1 Презентація до уроку 11 у 4 класі "Інструменти – символи народу" О.Лобова

Про матеріал

Урок 11 Тема: Інструменти – символи народу

Мета: актуалізувати і поглибити знання учнів щодо інструментального фольклору, музичних інструментів українського та інших народів; ознайомити з жанром рапсодії

Тип уроку: урок поглиблення знань.

Обладнання: музичний інструмент, комп'ютер, мультимедійна презентація, підручники.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інструменти – символи народів4 клас Урок 11 Стежинами музичних жанрів

Номер слайду 2

Нумо, діти , підведіться!Всі приємно посміхніться!Продзвенів уже дзвінок, починається урок!

Номер слайду 3

- Пригадайте народні пісні за малюнками. Яким народам належать ці твори?Українська народна пісня «Два півники»Білоруська народна пісня «Савка та Гришка»Французька народна пісня «Пастух»Естонська народна пісня «У кожного свій музичний інструмент»

Номер слайду 4

Які музичні інструменти згадуються у цих творах? (с.54)Пригадайте інші народні пісні, присвячені музичним інструментам?- Як ти вважаєш, чому музичні інструменти оспівують у народній творчості?

Номер слайду 5

У житті народу завжди залишалося місце для музики. А символами та оберегами нерідко ставали … музичні інструменти.

Номер слайду 6

Назви музичні інструменти різних народів.- Скажи, які інструменти є музичними символами України. Що про них відомо?

Номер слайду 7

Ця сопілочка – ніжне, казкове, Чарівне очеретяне диво, Що під подувом вітру раптово, В давнину заспівала грайливо. Ой, сопілко, із чим порівняти. Твою пісню просту і чарівну?Вона може злетіти крилатоІ до зір недосяжних полинуть. В її співі є шепіт колосся, Шум рясної травневої зливи…Мабуть, справді на славу вдалося. Чарівне очеретяне диво. Уявіть виражальні та зображальні можливості сопілки та трембіти. Послухайте звучання сопілки. Поясніть, чому цей інструмент вважають духовим. Спробуйте показати рухами, як грають на цьому інструменті.

Номер слайду 8

Послухайте звучання трембіти. Поясніть, чому цей інструмент вважають духовими. Спробуйте пограти на сопілці або покажи рухами, як грають на цьому інструменті.

Номер слайду 9

Звучання українських інструментів передав у творі «Гуцульська рапсодія» композитор з Полтавщини Георгій Майборода – український композитор. Він народився в с. Пелехівщина на Полтавщині. Батьки Георгія дуже любили співати й музикувати, і навіть утворили разом з дітьми ансамбль народних інструментів. Тож музичні здібності виявилися у хлопчика дуже рано. У 1949 році, талановитий музикант заявив про себе «Гуцульською рапсодією» - твором для симфонічного оркестру, побудованим на карпатському фольклорі. Вже у вступі слухачі чують звучання … трембіти. Її «голос» зображають дерев’яні духові інструменти. А ще у рапсодії звучать справжні народні мелодії, наприклад, заспів пісні «Верховино, світку ти наш». Його музика ллється плавно, широко та повільно.

Номер слайду 10

П. Майборода «Гуцульська рапсодія»

Номер слайду 11

Які картини «намалювала» тобі музика? Простежте за її тембровим і темповим розвитком. - Поміркуйте, чому композитор використав мелодію народної пісні та зобразив звучання трембіти.

Номер слайду 12

Музичний словничок! Рапсодія – музичний твір, що складається з кількох епізодів і часто містить справжні народні теми. Жанр рапсодії популярний в інструментальній музиці.

Номер слайду 13

«Верховино, світку ти наш»Українська народна пісня

Номер слайду 14

Як на твою думку, чому польський народ вшановує цю старовинну легенду? У польського народу є свій музичний символ, про який розповідає стародавня легенда. На сторожовій вежі старого Кракова стояв вартовий. І одного разу побачив: ворог наближається до міста! Підняв вартовий сурму – і залунав сигнал тривоги. Але ворожа стріла влучила у серце воїна, і сигнал раптово обірвався… Про мужнього сурмача щодня нагадують радіопозивні Кракова: бойовий сигнал сурми, що обривається на останній ноті. Ця сама мелодія звучить щогодини з північної вежі Маріанського костьолу…- Послухайте радіопозивні Кракова.- Дізнайтеся щось цікаве з історії музичних інструментів та склади розповідь про один з них.

Номер слайду 15

Які інструменти є музичними символами України?Що вам про них відомо?Назвіть музичні інструменти різних народів.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бабич Таня Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 серпня 2018
Переглядів
2999
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку