування у навчальному процесі інтерактивних комп’ютерних кросвордів сприяє активізації пізнавальної діяльності майбутніх кваліфікованих робітників, розвиває їх логічне, образне і технічне мислення, інформаційно-технологічну культуру.
ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

  1. Майборода Л.А. Методика застосування інформаційно-комунікаційних технологій у діяльності педагога професійного навчання (на прикладі професій галузі зв‘язку): методичні рекомендації / Л.А. Майборода. – К. : ФО-П Поліщук О.В., 2012. – 104 с.
  2. Інформатика: підручник для 5-го кл.загальноосвіт.навч.закл./Й.Я.Ривкінд, Т.І.Лисенко, Л.А.Чернікова, В.В.Шакотько.-Київ:Генеза, 2016.-200 с.
  3. Журнал «Інформатика в школі» №6 (66) - червень 2014.Стаття «Створення інтерактивних кросвордів».
  4. http://www.eclipsecrossword.com

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бура Лана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
9032
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку