"Здоров'я дітей - національне багатство"

Про матеріал

Посібник рекомендовано для вчителів початкових класів. В ньому викдадено комплекс організаційних та загальнорозвивальних вправ для використання на уроках фізичної культури.

Перегляд файлу

Управління освіти, молоді і спорту Дубровицької райдержадміністрації

Туменський навчально – виховний комплекс

«Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів –

дошкільний навчальний заклад»

 

 

              Здоров’я дітей –

         національне багатство

 

 

       

 

 

 

 

 

Тумень-2016

Туменський навчально – виховний комплекс      

«Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»

 

Алла Іванівна Совко - вчитель початкових класів

 

В посібнику викладено комплекс вправ для використання на уроках фізичної культури.

 

 

Посібник рекомендовано для вчителів початкових класів.

 

 

 

Рецензенти: Тетяна Данилівна Гузич, директор Туменського навчально – виховного комплексу «Загальноосвітня школа

І – ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад».

 

 

Схвалено  методичною радою Туменського навчально – виховного комплексу «Загальноосвітня школа  І – ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» (протокол № 3 від 29. 01. 2016 р.)

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

Протягом останнього часу в Україні спостерігається різке погіршен­ня рівня здоров'я й фізичної підготовленості підростаючого покоління, зокрема - школярів. Серед чинників, що зумовлюють цю негативну тенденцію, не останнє місце посідають проблеми національної системи фізичного виховання, яка не відповідає сучасним вимогам і міжнародним стандартам фізичної підготовленості людини. Отже, постала необхідність радикальної перебудови системи фізичного виховання підростаючого покоління. Це потребує активного впровадження нової концепції фізич­ного виховання дітей і молоді відповідно до соціальних та економічних змін, що відбуваються в Україні.

Який же вид спорту найкращий для дітей? Ніхто з спеціалістів фізичного виховання не дасть точної відпо­віді про це складне запитання. Всі види спорту однаково корисні для дитини (звичайно, якщо вони відповідають її віку), всі вони сприяють всебічному фізичному розвит­кові. Але кожний із них має свої певні особливості.

Спортивні ігри (баскетбол, волейбол, футбол та ін­ші) найкраще виховують швидкість, точність і злагодже­ність рухів, витривалість, вміння швидко орієнтувати: ; в складних ситуаціях.

Спортивна гімнастика завдяки   різноманітності і можливості точного дозування навантаження — одне із найважливіших засобів фізичного виховання. Гімнастика дає всебічний фізичний розвиток, але найбільше сприяє розвитку м'язів тулуба і рук, хоч стрибки впливають і на м'язи ніг.

Для дівчаток чудовий засіб фізичного виховання — художня гімнастика, що за своєю природою стоїть майже поруч із балетом. Виконання в музичному супроводі плав­них, красивих рухів сприяє вихованню пластичності, красивої постави, музичного смаку. Водночас художня гімна­стика забезпечує гармонійний всебічний фізичний розви­ток, розвиває музичний слух і почуття ритму.

Легка атлетика — «королева спорту» — один із на і змістовніших і всеосяжних видів спорту.   Вона об'єднує біг, стрибки, метання, ходьбу. Причому жоден із цих видів не існує самостійно — всі вони поєднані в комплекс, завдяки чому легкоатлети здобувають чи не найкращі загальний фізичний розвиток.

Вплив плавання зумовлений насамперед специфічною дією на організм води, великою   динамічністю в роботі м'язів. Як правило, всі плавці відзначаються добрим гар­монійним фізичним розвитком, гарною поставою, силою і витривалістю. Купання й плавання у воді різної темпе­ратури   загартовує  організм,  поліпшує  обмін  речовин

Особливо добре впливає плавання на діяльність нервової, серцево-судинної та дихальної систем.

Лижний спорт приємний і корисний насамперед тим, що тренування й змагання з нього проводяться на чисто­му повітрі. Робота ногами, руками, тулубом сприяє загаль­ному всебічному розвитку й поліпшенню злагодженості рухів, розвиває силу і витривалість. Спуски із стрімких гір виховують сміливість, рішучість.

Ми живемо у чудовій країні, у чудовий час. Попереду в нас захоплюючі справи. Можна стати лікарем або вчи­телем, будівельником або хліборобом, вченим або космо­навтом. Усяка робота почесна, якщо вона приносить за­доволення тобі і користь людям. Але успіхів у роботі до­сягнуть тільки ті, хто буде наполегливо, багато трудитися, хто знайде в собі мужність подолати труднощі, які зуст­річатимуться на шляху. А для цього треба бути сильним, витривалим, загартованим. І стати таким може кожен! Гімнастика і спорт перетворять кволі м'язи на міцні й пружні, загартування зміцнить здоров'я, змагання вихо­вають наполегливість і волю до перемоги.

 

Техніка безпеки на уроках фізичного виховання

Фізична культура – предмет, що створює умови для формування у людини ціннісних орієнтацій щодо культури здоров’я і здорового способу життя, виховання потреби та звички займатися фізичною культурою та спортом, прагнення досягти оптимального рівня особистого здоров’я, фізичного розвитку, рухових якостей, морально-вольових рис характеру та психологічної підготовки до ведення активного життя та професійної діяльності. На сучасному етапі розвитку суспільства постає потреба інтенсивного розвитку фізичного виховання для підвищення рівня фізичної витривалості, здоров’я та захисних функцій організму. Разом з розвитком фізичного виховання виникає потреба у створенні безпечного середовища під час виконання фізичних вправ, тому потребує створення універсальних технік безпеки, тим самим забезпечуючи найкращі умови для фізичного розвитку людини. Оскільки фізичні вправи можуть призводити до травматизму, на техніку безпеки під час проведення занять з фізичного виховання потрібно звертати увагу в першу чергу.

1. Загальні положення техніки безпеки на уроках фізичного виховання

Фізичне виховання дітей дошкільних, учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів є невід'ємною складовою освіти, яке забезпечує можливість набуття кожною дитиною необхідних науково обґрунтованих знань про здоров'я і засоби його зміцнення, методики організації змістовного дозвілля і спрямоване на формування в них фізичного, соціального та духовного здоров'я, вдосконалення фізичної та психічної підготовки до ведення активного довготривалого життя та професійної діяльності.

Система фізичного виховання дітей та учнівської молоді базується на принципах особистісної та диференційованої орієнтації, пріоритету оздоровчої спрямованості, використання традиційних та нетрадиційних форм рухової активності та інших засобів фізичного вдосконалення. Метою фізичного виховання є формування особистості, спрямоване на забезпечення необхідного рівня розвитку життєво важливих рухових навичок і фізичних якостей; загальнолюдських цінностей: здоров'я, фізичного, соціального та психічного благополуччя; виховання інтересу і звички до самостійних занять фізичною культурою і спортом, набуття навичок здорового способу життя.

Безпосереднє керівництво фізичним вихованням у дошкільному навчальному закладі здійснює його керівник. На нього покладається відповідальність за стан фізичного виховання, фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі; відповідальність за стан здоров'я та фізичного розвитку вихованців; створення умов для розвитку задатків, природних здібностей та обдарувань дитини, спрямування її на духовний та фізичний розвитокзасобами фізичного виховання; створення необхідних умов для проведення занять з фізичного виховання; занять з дітьми, віднесеними за станом здоров'я до спеціальної медичної групи; фізкультурно-оздоровчих заходів у режимі дня, занять секцій та гуртків спортивного спрямування; забезпечення умов для виконання вихованцями науково обґрунтованого обсягу рухової активності та її контроль; забезпечення систематичного контролю за здійсненням навчально-виховного процесу з фізичного виховання; організація щорічних поглиблених медичних оглядів дітей у встановлені терміни; забезпечення необхідним спортивним інвентаремта обладнанням; систематичний аналіз стану фізичного розвитку дітей; щорічний звіт щодо стану фізичного виховання та фізкультурно-оздоровчої роботи в навчальному закладі перед батьками та громадськістю; забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних норм та вимог техніки безпеки у приміщеннях; дбає про дотримання учнями режиму дня, правил особистої та суспільної гігієни, вимог безпечної поведінки.

2. Інструкції що до техніки безпеки на уроках фізичного виховання

Правила безпеки під час занять з фізичної культури та спорту поширюються на всіх учасників навчально-виховного процесу під час організації та проведення занять з фізичної культури та спорту (на уроках, у гуртках фізичної культури, спортивних секціях, групах загальної фізичної підготовки). Заняття з фізичної культури та спорту у навчальних закладах проводяться відповідно до програми з фізичної культури, затвердженої МОНУкраїни. Уроки, заняття в гуртках, секціях повинні проводитися тільки вчителями фізичної культури або особами, які мають належну освіту та кваліфікацію. Дозвіл на введення в експлуатацію спортивних споруд та проведення занять з фізкультури і спорту під час прийому навчального закладу до нового навчального року дає комісія, створена відповідно до рішення виконкому райради. Переобладнання спортивних споруд та встановлення додаткового обладнання дозволяється тільки за узгодженням з представниками райради, районного управління освіти, пожежного нагляду та районної санепідемстанції. Для занять з фізкультури та спорту допускаються учні, які пройшли медичний огляд і не мають протипоказань щодо стану здоров’я. Висновок про стан здоров’я медперсонал доводить до відома вчителя фізкультури або особи, яка проводить заняття з фізкультури та спорту. На підставі цих даних учні розподіляються для занять фізкультурою на основну, підготовчу та спеціальну групи. Під час проведення занять з фізкультури та спорту як на уроках, так і в позаурочний час учні навчальних закладів користуються спеціальним спортивним одягом (спортивний костюм) та спортивним взуттям, що визначаються правилами проведення змагань з окремих видів спорту. Проводити заняття без спортивного одягу і спортивного взуття не дозволяється. У спортивних залах має бути аптечка (на відкритих спортивних майданчиках - переносна аптечка) з набором медикаментів, перев’язувальних засобів для надання першої до лікарської допомоги у разі травм та пошкоджень. Під час проведення спортивних змагань у навчальному закладі забезпечувати медичне обслуговування. Кількість місць у спортивному залі під час проведення занять встановлюється із розрахунку 2,8 м2 на одного учня. Заповнювати зал понад встановлену норму не дозволяється. Підлоги спортивних залів має бути пружними, без щілин і заструпів, мати рівну, горизонтальну і неслизьку поверхню. Поверхня підлоги не повинна деформуватися від миття і до початку занять має бути сухою і чистою. Приміщення горища спортзалу потрібно утримувати в чистоті і замикати на замок. Ключі від горища зберігати в певному місці. На горищі не дозволяється влаштовувати склади спортивного інвентарю та навчального обладнання. Рубильники електромережі мають бути встановлені поза спортзалом. На всіх розетках мають бути зроблені написи про величину напруги та встановлені запобіжні заглушки. Температура в роздягальнях для дітей має бути не нижче за 18-20 °С; у спортивних залах не нижче за 15 °С і у душових - 25 °С. У спортивному залі навідповідному місці має бути розміщений план евакуації на випадок пожежі. Забороняється забивати наглухо і захаращувати двері запасних виходів із спортзалу. У кожному спортзалі має бути не менше двох пінних або порошкових вогнегасників. Вимоги безпеки перед початком занять: Роздягальні спортзалів мають бути відкриті за 10 хв до занять. Черговий по класу приймає роздягальню і відповідає за чистоту і порядок у роздягальні. Вхід учнів у спортзал до початку занять забороняється. У роздягальні не штовхатися, усі речі розміщувати так, щоб вони не становили загрозу здоров’ю учнів. Учні 1-3-х класів роздягаються у своїх класах і в спортзал заводяться вчителем фізкультури. Вимоги безпеки під час проведення занять:

• Суворо дотримуватись вимог техніки безпеки на уроках фізкультури.

• Проводити заняття у спортзалі разом з учителем чи його заступником.

• На уроці фізкультури учні повинні бути одягнені тільки у спортивну форму, нігті коротко обрізані, волосся підібране.

• Взуття має бути з гумовою підошвою.

• У місцях стрибків необхідно мати гімнастичні мати.

• Не виконувати вправи на приладах без страхування.

• Не стояти поблизу гімнастичного приладу під час виконання учнем вправ.

• При виконанні вправ поточним методом слідувати з інтервалом.

• При виконанні стрибків приземлення має бути м’яким з поступовим присіданням.

• Не виконувати вправи, маючи вологі долоні.

• Після занять потрібно мити руки з милом.

• Бути уважним при виконанні вправ, переходах від приладу до приладу.

• Перед виконанням вправ на приладах перевірити закручення гвинтів.

• Спортивна форма завжди має бути чистою.

• Взуття має відповідати розміру, що носить учень.

• При поганому самопочутті, потертостях, пошкодженнях, запамороченнях, болях в серці, печінці, шлунково-кишкових розладах терміново звертатись до викладача.

Не дозволяється:

• Заходити в спортивний зал без спортивною взуття.

• Вживати жувальну гумку на уроці.

• Носити на уроках фізкультури ланцюжки, обручки та годинники.

• Штовхати у спину учня, який біжить попереду.

• Підсідати під гравця, який вистрибує.

• Робити підніжки, чіплятися за форму.

• Переносити важкі прилади без дозволу вчителя.

• Змінювати висоту приладів без дозволу вчителя.

• Переходити від приладу до приладу без дозволу вчителя. 3.2. Під час занять з гімнастики:

• Гімнастичні прилади не повинні мати у складальних одиницях і з’єднаннях люфтів, коливань, прогинів. Деталі скріплень мають бути надійно закручені.

• Робоча поверхня перекладини, брусів має бути гладенькою. Пластини для скріплення гаків розтяжок мають бути щільно прикручені до підлоги і заглиблені врівень з пологою.

• Гімнастичні мати мають впритул укладатися навколо гімнастичного приладу так, щоб вони перекривали площу зіскоку та можливого зриву або падіння.

• Гімнастичний місток має бути побитий гумою, щоб запобігти ковзанню під час відштовхування.

До занять гімнастикою допускаються учні, які пройшли медогляд та інструктаж з техніки безпеки.

Можливість отримання травм під час виконання вправ:

• на несправних приладах;

• без належної страховки;

• без застосування гімнастичних матів;

• на забруднених спортивних приладах, а також під час виконання вправ на приладах із вологими долонями.

Вимоги безпеки до початку занять:

• спортивне взуття має бути з неслизькою підошвою;

• протерти жердину перекладини сухою ганчіркою і зачистити наждачним папером;

• перевірити надійність кріплення перекладини, коня і козла, стопорних гвинтів на брусах;

• у необхідних місцях приготувати гімнастичні мати. Поверхня матів має бути рівною.

Під час проведення занять:

• не виконувати вправ на приладах без дозволу вчителя або його помічника, а також без страховки;

• враховувати інструкції щодо приземлення під час виконання стрибків через прилади;

• не стояти близько до учня, який виконує вправу на приладі;

• не виконувати вправи з вологими долонями;

• під час виконання вправ поточним методом слідкувати за оптимальністю інтервалів між учнями (з метою запобігання зіткнень).

Дії у разі непередбачених обставин:

• у разі появи в учня больових відчуттів у суглобах рук, почервоніння або потертості шкіри на долонях і поганого самопочуття припинити заняття і сповістити про це викладача;

• у разі виникнення пожежі у спортзалі негайно припинити заняття і вивести учнів із залу, сповістити про пожежу адміністрацію і відповідальні органи, а самому вчителю безпосередньо почати ліквідацію пожежі;

• якщо учень отримав травму, треба негайно надати йому першу медичну допомогу, сповістити про нещасний випадок адміністрацію навчального закладу і батьків, і, у разі необхідності, відвезти потерпілого до лікарні.

Вимоги безпеки після закінчення занять:

• прибрати спортивний інвентар у місце його зберігання;

• протерти жердину сухою ганчіркою і зачистити наждачним папером;

• ретельно вимити руки і обличчя з милом.

 3.3. Під час занять з легкої атлетики:

• бігові доріжки мають бути спеціально обладнані, не мати бугрів, ям, слизького ґрунту, бігова доріжка має продовжуватись не менш як на 15-20 м за лінію фінішу;

• ями для стрибків у довжину мають бути заповнені піском, розпушеним на глибину 20-40 см. Пісок має бути чистим, розрівняним. Перед кожним стрибком пісок слід розрихлювати і вирівнювати;

• метання спортивних приладів має проводитися з дотриманням мір безпеки, які унеможливлюють попадання приладів за межі майданчика. Довжина секторів для приземлення спортивних приладів має бути не менш як 60 м.

До занять допускаються учні, які пройшли медогляд та інструктаж з техніки безпеки.

Можливе отримання травм під час занять:

• падіння на слизькому ґрунті або твердому покритті;

• знаходження учня в зоні метання у момент кидка;

• виконання вправ без розминки. Вимоги безпеки до початку занять:

• одягнути спортивний костюм і взуття;

• ретельно підготувати пісок у стрибковій ямі, перевірити у ній відсутність сторонніх предметів;

• протерти ганчіркою прилади для метання. Під час занять враховують, що:

• бігова доріжка має продовжуватись не менш як на 15-20 м за лінію фінішу;

• можливі зіткнення команд, пов’язані з несподіваною зупинкою учнів;

• стрибки не слід виконувати на вологому слизькому ґрунті, приземлюватись на руки під час стрибку;

• у зоні метання не повинно бути учнів під час виконання кидка;

• обов’язковим є подання команди на право виконати метання-приладу;

• не треба стояти з правого боку від учня, який виконує метання;

• підбирати прилади із зони метання без дозволу вчителя забороняється;

• передавати прилади для метання кидком забороняється;

• не залишати на місцях занять граблі та лопати;

• перед метанням подивитися, чи немає людей у напрямку кидка.

Дії у разі непередбачених обставин:

• у разі поганого самопочуття учень повинен припинити заняття;

• якщо учень отримав травму, треба негайно надати йому першу медичну допомогу, сповістити про нещасний випадок адміністрацію навчального закладу і батьків, і, у разі необхідності, відвезти потерпілого до лікарні.

3. Правила техніки безпеки під час виконання фізичних вправ

Під час занять фізичними вправами слід додержуватися правил техніки безпеки. Велике значення має підготовка місць занять, наявність підготовленого справного спортивного обладнання і інвентарю. Спортивні майданчики для занять фізичними вправами і рухливими іграми повинні бути розташовані на відстані не менше 10м від учбових корпусів та інших приміщень. Покриття майданчиків повинно бути рівним, без камінців та інших предметів.

Особливі вимоги до обладнання спортивних залів. Підлога залу повинна бути рівною, пофарбованою, що дозволяє швидко проводити вологе прибирання. На початку занять підлога повинна бути не тільки чиста, але й суха. На вологій поверхні можна посковзнутися, особливо в спортивних і рухливих іграх, при бігу і стрибках.

Для того, щоб не було травматизму, треба займатися в взутті на гумовій підошві. Взуття на шкіряній підошві слизьке навіть на сухій поверхні.

Спортивне обладнання і снаряди повинні бути не пошкоджені і відповідати гігієнічним вимогам. При виконанні фізичних вправ інвентар повинен знаходитися в закріпленому положенні. Коло гімн. снарядів та під ними обов'язково треба покласти гімнастичні мати. Під час падіння або зіскоків вони запобігають різним пошкодженням.

Під час бігу на короткі дистанції не можна перебігати на сусідню доріжку, це може привести до зіткнення учнів. Усі бігові змагання проводять при руху в одному напрямку.

У стрибках треба чітко дотримуватися черги виконання . Особливої обережності потребує метання. Не можна знаходитися в місцях приземлення м'яча, гранати. Категорично забороняється на усіх заняттях порушувати дисципліну, виконувати вправи без дозволу вчителя.

Гімнастика.

• Бути уважним і обережним при виконанні фізичних вправ разом з товаришами. Наприклад, не можна розгойдуватись в горі на перекладині, якщо вправу в підтягуванні виконують разом 3-4 учні.

   Не можна стояти на доріжці розбігу і місцях приземлення під час опорних стрибків.

  Не починати складних вправ без розминки.

• При зіскоках з снарядів (коня, козла, колоди, гімнастичної драбини) приземлятися треба на обидві ноги.

  Спускатися з канату треба повільно, по черзі перехоплюючи руками і тримаючи ногами.

• Акробатичні вправи і вправи на снарядах можна починати тільки після дозволу або команди вчителя.

   Бути обережним при виконанні вправ з гімнастичною палицею.

Легка атлетика.

   Бігти з прискоренням тільки по своїй доріжці.

  В бігу на довгу дистанцію у повільному темпі не розмовляти, в кросі, де нерівна місцевість (камінці, дерева, які лежать, кущі) долати з підвищеною увагою.

  Спочатку, ніж виконувати стрибки, треба перевірити правильність того, як положенні гімнастичні мати на місці приземлення. Якщо стрибки виконуються на спортивному майданчику потрібно перевірити готовність ями для стрибків (пісок повинен бути рихлим і рівним, брусок для відштовхування не повинен бути вище рівня землі).

•Будь-який стрибок виконується після того, як попередній учень покине місце приземлення.

• Метання виконується тільки в тому напрямі, який вказав вчитель. Не можна метати м'ячі і гранати в той час, коли учні збирають їх.

Лижна підготовка.

• Одяг не повинний стримувати рухи, повинний бути легким, але досить теплим, щоб захищати від вітру.

  При переході через проїжджу частину, треба обов'язково знімати лижі.

• Якщо товариш на колії, не наступайте на його лижі. Треба попросити звільнити колію і перегнати його.

  При стрибках з гір не виставляйте палиці перед собою, при падінні можна наколотися на них.

  Не брати з старту велику швидкість, а перед стартом зробити розминку.

Кросова підготовка.

  Не слід бігти з прискоренням, розподіляти сили потрібно рівномірно.

• З дерев, які лежать, з круч треба робити зіскок на обидві ноги і м’яко приземлятися.

• Місце, де є бите скло, ржавий дріт, слід обходити.

Ковзани.

• На ковзанці рухатися тільки проти годинникової стрілки.

• Якщо втрачаєте рівновагу, падати треба тільки на бік, не виставляючи руки вперед, голову треба нахилити вперед, підборіддя на груди.

  Не залишайте сміття на льоду ковзанки.

  Не можна сідати на сніг.

Баскетбол.

   Грати можна тільки в гумовому взутті.

   Під час гри не рухати гравців, не штовхатися з ними при пересуванні.

   Не кричати під час гри.

  Не можна сидіти під баскетбольним щитом.

   Не виставляйте вперед великі пальці рук під час ловіння м'яча.

 

Висновок

Таким чином техніка безпеки на заняттях фізичним вихованням забезпечує можливість використання різного роду занять з фізичної культури унеможливлюючи отримання травм фізичного та психічного характеру. За допомогою техніки безпеки можуть повноцінно займатися фізичними вправами та гармонійно розвивати свою особистість. Знання техніки безпеки іноді може навіть зберегти життя людині, а іноді і захистити від каліцтва. Захист в нашому житті є основою розвитку, оскільки саме ним ми забезпечуємо формування нашої особистості та особистості наших дітей. З правилами техніки безпеки потрібно слідкувати завжди так як один неправильний крок може зіпсувати багаторічні фізичні тренування та призвести до непередбачуваних наслідків.

 

                       ТВОЯ ЗАРЯДКА

Зарядка — один із засобів стати здоровим, сильним, спритним, красивим.

Найкраще робити її вранці, відразу після сну. Коли людина спить, її м'язи розслаблюються, кров тече повіль­ніше, дихання уповільнюється: все тіло відпочиває. Вико­нуючи гімнастичні вправи, ми полегшуємо для організму перехід від горизонтального до вертикального положення, від сну до активної діяльності. Але цінність зарядки не тільки в цьому.

Щоденне виконання гімнастики зміцнює м'язи, серце, легені, нервову систему, поліпшує фігуру, привчає пра­вильно дихати.

Оскільки при фізичному навантаженні організмові по­трібно більше свіжого повітря, зарядку треба робити у добре провітреній кімнаті, на балконі чи надворі.

При виконанні вправ дуже важливо правильно дихати. Цього обов'язково слід навчати — це дуже корисно і зав­жди може стати в пригоді. Дихати треба ритмічно і глибоко.

Вдих, краще носом, необхідно робити водночас із використанням тулуба, а видих із нахилянням та присіданням. Бігаючи або стрибаючи, вдих і видих треба чергувати через кожні два – три кроки або стрибки. Щоб  навчитися краще стежити за диханням, під час видиху можна вимовляти звуки «о-о-о», «а-а-а» або «ш-ш-ш».

Робити гімнастику слід у легкому, зручному костюмі,  без тугих резинок, які утруднюють рух крові, за теплої погоди — найкраще у трусах або купальнику. Добре робити її босоніж на килимку або в зручному спортивному взутті.

Комплекс ранкової зарядки повинен складатися з шести – десяти  нескладних вправ, кожну з яких треба повторювати  по 4—10 разів.

 Зарядка не повинна стомлювати. Бадьорість, добре самопочуття після неї – найкращий показник того, що комплекс обрано правильно.

 

Першпй комплекс ранкової           гімнастики для дівчаток і хлопчиків                                        9—10 років

Починати гімнастику треба з повільної ходьби по кім» в чя на місці: два - три кроки — вдих, два - три кроки – видих. Триматися слід прямо, не опускаючи голови і підтягнувши живіт. Зробивши 12—14 кроків, можна переходити до виконання вправ.

В п р а в а  п е р ш а. Вихідне положення: стати прямо,

вільно. ноги разом, руки опущені.

На раз - два — підняти руки вгору, подивитися на кисті, сплеснути долонями над головою. На три-чотири — опустити руки, сплеснути долонями за спиною. Повторити 3—6 разів.

Вправа друга. Вихідне положення: стояти прямо руки опущені. В руках за спиною гімнастична палиця (або рушник).

На раз - два — присісти, поклавши палицю на підлогу позад себе. На три - чотири — встати бег палиці. Вдих. На п'ять - шість — присісти, взяти палицю. Видих. На сім - вісім — встати з палицею. Вдих. Повторити З—6 разів.

Вправа третя. Вихідне положення: стоячи, ноги на ширині плечей, руки підняті вгору, у руках гімнастич­на палиця (або рушник). Руки і тулуб злегка відведені назад, дивитися на палицю.

На раз – нахилитися вперед, покласти палицю на під­логу перед собою. Видих. На два — випростатися, сплеснути руками над головою. Вдих. На три—нахили­тися вперед, взяти палицю в руки. Видих. На чотири — випростатися, підняти палицю вгору, прогнутися. Вдих. Повторити 3—6 разів.

Вправа четверта. Вихідне положення: стоячи, но­ги разом, руки вперед.

На раз — стати навшпиньки, руки розвести в сторони, прогнутися. Вдих.На два — опуститися на всю ступню, звести прямі руки перед грудьми, плеснути з долоні. Видих. Повторити 4—6 разів.

 Вправа п’ята. Вихідне положення: стоячи, ноги на ширині плечей, руки опущені вниз.

На раз — нахилити тулуб у правий бік, праву руку вниз до коліна, ліву — підняти по тулубу вгору. Видих. На два — випростатися, руки опустити. Вдих. На три — нахилитися у лівий бік, ліва рука ковзає по тулубу вниз, права — вгору. Видих. На чотири — випростатися, руки опустити. Вдих. Повторити 4—6 разів.

Вправа шоста. Вихідне положення: стоячи, ноги разом, руки в сторони.

Нa раз — змахнути правою ногою вгору, сплеснути в: долоні під ногою. Видих. На два — опустити ногу, руки розвести в сторони. Вдих. На три - чотири — зробити те саме лівою ногою. Повторити 6—10 разів.

Вправа сьома. Вихідне положення: стоячи, руки на поясі. Зробити 8—14 стрибків угору на обох ногах. (Два стрибки — вдих, два — видих.) Після стрибків повільно походити по кімнаті, почистити зуби, вмитися.

 

Другий комплекс ранкової  гімнастики для дівчаток і хлопчиків   9—10 років

Вправа перша. Вихідне положення: стоячи прямо, ноги разом, руки опущені, в руках м'яч або який - небудь легкий предмет.

На раз - два — підняти руки вгору, відставити ліву ногу назад на носок, подивитися на м'яч, потягтися догори. Вдих. На три - чотири — повернутися у вихідне положення. Видих.

Виконати 4—8 разів, відставляючи назад поперемінно праву та ліву ногу.

Вправа друга. Вихідне положення: стоячи, ноги на ширині плечей, кисті на поясі, лікті відведені назад.

На раз - два — присісти, руки вперед. Видих. На три -чотири — встати, руки на пояс, лікті назад. Вдих. Виконати 4—8 разів.

Вправа третя. Вихідне положення: стоячи, ноги ширше плечей, руки розведені в сторони.

На раз — нахилитися вперед, правою рукою торкнутися носка лівої ноги, ліву руку підняти вгору. Видих. На два — випростатися, руки розвести в сторони. Прогнутися. Вдих. На три — нахилитись уперед, лівою рукою торкнутися носка правої ноги, праву руку піднести вгору, Видих. На чотири — повернутись у вихідне положення. Вдих. Виконати 4—8 разів.

Вправа четверта. Вихідне положення: стоячи, ноги ширше плечей, у витягнутих уперед руках — м'яч.             

На раз — звестися навшпиньки, праву руку з м'ячем відвести вправо назад, подивитися на м'яч. Вдих. На два — повернутися у вихідне положення. Видих. На три - чотири зробити те саме, відводячи вбік ліву руку з м'ячем. Виконати 4—8 разів.

Вправа п'ята. Вихідне положення: стоячи, ноги ширше плечей, руки на поясі.

На раз — нахилитися у лівий бік, правою рукою торк­нутися лівого вуха. Видих. На два — повернутись у ви­хідне положення. Вдих. На три — нахилитись у правий бік,  лівою рукою торкнутися правого вуха. Видих. На чотири — повернутись у вихідне положення. Вдих. Виконати 4—6 разів.                                                         Вправа шоста. Вихідне положення: стоячи, ноги разом, руки опушені. На раз — змахнути руками через сторони вгору, плес­нути в долоні над головою, одночасно праву ногу змахом відвести у правий бік. Вдих. На два — опустити руки, приставити ногу. Видих. На три - чотири — зробити те саме, відводячи вліво ліву ногу. Повторити, вільно ви­конуючи рухи, 4—6 разів.                                                                                        Вправа сьома. Вихідне положення: стоячи, руки на поясі. На раз — стрибком ноги в сторони. На два — разом. Зробити 8—12 стрибків. На раз - два — вдих, на три - чотири — видих. Після стрибків повільно походити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         РУХЛИВІ ІГРИ НА УРОКАХ      

                               ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ                    

         Організація і методика проведення рухливих ігор зумовлені віковою відповідністю силам, здіб­ностям, інтересам дітей, ступенем доступності їх зміс­ту і конкретними завданнями до спільних ігрових дій.

Ми вже зазначали, що характерна особливість ді­тей 5—7 років - їхня рухова активність. Але вони швидко втомлюються від одноманітних рухів, статич­них положень, хоч здатні до тривалої гри за частої зміни різноманітних рухів. Якщо гра не відповідає можливостям учнів,вона перестає цікавити дітей і стає для них нудною.

З учнями 1-2 класів слід проводити переважно сю­жетні ігри з нескладними правилами, де немає розпо­ділу на групи і команди, а рухи побудовані на насліду­ванні рухів тварин і птахів ("Гуси-лебеді", "Два морози", "Горобці" та ін.). Але в цьому віці дітям деда­лі цікавішими та доступнішими стають ігри з елемен­тами змагань, коли гравці діляться на кілька команд. Це в основному ігри, які розвивають і вдосконалюють основні рухи і поширюють руховий досвід дітей та ос­новані на бігові, стрибках, метаннях у ціль і на даль­ність, подоланні невеликих перешкод тощо.

Наприкінці цього вікового періоду дітей почина­ють особливо цікавити ігри, які потребують розв'язу­вання досить складних рухових завдань, виявлення певних умінь та навичок у виконанні деяких техніч­них прийомів спортивних ігор.

Основні вимоги щодо організації та проведення рухливих ігор під час підготовки до гри:


Добір гри. Успіх ігрової діяльності в розв'язанні пос­тавлених перед нею завдань, а також позитивний фізіо­логічний та емоційний вплив на гравців залежать насам­перед від правильного добору гри. Вибираючи гру, необхідно поставити конкретне педагогічне завдання, розв'язанню якого сприяє дана гра. Слід керуватися за­гальними методичними положеннями, виходячи з основ­них завдань, які поставлені керівником перед заняттями. Враховуються форма заняття, зміст гри, вік, фізичний розвиток, підготовленість та кількість учасників.

Добір гри залежить також від місця її проведення. У невеликій, вузькій залі або коридорі можна прово­дити ігри з шикуванням у колони і шеренги, а також ігри, в яких діти беруть участь по черзі. У великій за­лі або на майданчику - ігри великої рухливості з бі­гом врозтіч, з метанням великих і малих м'ячів, з еле­ментами спортивних ігор, естафети тощо.

Коли гра відбувається на майданчику, слід врахо­вувати погоду і температуру повітря. При низькій температурі можна проводити гру, в якій беруть участь одночасно всі учні, і фізичне навантаження розподіляється на них рівномірно. У спеку краще ви­користати ігри, в яких гравці беруть участь по черзі.

Добір гри також залежить від наявності спеціаль­ного інвентаря. Якщо гравці стоять і чекають черги через його відсутність, то вони втрачають інтерес до гри, що призводить до порушення дисципліни.

Підготовка місця гри в приміщенні. Для проведення ігор в приміщенні необхідна досить простора кімната або зала, яка має бути провітреною. Спортивні при­ладдя необхідно розмістити так, щоб вони не заважа­ли під час гри. Дія відпочинку слід поставити кілька гімнастичних лав, які використовують в окремих іграх.

Підготовка місця гри на майданчику. Для проведен­ня ігор на свіжому повітрі необхідно перевірити шкіль­ний майданчик на відсутність купин, ям та інших пе­решкод чи небезпечних предметів. Велике значення мають зелені насадження, які захищають його від віт­ру й куряви, освіжають повітря, дають тінь тощо.

Розмітка майданчика. Майданчик для проведення рухливих ігор окреслюється лініями, у межах яких проводяться всі ігрові дії. Межі майданчика мають бути добре помітними, бо коли діти захоплюються грою, їм важко стежити за умовними або нечіткими лініями. Бажано лінії зробити такими, щоб не понов­лювати їх для кожного заняття.

Тимчасова розмітка в середині ігрового майданчи­ка робиться для кожної гри окремо. Для цього вико­ристовують загострену палицю, крейду, прапорці, стояки, м'ячі тощо. Нескладну розмітку можна зроби­ти одночасно з поясненням змісту гри, що дає грав­цям точніше уявлення про напрямки пересування.

Щоб запобігти травмам, лінії кордонів для гри позначаються на відстані 1,5-2 м від стін, парканів, будівель та інших предметів чи споруд.

Підготовка інвентаря, приладів та обладнання для гри. Для проведення ігор необхідні певні прилади, об­ладнання та інвентар; прапорці, м'ячі, палиці, кеглі, стійки, скакалки, обручі тощо. Інвентар має, бути певної ваги та розмірів і відповідати рівневі фізичної підготовленості та вікові. Бажано, щоб він був яскравим, кольоровим, добре помітним у грі. Кількість інвентаря має бути достатня, відповідати правилам гри та числу учасників. Його готують заздалегідь, щоб розстановка і роздача не забирали багато часу. Дрібний інвентар розда­ється учасникам після пояснення змісту та правил гри.

Розміщення учасників гри і місце керівника під час пояснення гри. Найпоширеніше розміщення учасни­ків у рухливих іграх - по колу або шеренгами чи ко­лонами, кількість яких визначається залежно від кількості команд. Найголовніше - учасники мають бачити та чути керівника. Найкраще розставити їх у таке положення, з якого вони починатимуть гру.

Пояснення гри. Педагогічна ефективність гри зале­жить від методики, організаторських здібностей ке­рівника, його вміння дохідливо і цікаво пояснити гру, вміло керувати її процесом, бути об'єктивним та уважним в оцінці ігрових дій дітей.

Пояснення гри має завдання - створити уявлен­ня про неї у дітей (початок і хід гри, роль учасників, мета, правила тощо). Керівник має попередньо вив­чити правила гри сам і передбачити можливі відхи­лення від них. Для кращого засвоєння розповідь про гру необхідно супроводжувати повним або частковим її показом: окремі, найбільш складні моменти пояс­нити жестом і показом деяких рухів.

Правила пояснюються докладно лише у тому ви­падку, коли гра проводиться вперше. При повторен­ні гри слід лише нагадати її основний зміст за допо­могою запитань, пояснити учням додаткові правила і прийоми, а після пояснення слід перевірити, чи всі гравці розуміють її правила.

Під час пояснення правил гри необхідно повідо­мити її назву, роль кожного гравця і його місце на майданчику чи в залі, мету гри та її хід.

Проводячи гру з шикуванням у коло, вчителеві слід зайняти місце у колі. Якщо учні розподілені на дві команди і розміщені обличчям одна проти другої ("День і ніч", "Спостерігач" та ін.), вчитель для пояс­нення займає місце на одному з флангів.

Якщо гра починається з руху врозтіч ("Карасі і щука", "Метелики"), можна шикувати дітей в шерен­гу або групувати їх біля себе у напівколо, щоб усім було видно і чути.

Не можна перед поясненням розставляти дітей обличчям до сонця або інших джерел світла. Це по­гіршує видимість, розпорошує увагу учнів.

Вибір ведучих. У багатьох іграх потрібні один чи кілька ведучих. їх ролі можуть бути різноманітні. Слід зазначити, що у дітей шостого року життя про­довжується вдосконалення мови. їх словниковий за­пас складає вже близько 2500 слів. Діти починають логічно мислити та робити певні порівняння, що дає змогу швидко опановувати ролі у грі, запам'ятовува­ти лічилки та виявляти артистизм.

Виконання обов'язків ведучого впливає на вихо­вання гравців, сприяє формуванню їх організатор­ських навичок та активності. Тому необхідно, щоб у ролі ведучого побувало найбільше дітей.

Існує кілька основних способів визначення веду­чого, які застосовуються залежно від умов занять, ха­рактеру гри та кількості гравців: В іграх з розподілом граючих на підгрупи, особ­ливо в естафетах, бажано користуватися командою, яка складається з трьох частин: "На старт!", "Увага!", "Руш!". Останню команду іноді замінюють сигналом (свистком). Все це сприяє виробленню у дітей пра­вильної та швидкої реакції на звуковий подразник, яка необхідна в майбутньому при навчанні старту в бігу, плаванні і т.д.

Ігри сюжетного характеру ("Птахи у клітці", "Кіт і мишка"), де немає змагального моменту, не потребу­ють особливо чітких команд. Такі ігри можна почи­нати за наказом, висловленим спокійним голосом: "Гру почали!". Або можна попередити дітей, що гра починається після слів: "Раз, два, три!". Від початку і до кінця гри вчитель уважно стежить за її ходом і по­ведінкою гравців.

У процесі гри вчитель дає вказівки гравцям, які допускають помилки або порушують її правила. Всі зауваження та вказівки слід робити, не заважаючи ходу гри і не зупиняючи гравців. Зупиняти гравців можна у тому разі, коли більшість її учасників допус­кає грубі помилки.

Тривалість гри залежить від педагогічних завдань, що ставилися вчителем, умов занять, кількості учасників та їхнього віку. Гру потрібно закінчити своєчасно, коли гравці отримали достатнє фізичне й емоційне навантаження. Не слід чекати того момен­ту, коли гравці самі запропонують її припинити.

Якщо гра командна, необхідно перед початком повідомити, скільки разів вона повторюватиметься. Коли гра не має визначеного кінця, вчителеві слід заздалегідь попередити про її закінчення, обумовлю­ючи певний час, або проводити гру доти, доки не зміниться ведучий.

Закінчення гри не має бути несподіваним, бо мо­же викликати негативні реакції у дітей або їхнє нев­доволення.

Після закінчення гри керівник підбиває підсумки, даючи оцінку гри в цілому всіх та окремих учасників. Кожна гра потребує об'єктивного суддівства, інакше ді­ти втратять інтерес до неї. Необхідно відзначати і зао­хочувати дітей, які добре фали і дотримувалися правил, виявляли творчу ініціативу. Слід пам'ятати про те, що вміле підбиття підсумків має велике виховне значення.

Дозування навантаження в грі. Відповідальним моментом у керівництві грою є дозування фізичного навантаження, визначити, яке важче, ніж у фізичних вправах, не пов'язаних з ігровими діями. Наприклад, фізичне навантаження, яке дає гра, залежить від за­гального навантаження на уроці фізичної культури, від характеру роботи й активності гравців. Ігрова ді­яльність своєю емоційністю захоплює дітей, вони не відчувають втоми. Відтак, щоб уникнути перевтом­лення учнів, необхідно своєчасно припиняти гру або змінити її інтенсивність і характер навантаження. Для регулювання фізичного навантаження в грі використовуються різні прийоми: зменшення або збільшення часу, відведеного на гру, кількості повто­рень гри, розмірів майданчика і довжини дистанції, яку пробігають гравці, ваги предметів або снарядів, які метають, кількості і складності правил гри і пе­решкод, введення короткочасних пауз для відпочин­ку або уточнення завдань чи розбору помилок.

Отже, дозування фізичного навантаження в грі визначається методикою її проведення, місцем та умовами, в яких перебувають гравці (на майданчику, у приміщенні, восени, навесні або взимку).

Рухливі ігри на уроках фізичної культури викорис­товуються для розв'язання освітніх, виховних та оз­доровчих завдань відповідно до вимог Програми.

Вибір гри залежить від педагогічних завдань дано­го уроку. За своїм змістом і навантаженням гра має відповідати матеріалу, який опановують на уроці. Після вправ, які потребують складної координації і напруження уваги, слід застосовувати ігри, які не потребують концентрованої уваги, з рухами серед­ньої та малої інтенсивності. Не доцільно після ігор з бігом та стрибками проводити вправи, які потребу­ють точних рухів і збереження рівноваги.

Залежно від завдань і характеру гри, її фізіологіч­ного та емоційного навантаження, складу учнів, во­на може бути застосована в усіх частинах уроку.

У підготовчій частині уроку можна проводити ігри невеликої рухливості і складності, які сприяють зосе­редженню уваги. Характерними видами рухів цих ігор є ходьба і біг з нескладними додатковими зав­даннями ("До своїх прапорців", "Швидко по місцях").

Не слід проводити у цій частині уроку ігри надто рухливі, тому що значне збудження, викликане ними на початку уроку, може негативно вплинути на за­гальний стан організму дитини, на дисципліну та наступний хід уроку.

В основній частині уроку застосовуються ігри з бі­гом на швидкість, витривалість, з подоланням пе­решкод, естафети та іншими видами рухів, які потре­бують великої рухливості.

 

Педагогічні завдання в основній частині уроку різноманітні: сприяти засвоєнню і вдосконаленню техніки рухів, розвитку фізичних якостей, ознайом­ленню з окремими елементами спортивних ігор.

У заключній частині уроку слід використовувати ігри незначної та середньої рухливості з простими рухами, правилами та організацією. Вони мають сприяти активному відпочинку після інтенсивного навантаження в основній частині уроку і завершен­ню його з радісним, піднесеним настроєм.

Таким чином ми дотримаємося правильної фізіо­логічної кривої навантаження на уроці.

Щоб ефективно використовувати рухливі ігри для всебічного розвитку учнів, їх необхідно планувати протягом навчального року, враховуючи пору року і завдання, що стоять перед учителем у кожному нав­чальному семестрі.

Під час планування навчального матеріалу слід керуватися переліком ігор, зазначених програмою з фізичної культури та подібними з власного арсеналу ігор, який має кожен учитель. На початку першого семестру слід планувати легкі ігри за видами рухів, правилами та взаємостосунками гравців. Наприкінці першого семестру та на початку другого — розучуємо нові ігри, а наприкінці другого - закріплюємо та ускладнюємо вже вивчені ігри.

Наприкінці навчального року враховується якість навчального матеріалу з рухливих ігор та робляться відповідні висновки для їх планування на наступний навчальний рік.

Значення рухливих ігор у навчанні, вихованні та оздоровленні дітей вагоме і різноманітне.

Руховий режим дитини значно знижується з часу приходу її до 1 класу. І це зрозуміло: в неї з'являєть­ся новий обов'язок - навчання. Проте потреба дітей у руховій діяльності залишається високою. З огляду на це єдиним засобом профілактики гіпокінезії є оп­тимальна рухова активність, значне місце задоволен­ню якої належить рухливим іграм - природному ви­ду живої і безпосередньої діяльності.

Систематичне їх застосування з поступовим уск­ладненням правил розширює рухові можливості ди­тини, забезпечує повноцінне засвоєння життєво важ­ливих рухів — бігу, стрибків, метань, лазіння, рівноваги, поліпшується загальна координація рухів. В ігрових умовах ці рухи перетворюються на вміння. Одночасно вдосконалюються сприйняття і реагуван­ня — якості, дуже важливі в повсякденному житті. Крім цього, розвивається здатність аналізувати і приймати рішення, що, у свою чергу, позитивно впливає на формування розумових процесів.

Рухливі ігри у 1-2 класах мають широке застосу­вання в навчанні основ техніки легкоатлетичних вправ, лижної підготовки, плавання, техніки і такти­ки спортивних ігор та ін.

Для рухливих ігор характерні активність і самостій­ність гравців, колективізм дій і безперервна зміна умов діяльності та подолання за активної допомоги партне­рів перешкод, що постійно виникають. З огляду на це учасники гри перебувають в певних взаємних стосун­ках, проявляючи позитивні і негативні риси характеру та поведінки. Кожен гравець повинен уміти погоджу­вати свої інтереси і дії з інтересами і діями інших грав­ців, підкорятися правилам гри, вказівкам суддів, капі­танів та ведучих, а під час виконання відповідної ролі у грі — вміти керувати своїми товаришами.

Виняткове значення належить іграм у становлен­ні та зміцненні дитячого колективу, адже їм властиві елементи здорового суперництва, цікавого змагання. Ігрові змагання, наголошував В.О.Сухомлинський, вчать дітей спільно діяти, взаємовиручки, дотримува­тись інтересів колективу, виховують організованість, дисципліну, винахідливість.

Спостереження за грою дають змогу краще озна­йомитись з індивідуальними особливостями кожного учня, а правильне керівництво поведінкою гравців сприяє вихованню морально-вольових якостей у вчинках і діях, серед яких найактивніше формуються дисциплінованість, ініціативність, рішучість, сміли­вість, наполегливість. Діти набувають витримки, чека­ючи своєї черги; чіткості дій, починаючи їх за певним сигналом; життєвого досвіду, виручаючи товариша і допомагаючи один одному за скрутних обставин то­що. Бажання якнайкраще виконати ігрове завдання спонукає дитину до розкриття своїх здібностей, вияв­лення творчості, винахідливості, що впливає на мо­ральне, естетичне та емоційне виховання.

Різноманітні рухи і дії дітей під час гри позитив­но впливають на їхню серцево-судинну, дихальну та інші системи організму, що розвивається, на загаль­ний фізичний розвиток та здоров'я дитини. Рухливі ігри — ефективний засіб активного відпочинку після тривалої розумової праці, а їх проведення на свіжому повітрі — загартовування організму та його адаптації до змін навколишнього середовища. Різноманітна активна рухова діяльність завжди супроводжується позитивними емоціями.

Цінність рухливих ігор полягає ще й у тому, що во­ни сприяють розвитку в школярів необхідних фізичних якостей: швидкості, спритності, витривалості та ін.

Всі педагогічні завдання, які розв'язуються під час проведення рухливих ігор, спрямовані на досягнення подальшого підвищення рівня фізичної підготовленос­ті учнів та функціональних можливостей організму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМПЛЕКСИ ЗАГАЛЬНОРОЗВИВАЛЬНИХ ВПРАВ ДЛЯ ФІЗКУЛЬТУРНИХ ЗАНЯТЬ І РАНКОВОЇ ГІМНАСТИКИ

         ВПРАВИ БЕЗ ПРЕДМЕТІВ

 

1

  1. В. П. (вихідне положення): О. С. (основна стійка). 1 — нахилити голову вправо; 2 - прямо; 3 - вліво; 4 - прямо. Спочатку виконувати повіль­но, потім швидко. Повторити 6 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині плечей, руки вгору. 1—3 —пружні нахили вперед — видих; 4 — В. П.— вдих. Повторити 5—6 разів.
  3. В. П.: О.С., руки на пояс. 1 — піднятися на носки; 2—3 — постояти, зберігаючи рівновагу; 4 — В. П. Повторити 5-6 разів.
  4. В. П.: ноги ширше плечей, руки вниз. 1—2 — прогинаючись назад, злегка зігнути коліна, дістати правою рукою гомілки правої ноги; 3—4 — В. П.; 5—8 — те саме до іншої ноги. Повторити 4-5 разів.
  5. В. П.: О. С, руки вгору. 1 - підняти зігнуту в коліні ногу з одночасним махом рук назад; 2 — В. П. Зробити вправу 3—4 рази однією ногою, потім іншою.
  6. В. П.: О.С. 1 - праву руку убік; 2 - ліву убік; 3 - праву вниз; 4 - ліву вниз. Повторити 5—6 разів, міняючи темп.
  7. В. П.: О. С. Стрибки на місці (10 стрибків), чергуючи з ходьбою на міс­ці. Повторити 3-4 рази.

2

  1.   В. П.: О.С. 1 - підняти плечі вгору; 2 - В.П. Повторити 8-10 разів.
  2. В. П.: О. С. 1 - повернути голову вправо; 2 - прямо; 3 - вліво; 4 — прямо. Спочатку виконувати повільно, потім швидко. Повторити 4-5 разів.
  3. В. П.: ноги ширше за плечі, руки вгору. 1 - нахил уперед, торкнутися руками п'ят із внутрішньої сторони; 2 — В. П. Повторити 8 разів.
  4. В. П.; О.С, руки на поясі. 1 - підняти пряму ногу вперед; 2 - махом відвести назад; 3 — знову вперед; 4 — В. П.; 5—8 — те саме іншою ногою. Повторити 3—4 рази.
  5. В. П.: ноги на ширині плечей, руки за головою. 1 - нахил вправо, одночасно руки підняти вгору; 2 — В. П.; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 4—5 разів.
  1.   В. П.: О. С. 1 — присісти, розводячи коліна, відриваючи п'яти від підло­ги, руки за голову; 2 — В. П Повторити 6—8 разів.
  2.   В. П.: О. С. 1 - права рука вперед; 2 - ліва вперед; 3 - права вгору; 4 -ліва вгору; 5—8 — зворотний рух у тому самому порядку. Повторити 4—5 разів, міняючи темп.

8. В. П.: ноги злегка розставлені. Стрибки на двох ногах з поворотом навколо себе в одну, іншу сторону. Повороти робити на 4 рахунки. Повторити 4-5 разів.

З

  1. В. П.: О. С. 1 — різко опустити підборіддя на груди — видих; 2 — підняти голову вгору — вдих. Повторити 6 разів.
  2. В. П.: О. С, руки на поясі. 1 — відвести лікті назад до зведення лопаток; 2 — В. П. Повторити 8 разів.
  3. В. П.: ноги на ширині плечей, руки вгорі. 1 - нахил уперед, торкнутися руками підлоги — видих; 2 — В. П.— вдих. Повторити 6-8 разів.
  4.   В. П.: О. С, руки на поясі. 1 - відставити ногу вперед на носок;

2 — підняти її вгору; 3 - на носок; 4 — В. П. 5-8 — те саме іншою ногою. Повторити 3-4 рази.

  1. В. П.: ноги на ширині плечей, руки в сторони. 1 — поворот вправо, руки за спину — видих; 2 — В. П.— вдих; 3-4 — те саме в іншу сторону. Повторити 6 разів.
  2.   В. П.: стоячи на колінах, руки на поясі. 1 — сісти на п'яти — видих;

2 — В. П.— вдих. Повторити 6—8 разів.

7. В. П.: О.С., руки на поясі. 1 - руки до плечей; 2 - руки вгору;

3 — до плечей; 4 — В. П. Повторити 5—6 разів.

8. В. П.: О.С. Стрибки на місці на двох ногах (10 стрибків), чергуючи

3 ходьбою на місці. Повторити 4—5 разів.

4

  1. В. П.: О.С. 1 — руки через сторони вгору, хлопок над головою з одно­часним підніманням на носки; 2 — В. П. Повторити 6-8 разів.
  2.   В. П.: О.С. 1 - повернути голову вправо; 2 - уліво; 3 - підняти вгору;

4 - опустити вниз доторкання підборіддям грудей. Повторити 4—5 разів.

  1. В. П.: ноги на ширині плечей, руки вгору. 1 — нахил уперед з одночас­ним відведенням рук назад; 2 — В. П. Повторити 6—8 разів.
  2. В. П.: О.С, руки на поясі. 1 - підняти зігнуту ногу; 2 — відвести колі­но убік; 3 - коліно вперед; 4 — В. П. 5-8 — те саме іншою ногою. Повторити 3—4 рази.
  3. В. П.: сидячи, ноги прямі разом, руки в упорі позаду. 1-2 — підняти таз і стегна, прогнутися в спині, голову назад; 3—4 — В. П. Повторити 5—6 разів.

 

 

   ВПРАВИ ЗІ СТРІЧКАМИ

  1.   В. П.:О.С, стрічки в опущених руках. 1—4 — повільно підняти руки вгору, струшуючи кистями, надавати хвилеподібного руху рукам; 5-6 — два кола прямою рукою в бічній площині; 7—8 — те іншою рукою. Повторити 5—6 разів.
  2.   В. П.: ноги на ширині плечей, руки в сторони. 1 - поворот :-лівою рукою торкнутися правої; 2 — В. П.; 3—4 — те саме в іншу сторону; 5—8 — переступаючим кроком на носках повернутися навколо себе, розводячи руками, струшуючи кистями рук. Повторити 5—6 разів.
  1.   В.;П.: О. С, руки в сторони. 1 — махом пряму ногу убік, одночасно руки вниз — схресно; 2 — В.П.; 3—4 — те саме іншою ногою. Виконуючи вправу, ноги не згинати. Повторити 4—5 разів.
  2.   В. П.: ноги на ширині плечей, руки вниз. 1—3 — повільний нахил упе­ред прогнувшись, прямі руки вперед, струшуючи кистями рук, нада­вати стрічкам хвилеподібного руху; 4 - різко випрямитися, відводячи руки назад. Повторити 8 разів.
  3.   В. П.: О. С, руки прямі назад. 1 — піднімаючи зігнуту в коліні праву ногу вперед, одночасно махом прямі руки вгору; 2 — В. П.; 3-4 — те саме іншою ногою. Повторити 5—6 разів.
  4.   В. П.: ноги на ширині плечей, руки вниз. 1—4 — кругове обертання корпусом, прямі руки зі стрічками вправо-вгору вниз. Рух стрічок хви­леподібний. 5-8 — те саме вліво-вгору. Повторити по 4—5 разів.
  5.   В. П.: ноги злегка розставлені, руки вниз. 1 — права вгору, ліва рука назад; 2 - зміна руху. Повторити 8—10 разів.

 

 

ВПРАВИ З ВИКОРИСТАННЯМ СТІЛЬЦЯ

1

  1. В. П.: сидячи на стільці. 1 — руки через сторони вгору —вдих; 2— В. П.— видих. Піднімаючи руки вгору, подивитися на них. Повторити 8 разів.
  2. В. П.: те саме, ноги в широкій стійці, руки на поясі. 1 — нахилитися вперед, торкнутися руками ніжок стільця — видих; 2 — В. П.— вдих. Повторити 6-7 разів.
  3. В. П.: те саме, триматися за сидіння стільця. 1 — підняти праву пряму ногу вгору — видих; 2 — В. П.— вдих; 3—4 — те саме іншою ногою. Носок тягнути. Повторити 3—4 рази.
  4. В. П.: стати боком до стільця, руки на пояс, одна нога на стільці. 1 - нахил до ноги, що стоїть на підлозі — видих; 2 — В. П.— вдих.

• Повторити 3—4 рази, змінюючи положення ніг.

  1. В. П.: сидячи на стільці (близько до краю), триматися за сидіння стіль­ця. 1 — зігнути ноги, сісти на підлогу, не опускаючи рук,— видих; 2 — В. П.— вдих. Повторити 4—5 разів.
  2. В. П.: те саме, ближче до спинки стільця, руки в сторони. 1 — прогну­тися — вдих; 2 — В. П.— видих. Виконуючи вправу, голову не опускати. Повторити 4-5 разів.
  3. В. П.: ноги злегка розставити, руки вниз. Стрибки: ноги нарізно, руки в сторони. Повторити 4 рази по 20 стрибків, чергуючи з ходьбою нав­коло стільця (два кола).

2

  1.   В. П.: сидячи, руки за головою. 1 — підняти руки вгору, потягнутися — вдих; 2 - В. П — видих. Повторити 6—8 разів.
  2.   В. П.: те саме, руки на поясі. 1 — поворот вправо, торкнутися правою рукою спинки стільця — видих; 2 — В. П.— вдих; 3-4 — те саме в іншу сторону. Ноги з місця не зрушувати. Повторити 4 рази.
  3.   В. П.: те саме, руками триматися за сидіння стільця. 1 — підняти вгору обидві ноги одночасно, зробити кілька разів рух «ножиці»; 2 — В. П. Дихання вільне. Повторити 4-5 разів.
  4.   В. П: упор лежачи на полу, ноги на стільці. 1 — підняти ногу вгору; 2 — В. П.; 3-4 — те саме іншою ногою. Дихання вільне. Повторити 4—5 разів.
  5.   В. Пг: стати обличчям до стільця, одна нога на стільці, руки на пояс.

1 - зігнути ногу, що стоїть на стільці; 2 — випрямитися. Дихання вільне. Повторити 3 рази кожною ногою.

6. В. П.: сидячи на стільці, руки на поясі. 1 - прогнутися в спині, від-
водячи лікті назад, намагаючись торкнутися спинки стільця,— вдих;

2 — В. П.— видих. Відводячи лікті Назад, піднімати голову вгору, повер­таючись у В. П., голову опускати. Повторити 4—5 разів.

7. В. П.: О. С. Стрибки: одна нога вперед, інша назад. Повторити 2—3
рази по ЗО стрибків, чергуючи з ходьбою.

З

  1. В. П.: сидячи на стільці, руки опущені. 1 — руки через сторони вгору, хлопок над головою; 2 - В. П. Повторити 8 разів.
  2. В. П.: стоячи спиною до спинки стільця, ноги на ширині плечей, руки вгору. 1 — поворот вправо доторкання руками спинки стільця; 2 — В. П.; З — нахил уперед, торкнутися ніжок стільця; 4 — В. П.; 5—8 — те саме з поворотом вліво. Повторити 4 рази.
  3. В- П.: стоячи правим боком до спинки стільця, права рука на спинці стільця. 1—4 — махи лівою ногою вперед-назад. 5-8 — те саме правою ногою. Повторити 5—6 разів.
  4. В. П.: стояти обличчям до стільця, пряма нога на стільці, руки вгору. 1 - нахил уперед, потягнутися доноска ноги, що стоїть на стільці,— видих; 2 — В. П.— вдих. Повторити 3-4 рази, міняючи ногу.
  5. В. П.: сидячи на стільці, ноги прямі. 1—2 — розвести ноги; сковзаючи ступнями по підлозі; 3—4 — В. П. Повторити 6—8 разів.
  6. В. П.: стоячи обличчям до спинки стільця, руки на спинці стільця. 1 - відставляючи праву ногу назад, прогнутися в спині; 2 — В. П.: 3-4 — те саме лівою ногою. Повторити 5 разів.

В. П.:О.С. 10 стрибків на місці, поворот на 90° (чотири рази), потіу ходьба. Повторити 2-З.рази.

4

  1. В. П.: сидячи на стільці, руки опущені. 1 — руки до плечей — вдих; 2 - руки вгору — видих; 3 - руки до плечей — вдих; 4 — В. П.— видих. Повторити 6—8 разів.
  2. В. П.: сидячи, ноги нарізно, руки за головою. 1 - нахил вправо, торк­нутися рукою задньої ніжки стільця — видих; 2 — В. П.— вдих; 3-4 — те саме з нахилом вліво. Нахилятися точно убік, сковзаючи по спинці стільця спиною. Повторити 3—4 рази.
  3. В. П.: те саме, руками триматися за сидіння стільця. 1 — підняти вгору обидві ноги одночасно — видих; 2 — В. П.— вдих. Ноги прямі, носки тягнути. Повторити 5-6 разів.
  4. В. П.: стоячи на стільці рачки. 1 - опустити руки на підлогу; 2—4 — переставляючи руки, пересуватися вперед по підлозі до випрямлення ніг (ноги зі стільця не знімати); 5-8 — повернутися у В. П. Виконуючи вправу, стілець із місця не зрушувати. Дихання вільне. Повторити 3-4 рази.
  5. В. П.: О. С., триматися за спинку стільця. 1 — присісти, розводячи колі­на; 2 — В. П. Спину тримати прямо. Повторити 6—8 разів.
  6. В. П.: сидячи, ноги на ширині ступні. 1-2 — піднімаючи руки вгору, згинаючи, опустити назад доторкання долонями спинки стільця або лопаток; 3—4 — В. П. Повторити 4-5 разів.
  7. Стрибки з поворотами вправо (уліво) — 2 рази по 20 стрибків, чергую­чи з ходьбою на місці. Повторити 3-4 рази.

 

ВПРАВИ НА ГІМНАСТИЧНІЙ ЛАВІ

1

  1. В. П.: сидячи верхи на лаві, ноги зігнуті, руки вниз. 1 — через сторони підняти руки вгору, подивитися на руки — вдих; 2 — В. П.— видих. Повторити 5—8 разів.
  2. В. П.: сидячи верхи, руки на поясі. 1 — зводячи плечі, лікті вперед; 2 — В.П. Повторити 5—8 разів.
  3. В. П.: те саме, руки на плечах попереду сидячі. 1 — нахил вправо — видих; 2 — В. П.— вдих. 3—4 — те саме з нахилом ліворуч. Повторити 3-4 рази.              ,
  4. В. П.: те саме, ноги зігнуті, руки на поясі. 1 - встати, руки в сторони — вдих; 2 — В. П.— видих. Повторити 6—8 разів.
  5. В. П.: стоячи перед лавою, руки вгору. Г— нахилитися вперед, опусти­ти руки на лаву; 2 — опустити руки на підлогу за лаву; 3 — знову руки на лаву; 4 — В. П. Повторити 3-4 рази.
  1. В. П.: сидячи на лаві, тримаючись за неї руками, ноги прямі. 1—не зру­шуючи ніг, згинати їх у колінах, сісти на підлогу; 2 — В. П. Повторити 5-6 разів.
  2. В. П.: ноги злегка розставити, руки вниз. Стрибки навколо лави (одне коло) і ходьба на місці. Повторити 2 рази.

2

  1. В. П.: сидячи верхи, ноги зігнуті,. руки в «замок» за головою. 1 — повер­таючи долоні назовні, випрямляючи руки, потягнутися нагору — вдих; 2 — В. П.— видих. Повторити 6—8 разів.
  2. В. П.: сидячи, руки вгору. 1 — опустити руки за спину, торкнутися доло­нями лопаток; 2 — В. П. Повторити 6 разів.
  3.   В. П.: сидячи верхи на лаві, руки на плечах того, хто сидить попереду.

 

  1. - поворот вправо, відводячи праву руку через сторону назад,— вдих;
  2. — В. П.— видих; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 3—4 рази.

 

  1. В. П.: те саме, ноги прямі, руки на поясі. 1 - підняти вгору обидві ноги одночасно; 2 - В.П. Повторити 5—6 разів.
  2. В. П.: стоячи на колінах, руки за спину. 1 — опустити руки на підлогу — видих; 2 — В. П.— вдих. Повторити 5 разів.
  3. В. П.: стоячи обличчям до лави, руки на пояс. 1 — присісти, розводячи коліна, руками торкнутися лави — видих; 2 — В..П-— вдих. Спину три­мати прямо. Повторити 6 разів.
  4. В. П.: ноги злегка розставити, руки вниз. 10 підскакувань на правій нозі, 10 — на лівій, ходьба на місці. Повторити 2 рази.

З

  1. В. П.: сидячи верхи на лаві, руки вниз. 1 - через сторони підняти руки вгору, хлопок над головою; 2 — В.П. Повторити 8—10 разів у різному темпі.
  2. В. П.: те саме, руки за головою. 1 — нахил вправо; 2 — В. П. 3-4 — те саме в іншу сторону. Повторити 3—4 рази.
  3. В. П.: те саме, руки в упорі позаду. 1 - поставити на лаву обидві но­ги — вдих; 2 —видих. Повторити 5-6 разів.
  4. В. П.: лежачи на животі поперек лави, ступні й долоні торкаються підлоги. 1 — піднімаючи руки й ноги вгору, прогнутися в спині; 2 -В. П. Повторити 5 разів.
  5. В. П.: стоячи обличчям до лави, руки вниз. 1 — поставити руки на лаву (тримаючись за краї лави), поштовхом наскочити на лаву; 2 — опустити ноги на підлогу на іншу сторону лави; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 5—6 разів.
  6. В. П.: сидячи верхи, руки за головою. 1 - лікті вперед — видих; 2 — В; П.— вдих. Повторити 6 разів.

7. В. П.: ноги злегка розставити, руки на пояс. 10 «пружинок» і 10 висо­ких стрибків. Повторити 3 рази, чергуючи з ходьбою.

4

1. В. П.: сидячи верхи на лаві, руки до плечей. 1—3 — круговий рух зігнутих

у ліктях рук; 4 — В. П.. Повторити 5 разів.

2. В. П.: стоячи боком до лави, одна нога на лаві, руки вгорі. 1 —
нахилитися й торкнутися ступні ноги, що стоїть на підлозі,— видих;

2 В. П. Повторити 3-4 рази, міняючи ногу.

  1. В. П.: сидячи на лаві, тримаючись за неї руками, ноги прямі. 1 — не зру­шуючи ніг, згинаючи їх у колінах, сісти на підлогу; 2 — В. П. Повторити 5 разів.
  2. 4. В. П.: лежачи на животі на полу, руки в упорі, ноги на лаві. 1-підняти вгору праву ногу; 2 — В. П.; З — підняти ліву ногу; 4 — В. П. Повторити

3 рази.

  1. В. П.: стоячи обличчям до лави, руки вниз. 1 — поставити руки на лаву (триматися за її краї), відштовхнувшись, стрибнути на лаву; 2 — зіст­рибнути на іншу сторону лави; 3-4 — те саме у зворотному напрямку. Повторити 4-6 разів.
  2. В. П.: сидячи на лаві, руки за головою. 1 — нахилитися вправо, торк­нутися ліктем правого стегна — видих; 2 — В. П.— вдих; 3-4 — те саме в іншу сторону. Повторити 3 рази.
  3. Стрибки на місці: одна нога вперед, інша назад. Повторити 4 рази по 20 стрибків, чергуючи з ходьбою.

 

ВПРАВИ З М'ЯЧЕМ

1

  1. В. П.: ноги на ширині ступні, м'яч унизу. 1 - м'яч вгору, подивитися на нього — вдих; 2 — опустити м'яч на лопатки — видих; 3 - знову м'яч вгору; 4 - В.П. Повторити 8—10 разів.
  2. В. П.: ноги нарізно, м'яч унизу. 1 — поворот вправо, одночасно вдарити м'ячем об підлогу біля п'яти правої ноги, піймати м'яч, що відскочив; 2 — В. П.; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 5-6 разів.
  3. В. П.: О. С, м'яч на підлозі. 1—4 — поставивши ступню на м'яч, катати його вперед-назад, не відпускаючи його; 5—8 — те саме, помінявши ногу. Повторити 3—4 рази.
  4. В. П.: сидячи, ноги нарізно, м'яч угорі. 1—3 — пружний нахил уперед, три рази вдарити м'ячем об підлогу біля ступней ніг; 4— В. П. Повторити 3—4 рази.

5 В: П.: О. С. 1 — швидко присісти, розводячи коліна, одночасно кину­ти м'яч об підлогу; 2 — швидко встати, піймати м'яч, що відскочив. Повторити 8 разів.

6. В. П.: ноги на ширині ступні, м'яч в одній руці. Відбивати м'яч об підло­гу то правою, то лівою рукою. Повторити 10—12 разів. Закінчити комп­лекс бігом на місці, високо піднімаючи коліна (20—30 с). Повторити 3—4 рази, чергуючи з ходьбою.

2

  1. В. П.: ноги на ширині ступні, руки з м'ячем унизу. 1 — вдарити м'ячем об підлогу; 2 — піймати м'яч, не нахиляючись уперед і не сходячи з міс­ця. Повторити 10—12 разів.
  2. В. П.: ноги нарізно, м'яч перед грудьми. 1—3 — нахилитися вниз - впра­во, прокотити м'яч навколо правої ноги — тривалий видих; 4 — швидко випрямитися — вдих; 5—8 — те саме вліво. Повторити 3—4 рази.
  3. В. П.:О.С, м'яч на підлозі. Однією ногою катати м'яч, одночасно на іншій підстрибувати на місці. Повторити 3-4 рази, змінюючи опор­ну ногу.
  4. В. П.: сидячи, м'яч затиснутий між ступнями ніг, руки в упорі позаду. 1-2 — не зрушуючи ноги з місця, повернути корпус вправо, лівою рукою торкнутися підлоги біля правої руки — видих; 3—4 — В.П.— вдих. 5—8 — те саме в іншу сторону. Повторити 3-4 рази.
  5. В. П.: стояти боком до м'яча, руки внизу. 1 — одночасно двома ногами перестрибнути через м'яч боком; 2 — те саме в іншу сторону. Повторити 8-10 разів.
  6. В. П.: ноги на ширині ступні, м'яч водній руці спереду. Злегка під­кидаючи м'яч по дузі, перекидати його в іншу руку. Повторити 8—10 разів.

З

  1. В. П.: ноги на ширині ступні, руки з м'ячем на рівні пояса. 1 — підки­нути м'яч вгору; 2 — пропускаючи його через зімкнуті в кільце руки, дати відскочити від підлоги, піймати його. Дихання вільне. Повторити 10—12 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині плечей, м'яч унизу. 1—3 — нахил вперед, посту­кати м'ячем об підлогу між ніг подалі — видих; 4 — В. П.— вдих. Ноги при нахилі не згинати. Повторити 5—6 разів.
  3. В. П.: О. С, руки вгору. 1—2 — опустити м'яч на підняте праве коліно — видих; 3—4 — В. П.— вдих; 5—8 — те саме до лівого коліна. Повторити 4-5 разів.
  4. В. П.: сидячи, ноги схресно, м'яч спереду на підлозі. 1—4 — переби­раючи руками, котити м'яч навколо себе то в одну, то в іншу сторону. Повторити 4—5 разів.
  1. В. П.: сидячи, упор позаду, м'яч затиснутий між ступнями ніг. 1—2 — підняти м'яч прямими ногами вгору — видих; 3—4 — повернутися у В. П.— вдих. Повторити 4-5 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині ступні, руки з м'ячем унизу. 1 — підкинути м'яч вгору; 2 — піймати двома руками, попередньо зробивши хлопок за спи­ною. Повторити 10 разів.

4

  1. В. П.: ноги на ширині ступні, руки з м'ячем унизу. 1 — підкинути м'яч вгору; 2 - піймати двома руками, не притискаючи до грудей. Повторити 8—10 разів.
  2. В. П.: стоячи на колінах, м'яч унизу. 1—2 — поворот вправо, покласти м'яч на ноги — видих; 3-4 — В. П.— вдих; 5—8 — при повторному пово­роті взяти м'яч. Повторити по 4—5 разів у кожну сторону.
  3. В. П.: сидячи, ноги прямі, м'яч біля правого стегна, руки внизу. 1 — під­няти прямі ноги вгору, одночасно прокотити м'яч під ногами на іншу сторону — видих: 2 — опустити ноги — вдих; 3—4 — те саме в іншу сторону. Вправу можна виконувати з В. П. ноги, зігнуті в колінах. Повторити 4—5 разів.
  4. В. П.: лежачи на спині, м'яч між ніг, руки уздовж тулуба. 1-2 — повер­нутися набік, потім на живіт; 3-4 — В. П. Ноги не роз'єднувати, м'яч не випускати. Повторити 4—5 разів.
  5. В. П.: лежачи на спині, ноги прямі разом, м'яч у прямих руках за го­ловою. 1-2 — підняти прямі ноги вгору, одночасно опускаючи руки, торкнутися м'ячем колін — видих; 3-4 — В. П.— вдих. Повторити 6-8 разів.
  6. В. П.: сидячи, м'яч на стегнах, руки в упорі позаду. 1—2 — котити м'яч по ногах до носків ніг — видих; 3-4 — зворотний рух — вдих. Повторити 6 разів.
  7. В. П.: стоячи, м'яч між ступнями ніг. 1—4 — підстрибувати вгору, не ви­пускаючи м'яча. Повторити 3-4 рази по 10-15 стрибків, чергуючи з ходьбою на місці.

 

 

 

 

  ВПРАВИ ЗІ СКАКАЛКОЮ

1

1. В. П.: О.С., удвічі складена скакалка в опущених руках. 1 — руки

з натягнутою скакалкою до грудей; 2 - руки вгору; 3 - до грудей;

  1. - В. П. Повторити 6-8 разів.

2. В. П.: ноги на ширині плечей, руки зі скакалкою за спиною. 1-3 —
пружний поворот убік видих; 4 — В. П.— вдих; 5-8 — те саме в іншу
сторону. Повторити 4—5 разів.

  1. В. П.: О.С, руки зі скакалкою внизу. 1 — присісти, розводячи коліна, руки вгору; 2 — В. П. Повторити 6—8 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині плечей, стоячи на скакалці, кінці скакалки в опу­щених руках. 1 - різкий нахил уперед, відводячи руки назад-вгору; 2 — В. П. Нахиляючись, робити видих, випрямляючись — вдих. Повторити 6—8 разів.
  3. В. П.: ноги злегка розставлені, скакалка, складена вдвічі, в опущених руках. 1—2 — перенести праву ногу через натягнуту скакалку; 3-4 — зворотний рух — В. П.; 5—8 — те саме лівою ногою. Повторити 3-4 рази.
  4. В. П.: О. С, скакалка, складена вдвічі, унизу. 1—2 — піднімаючи прямі руки вгору, опустити їх за спиною; 3—4 — зворотний рух. Дихання віль­не. Повторити 5—6 разів.
  5. В. П.: ноги злегка розставлені, скакалка, складена вдвічі, в одній руці. Обертаючи скакалку паралельно до підлоги, перестрибувати через неї.

 

2

1.В.П.:О.С, складена скакалка в правій руці. 1—6 — прямою рукою обертати скакалку в бічній площині; 7—8 — опустити руку й перекласти скакалку в ліву руку. Повторити по 3 рази кожною рукою.

  1. В. П.: ноги на ширині плечей, скакалка на плечах. 1 — поворот вправо, руки в сторони; 2 — В. П.; 3-4 — те саме в іншу сторону. Повторити 5-6 разів.
  2. В. П.: одна нога на скакалці, що тримається в опущених руках. 1—2 — піднімати пряму ногу вгору, натягаючи скакалку; 3—4 — В.П. Опорну ногу не згинати, піднімати якнайвище. Повторити 5—6 разів однією ногою, потім поміняти її.
  3. В. П.: стоячи на колінах, скакалка, складена вдвічі, в опущених руках. 1—2 — прямі руки вгору-назад, торкнутися ступень ніг, прогинаючись у спині; 3-4 — В. П. Повторити 5—6 разів.
  4. В. П.: лежачи на спині, скакалка, складена вдвічі, на стегнах. 1-2 — піднімаючи прямі ноги вгору, торкнутися скакалкою ступней ніг; 3-4 — В. П. Повторити 5-6 разів.
  5. В. П.: ноги злегка розставлені, скакалка, складена вдвічі, в одній руці. Підстрибуючи на двох ногах на місці, обертати скакалку в бічній пло­щині.

З

1.  В. П.:О.С, скакалка, складена удвічі, унизу. 1 - руки вгору, поди­витися на руки;. 2 — скакалку на лопатки за спину; 3 — руки вгору; 4 - В. П. Повторити 5-6 разів.

  1. В. П.: ноги злегка розставлені, складена скакалка в прямих руках за спиною. 1-2 — нахил уперед, прогинаючись у спині, руки назад-вгору; 3—4 — В. П. Повторити 6 разів. Голову не опускати.
  2. В. П.: стоячи на колінах, руки зі скакалкою вгорі. 1 — сісти нап'ята, одночасно руки опустити за плечі; 2 — В. П. Повторити 5-6 разів.
  3. В. П.: лежачи на животі, скакалка, складена вдвічі, у прямих руках. 1—3 — прогинаючись назад, підняти скакалку вгору; 4 - В. П. Повторити 5—6 разів.
  4. В. П.: сидячи, ноги прямі разом, скакалка, складена вдвічі, зі головою. 1 - нахил уперед, торкнутися скакалкою носків ніг; 2 - В.П.При нахилі — видих, при випрямленні — вдих. Повторити 6—8 разів.
  5. В. П.: стати боком до скакалки, що лежить на підлозі. Стрибки на двох ногах через скакалку, чергуючи з ходьбою.

 

 

ВПРАВИ З ГІМНАСТИЧНОЮ ПАЛКОЮ

 

1

1. В. П.: О.С., палка внизу. 1 - підняти палку вгору, подивитися на неї;

2 В. П. Повторити 6—8 разів.

  1. В. П.: О. С, палка вертикально одним кінцем на полу, руки на верхньо­му кінці палки. 1 — швидко підняти руки вгору з хлопком над головою; 2 — В.П. Виконуючи вправу, палку тримати вертикально, вправу роби­ти швидко, не даючи палці впасти. Повторити 8—10 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині ступні, палка внизу. 1-2 — нахил уперед, одно­часно піднімати руки вперед, дивитися на руки; 3—4— В. П. Виконуючи вправу, потягнутися вперед. Повторити 6—8 разів.
  3. В. П.: О.С., руки вгору, палка горизонтально. 1 — підняти зігнуту ногу, одночасно палку опустити на коліно; 2 - В.П. Вправу 3 рази зробити однією ногою, потім іншою. Носок піднятої ноги відтягнуть, опорна нога пряма. Піднімаючи палку вгору, дивитися на неї. Вправу робити в різному темпі. Варіант: В. П. лежачи на спині. Повторити 2—3 рази.
  4. В. П.: стоячи на колінах, палка позаду в прямих руках. 1 - прогнутися назад, торкнутися п'ят ніг — видих; 2 — В. П.— вдих. Виконуючи впра­ву, голову не опускати. Повторити 5—6 разів.

6. В. П.: сидячи, ноги зігнути перед палкою, що лежить на полу руки
в упорі позаду. 1 - перенести ноги через палку, випрямити їх вдих;

2 — В. П.— видих. Повторити 5-6 разів.

7. В. П.: стоячи боком біля кінця палки, що лежить на підлозі. Стрибки
боком через палку, просуваючись вперед та назад. Повторити 5 разів.

2

1. В. П.:О.С, руки вперед, палка хватом зверху на ширину плечей.

1 - палка схресно, ліву зверху; 2 — В.П.; З - палка схресно, праву зверху; 4 - В. П. Виконувати вправу із прямими руками. Повторити 3—4 рази.

  1. В. П.: О. С, палка унизу, хват зверху за кінці. 1-2 — піднімаючи палку вгору, викрут назад, руки прямі; 3-4 — В. П. Повторити 6 разів.
  2.   В. П.: те саме. 1 - поворот вправо (уліво); 2 - В. П. При повороті ноги

3 місця не зрушувати. Повторити 4 рази в кожну сторону.

4. В. П.:О.С, палка вертикально одним кінцем на полу, руки на верх -
ньому кінці палки. 1 — швидко присісти, розводячи руки в сторони;

2 швидко підвестися, не даючи палці впасти. Повторити 8-10 разів.

  1. В. П.: ноги на ширині плечей, палка спереду. 1 — нахил уперед, лівим кінцем палки торкнутися правої ноги — видих; 2 — В. П.— вдих. 3-4 — те саме до лівої. Повторити 4—5 разів.
  2. В. П.: сидячи, ноги зігнути, ступні на палці, що лежить на полу, руки в упорі позаду. 1—4 — ступнями ніг котити палку уперед до повного випрямлення ніг, потім зворотний рух. Дихання вільне. Повторити 4—5 разів.
  3. В. П.:0. С, палка на підлозі. Стрибки через палку вперед-назад. Повторити 4 рази по 10 стрибків.

З

1. В.П.:О.С, палка спереду в прямих руках хватом зверху ширше.

1 повернути палку вертикально; 2 — В. П.; 3-4 — повторити вправу повертаючи палку іншим кінцем вгору. Повторити 8-10 разів.

  1. В. П.:О.С, палка на лопатках. 1 — підняти палку вгору, подивитися на неї — вдих; 2 — В. П.— видих. Повторити 5—6 разів.
  2. В. П.: ноги на ширині плечей, палка позаду в опущених руках. 1 — нахиляючись уперед, палку підняти назад — вгору, голову не опускати;

2 В. П. Повторити 5—6 разів.

  1. В. П.: п'яти разом, носки нарізно, палка до грудей. 1—3 — опускаючи палку на коліно піднятої ноги, підтягти коліно до грудей, постояти, зберігаючи рівновагу — видих; 4 — В. П.— вдих. 5—8 — те саме іншою ногою. Повторити 3—4 рази.
  2. В. П.: стоячи на колінах, ноги нарізно, руки перед грудьми. 1 — поворот корпуса вліво, покласти палку на підлогу ліворуч — видих; 2 — випря­митися — вдих. З — нахилитися вліво, взяти палку — видих, 4 — В. П.; 5—8 — те саме вправо. Повторити 3-4 рази.
  1. В. П.: сидячи, ноги зігнуті, палка на полу, руки в упорі позаду. 1—2 — захопити палку ступнями ніг, підняти її вгору — видих; 3—4 — В. П— вдих. Повторити 3—4 рази.
  2. В. П.: ноги нарізно, палка на підлозі між ніг, руки опущені. Стрибки через палку, ноги схресно — ноги нарізно. Повторити 3 рази по 10 стрибків.

4

  1. В. П.: п'яти разом, носки нарізно, руки перед грудьми, палка гори­зонтально. 1 — палку вперед; 2 — В. П. Повторити 3—4 рази, після чого руки опустити вниз.
  2. В. П.: ноги на ширині ступні, палка за спиною в опущених руках. 1—3 — різкими рухами підняти палку назад-вгору; 4 - В. П. При виконанні вправи голову не опускати, руки прямі, рухи від плеча. Дихання вільне. Повторити 4-5 разів.
  3. В. П.: ноги на ширині плечей, палка позаду в опущених руках хватом за кінці. 1 — нахил уліво, торкнутися кінцем палки лівої ноги — видих; 2 — В. П.— вдих; 3-4 — те саме в іншу сторону. Повторити 3-4 рази.
  4. В. П.: п'яти разом, носки нарізно, палка вертикально одним кінцем на підлозі, права рука на верхньому кінці палки. 1—4 — присівши нижче, обійти палку спочатку в ліву сторону; 5-8 — те саме в праву сторону. Повторити 3 рази.
  5. В. П.: сидячи на п'ятах, палка внизу. 1 — глибокий нахил уперед, покласти палку подалі від себе — видих; 2 — випрямитися — вдих; 3 -нахилитися, взяти палку; 4 — В. П. Повторити 5-6 разів.
  6. В. П.: О. С, палка в опущених руках за спиною. 1 — відвести зігнуту ногу, дотягтися ступнею до палки; 2 — В. П.; 3-4 — те саме іншою ногою. Повторити 3—4 рази.
  7. В. П.: ноги нарізно, палка на підлозі між ніг, руки опущені. Стрибки із просуванням вперед-назад до кінця палки, ноги схресно — ноги разом. Повторити 5-6 разів.

5

  1. В. П.: ноги на ширині ступні, палка у правій руці спереду вертикально хватом за середину. 1 - відвести пряму руку убік; 2 - уперед з перехоп­ленням в іншу руку; 3-4 — те саме іншою рукою. При розведенні рук — вдих, при зведенні — видих. Руки розводити ширше, тримаючи їх на рівні плечей. Повторити 4—5 разів.
  2. В. П.: ноги нарізно, палка на лопатках. 1 - нахил вправо; 2 — В. П.; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 4 рази.
  1. В. П.: О.С., палка вертикально одним кінцем на полу, руки на вер­хньому кінці палки. 1-3 — повільно присісти, розводячи коліна; 4 — швидко встати. Варіант: 1 — сісти, 2-4 — повільно встати. Повторити 5—6 разів.
  2. В. П.: сидячи, палка перед грудьми. 1 — нахил уперед, торкнутися пал­кою ступенів ніг; 2 — В. П. Повторити 5—6 разів.
  3. В. П.: сидячи, руки в упорі позаду, ноги зігнути, палка на підлозі під колінами. 1-2 — піднімаючи таз, перенести його через палку і торкну­тися підлоги; 3—4 — В. П. Повторити 5—6 разів.
  4. В. П.: лежачи на спині, палка у прямих руках за головою. 1—2 — піднімаючи прямі ноги нарізно, торкнутися кінців палки; 3—4 — В. П. Повторити 4—5 разів.
  5. В. П.: стоячи боком біля кінця палки, що лежить на підлозі. Стрибки боком через палку, просуваючись вперед-назад. Повторити 5—6 разів.

6

  1. В. П.: О. С, палка внизу. 1 — палку до грудей; 2 — палку вгору; 3 — палку до грудей; 4 - В. П. Повторити 6-8 разів.
  2. В. П.: О. С, палка у правій руці вертикально хватом зверху. 1—3 — коло правою рукою вліво за спину; 4 — поміняти руку; 5—8 — те саме в іншу сторону. Повторити 3—4 рази.
  3. В. П.: ноги на ширині плечей, палка вертикально одним кінцем на полу, руки на верхньому кінці палки. 1-3 — перехоплюючи рука­ми по палці, нахилитися вниз — видих; 4 - зворотний рух — вдих. Повторити 4-5 разів.
  4. В. П.: О.С., палка горизонтально внизу. 1—2 — перенести ногу через палку; 3—4 — В. П.; 5-8 — те саме іншою ногою. Повторити 4—5 разів.
  5. В. П.: стоячи на колінах, ноги нарізно, палка внизу. 1 — поворот корпуса вліво, руки вгору; 2 — В. П.; 3—4 — те саме в іншу сторону. Повторити 4—5 разів.
  6. В. П.: присід в упорі боком до палки, що лежить на підлозі. 1-4 — від­штовхуючись, перенести ноги через палку (на кожний рахунок), після чого випрямитися. Повторити 3—4 рази.
  7. В. П.: палка вертикально одним кінцем на підлозі, рука на верхньому кінці палки. Стрибки на одній нозі навколо палки. Повторити 5—6 разів, міняючи руку й ногу.

 

 

 

Література 

 

  Грубар І. Я. Здоров’я дітей – національне багатство: Метод. рек. для батьків. – Тернопіль: ТДПУ, 2002. – 42 с.       

  Закон України. Про фізичну культуру і спорт (Прийнятий 24 грудня 1993 р. № 3808 – XII) // Голос України. – 1994. -29 січня.     

  Міжгалузева комплексна програма «Здоров’я нації». Затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 10. 01. 2002 р. №14.

  Мурза В . П . Фізичні вправи і здоров'я. - К.: Здоро­в'я, 1991. - 254 с.

  Положення про організацію фізичного виховання і масового спорту дошкільних, загальноосвітніх і професійно – технічних навчальних закладах України: Наказ Міністерства освіти і науки України від 02.08.2005 № 458.

Тимошенко О.В., Мішаровський P.M., Махов В. Я. Основи теорії та методики викладання спортивних і рухливих ігор. Навчально-методичний посіб­ник. НПУ ім. Драгоманова. - К., 2003. - 213 с

 

1

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
815
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку