Значення кільчастих червів у природі та житті людини. Біологія 7 клас

Про матеріал
У презентації розглянута роль кільчастих червів для людини та загалом природи з позитивної та негативної точки зору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення кільчастих червів у природі та житті людини

Номер слайду 2

Кільчасті черви відіграють значну роль у природі. Прісноводні та морські кільчасті черви є базою живлення для інших тварин. Наприклад, нереїди і піскожили є основою живлення багатьох промислових риб. Малощетинкові (трубочники) є хорошим кормом для багатьох видів прісноводних риб, дощові черви – основна їжа кротів, їжаків, жаб, шпаків та ін. Дощові черви відіграють значну роль у процесах ґрунтоутворення, що вперше відзначив англійський біолог Ч. Дарвін. Вони прокладають у ґрунті довгі ходи, які полегшують проникнення дощової води, повітря до кореневої системи рослин, забезпечують швидке розкладання опалого листя і утворення гумусу.

Номер слайду 3

Крім того, вони беруть участь у перемішуванні ґрунту, виносячи на поверхню з глибших шарів частинки землі, які містять неорганічні компоненти. Викиди червів мають p. H = 7,0, тому вони запобігають окисленню та олужненню ґрунту. Таким чином, наявність дощових червів у ґрунті сприяє підвищенню його родючості і є показником стану ґрунту.

Номер слайду 4

Деяких з кільчастих червів, наприклад тихоокеанського палоло, людина споживає в їжу. У цього черв'яка розмноження збігається з певною фазою Місяця. У період розмноження палоло в незліченній кількості підіймаються з дна і скупчуються в поверхневих шарах води. Саме тоді їх виловлюють жителі островів Тихого океану для споживання в їжу. Окремих кільчаків (каліфорнійський червоний черв'як) розводять у промислових умовах (вермікультура) і використовують у вигляді харчових добавок для худоби, для утилізації побутових відходів, вироблення високоякісних екологічно чистих добрив. Як корм для акваріумних риб використовують трубковика.

Номер слайду 5

Внутрішня будова дощового черв”яка

Номер слайду 6

П'явка медична сатає в нагоді в медицині для лікування тромбофлебіту, деяких форм гіпертонічної хвороби та інших захворювань. Існує навіть окремий метод лікування п'явками – гірудотерапія. Ефект такого лікування є комплексним. П'явка, що присмокталася до шкіри, викликає місцеву кровотечу, що може ліквідувати венозний застій крові, посилити кровообіг у цій ділянці тіла. Крім того, у кров потрапляють речовини, що зумовлюють знеболювальний і протизапальний вплив, зменшується імовірність тромбозів, спадають набряки. П'явка риб'яча (Piscicola geometra) нападає на рибу і може спричинити захворювання, відоме як пісцикольоз. Риб'ячі п'явки завдають значних збитків риборозплідникам. Зустрічаються п'явки не тільки в прісних водоймах і на суходолі, а й у морях і океанах. Серед них – морська риб'яча п'явка, що паразитує на камбалах у прибережних водах Курильських островів.

pptx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
18436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку