Презентація з теми "Значення рослин для життя на планеті Земля та людини"
Гра «Третій зайвий». Учням дають перелік понять, згрупованих по три приклади. У кожній групі прикладів один не відповідає темі, якій відповідає решта прикладів із цієї групи . Цибуля, часник, проліска. Пшениця, тюльпан, рис. Лілія, квасоля, соя. Алое, ковила, просо. Гірчиця, купина, грицики.
Поміркуйте над такими словами відомого ботаніка Климента Аркадійовича Тімірязєва : “ Колись на Землю упав промінь Сонця, але упав він не на родючий ґрунт, а на зелену билинку пшеничного паростка, на його хлорофілове зерно. Вдарившись об нього він погас, але не зник. Він лише витратився на внутрішню роботу: розірвав зв’язок між частинками вуглецю і кисню, з’єднаними у вуглекислоті. Звільнений вуглець, сполучаючись з водою, утворив крохмаль. Цей крохмаль перетворився на розчинний цукор і після довгих блукань рослиною нарешті знову відклався у зерні у вигляді крохмалю або клейковини. У тій чи іншій формі він увійшов до складу хліба, який став нашою їжею. Він перетворився у наші м’язи, наші нерви…… Отже, цей промінь сонця зігріває нас, він приводить у рух наш організм. Джерелом сили у нас є законсервований сонячний промінь ”. Чи справді це так ? Ми зможемо дізнатися на сьогоднішньому уроці
КОРМОВІ КУЛЬТУРИДають корми для домашніх тварин. Найчисленніша група кормових культур – це багаторічні трави: бобові (конюшина, люцерна та ін.) та злакові (тимофіївка, житняк та ін.). Для отримання соковитих і сухих кормів вирощують кормові коренеплоди (наприклад, кормовий буряк, кормові кабачки), силосні культури (кукурудза), зернофуражні (овес, ячмінь).
ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИВирощують заради одержання сировини для виробництва продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають олійні (наприклад, соняшник, олива, соя, арахіс, рапс), цукрові (цукрові буряки, цукрова тростина), волокнисті (бавовна, льон, коноплі). Важливу роль відіграють культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини (чай, кава, какао), прянощі (перець чорний, гвоздика).
ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИЗ найвідомішими в Україні є аїр тростинний, валеріана лікарська, глід колючий, деревій звичайний, звіробій звичайний, калина звичайна, нагідки лікарські, подорожник великий, суниці лісові, чистотіл звичайний, шипшина корична, ромашка лікарська, кульбаба лікарська, липа серцелиста, м'ята перцева та ін. Лише близько ЗО видів вирощують у культурі, а інші збирають у природніх місцях існуваннях, значна кількість яких – у лісах.