Життя та творчість Тараса Шевченка

Про матеріал

Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Ну щоб, здавалося, слова… Слова та Голос - більш нічого. А серце Б’ється - ожива як їх почує” Тарас Шевченко

Номер слайду 3

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко.

Номер слайду 4

Будинок Тараса Шевченка в Моринцях

Номер слайду 5

Дитинство Тараса Шевченка Тарас Шевченко був третьою дитиною в сім’ї кріпаків, що проживали в селі Моринці, Київської губернії. В сімейних переказах, які малий Тарас надовго запам’ятав, розповідали також про дідусів та прадідів, котрі служили запорожцями, й воювали у визвольних війнах XVII–XVIII століть. Батько Григорій, та мати Катерина працювали на панщині, тож доглядала малого поета сестра Катерина. Розповідали, що юна Катерина часто лишала Тараса самого. Посадить бува малого в якусь ямку, та й побіжить до подруг. Аж як із поля повертається череда – підбіжить назад, а малеча плаче й руки до неї тягне. В 1816 році Шевченкова сім’я переїхала до села Керелівка, малої батьківщини Тарасового батька. Більшість дитинства Тараса пройшла в цьому селі, там народилися й його сестри Ярина та Марійка..

Номер слайду 6

Цікаві факти про дитинство Тараса Зростав під впливом розповідей діда. Дід майбутнього поета та художника, Іван Шевченко, був грамотним селянином — умів читати й писати, знав багато цікавих історій. Тож маленький Тарас полюбляв проводити з ним багато часу, зростаючи під впливом розповідей про Коліївщину, козаччину та народних героїв — Залізняка, Гонту. До оселі Тарасового діда часто повертали кобзарі: їхня творчість справила величезний вплив на хлопчика та формування його світогляду. Малому Тарасові доводилося читати псалтир над померлими. Після смерті матері, хлопчик був змушений багато працювати — наймитував у дяка, виконуючи найрізноманітніші доручення. І поряд із цілком звичним — наносити води чи дров — той доручав малому Тарасові читати псалтир на похоронах односельців, адже хлопчик добре володів грамотою.

Номер слайду 7

Цікаві факти про дитинство Тараса Ріс дуже жвавим та непосидючим. За спогадами рідних, малий Шевченко ріс дуже неспокійним та непосидючим хлопчиком. І міг утнути щось зовсім несподіване, якщо сестра залишала його без нагляду на деякий час: то втекти кудись, то наїстися землі. Шкільна освіта — усього 2 класи. Тарас Шевченко народився в кріпацькій родині, та був одним із 7 дітей. Тож можливостей для того, щоби забезпечити своєму синові повноцінну освіту, у батьків не було. Майбутній поет закінчив лише два класи церковно-приходської школи. Його забрали зі школи після смерті матері: тепер Тарас мав доглядати за молодшими братами та сестрами, допомагати батькові по господарству. Та саме під час навчання Тарас зацікавився живописом, літературою — зокрема, творчістю Григорія Сковороди.

Номер слайду 8

Грамоти навчився Тарас Шевченко у дяка. У 14 років його взяли "козачком" до двору поміщика П. Енгельгарда, з яким переїхав спочатку до Вільно, а потім - до Петербурга. У 1832 р. Шевченка віддали "у науку" до художника В. Ширяєва.

Номер слайду 9

Викуп Навесні 1838-го Карл Брюллов і Василь Жуковський вирішили викупити молодого поета з кріпацтва. Енгельгардт погодився відпустити кріпака за нечувано великі гроші — 2500 рублів. На той час ця сума була еквівалентна 45 кілограмам чистого срібла.4 травня 1838 року в Царському Селі відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського. На виручені гроші викупили із кріпацтва 24-річного художника і поета Тараса Шевченка

Номер слайду 10

1840 року вийшов друком «Кобзар» - перша книга поезій. До неї увійшли вісім ранніх ТВОРІВ: «Думи мої... лихо мені з вами...», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка (Нащо мені чорні брови...)», «До Основ'яненка» <<Іван Підкова» й «Тарасова ніч». Перше видання Сучасна версія

Номер слайду 11

Навчання в Петербурзькій Академії Мистецтв З 1838 по 1845 по Тарас Шевченко навчався в Петербурзькій академії мистецтв. Він прийшов до академії з досить високою підготовкою і почав навчання одразу з класу гіпсових фігур, поминувши перші три класи оригінальних голів, оригінальних фігур та гіпсових голів. Незабаром він став студентом Петербурзької академії мистецтв, а вже там – улюбленим учнем Брюллова.

Номер слайду 12

Участь у Кирило - Мефодіївському товаристві У квітні 1846 року до братства вступив Тарас Шевченко. Восени 1846 року загальна кількість членів братства, за даними слідства, становила 13 осіб. Кирило-Мефодіївське братство діяло до кінця березня 1847 р. З появою братства на арену політичної боротьби вийшла українська різночинна інтелігенція. За участь у Кирило-Мефодіївському братстві, Тараса переслідували, а згодом і арештували

Номер слайду 13

Шевченко у засланніУ квітні 1850 Шевченка вдруге заарештували й після піврічного ув'язнення помістили в Новопетровському береговому форті, що на півострові Мангишлак; там він перебував сім років. У Новопетровській фортеці, попри нагляд, моральне страждання й фізичне виснаження, Шевченко таємно провадив малярську й літературну діяльність.

Номер слайду 14

10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку помер Тарас Григорович Шевченко. Над домовиною Шевченка в Академії мистецтв виголошено промови українською, російською та польською мовами. Поховали поета спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі. 26 квітня 1861 року домовину із тілом поета поїздом повезли до Москви. На Україну труну везли кіньми. До Києва прах Шевченка привезли 6 травня увечері, а наступного дня його перенесли на пароплав "Кременчуг". 8 травня пароплав прибув до Канева, й тут, на Чернечій (тепер Тарасова) горі, поета поховали. Над ним насипали високу могилу, вона стала священним місцем для українського та інших народів світу.

Номер слайду 15

Пам'ятники Тарасу Шевченку встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. Загалом, в Україні та світі є 1384 пам'ятники Шевченку, з них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. В Україні найбільше пам'ятників встановлено на Прикарпатті

Номер слайду 16

Найвищий у світі пам'ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на ВолиніПам'ятник було урочисто відкрито 22 серпня 2005 року.

Номер слайду 17

Пам’ятники Тарасу Шевченку в світі Оттава. Варшава Тбілісі

Номер слайду 18

Тарас Григорович залишив по собі величезну кількість не лише творів, а й значну картинну спадщину своїх шедеврів. Нині відомо понад тисячу робіт його пензля. З них збереглося 835 творів. Більшість картин – оригінали, частково гравюри на металі й дереві, а також копії, що їх виконали художники ще за життя митця. Серед них пейзажі, історичні та міфологічні композиції, портрети і автопортрети. Понад 270 полотен утрачені..

Номер слайду 19

Відомі картини Тараса Григоровича Шевченка Катерина (1842р)Селянська родина (1843р)Циганка - ворожка (1842р)

Номер слайду 20

Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка. У будинку, який зараз є музеєм, Тарас Шевченко мешкав протягом року: з весни 1846 року до 5 квітня 1847 – дня свого арешту. Це місце стало житлом Шевченка після його повернення з Седнева. Тарас Григорович мешкав там разом зі своїми приятелями – художником Михайлом Сажиним та поетом Олександром Афанасьєвим-Чужбинським. Житло Тараса Григоровича було невеличким: кімната та майстерня, розташована на мансарді.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Цікаві факти про Шевченка. Тарас Шевченко був невисокого зросту - трохи більше 164см.Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Улюбленим напоєм Тараса був чай з ромом. У 1861 році поет за власні кошти видав буквар. У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.1384 - стільки пам’ятників Тарасу Шевченку встановлено в світі.

Номер слайду 23

Дякуюємо за увагу !!!

pptx
Додано
4 березня 2023
Переглядів
3900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку