11 клас біологія і екологія профільний рівень

Про матеріал
Матеріали для уроку "Рух клітин". 11 клас біологія та екологія (профільний рівень)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рухи клітин. Чим зумовлене різноманіття механізмів рухуодноклітинних організмів?

Номер слайду 2

Амебоїдний рух здійснюється за рахуноктимчасових випинів поверхні клітини —псевдоподій. Утворення та рух псевдоподій забезпечується взаємодією моторних білків — актину і міозину. Актинові мікрофіламенти формують чохол у поверхневомушарі цитоплазми. Коли цей чохол стискається за допомогою молекул міозину, цитоплазма спрямовується в ділянку, де його товщина є найменшою. Протистів, здатних до амебоїдного руху, називають амебами, або корененіжками. Подібні форми відомі у складі майже кожної великої групи еукаріотів, але найбільш поширені серед амебозоїв, до якихналежать звичайна та дизентерійна амеби. Амебоїдний рух не втратив свого значенняі в багатоклітинних організмів: завдяки йомулейкоцити людини пересуваються у тканинах та фагоцитують чужорідні частки

Номер слайду 3

Миготливий рух зумовлений ритмічнимколиванням циліндричних випинів, які, навідміну від псевдоподій, мають постійну формута розташування на поверхні клітини. Серед структур, що забезпечують миготливий рух,найважливішими є аксоподії та джгутики. Перші мають жорсткий внутрішній скелеті здатні лише коливатися з одного боку в інший. Джгутики, на відміну від них, здатні вигинатися або навіть обертатися навколо своєї осі.

Номер слайду 4

Джгутик бактерій Джгутик архей. Джгутик Війки. Особливості будови та функціонування

Номер слайду 5

Предками багатоклітинних тварин буликомірчасті джгутиконосці, клітина яких маєджгутик, оточений комірцем — ловчим апаратом, утвореним із мікроворсинок, формаяких підтримується молекулами актину. З переходом до багатоклітинності більшістьклітин тваринного організму втратили джгутики та комірці, однак подекуди ці структуризбереглися. Так, мікроворсинки,що колись утворювали комірець, формуютьщіточкову облямівку клітин епітелію тонкого кишечника. Одиночні джгутики властивісперматозоїдам людини. Численні джгутикивкривають клітини війчастого епітелію, якийвистилає дихальні шляхи, маткові труби,спинномозковий канал тощо. А волосковіклітини слухової системи та органа рівновагизберегли як джгутик, так і мікроворсинки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
2.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грицаюк Валентина Семенівна
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
pptx
Додано
1 жовтня 2019
Переглядів
4332
Оцінка розробки
2.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку