Матеріал для контролю за темою: " Органічні речовини" для 10 класу містить різнорівневі питання, які допоможуть вчителю з'ясувати рівень навичок і знань, які отримали діти вивчаючи надану тему.
Тема “Органічні речовини”
(10 клас)
1 вариант
1 рівень
1. Вкажіть назву групи речовин, під час окислення яких в організмі людини утворюються найбільші енергії:
А) вуглеводи; Б) жири; В) білки; Г) нуклеїнові кислоти.
2. Вкажіть назву полісахариду, що відкладається про запас у рослинних клітинах;
А) крохмаль; Б) хітін; В) сахароза; Г) глікоген.
3. Вкажіть тип хімічного зв’язку, за допомогою якого з’єднані амінокислоти в молекулі білка первинної структури;
А) водневий; Б) пептидний; В) дисульфідний; Г) сульфідний.
4. Ферментами називають:
А) первинні структури білка; Б) фрагменти білкових молекул;
В) компоненти білка небілкової природи; Г) білки-каталізатори, які забеспечують перебіг певних реакцій.
5. Вкажіть сполуку, інформація про яку зашифровані в триплеті:
А) білок; Б) мононуклеотид; В) поліпептид; Г) амінокислота.
6. Вкажіть функцію і-РНК;
А) зберігає генетичну інформацію; Б) передає генетичну інформацію р-РНК;
В) передае генетичну інформацію дочірним молекулам і-РНК;
Г) переносить генетичну інформацію від ДНК до рибосом.
7. Вкажіть групи органічних речовин:
А) білки, жири, ДНК, РНК, вода; Б) вода, білки, жири, вуглеводи;
В) ДНК, РНК, АТФ, вода; Г) ліпіди, вуглеводи, білки, ДНК, РНК.
8. Вкажіть групу речовин, які відносять до амінокислот:
А) аланін, гліцерін, крохмаль; Б) лейцин, метіонін, тирозин;
В) аргінін, цистезін, хітин; Г) серин, триптофан, гліцерин.
2 рівень
9. Вкажіть назви нуклеотидів, до яких комплементарний Аденін:
А) тимін; Б) гуанін; В) ураціл; Г) цитозин.
10. Встановіть послідовність у розміщенні назв вуглеводів за зростанням у них кількості атомів Карбону:
А) пентози; Б) тріози; В) гексози; Г) тетрози.
11. Встановіть відповідальність між білками та їх функціями:
1. актин А) транспортна;
2. гемоглобін Б) скоротлива;
3. осеїн В) структурна;
4. Імуноглобулін Г) захисна
Д) запасаюча.
12.Вкажіть правільні твердження:
А) редуплікація – процес подвоєння ДНК;
Б) і-РНК транспортує амінокислоти до місця синтезу білка;
В) рибосома – органела, на якій відбувається трансляція;
Г) транскріпція – процесс переписування інформації з ДНК;
Д) р-РНК – процесс переписування інформації з ДНК на і-РНК.
3-4 рівень
13. Назвіть відомі РНК та їхні функції.
14. Один з ланцюгів молекули ДНК мае такий вигляд:
ГЦГ-ГГГ-ГГА-ТАА-ЦТА-ГЦЦ. Який вигляд матиме другий ланцюг цієї молекули ДНК, синтезований під час ії самоподвоєння?
15. Якою послідовністю нуклеотидів молекули і-РНК кодується молекула білка, якщо він має таку будову: СЕРИН-ГЛІЦІН-АСПАРАГІН- ЦИСТЕІН- СЕРИН-ЛІЗИН-ВАЛІН- АРГІНІН?
Тема “Органічні речовини”
(10 клас)
2 вариант
1 рівень
1. Вкажіть місце синтезу ліпідів у клітині:
А) лізосоми; Б) рибосоми; В) комплекс Гольджі; Г) глпдка ендоплазматична сітка.
2. Вкажіть назву дисахариду, що міститься в молоці ссавців;
А) лактоза; Б) маноза; В) глікоген; Г) мальтоза.
3. Захисна функція білків полягає в:
А) захисті внутрішніх органів від механічних пошкоджень;
Б) утворенні антитіл під час імунної відповіді;
В) вібірковий проникності клітинних мембран;
Г) захисні клітини від проникнення води й різних речовин.
4. Вкажіть функцію, яку виконує т-РНК:
А) містить інформацію про будову білка; Б) переносить амінокислоти до місця синтезу білка; В) транспортує амінокислоти від місця синтезу білка; Г) виконує травну функцію в лізосомах.
5. Вкажіть азотисту основу, яка не входить до складу ДНК:
А) тимін; Б) урацил; В) амінокислота; Г) рибоза.
6. Білок складається з 9 амінокислот. Визначте й вкажіть кількість нуклеотидів у і-РНК, яка містить інформацію про цей білок?
А) 9; Б) 27; В) 18; Г) 36.
7. Найбільше енергії виділяється при розщепленні:
А) ліпідів; Б) вуглеводів; В) білків; Г) вітамінів.
8. Прискорення біохімічних реакцій забеспечують:
А) алкалоїди; Б) гормони; В) вітаміни; Г) ферменти.
2 рівень
9. Вкажіть функції і-РНК:
А) активує амінокислоти; Б) переносить амінокислоти до місця синтезу білка; В) переписує інформацію з ДНК;
Г) переносить інформацію в цитоплазму; Д) завжди входить до складу рибосом.
10. Встановіть відповідальність між назвами вуглеводів та їхніми властивостями:
1. целюлоза; А) входить до складу ДНК;
2. крохмаль; Б) вуглевод, що зумовлює солодкий смак ягід, фруктів, меду.
3. фруктоза; В) полімер, з якого складається деревина;
4. дезоксирибоза Г) полісахаріди, які не мають солодкого смаку й нерозчинні у воді;
Д0 полісахарід, що міститься в м’язах і печинці людини.
11. Вкажіть назви білків, що виконують захисну функцію:
А) альбуміни й глобуліни; Б) тубулін і гемоглобін;
В) актин і міозин; Г) фібриноген;
Д) антитіла (імуноглобулін..)
12.Вкажіть комплементарні пари нуклеотидів у молекулі ДНК:
А) А – Т і Г – Ц; Б) А – У і Г – Ц;
В) Г – А і Г – Ц; Г) А – Ц і Т – Г; Д) Ц – Г і Т – А.
3-4 рівень
13. Порівняйте будову молекул ДНК та РНК.
14.Молекула і-РНК складається з такої послідовності нуклеотидів:
УУЦ-ГАА-ЦГА-УУГ-УЦГ-ЦЦГ-ГАУ. Якою буде будова молекули ДНК, на одному з ланцюгів якої була синтезована дана молекула і-РНК?
15. Якою послідовністю нуклеотидів молекули ДНК кодується ділянка молекули білка, якщо він має таку будову: ЛІЗІН-ГЛІЦІН-ЦИСТЕЇН-ГЛУТАМІН-АСПАРАГІН-ТРЕОНІН?