Зустріч за круглим столом на тему «За хмарою тютюнового диму»

Про матеріал
Поінформувати учнів про негативні наслідки дії тютюну на організм людини; розвивати в них навички свідомо керувати власною поведінкою, робити правильний вибір у житті на користь здоров’я; приймати відповідальні рішення; орієнтувати учнів на пріоритети вічних загальнолюдських цінностей життя і здоров’я.
Перегляд файлу

Зустріч за круглим столом

на тему «За хмарою тютюнового диму»

Мета. Поінформувати учнів про негативні наслідки дії тютюну на організм людини; розвивати в них навички свідомо керувати власною поведінкою, робити правильний вибір у житті на користь здоров’я; приймати відповідальні рішення; орієнтувати учнів на пріоритети вічних загальнолюдських цінностей життя і здоров’я.

Обладнання: папір, маркери,  комп’ютер (використання відеоролика «Чи справді вейпінг шкідливий?»); підбірка науково-популярної літератури з проблем тютюнопаління та пропаганди здорового способу життя.

Присутні: учасники – учні , які проживають в гуртожитку, директор ліцею,  практичний  психолог , медсестра , викладач фізичної культури, вихователі.

 

Хід проведення

Вихователь.

          Доброго вечора всім! Сьогодні ми з вами зустрілися з метою обговорення  питання, що стосується запобігання тютюнопаління у нашому навчальному закладі. Ми хочемо ще раз поінформувати вас про негативні наслідки дії тютюну на організм людини;  орієнтувати вас на свідомий вибір здорового способу життя, вміння керувати власною поведінкою, робити правильний вибір у житті на користь здоров’я; приймати відповідальні рішення.

         "Здоров’я – це ще не все, але все інше без нього ніщо", - говорили античні філософи.

           Здорова людина – це така людина, яка життєрадісно й охоче виконує обов’язки, які покладає на неї життя, та повністю реалізує свої фізичні й розумові здібності. Микола Амосов, видатний український лікар, говорив: "Людина сама відповідає за своє здоров’я і тільки сама може його зберегти".

          Закріплені в особистості способи поведінки, агресивні по відношенню до самої особистості або до суспільства, називають  шкідливими звичками. До них належать паління, пияцтво, вживання наркотиків.
Для того, щоб зберегти здоров’я, бути успішним у житті, створити гарну сім’ю, потрібно не піддаватися впливу шкідливих звичок.

          Сьогодні ми проведемо наш захід у формі круглого столу.  Така форма проведення -  це форма публічного обговорення або висвітлення якихось питань, коли учасники висловлюються в певній послідовності, сидячи за столом круглої форми. Сьогодні учасниками нашого заходу є директор ліцею Піддубний Олександр Калинович,  медсестра  Шовкович  Галина Василівна, практичний психолог Харчук Валентина Володимирівна, викладач фізичної культури Дорошук Богдан Васильович, учениці 5 групи Ляшук Богдана, Троцька Руслана, Ковальчук Надія, 22 групи Сагаль Юлія, учні 4 групи Мостика Андрій та Герштун Микола.

          Отже, я  запрошую до участі у розмові медсестру нашого ліцею Галину Василівну, яка поінформує вас про небезпечний вплив тютюнопаління на здоров’я підлітка.

Виступ медсестри

          Одною з найпоширеніших шкідливих звичок  є паління тютюну.
Паління — вдихання різних тліючих рослинних продуктів (тютюн, опіум).
Паління тютюну негативно впливає на здоров'я того, хто палить, і оточуючих людей, спричиняє розвиток хвороб серця, судин, легень, шлунка.

           Палаюча сигарета — своєрідна фабрика з виробництва більше 4 тис. різних хімічних сполук, і жодна з них не дає користі організму людини.

Найбільш небезпечний нікотин. До нікотину організм звикає швидко, тому гостре отруєння має дуже коротку фазу. Його ознаками є запаморочення, кашель, нудота, гіркота у роті. Іноді долучаються слабкість, нездужання, блідість обличчя. Останні дослідження вчених свідчать, що максимальної шкоди завдає не нікотин, а смоли, що залишаються в легенях після паління.

         Чадний газ (окис вуглецю), що утворюється під час горіння табаку, у 300 разів швидше розчиняється у крові палія, ніж кисень. Це призводить до кисневого голодування організму, від чого страждає, перш за все, серце. У тютюновому диму міститься порівняно велика кількість радіоактивних речовин, які можуть спричиняти утворення ракових пухлин.

         Розрізнюють три стадії нікотинової залежності:

  • І стадія — епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, припинення паління не викликає ніяких розладів.
  • ІІ стадія — постійне паління від 5 до 15 сигарет на день; виникає незначна фізична залежність; при припиненні паління розвивається стан, важкий як фізично, так і психічно, його знімає паління чергової сигарети.
  • ІІІ стадія - постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день; виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі; звикання до тютюну дуже сильне; припинення паління викликає тяжкий стан того, хто палить; виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах.

          Від впливу тютюнового диму страждає, перш за все, легенева система: повітряно-дихальні шляхи і легенева тканина.  Деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють у шлунок. Їх кількості достатньо, щоб спричинити запалення слизової шлунка. Тому у курців виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки спостерігається у 10 разів частіше, ніж у тих, хто не палить.

          Особливо негативно систематичне отруєння тютюновим димом впливає на діяльність серцево-судинної системи. У всіх, хто палить, частота серцевих скорочень вища, ніж у тих, хто не палить. У жінок, які палять, спостерігається значно раніше згасання організму, ніж у тих, які не палять. Шкіра втрачає свою еластичність і свіжість, з'являються ранні зморшки на обличчі, від яких ніякий зволожувальний крем не врятує; голос стає низьким, хрипким; додайте до цього специфічний запах із рота.

           Необхідно сказати про пасивне паління. Курці мають дивну особливість — неповагу до всіх, хто не палить. Адже лише цим можна пояснити той факт, що більшість із них, нехтуючи здоров'ям оточуючих, палять де завгодно. Звичайно, від цього страждають ті, хто не палить. Тютюновий дим спричиняє головний біль, нездужання, зниження працездатності, швидку втому, загострення захворювань верхніх дихальних шляхів. Людина, яка не палить, перебуваючи в приміщенні із курцем протягом лише 1 години, по суті, кожного разу спалює по половині сигарети. У неї спостерігаються негативні зміни у діяльності нервової системи, порушується склад крові, сечі. Пасивні курці ризикують мати злоякісні новоутворення не лише в легенях, але й в інших органах. Особливо небезпечне пасивне паління для дітей.

Перегляд відеоролика «Чи справді вейпінг шкідливий?»

https://www.youtube.com/watch?v=ylr-QXPuV2w

Вихователь

          Ви не раз чули застереження: "Куріння шкідливе для здоров’я".
Проте найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. Люди, що почали курити після 15-річного віку, помирають від раку легенів у 5 разів частіше, ніж ті, які закурили після 25. Учені дослідили, що в цигарках міститься близько 1200 отруйних сполук.

          Протягом кількох років вчені здійснювали спостереження над 200 школярами, які долучилися до цієї поганої звички, і 200 учнями, які не курять. З'ясувалося, що серед перших було в 15-20 разів більше з поганою пам'яттю, слабким фізичним станом та розумовим розвитком. Виявилося також, що на організм дівчаток нікотин впливає значно згубніше. У них "в'яне шкіра", стає хриплим голос. У курців притупляється реакція, смакові відчуття. Людина втрачає можливість сприймати аромат квітів, трав.
         Тому ні за яких умов не беріть у руки цигарку. Пам'ятайте, що від цього залежить ваше життя та здоров'я, щастя рідних і близьких. Сивий димок від сигарети – це підступна забава, яка значною мірою унеможливлює здійснення ваших життєвих планів, укорочує ваше життя, призводить до безлічі фізичних і моральних страждань? Про це свідчить гіркий досвід мільйонів людей, узагальнений лікарями, соціологами, психологами.

 

• Чому тютюнопаління так поширене у сучасному світі і навіщо люди палять?

Виступ психолога

         Так, причини паління найрізноманітніші: ствердження свого "Я", вплив друзів, знайомих, рідних, реклами, прагнення здаватися дорослим або сподобатися комусь.
         Чому паління так поширене у сучасному світі і навіщо люди палять?
Ми живемо у складному світі, який постійно випробовує нас на міцність. Здорова, сильна духом людина розуміє, що життя — це боротьба, і по-філософському ставиться до тимчасових труднощів. Емоційно слаба і духовно незріла людина панікує перед проблемами, відчуває тривогу, невпевненість, а тютюн, як і алкоголь, і наркотики, є універсальними протекторами: залежно від потреби розслабляють або стимулюють нервову систему, підвищують судинний тонус, дають почуття задоволення, причому без будь-якого напруження, без вольової боротьби, без цілеспрямованої, тривалої праці над собою і своїм життям. Здорова, сильна духовно та інтелектуальна людина одержує задоволення від життя через серце, мозок, через боротьбу і перемоги. Вона не потребує ніякої хімічної «радості».
        Причини, з яких людина палить, численні і різноманітні.
Основна причина паління у тому, що тютюн дуже добре рекламують. У країнах Євросоюзу кожного року від паління помирають півмільйона чоловік. Оксфордські соціологи пропонують припинити друкувати на сигаретних пачках грізні попередження про небезпеку паління. Як показали дослідження, такі написи, навпаки, роблять паління більш привабливим. Достатньо, щоб прокинулися здоровий глузд та інстинкт самозбереження.

        І якщо ви почали палити, спробуйте кинути. Відмова від паління відразу ж зменшує ризик розвитку серцевих захворювань або хронічного бронхіту. Щоб кинути палити, необхідно дуже захотіти цього.

Вихователь

       Членами Ради гуртожитку було проведено анкетування з питань тютюнопаління серед учнів, які проживають в гуртожитку. Про результати цього анкетування нам повідомить Троцька Руслана.

В анкетах були поставлені наступні питання:

  • хто з респондентів є курцем;
  •  чи є курцями члени сім`ї;
  •  скільки цигарок учні викурюють в день;
  •  чи знайомі учні зі шкідливими наслідками тютюнопаління;
  •  що намагалися зробити для того, щоб кинути палити.

         Із 75 учнів, які проживають в гуртожитку, курцями виявилися 19 учнів, що складає 25% від опитуваних. Не можуть кинути палити 10 учнів. Один учень не замислювався над шкідливістю тютюнопаління, 15 учнів палять більше року. 5 учнів викурює за день більше 10 цигарок. Всі учні знають про шкідливість тютюнопаління і негативно ставляться до цього. Вони вважають, що паління дуже шкодить здоров’ю, що палять самогубці, що воно завдає матеріальних збитків сімейному бюджету, що воно може призвести  до раку легень. Наші учні вносять наступні пропозиції щодо боротьби з тютюнопалінням: 

- заборонити  продаж цигарок неповнолітнім,

- бити по руках тих, хто палить,

- зробити цигарки безкоштовними, тоді всім набридне палити,

- збільшити штрафи за паління в громадських місцях,

- батькам більше слідкувати за підлітками , щоб вони не палили,

- підвищити ще ціну на цигарки до тисячі гривень за пачку.

Якщо ви дійсно хочете кинути палити, вам доведеться мобілізувати свою силу волі. Однак не варто відмовлятися і від інших засобів.

 

Вихователь. Існує твердження, що

  Якщо людина багато курить, то в неї виникає фізична залежність, а тому важко кинути палити.
  У чому виявляється фізична залежність?

Ось до якого висновку прийшов учень Герштун Микола, який вивчав це питання.

        Люди, що змогли відмовитися від паління, у тому числі ті, які курили багато років і вважали себе залежними від нікотину, досить часто повідомляють, що після того, як вони прийняли рішення про необхідність припинення паління, вони не відчували явних ознак залежності. З іншого боку, важливо, що нікотин дійсно викликає залежність у багатьох курців. Однак сам цей факт змушує багатьох курців вважати, що їх залежність настільки сильна, що їм не вдасться відмовитися від паління, а тому багато хто з них навіть не намагається зробити цей крок. Насправді ж, навіть якщо залежність існує, для ряду людей вона зовсім не носить саме того характеру, що вони припускають. І єдиний спосіб перевірити, наскільки сильна залежність від нікотину, - це спробувати припинити паління.

Вихователь.

   Дехто вважає , що паління може викликати серйозні наслідки для здоров'я, тільки якщо палити багато.
   Скільки сигарет у день викурює людина, яка курить багато?

Це питання досліджував у нас Мостика Андрій

         Не можна чітко визначити й обґрунтувати ту кількість, про яку можна сказати, що це багато. Соціологами було проведено опитування серед курців на тему "Яка кількість викурених за день цигарок може серйозно зашкодити здоров’ю?" Відповіді виявилися на подив схожими: скільки б людина не викурювала сама, як рівень небезпечного споживання вона вказувала рівень приблизно на 10 цигарок більше, ніж її власний. Таким чином, усі курці схильні вважати власний рівень паління відносно безпечним. Насправді, безпечної цигарки не існує. Кожна викурена цигарка збільшує ризик погіршення здоров’я, тому є сенс зменшувати кількість викурених сигарет при будь-якому рівні споживання, і в будь-якому випадку єдиним безпечним варіантом є повне припинення паління.

 Вихователь.

  Дехто вважає, що у наших екологічних умовах і при радіації паління вже не має значення для здоров’я.
  Як ви думаєте, від чого вмирає більше людей: від паління чи радіації?

Над цим питанням працювала Сагаль Юлія

       У це декому важко повірити, але від паління гине в десятки разів більше людей, ніж від радіації й інших видів забруднення навколишнього середовища. Більш того, паління істотно ускладнює наслідки екологічного забруднення.
Паління ще більше збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань у сполученні з впливом таких речовин: азбест, миш’як, нікель, що фарбують речовини, летючі смоли, алкоголь, радіація, а також у сполученні з деякими патогенними організмами. Паління також збільшує ризик виникнення хронічних захворювань легенів й астми, пов’язаних із впливом пилу в гірничодобувній промисловості, із впливом пилу тваринного і рослинного походження, а також деяких хімічних речовин.
      У шахтарів-вуглярів поширеність бронхітів серед курців набагато вища, ніж серед некурців. Більше того, відмінності між курцями, які працюють у вугільному вибої, і некурцями, працюючими на поверхні, показало, що паління чинить у п’ять разів сильніший вплив, ніж вугільний пил. Шахтарі, які курять, піддаються більшому ризику розвитку хронічного бронхіту. Можливим поясненням цього може бути те, що паління утруднює вентиляцію легенів, змінюючи фізичні і хімічні властивості слизових оболонок.
      Крім того, що стосується зв’язків між тютюном і радіацією, було виявлено, що тютюн містить відносно високі концентрації природного радіоактивного матеріалу Полоній-210. Учені знайшли, що Полоній-210 концентрується у певній частині бронхів. Це саме та область, де, як правило, починається рак легенів. Щорічна доза радіації в людини, яка курить 1,5 пачки сигарет у день, еквівалентна дозі радіації від приблизно 1500 рентгенологічних досліджень грудної клітки. Щорічна доза опромінення курця більш ніж у 12 разів перевищує норму безпеки, установлену Управлінням з охорони навколишнього середовища США.

Вихователь.

   Існує твердження, що у нинішній економічній ситуації люди стали біднішими і тому курять.
   Дві людини виконують однакову роботу на одному підприємстві. Одна з них курить, а інша – ні. У кого з них більше грошей і чому?

 Висновок учениці Ляшук Богдани, яка  вивчала це питання

        Звичайно, одна з них витрачає гроші на сигарети, а інша – ні. Але це ще не все. Некурець рідше хворіє. Він рідше відволікається на перекури. Він думає про роботу, а не про те, що треба перепалити, а гроші скінчилися. У всьому світі, особливо у розвинутих країнах, спостерігається чітка тенденція – чим більше людина заробляє, чим краща її освіта, тим менша імовірність того, що вона курить. Говорячи коротко – курять бідні і нерозумні. І якщо людина продовжує палити, то шансів вибратися з бідності в неї менше. Підрахуйте, скільки на місяць витрачає людина, яка викурює пачку навіть дешевих сигарет у день. Для бідних родин основна шкода від паління полягає не стільки в безпосередній шкоді для здоров’я, скільки в обмеженні можливостей через нестачу грошей. На гроші, витрачені на сигарети, можна було б купити ліки, більш здорову їжу . Якщо ж паління викликає серйозну хворобу, це означає для бідної родини економічну катастрофу.
Якщо людям подобається сидіти і нити, як усе погано, які вони нещасні, то для такої "справи" паління цілком підходить. Якщо ж людина хоче вирватися з бідності і домогтися гідного життя, паління буде тільки заважати.

Вихователь

   Заборонні міри щодо тютюнопаління ні до чого гарного не приводять.
   Правила дорожнього руху теж є заборонними мірами. Багатьом водіям і пішоходам вони не подобаються. Може, скасувати їх зовсім?

    А може зняти всі обмеження на паління в ліцеї, і нехай курять, хто, де і коли хоче, хоч на уроках? Чи всім це буде зручно?

 

Виcновок

         Безумовно, за допомогою заборонних мір не можна цілком вирішити проблему паління в ліцеї, але скоротити його масштаби цілком реально. Крім того, паління повинно бути заборонено не тільки учням. Територія ліцею має бути вільною від паління і вчителів, і гостей ліцею. Проведені в Англії дослідження показали, що найвищий рівень паління серед учнів був у тих навчальних закладах, де дозволялося палити й учням, і вчителям, менше там, де дозволялося палити тільки вчителям, і найнижчим – там, де й учням, і вчителям було заборонено палити. Недавня заборона паління в школах Києва, що стосувалося головним чином паління вчителів, була зі схваленням зустрінута більшістю цих же вчителів.

Вихователь 

    Ваш друг (подруга) вирішили кинути палити, але не  знають, як це краще зробити. Допоможіть їм практичною порадою. Складіть для них поетапний план відмови від паління. Саме такий орієнтовний план відмови від паління розробила Ковальчук Надія.

Висновок

       У вашому віці кинути палити можна відразу. Якщо ж потяг до тютюну не відступає, скористайтеся такими порадами:

1. Протягом кількох тижнів аналізуйте, коли і чому вам хочеться палити. Запишіть причини викурювання кожної сигарети.
2. Запишіть причини, з яких ви бажаєте кинути палити, і все те позитивне, що буде після цього. Налаштуйте себе на остаточне рішення — кинути палити.
3. Призначте для себе день відмови від паління, обведіть його в календарі і з цього дня відмовтеся від паління. Добре, якщо з вами кинуть палити ваші друзі і ті, хто палить у родині.
4. У перші дні замість сигарет їжте цукерки, жуйте жувальну гумку, гризіть горіхи і насіння. Розслаблюйтесь, знімаючи напруження і бажання палити.
5. Підрахуйте, скільки грошей ви збережете за тиждень, місяць, рік. Можете відкладати їх і користуватися як заохочувальним фондом. Радійте, що ви не палите!
6. Протягом перших 4 тижнів — найважчих для відвикання — їжте, скільки хочете, але нехай це буде здорова їжа.

  • Яка  роль у вирішенні проблеми тютюнопаління та збереженні власного здоров’я  відводиться фізкультурі і спорту? Виступ викладача фізичної культури.
  •  Про свідомий вибір здорового способу життя, вміння керувати власною поведінкою, робити правильний вибір у житті на користь здоров’я,приймати відповідальні рішення наголосив у своєму виступі директор ліцею
  • Піддубний О. К.
  • Вихователь. Підсумкове слово.

       Вирішити питання збереження здоров’я повинна сама людина через розуміння нею шляхів формування, збереження, зміцнення та відновлення власного здоров’я, а також завдяки дотриманню здорового способу життя.
Майбутнє за здоровою нацією, здоровими людьми, адже лише фізично й духовно здорова людина здатна творити і приносити користь людям. Нам варто продумувати свої вчинки і вчитися відповідати за наслідки власних дій. Найдорожче в житті – це саме життя.
Все у ваших руках, вам робити вибір у цьому складному житті: бути здоровим, багатим і щасливим, чи хворим, бідним і нещасним.

Життя – це можливість. Скористайся нею.
Життя – це краса. Захопися нею.
Життя – це мрія. Здійсни її.
Життя – це виклик. Прийми його.
Життя – це обов’язок твій насущний. Виконай його.
Життя – це гра. Стань гравцем.
Життя – це багатство. Не розтринькай його!
Життя – це надбання. Борони його.
Життя – це любов. Насолодися нею сповна!
Життя – це таємниця. Пізнай її.
Життя – це вмістилище лиха. Здолай усе!
Життя – це пісня. Доспівай її до кінця.
Життя – це боротьба. Стань борцем.
Життя – це безодня невідомого. Ступи в неї без страху.
Життя – це удача. Шукай цю мить.
Життя таке чудове – не змарнуй його!
Це твоє життя. Виборюй його!

Мати Тереза

Література

  1. Формування здорового способу життя учнівської молоді. Посібник для класного керівника /За ред. О.О.Новака. - Полтава: ПОІППО, 2005
  2. Березіна Н.О., Вінда О.В., Галябарник М.М. та ін. Запрошуємо до діалогу: За проектом "Діалог": Навчальний посібник. – К.: Богдана, 2003
  3. Вибирай сам: бути здоровим чи курити…/За ред. С.В.Шевчука. – Київ: Фонд "Здоров’я для всіх", 2002
  4. Зимівель Н.В., Сивогракові З.А., Лещук Н.О. та ін. Модуль "Твоє життя – твій вибір". Навчально-методичний посібник. – К.: Навчальна книга, 2002
  5. Василенко Л.Б. Основи безпеки життєдіяльності. 10 клас. Матеріали до уроків. Посібник для вчителя. – Харків: Веста: Видавництво "Ранок", 2001
  6. Пістун І.П., Хобзей М.К., Березовецький А.П. Основи безпеки життєдіяльності. Навчальний посібник для 10-11 класів. – Львів: Видавництво "СПОЛОМ", 2000
  7. Журнал "Все для вчителя", №22-23, серпень 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку