Презентація до уроку"Значення рослин для життя на планеті Земля та людини"

Про матеріал

Презентація з теми "Значення рослин для життя на планеті Земля та людини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення рослин для життя на планеті Земля та людини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Гра «Третій зайвий». Учням дають перелік понять, згрупованих по три приклади. У кожній групі прикладів один не відповідає темі, якій відповідає решта прикладів із цієї групи . Цибуля, часник, проліска. Пшениця, тюльпан, рис. Лілія, квасоля, соя. Алое, ковила, просо. Гірчиця, купина, грицики.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

(капуста білокачанна (вишня. Відділ Покритонасінні Відділ Покритонасінні Клас Дводольні Клас ДводольніРодини Хрестоцвіті(Капустяні) Родина Розоцвіті (Розові)Гра «Впізнай мене» (картинки з рослинами – назвати рослину,відділ,клас та родину,до якої належить рослина)

Номер слайду 6

(картопля (цибуля ріпчаста. Відділ Покритонасінні Відділ ПокритонасінніКлас Дводольні Клас ОднодольніРодина Пасльонові) Родина Цибулеві)

Номер слайду 7

(пшениця ромашка лікарська. Відділ Покритонасінні Відділ Покритонасінні Клас Однодольні Клас ДводольніРодина Злакові) Родина Складноцвіті)

Номер слайду 8

Поміркуйте над такими словами відомого ботаніка Климента Аркадійовича Тімірязєва : “ Колись на Землю упав промінь Сонця, але упав він не на родючий ґрунт, а на зелену билинку пшеничного паростка, на його хлорофілове зерно. Вдарившись об нього він погас, але не зник. Він лише витратився на внутрішню роботу: розірвав зв’язок між частинками вуглецю і кисню, з’єднаними у вуглекислоті. Звільнений вуглець, сполучаючись з водою, утворив крохмаль. Цей крохмаль перетворився на розчинний цукор і після довгих блукань рослиною нарешті знову відклався у зерні у вигляді крохмалю або клейковини. У тій чи іншій формі він увійшов до складу хліба, який став нашою їжею. Він перетворився у наші м’язи, наші нерви…… Отже, цей промінь сонця зігріває нас, він приводить у рух наш організм. Джерелом сили у нас є законсервований сонячний промінь ”. Чи справді це так ? Ми зможемо дізнатися на сьогоднішньому уроці

Номер слайду 9

Зелені рослини, акумулюючи в органічних речовинах енергію Сонця, забезпечують життя всього живого на Землі і є важливим джерелом енергетичних ресурсів, котрі використовує людина для своїх потреб.

Номер слайду 10

Відіграють провідну роль в колообігу багатьох елементів (колообіг Фосфору, Карбону) і речовин (наприклад, колообіг води, кисню).

Номер слайду 11

Запобігають нагромадженню в атмосфері вуглекислого газу.

Номер слайду 12

Виділяють кисень, який використовується для дихання і захищає біосферу від ультрафіолетового проміння, що згубно впливає на живі об'єкти

Номер слайду 13

Істотно впливають на клімат, формують температурний режим планети.

Номер слайду 14

Рослини минулих геологічних часів е джерелом корисних копалин наприклад, кам'яного, бурого вугілля, торфу)

Номер слайду 15

Створюють умови існування для тварин і людини, мають велике значення як первинна трофічна ланка в ланцюгах живлення

Номер слайду 16

Беруть активну участь у формуванні ґрунтів, запобігають їх змиванню та ерозїі.

Номер слайду 17

Обумовлюють накопичення води на поверхні Землі та сприяють утворенню боліт

Номер слайду 18

Значення рослин для людини

Номер слайду 19

ХАРЧОВІ КУЛЬТУРИЦе рослини, які дають людині продукти харчування. їх поділяють на зернові (пшениця, рис, гречка тощо), зернобобові (горох, соя, квасоля), овочеві (капуста, буряк), баштанні (кавуни, гарбузи, дині), плодові (ягідні, кісточкові) тощо.

Номер слайду 20

КОРМОВІ КУЛЬТУРИДають корми для домашніх тварин. Найчисленніша група кормових культур – це багаторічні трави: бобові (конюшина, люцерна та ін.) та злакові (тимофіївка, житняк та ін.). Для отримання соковитих і сухих кормів вирощують кормові коренеплоди (наприклад, кормовий буряк, кормові кабачки), силосні культури (кукурудза), зернофуражні (овес, ячмінь).

Номер слайду 21

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИВирощують заради одержання сировини для виробництва продовольчих і промислових товарів. Найбільше значення мають олійні (наприклад, соняшник, олива, соя, арахіс, рапс), цукрові (цукрові буряки, цукрова тростина), волокнисті (бавовна, льон, коноплі). Важливу роль відіграють культури, з яких виготовляють тонізуючі речовини (чай, кава, какао), прянощі (перець чорний, гвоздика).

Номер слайду 22

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИЗ найвідомішими в Україні є аїр тростинний, валеріана лікарська, глід колючий, деревій звичайний, звіробій звичайний, калина звичайна, нагідки лікарські, подорожник великий, суниці лісові, чистотіл звичайний, шипшина корична, ромашка лікарська, кульбаба лікарська, липа серцелиста, м'ята перцева та ін. Лише близько ЗО видів вирощують у культурі, а інші збирають у природніх місцях існуваннях, значна кількість яких – у лісах.

Номер слайду 23

Рослини, з яких використовується деревина (сосна, ялина, дуб та ін.).

Номер слайду 24

Важливу роль відіграє естетичний та психологічний вплив рослин на людину.

Номер слайду 25

Благодійно впливає на здоров'я людини зелений колір рослин – він менше втомлює очі, знижує зорове напруження, діє заспокійливо на нервову систему. Сприятливо діє на організм людини приємний запах квітів. Лісу, парків. Садів, а також шелест листя.

Номер слайду 26

Спостерігаючи за рослинами, людина ще в глибоку давнину засвоювала орієнтири в просторі і часі – рослини вірно служили замість компаса, а деякі рослини досить точно показували час доби.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

-А зараз повернемося ще раз до вислову К. А. Тімірязєва,який так поетично описує подорож сонячного променя. «.. Цей промінь сонця зігріває нас, він приводить у рух наш організм. Джерелом сили у нас є законсервований сонячний промінь.»Чи справді це так ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Масальська Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
14352
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку