Жиророзчинні вітаміни. Жиророзчинні вітаміни засвоюються організмом виключно разом з жиром. Вони, як і інші елементи, необхідні для підтримки молодості, краси і здоров'я. Вітаміни обов'язково повинні бути в нормальній кількості. І якщо немає можливості отримувати їх разом з їжею, значить, варто включити в раціон вітамінний комплекс.
Номер слайду 3
Які вітаміни відносяться до жиророзчинних. Жиророзчинні вітаміни — це А, Е, К, D. Свою назву вони отримали через те, що для прийняття їх організмом необхідно попереднє розчинення в якому-небудь жирному середовищі. Ще одна особливість — збереження в організмі протягом великого часового проміжку.
Номер слайду 4
Функції жиророзчинних вітамінів. Жиророзчині вітаміни мають різні функції: зміцнюють імунітет, покращують роботу серця, попереджають розвиток різних хвороб, а також відмінно «співпрацюють» з іншими вітамінами і мінералами. Від їх регулярного вживання в потрібному обсязі безпосередньо залежить загальне самопочуття і здоров'я в цілому.
Номер слайду 5
Далеко не завжди вдається збалансувати свій раціон настільки, щоб в ньому були в потрібній кількості необхідні жиророзчиннівітаміни. Дефіцитом страждають багато людей незалежно від соціального статусу. Причина криється в незбалансованому раціоні, неможливості забезпечити весь спектр корисності.
Номер слайду 6
Про вітамін АДо жиророзчинних вітамінів відносяться вітамини А. Це каротиноїди і ретиноли. Вони потрібні в достатній кількості кожному, але особливо в їх нормальній концентрації потребують ті, хто мріють про дитину.
Номер слайду 7
Користь. Користь вітаміну А:поліпшення роботи травної системи;участь в ефективному відновленні шкіри;попередження передчасного старіння;поліпшення функціонування сечовидільної системи. Джерела. Багато речовини є в молочних продуктах, різноманітних овочах (особливо помаранчевих і темно-зелених), печінці (особливо яловичої), сметані, вершковому маслі, рибі. Дозування. Вітаміну А добова норма:900 мкг для представників сильної статі;700 мкг для представниць прекрасної половини. При лихоманках і інфекціях, тривалому перебуванні на сонці потреба в цій речовині зростає. При знаходженні в холоді протягом великого часу — знижується.
Номер слайду 8
Симптоми гіповітамінозу. Симптоми передозування. Все, за що відповідає вітамін А, не діє при передозуванні. Воно можливе тільки при навмисному вживанні речовини в таблетках і при недотриманні інструкції. Симптоматика:больові відчуття в кістках і м'язах;дратівливість;втрата волосся;високий рівень холестерину;збої в менструальному циклі;зміна відтінку дерми. Тепер зрозуміло, для чого потрібен вітамін А, краще комбінувати його з Д, Е, В, С, фосфором, цинком, кальцієм. Властивості вітаміну А погіршуються при наявності захворювань нирок, а також у курців. Про дефіцит вітаміну А в організмі свідчать:сухість і грубість шкіри;«куряча сліпота»;часті хвороби інфекційної природи;повільне зростання кісток (для дітей);зубні проблеми;розлади репродуктивної системи.
Номер слайду 9
Номер слайду 10
Про вітамін DЖиророзчинний вітамін Д здатний скорочувати ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань в два рази. Але він повинен бути в організмі в нормальній кількості. Без нього неможлива коректна робота ендокринної системи. Також доведено прямий зв'язок між всмоктуванням мікроелементів (переважно Ph і Ca) і речовиною Д. Про вітамін EТокоферол називають антистерильним вітаміном, відмінним антиоксидантом. Він попереджає руйнування жирних кислот і еритроцитів, забезпечує захист протицинготного С і ретинолу. Дуже важливий для нормального клітинного розвитку, в боротьбі з клітинами раку. Про вітамін KВтамін К — це відразу дві речовини: К1 (представлений в рослинних продуктах) і К2 (зустрічається в продуктах тваринного походження). Вони не взаємозамінні. Перший відповідає за нормальне згортання крові, другий — за зміцнення кісток, здоров'я серця.
Номер слайду 11
Джерела вітамінів D, E, K. D-У великій кількості є в жирній морській рибі. А також речовина Д є в морепродуктах, яйцях, молочці. Потрібно пам'ятати і про сонячні промені. E-Джерелами вітаміну Е є горіхи, насіння, цільнозернові крупи, фрукти, овочі (переважно зелені), рослинні олії. K-Найбільше речовини в зелені, а також є в овочах, чаї та каві. У продуктах тваринного походження дуже мало, виняток — бекон.
Номер слайду 12
Висновок: Людинi для підтримки правильноï роботи організму необхідно вживати продукти з такими жиророзчинних вітамінів як А, К, Ei D. Перші три легко виходять з продуктів харчування, які входять в повсякденний раціон, зокрема з горіхів, насіння, риби, овочiв i яєць. Найчастіше саме жирна їжа насичена цими корисними мікроелементами, а їх засвоєння можна прискорити і поліпшити, якщо поєднувати з низьколiпiдними продуктами. Повністю здоровим органiзм буде тільки в тому випадку, якщо отримує всі вітаміни в необхiднiй кiлькостi.