Етична бесіда "Збережемо природу - збережемо себе!"

Про матеріал
Мета: поглибити знання дітей про навколишнє середовище, показати прямий зв'язок між природою та людиною. Сприяти розвитку екологічного мислення, виховати ціннісне ставлення до природи.
Перегляд файлу

 «Збережемо природу – збережемо себе!»

Мета: поглибити знання дітей про навколишнє середовище, показати прямий зв’язок між природою та людиною. Сприяти розвитку екологічного мислення, виховати ціннісне ставлення до природи.

Завдання: 

  •         ознайомити учнів з сучасними екологічними проблемами та показати їх вплив на здоров’я людини;
  •         розвивати екологічну грамотність, усвідомлення ролі навколишнього середовища для життя і здоров’я людини, інтерес до вивчення природи та екологічних проблем планети, на якій ми живемо;
  •         сприяти вихованню: відповідального ставлення до природи та власного здоров’я.

Форма проведення: бесіда.

Обладнання та матеріали: дошка, відеоматеріали, ноутбук.

Попередня підготовка: пошук інформації, планування, залучення до проведення заходу учнів (діагностика, вибір актуальної теми)

Хід заходу

ВСТУПНА ЧАСТИНА

Вчитель: Доброго дня! Сьогодні я пропоную Вам поговорити про те, що нас оточує і про нас самих. Ми будемо говорити про природу та нас – людей.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Вчитель:  Розпочати я хочу зі слів відомого письменника Івана Тургенєва, гадаю Ви вже чули ці слова: «Природа не храм, а майстерня, і людина в ній працівник». Як Ви гадаєте, що саме хотів сказати  письменник? Як Ви розумієте ці слова?

(відповіді учнів)

Вчитель: Так, дійсно, людина та природа мають тісний зв’язок.

Відповіді на питання:

  1.              Як Ви гадаєте, що таке природа? ( це все, що оточує людину: земля, гори, повітря, моря, океани)
  2.              Які проблеми загрожують природі? (забруднення вод морів та океанів, викиди в атмосферу, неправильне використання природних благ, пожежі, тощо)
  3.              А чи можете Ви якось допомогти зберегти природу? Як саме? (насаджувати дерева, не смітити на вулиці, економити воду та світло, тощо)

Вчитель: Чи замислювались Ви про те, чому хворіє людина? Давайте переглянемо відео, яке допоможе нам дати відповідь на це питання.

*Відео*

Вчитель: Ну, що давайте тепер спробуємо відповісти.

*з відповідей учнів на дошці вчитель записує причини через які хворіє людина* (мікроби, нерви, неякісна їжа та одяг, забруднене повітря ….)

Вчитель: На здоров’я людини впливають рельєф та забрудненість навколишнього середовища. Чим більше забруднення, тим більше мікробів і, відповідно, більше хвороб. Як Ви гадаєте, що впливає саме на стан здоров’я? (спадковість, спосіб життя, харчування, медичне обслуговування, ДОВКІЛЛЯ, тощо).

Як ми з Вами вже з’ясували людина та природа мають непорушний зв’язок. Наше життя тісно пов’язане з навколишнім світом, щоб зберегти красу та непорушність природи нам слід дотримуватись певних правил поводження. Зв’язок людини з природою полягає не лише в спільному існуванні – він знаходить своє відображення в активній взаємодії одне з одним.

На сьогодні у світі є ціла низка екологічних катастроф, що сталися з вини людини, такі екологічні проблеми та лиха є і в Україні. Можете назвати декілька? (аварія на Чорнобильській АЕС, пересихання річок, осушування боліт, великі викиди в атмосферу у великих містах, природні ландшафти країни перетворені на промислові комплекси – Донбас, Криворіжжя, Придніпров’я, тощо).

Подібних прикладів доволі багато, ми з Вами перелічили лише декілька. Всі вони свідчать про те, що людина вступили в суперечку з природою, замість мирного існування з нею. Ми повинні пам’ятати про те, що ми також є частиною природи, ми є її творінням, тому маємо любити та берегти її, а не ворогувати з нею.

Кожен з нас повинен чітко усвідомлювати, що ми не можемо просто заплющити очі на проблеми екології, оскільки це в першу чергу буде відбиватися на нас – людях. Самі того не розуміючи ми шкодимо в першу чергу не природі, а собі. Свій посильний внесок може зробити кожен. На початку Ви вже говорили про це. Вам може здатись, що цього замало, але це лише невеличкі кроки до більшого.

Хочу наголосити на тому, що багато відомих людей також роблять свій внесок. І всі це роблять по різному.

*вчитель на екрані ноутбука показує фото знаменитостей*

1 фото – Леонардо Ді Капріо

Вчитель: Чи знаєте Ви, щось про діяльність цього актора?

Відомий Вам актор Леонардо Ді Капріо відомий своєю любов’ю до дикої природи. Благодійною діяльністю актор почав займатися ще в 1998 році. Тоді він заснував фонд захисту навколишнього середовища. Актор є членом Національної ради з охорони природних і Ресурсів екологічної організації "Global Green USA". Леонардо Ді Капріо зняв два короткометражних фільми, присвячених екологічним проблемам, а в 2007 році написав сценарій і спродюсував документальний фільм "11-а година" про проблему глобального потепління. Важливо, що на церемонії "Оскар", актор, отримавши статуетку, виголосив промову про те, що кожен з нас повинен бути уважним до проблем глобального потепління. Леонардо завжди жертвував великі суми фондам захисту рідкісних тварин. Щорічна благодійна вечірка, яку Ді Капріо влаштовує в Сен-Тропе, незмінно збирає десятки зірок і мільйони доларів на захист тварин і природних ресурсів.

2 фото – Біллі Айліш

Вчитель: Висхідна зірка музичної індустрії, яка здобула шалену світову популярність завдяки дебютному студійному альбому When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, стала прикладом для мільйонів підлітків не лише через свій талан, а й через екопозицію, яку свято сповідує. 17-річна зірка у 2020 році відправилась у світовий тур Where Do We Go?, де разом з організацією Global Citizen запустила екологічну акцію, що має на меті боротись зі змінами клімату. Щоб людей більше заохотити до екоініціативи, Біллі обіцяла безкоштовні квитки.  На концерт Біллі Айліш можна потрапити безкоштовно: деталі на її концерт в обмін на допомогу у вирішенні проблем забруднення навколишнього середовища та глобального потепління. Світове турне розпочалось 8 березня 2020 року та нажаль було перенесено.

3 фото – Кемерон Діас

Вчитель: Серед зірок Голлівуду також варто відзначити Кемерон Діас, яка теж обрала шлях боротьби з глобальним потеплінням. Акторка теж користується екологічними автомобілями, купує квоти на шкідливі викиди продуктів горіння авто в атмосферу.

4 фото –Орландо Блум

Вчитель: Один з головних акторів "Піратів Карибського моря" Орландо Блум може похвалитись не лише своєю фільмографією, а й заслугами перед планетою. Актор протягом кількох років брав участь в екологічній кампанії "Global Green".

Він також користується екологічними автомобілями та використовує в своєму будинку сонячні батареї. Орладо є автором есе на екологічну тематику, яке увійшло до книги "Антарктика – заклик до дії".

5 фото – Наталі Портман

Вчитель: Cеред охоронців Землі можна сміливо назвати і Наталі Портман, яка вже довгий час є вегетеріанкою та виступає на захист прав тварин. Акторка також у 2007 році із зоологами подорожувала до Руанди знімати документальний фільм про вимираючих горил.

У тому ж 2007 р. Наталі Портман випустила у світ власну лінію веганського взуття, виготовленого виключно із штучної шкіри, бавовни та коноплі з імітацією натуральної шкіри. Прибутки від продажу взуття було пожертвувано природоохоронним організаціям.

Це лише декілька людей, які є борцями за екологію. Я розумію, що робити такі внески, які роблять зірки Ми не можемо, але хоч трохи допомогти – в змозі.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

Вчитель: Пропоную Вам на аркушах написати способи, як Ви можете допомогти природі.

*учні на аркушах пишуть свої пропозиції. Потім виходять і прикріпляють їх на дошку*

Вчитель: Дуже гарні ідеї! Ви великі молодці! Здоров’я – це найбільше багатство, яке має людина. А людина – це частина природи, тому чим здоровіша природа, тим  краще самопочуття людини.

*перегляд відео «Бережіть природу!»*

Вчитель: Пам’ятайте про те, що все починається з нас самих. Дякую Вам за сьогоднішню бесіду.

 

 

 

docx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
1094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку