Житомирські землі у складі ВКЛ

Про матеріал
Презентація до уроку історії рідного краю, 7 клас. Можна використати під час вивчення історії України та роботи краєзнавчого гуртка.
Перегляд файлу

image

image

image

Житомирський замок


image
imageimageimageВ сторичних документах Житомирський замок вперше згадується у зв’язку з под ями пов’язаними з експанс єю Великого княз вства Литовського.

Усн перекази стверджують, що у

1320 роц великий литовський князь Гедим н (Гедим нас)

Житомир зв льнив в д панування Золотої Орди.


Цю ж сторю, переповдає й росйський сторик

imageКарамзн: «Сей мужественный витязь (Гедимин Литовский), в 1319 году победою окончив войну с

Орденом, немедленно устремился на Владимир (Волынский)... Город сдался... Как скоро весна наступила (1320 год) и земля покрылась травою, Гедимин с новою бодростию выступил в поле, взял

Овруч, Житомир, города Киевские и шел к Днепру...осадил Киев. Еще жители не теряли надежды и мужественно отразили несколько приступов, наконец, не видя помощи...и зная, что Гедимин щадит побежденных, отворили ворота. Духовенство вышло с крестами и вместе с народом присягнуло быть верным Государю Литовскому, который, избавил Киев от ига Моголов»

image

image

image image
image

image

 

В дбудований, невдовз , п сля нападу хана Едигея Житомир, ув йшов у число найб льших м ст Великого княз вства Литовського. Впродовж певного часу в Житомир в дбулося пожвавлення економ чного життя, оск льки польський король Казимир Ягеллончик обдарував м сто суттєвими торг вельними прив леями.

 

В результат Житомир став важливим центром торг вл , пов’язаним з багатьма європейськими м стами. М сто нав ть мало торг вельн в дносини з великим балт йським портом Гданськом. В дтод м сто нтенсивно росло й розвивалося  вже у 1432 роц Житомир згадується в числ чотирнадцяти найб льших м ст литовсько-руської держави.

image

imageimageРозвиток Житомира

                    image        У 1471 Житомир став пов товим м стом

Київського воєводства (поряд з

Овручем, Києвом, Каневом  Черкасами).

ноземний мандр вник венец анський посол Амброджо Контар н , який у 1474 роц в дв дав image Житомир, проїжджаючи по дороз до перського шаха, у своїх мемуарах згадував про замок так: «м сто укр плене, в якому буд вл дерев’ян ».

 Фортеця поступово зростала, розбудовувалася, у image м ст поступово розвивалися ремесла  торг вля.

imageimageimageimageНапади татар

 Особливо нищ вними були наб ги у

1469  1481 роках. Насл дки наб гу на Житомир у 1469 роц згадуються л тописцем так: «...без меры много зла сотвориша».

У 1492 роц москов ти розпочали в йну проти image литовсько-руської держави. Союзник московського князя Івана ІІІ хан Менгл -Г рей вторгся з своїми ордами на руськ земл й зруйнував житомирський замок

 П сля цього спустошливого наб гу м сто було в дбудоване у 1497 роц за сприяння Великого князя литовського Олександра. Цей володар впродовж певного часу перебував у Житомир й подарував м сту великий «ратний» дзв н.

pdf
Додано
29 січня 2022
Переглядів
187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку