Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал

Про матеріал
Дана презентація складена за новою програмою за підручником" Пізнаємо природу 5 клас" (Автори: Діда Д.,Гільберг Т.,Колісник Я.).Матеріал можна використати для вивчення теми "Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звідки наш організм бере енергію та будівельний матеріал5 клас. НУШПідготувала презентацію: Корж Ірина Миколаївна. Вчитель: географії та природознавства

Номер слайду 2

Обмін речовин – це сукупність процесів надходження речовин до організму з навколишнього середовища, перетворення їх в організмі та виведення з організму кінцевих продуктів обміну.

Номер слайду 3

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ (НУТРІЄНТИ) (лат. nutrientia) — органічні та неорганічні речовини, які обов’язково мають входити до складу споживаної людиною їжі з метою підтримання процесів життєдіяльності.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Білки. Людина споживає з їжею білок як рослинного, так і тваринного походження. До продуктів тваринного походження відносять м'ясо і м'ясо риби, яйця і молоко. До рослинних продуктів, які містять білок, відносять бобові: соя, горох, квасоля, перлова крупа, гречка, пшоно і рис.

Номер слайду 6

Продукти ,які містять білки

Номер слайду 7

Функції білків. Будують наше тіло, важливі для руху, захисту організмувід інфекцій, транспорту речовин по організму,утворюють ферменти.

Номер слайду 8

Жири. Жири містяться в молочних продуктах, маслі, свинині ( 60 % жиру), яловичині ( 70 % жиру), пісної свинині ( 30 % жиру), яйцях, вершковому маслі, вершках, майонезі, а також сирі та морозиві.

Номер слайду 9

Продукти,які містять жири

Номер слайду 10

Функції жиріввиділяють більше енергії, ніж вуглеводи, але віддаютьїм першість як джерелу енергії, зазвичай відкладаютьсяпід шкірою

Номер слайду 11

Вуглеводи є основним джерелом енергії для організму

Номер слайду 12

Вітамінипотрібні в дуже маленьких кількостях, важливі длябагатьох процесів в організмі

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Мінеральні солівходять до складу кісток і зубів, беруть участь у багатьохпроцесах у клітинах, наприклад транспорті речовин,проведенні нервового імпульсу. Водавміст цієї речовини у складі нашого організму60–65 %, без неї неможливе життя

Номер слайду 15

Травлення – це процеси механічного (наприклад, по-дрібнення їжі в роті зубами) і хімічного (за допомогоюспеціальних речовин – ферментів) перетворення пожив-них речовин у травній системі. Травні ферменти – це білкові сполуки, які пришвид-шують перетворення (наприклад розщеплення) речовин.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У дорослих людей зазвичай від 28 до 32 постійних зубів. З них 8 різців, 4 ікла, 8 малих корінних (премолярів) і 8-12 великих корінних зубів (молярів).

Номер слайду 18

Коротко про головне1. В організмі людини постійно відбувається обмін речо-вин, тобто їхнє перетворення, починаючи з надходження ворганізм і завершуючи виділенням непотрібних сполук.2. Травна система людини складається з травного ка-налу та травних залоз.3. У травній системі їжа, яка потрапляє в наш організм,подрібнюється, перемішується, переміщується вздовж трав-ного каналу, на речовини їжі діють травні ферменти. 4. Завдяки цим процесам складні речовини розщеплюються допростих, які ми можемо засвоїти.

Номер слайду 19

Д. З. Опрацювати параграф 53,ст.200-204,дати відповіді на питання в кінці параграфа,4 запитання виконати письмово,скласти 3 запитання по даній темі.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
589
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку