Пригадаймо, поміркуймо Які групи живих організмів ви знаєте? Яке значення грибів у природі та житті людини? Який тип живлення притаманний цим живим організмам?
Номер слайду 3
Гриби — це не рослини і не тварини, а представники особливого царства, яке охоплює понад 100 тис. видів. Часто гриби асоціюють із знайомими нам шапинковими грибами: лисичками, шампіньйонами, маслюками чи іншими їхніми родичами. Проте такі гриби — це лише невелика частина представників цього великого царства. Крім них, грибами вважають ще плісняву та дріжджі.
Номер слайду 4
Дріжджі — це одноклітинні гриби кулястої форми. У природі їх можна зустріти в нектарі квітів, на поверхні листя рослин або в солодких плодах дерев. Дріжджі харчуються вуглеводами. У результаті їхньої діяльності відбувається бродіння — цикл хімічних реакцій, що перетворює цукри на спирт і вуглекислий газ.
Номер слайду 5
Таку особливість цих одноклітинних грибів люди навчилися широко використувати під час процесів пивоваріння та хлібопекарства. Згадайте, як замішується тісто. Спочатку дріжджі розводять у теплій воді, додають цукор, муку і дають йому трішки відпочити. За цей час гриби починають активно розмножуватися й виділяти вуглекислий газ, який піднімає тісто та робить його пухким і легким. Тому, насолоджуючись солодкою смачною випічкою, пам’ятайте, що в процесі її виготовлення значну роль відіграли гриби
Номер слайду 6
На відміну від дріжджів, більшість грибів утворює численні нитки (гіфи), що називаються грибницею чи міцелієм. Вони розростаються всередині організму, який служить їм джерелом поживи. Чимало грибів оселяються на рослинах або в ґрунті, де допомагають розщеплювати тканини мертвих рослин і тварин. Деякі з них, поселяючись на коріннях, доставляють рослинам мінеральні речовини. Самі ж гриби беруть із коренів своїх сусідів вуглеводи.
Номер слайду 7
Грибниці грибів часто заховані під землею. Тому про їх наявність у певному місці можна дізнатися лише під час їхнього розмноження. Тоді на поверхні з’являється плодове тіло гриба —структура з переплетених гіфів.
Номер слайду 8
У шапинкових грибів ми спостерігаємо ніжку та шапочку. Під шапочкою утворюються спеціальні клітини — спори. Після дозрівання вони,ніби насіння, будуть розноситись повітрям та давати життя новим грибам.
Номер слайду 9
Багато грибів є паразитами. Наприклад, Сажкові гриби здебільшого уражають зернові культури рослин, зокрема кукурудзу.
Номер слайду 10
Гриби роду Фітофтора спричиняють ураження плодів помідора.
Номер слайду 11
А гриби роду Кандида спричиняють захворювання нігтів у людей.
Номер слайду 12
Навіть знайома нам пліснява, що утворюється на зіпсованих продуктах харчування, також є грибковим ураженням. Щоправда, навіть такі,на наш погляд, шкідливі гриби людина навчилася використовувати для своїх потреб. Наприклад, із грибів роду Пеніцилін науковці / науковиці навчилися виготовлятиантибіотики, які застосовують для лікування запальних та гнійних процесів.
Номер слайду 13
Шапинкові їстівні гриби використо-вують у їжу. Шапинкові їстівні гриби: глива звичайна , лисички справжні , білий гриб.
Номер слайду 14
Проте серед цих грибів є такі, що містять токсини та у процесі споживання можуть викликати отруєння або навіть смерть. Шапинкові отруйні гриби: чортів гриб, рядовка зелена, мухомор червоний.
Номер слайду 15
Тому при зборі грибів важливо чітко знати, які з них їстівні, а які отруйні! Пам’ятайте: у разі отруєння грибами потрібно негайно викликати швидку допомогу!
Номер слайду 16
ВИСНОВОК Гриби — це не рослини і не тварини,а представники особливого царства, яке охоплює понад 100 тис. видів. З-поміж них виділяємо дружді, плісняву,а також шапинкові гриби (отруйні і їстівні).
Номер слайду 17
Запитання для повторення 1. Із скількох клітин складається тіло дріжджового гриба? 2. Яким чином розмножуються гриби? 3. Назвіть отруйні і їстівні гриби, про які ви чули чи які бачили.
Номер слайду 18
Дайте відповіді на запитання. Ваші друг чи подруга запропонували вам скуштувати гриби, які вони вчора зібрали біля дороги разом зі своїм до- свідченим грибником — дідусем Семеном. Які ваші дії?
Номер слайду 19
На приміському базарі жінка продає свіжі гливи. Чи без- печно купувати такі гриби в місцях стихійної торгівлі? У чому потрібно пересвідчитися перед сумнівною покупкою?
Номер слайду 20
Олена Іванівна назбирала в лісі багато хороших грибів. Проте вже ввечері, після вечері зі смаженими грибочками,вона відчула різкий біль у животі та нудоту. Дайте пораду Олені Іванівні стосовно її подальших дій.
Номер слайду 21
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: 1. УВАЖНО ОПРАЦЮВАТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ. 2. ПІДГОТУВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ДВІ ПАРИ ШАПИНКОВИХ ГРИБІВ «ДВІЙНИКІВ».