12 цікавих фактів про хімію і тд.

Про матеріал
Цікавий матеріал з хімії для учнів 7 класів. ................................................................
Перегляд файлу

1. Одними з основних понять в сучасній хімії є «атом» та «молекула». Вченим відомо лише трохи понад сто видів атомів, а от молекул досліджено більше ніж 18 мільйонів. 2. Без хімічних процесів не можливе було б існування і нас з вами. Наприклад в головному мозку кожної людини щосекунди відбувається близько ста тисяч хімічних реакцій

3. З хлором, а якщо бути більш точним, з його сполуками у вигляді звичної кухонної солі люди знайомі вже дуже давно. Згідно археологічних досліджень вдалось встановити, що сіль почали добувати і використовувати понад п'ять тисяч років тому. 4. Хоч водень є найбільш розповсюдженою речовиною у Всесвіті та становить близько 90 % усіх атомів, його газ є найлегшим, відтак літер газоподібного водню важить менше ніж 0,09 грам

5.            Атоми водню такі крихітні, що якщо їх викласти в один ланцюжок в кількості десяти мільйонів, то така черга буде довжиною лише близько одного міліметра.

6.            В тонні граніту близько 2.5 г урану. Тобто з гранітної скелі яка важить тисячу тонн можна добути до 2.5 кілограма такої небезпечної речовини як уран.

7.            Коли вперше в швейцарських Альпах знайшли кришталь, то люди подумали що це особлива заморожена вода. Українське слово кришталь запозичене з грецької мови та походить від слова, що перекладається як лід.

8.            Кумедно, але винуватцем відкриття йоду був кіт. За однією з версій кіт французького хіміка Бернара Куртуа перевернув сірчану кислоту у розчин золи з морських водоростей. Коли рідини змішались, в результаті хімічної реакції, утворилась хмарка синьо-фіолетового кольору, це і був йод.

9.            Мало хто знає, що «благородними» золото і срібло називають не через їх красу та рідкісність, а через те, що вони стійкі до атмосферної корозії та тому не ржавіють та їх дуже важко розчинити. Наприклад на золото не впливають навіть розбавлені і концентровані кислоти, а розчиняється воно лише в суміші двох дуже потужних кислот (азотної та соляної) яку називають «царською горілкою».

10.          Температура закипання кисню -183 °C, а замерзає він при 218 °C. Хоч газ кисню не має кольору, в рідкому та твердому стані він блідо-блакитний. Тому якщо зрідити велику кількість повітря, воно матиме синюватий відтінок, схожий на воду.

11.          Мало хто знає що за рейс Київ - Париж сучасні літаки використовують від 15 до 25 тонн кисню. Таку ж кількість кисню може виробити в процесі фотосинтезу лише близько 8-16 тисяч гектарів лісу, звичайний легковий автомобіль використовує в 50-60 раз більше кисню ніж водій, який ним керує.

12.          Єдиною буквою якої досі немає в періодичній таблиці хімічних елементів є літера «J».

pdf
Додав(-ла)
Кузьмич Богдан
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
1 листопада 2020
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку