14 жовтня День захисника та захисниць України

Про матеріал
14 жовтня День захисника та захисниць України. День козацтва. День Покрови Пресвятої Богородиці. Проведеення класних годин, виховних годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

14 жовтня. День українського козацтва. День захисника та захисниць українисвято покрови пресвятої богородиці

Номер слайду 2

На 14 жовтня припадає одразу три великих свята – День козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та день захисника та захисниць України

Номер слайду 3

04.10.2022 День Покрови Пресвятої Богородиці – одне із знаменних християнських свят. Існує легенда чому так повелося. Кажуть, що у Х столітті на Візантію напали сарацини і намагалися захватити Царгород. Захисники міста у відповідь на свої молитви побачили Пресвяту Богородицю, що зняла з голови покрову і розпростерла над ними. Загарбники відступили. Царгород вистояв. З тих часів Пресвяту Богородицю шанують, люблять і звеличують.

Номер слайду 4

04.10.2022

Номер слайду 5

День захисника та захисниць України. День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня (водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва). Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». 14 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України». Потреба у загальнодержавному святі про захисників України особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Сотні полеглих бійців за Україну потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Саме під таким гаслом — «Сила нескорених» — українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня.04.10.2022

Номер слайду 6

04.10.2022 Вперше термін «козак» згадано у 1240 році. Слово «козак» означає - вільна людина з кріпосних селян або міської бідноти. Слово "козак" також вживається для означення вільної людини, шукача пригод, вправного вершника, найманого воїна тощо.

Номер слайду 7

04.10.2022

Номер слайду 8

04.10.2022

Номер слайду 9

04.10.2022

Номер слайду 10

04.10.2022 Куліш має довгу історію, що починається з Запорізької Січі. Саме ця страва підкріплювала козаків у довгих виснажливих походах. Особливо гарний куліш з димком, приготований у казанку на відкритому вогні. Що ж взяти для справжнього козацького кулешу?200 грамів сала.200 грамів копченої грудинки або бекону.велика цибулина або дві невеликі.200 грамів пшона.середня морква.гриби сушені жменю.4 досить великі картоплини.1,5 літра води.сіль, перець, лавровий лист, зелень за смаком.

Номер слайду 11

04.10.2022

Номер слайду 12

04.10.2022

Номер слайду 13

04.10.2022 Шабля здавна вважалася символом козацтва, оскільки козаки завжди з пошаною ставилися до цього виду зброї, називаючи її «сестрицею» чи «жіночкою». У XVII ст. шаблі виготовлялися по-різному, як правило, майстри закупляли готові клинки, на які монтували власноруч зроблені ефеси, часом закупляли за кордоном усі частини шаблі і вже монтували її на місці. Частими були випадки повного виготовлення шаблі місцевими майстрами. З огляду на це,  важко прослідкувати зразки шабель, повністю виготовлені українськими майстрами. Багато шабель козаки брали в боях як трофеї. Слід також відмітити, що дослідники шабель довели, що не існувало окремого типу української шаблі, українські майстри копіювали існуючі на теренах Східної Європи типи. Тому вважаємо, що під «козацькою шаблею» слід розуміти усі зразки цього виду зброї, якими користувалися козаки.

Номер слайду 14

04.10.2022

Номер слайду 15

04.10.2022

Номер слайду 16

04.10.2022 Булавою називають різновид холодної ударної зброї, що складається з держака та бойової частини – яблука.  Як правило вона оздоблювалась бірюзою, смарагдами, перлами. На гетьманських булавах зображали герб, прізвище або вензель власника. Цей тип зброї став однією з визначних ознак гетьманської влади починаючи з ХVI століття.

Номер слайду 17

04.10.2022 Козацький кінь. Без нього не можливо уявити козака ні в мирний, ні у воєнний час. У народних піснях, а отже і в народних картинах, кінь постає вірним товаришем і побратимом козака. Кінь став уособленням долі, символом волелюбності, вірної дружби, відданості, готовності до самопожертви.

Номер слайду 18

04.10.2022 Люлька. Люлька є невіддільним атрибутом славного звитяжного українського козацтва. Палити тютюн першими в Україні почали саме козаки. Мабуть, тому в народних піснях, прислів’ях і на картинах, де зображений козак Мамай, люлька і козак нероздільні. Вона служила для козака не тільки знаряддям для паління, а була предметом гордості та навіть символом козацької честі. Знаменитий гоголівський Тарас Бульба загинув лише тому, що не хотів, щоб його люлька дісталася ворогові. Отже, люлька була вірною подругою козака у військових походах і в мирний час.

Номер слайду 19

04.10.2022 Відважний, сміливий, готовий у будь-який момент померти за свою землю – ось, що символізує старовинна чоловіча зачіска – довге пасмо волосся на голеній голові. Довге пасмо волосся на голеній голові козака оселедцем почали називати порівняно недавно, адже хоробрий чуб на макітрі запорожця такою “рибною” назвою можна було хіба що зневажити чи навіть образити. Назва “оселедець” виникла у 20-му столітті, значно пізніше, ніж така зачіска з’явилася на головах вояків.

Номер слайду 20

В Україні не знайдеться людини, яка не знала б про козаків. Козак у нашій культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї всього нашого народу.Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя нашого народу. Рятуючись від постійних нападів сусідів та набігів кочовиків, чоловіки гуртувалися для захисту своїх земель. На цьому тлі виникло козацтво, утворилася Запорізька Січ, а згодом івласна держава – Гетьманщина. Непереможні козаки. Вам лине слава крізь віки,Вам дякуєм за Україну. Не дали впасти на коліна!04.10.2022

Номер слайду 21

Виконаємо завдання: Вікторина https://learningapps.org/watch?v=pvz8yxodt20&fbclid=Iw. AR0 KKHh. E32 U4 Gs. Fq9j3zsg4p. J1 FTSa-4 Mt4r. RPll. Io. D6mag. Hs. Sk. ZDn. Snl. Tw04.10.2022

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Матвієнко Наталія Миколаївна
    Дуже крута робота. Молодець.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Котляр Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
542
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку