Зупинимо смертельну небезпеку....

Про матеріал

МЕТА: узагальнити поняття про шляхи розповсюдження та профілактики інфікування вірусом імунодефіциту людини; дати можливість підліткам упевнитися, що нерозповсюдження ВІЛ – інфекції залежить від особистого способу життя та безпечних статевих стосунків; сприяти розвитку чітких життєвих орієнтирів.

Перегляд файлу

ТЕМА: зупинимо смертельну небезпеку

 МЕТА: узагальнити поняття про шляхи розповсюдження та профілактики інфікування вірусом  імунодефіциту людини; дати можливість підліткам упевнитися, що нерозповсюдження ВІЛ – інфекції залежить від особистого способу життя та безпечних статевих стосунків; сприяти розвитку чітких життєвих орієнтирів.

                      ХІД ЗАНЯТТЯ

Вступне слово вчителя

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ.

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) називають «раковою пухлиною людства».Страшна невиліковна хвороба уражує здорових молодих, діяльних людей, погрожує знищити значну частину населення планети, щодня у світі Снідом заражується до 5 тис. чоловік.

Особливості цієї хвороби в тому, що вона передається статевим шляхом, через заражену донорську кров, через забруднені голки, які використовують для ін акцій, від інфікованої матері до дитини під час вагітності.

ВІЛ уражає клітини імунної системи, тому організм залишається практично беззахисним перед будь – якою інфекцією. Вторинна інфекція чи онкологічне захворювання урізноманітнюють симптоми Сніду. Лікарі, громадськість світу глибоко стривожені поширенням Сніду.

1 учень «Єдине, що може реально загрожувати людству – це віруси, світ яких мало відомий нам, але дуже швидко еволюціонують у сучасному середовищі», - так сказав Джошуа  Лєтерберг, нобелівський лауреат у галузі медицини, перша людина ,яка відкрила вірус Сніду  у крові людини.

2 учень Наша  сьогоднішня зустріч присвячена темі – темі, яка вразила світ у грудні 1974 року. Саме 1 грудня 1974 року Каліфорнії лікарем  Томасом Едвінгом уперше було діагностовано хворобу людини, яка не поширювалася на піддослідних тварин, але симптоми цієї хвороби передавалися через статеві контакти і кров людини.

3 учень Хворобу було названо Синдромом Набутого Імунодефіциту(СНІД).Як з’ясувалося пізніше, у 1982 році, один із можливих винуватців цієї хвороби – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Наступні досліди довели, що на сучасному етапі існують різні форми цього вірусу. ВІЛ - 1 – це вірус, розповсюджений в Африці  серед людей. ВІЛ – 2 –більш агресивна хвороба, яка розповсюджена на територіях північної Америки та Європи, у тому числі і в Україні. ВІЛ-3 - форма, від якої страждають лише тварини.

4 учень Сучасні медичні дослідження засвідчують, що СНІД хвороба не обов’язково спричиняється лише вірусами. Зареєстровані форми Сніду, як втрата людиною імунітету, пов’язані з важкою екологією, хімічним впливом, спадковими факторами і навіть грибковим ураженням клітин крові.

5 учень Сьогодні основним чинником, який викликає СНІД на території України є ВІЛ – 2 , дуже чутливий до кисню в повітрі, який гине за 4 хв. при температурі 60* С, що обумовлює його низьку заразність.

Незважаючи на це, кількість ВІЛ - інфікованих та хворих на СНІД у світі зростає з кожним роком. Сучасна медицина не має у своєму арсеналі ні сироватки, ні вакцини, які б надійно захистили людину від цього збудника хвороби. На території нашої країни та нашої області зареєстровано ВІЛ - інфіковані  та хворі на СНІД, кількість яких, на жаль, збільшується. І це викликає неабияку тривогу.

Учитель Сьогодні на нашу зустріч ми запросили «учнів – лікарів», які досліджували проблемні питання, стосовно Сніду та ВІЛ – інфекції.

  1. Що таке СНІД ?(уявлення про СНІД дуже різноманітні…)
  2. Чи є СНІД синдромом набутого імунітету?
  3. Як можна заразитися ВІЛ?
  4. Що не загрожує зараженням ВІЛ?
  5. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини ?
  6. Які є шляхи лікування ВІЛ ?
  7. Якій механізм дії вірусу ?(симптоми хвороби)

8.Коли розпочинають лікування ВІЛ- інфекції ?

9. Як можна дізнатися, що у людини ВІЛ ?

10. Як необхідно ставитись до ВІЛ – інфікованих людей ?

11. Яку допомогу ВІЛ - інфікованому на сучасному етапі надає медицина та держава ?

Учитель Нашу відверту  розмову, ми завершимо словами класика :

 «Немає проблеми, яку неможливо вирішити. Однак треба пам’ятати, що перший крок до цього – визнання її .»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СИМПТОМИ  ХВОРОБИ ВІЛ – ІНФЕКЦІЇ

      Якщо людина заражена вірусом ВІЛ, це ще не означає, що вона хвора Снідом. Спочатку ця людина є носієм ВІЛ. У неї в організмі присутній вірус  ВІЛ, у той час як сама людина  почуває себе і виглядає цілком здоровою. Іноді можуть пройти роки, перед тим, як у людини, у чиєму організмі присутній ВІЛ, дійсно з’являються симптоми захворювання Снідом. Ще не хвора на СНІД людина - вірусій також є джерелом зараження ВІЛ. Тому що ВІЛ послаблює імунну систему людини і робить її сприйнятливою до захворювання. Для такої людини характерні такі симптоми:

   -   постійне відчуття втоми;

-  пітливість ніг, особливо в нічний час;

-  безпричинне схуднення до 10 кг протягом    місяця;відсутність апетиту;

-  тривалий час (більше місяця )понос;

-  підвищена температура тіла 37-38*С протягом місяця;

-  сухий кашель, що не припиняється і не піддається лікуванню;

-  задишка;

-  висипання по шкірі;

- збільшення лімфатичних залоз на шиї, під пахвами або в паху.

 

doc
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
476
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку