14 жовтня – свято Покрови, день Українського козацтва, день створення Української повстанської армії і День захисника України.

Про матеріал

Ознайомлення учнів з традиціями, звичаями українського козацтва, пробудити почуття відповідальності перед наступним поколінням; виховання глибокої поваги до козаків, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства, розширення знанн учнів про життя, обряди, звичаї козацтва.

Перегляд файлу

 

Тематична лінійка

 

14 жовтня – свято Покрови, день Українського козацтва, день створення Української повстанської армії  і День захисника України.

 

 

Відомості про автора: Болховецька  Наталія Петрівна

Посада: вчитель російської мови та літератури

Місце роботи: Сватівська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 6

Поштова адреса: вул. Шевченка, 12, м. Сватове , 92600

 

Телефон для зв’язку: тел. факс (06471) 3-20-48,  3-11-45

Електронна адреса: E-mail: shkola6_svt@ukr.net

Мета: ознайомити учнів з традиціями, звичаями українського козацтва, пробудити почуття відповідальності перед наступним поколінням; виховувати глибоку повагу до козаків, які віддали своє життя в ім’я майбутнього людства, розширити знання учнів про життя, обряди, звичаї козацтва; примножувати традиції нашого народу; розвивати почуття гордості за минуле нашої Батьківщини, прищеплювати любов до України.

Сценарій лінійки

1 учень.

Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Тобі в небі зорею світити

І волю, і долю знайти

2 учень.   14 жовтня є особливим днем для українців. Це свято Покрови, традиційний день Українського козацтва, день офіційного створення Української повстанської армії  і День захисника України.

3 учень.   Для українського народу козацтво завжди було зразком військової доблесті, мудрості, лицарської відваги нації, яка виборює своє право на свободу й незалежність. У неспокійні часи іноземних вторгнень ці мужні воїни виступали на захист України, народу, його звичаїв і традицій. Слава про їхню звитягу ширилась на весь світ.

 4 учень.

Козак – герой народу України

  Козакувати справа не проста.

  Коли державу відбудуєм незалежну,

  Красою слава запалає золота.

5 учень.

  Козаки – це вільні люди!

  Козаки – безстрашні люди!

  Козаки – борці за волю,

  За народу щасну долю!

1 учень.

Козак – чесна, смілива людина,

  Найдорожча йому Батьківщина!

А щоб  землю свою

  Міцно, щиро покохати,

  Треба все її минуле

  Добре вивчити, пізнати.

2 учень.

Хай не буде ні одної

  Української  людини

  Щоб не вміла розказати

  Про минуле України.

3 учень. В  Україні про козаків чув  кожен. Про них багато написано наукових книжок і художніх творів, багато знято фільмів. Навіть в урочистій пісні нашої держави,  гімні України, говориться про козацький рід і його ватажків. Зображення  козаків є на українських  грошах та поштових марках, їх можна побачити на парадах українського війська. Справжній  козак -  кажуть у нас про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить жінку, старого, слабшого. Бо в уявленні кожного українця, козак — це захисник Вітчизни, звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, це оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.

4 учень. Недарма святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці - з давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці навіть мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.

5 учень. Українська Повстанська Армія, яка постала в час II світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

1 учень. Українська Повстанська Армія героїчно і жертовно боролася за Самостійну і   Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення.

2 учень. Вони у битві чесно полягли

А іншого ні вибору, ні змоги

Вони загинули, але перемогли,

Бо віддали життя для перемоги

3 учень. Українці у всі часи та понад усе цінували свою свободу. І значною мірою через це воювати нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині. Захищати себе від нападників і не допустити завоювання території. Хто б міг подумати, що брати до рук зброю українцям доведеться й у третьому тисячолітті.

4 учень.  Які вони — українські воїни?  Змінювались обладунки, зброя, воєнні тактики та способи формування військ. Та незмінним залишився волелюбний дух, незламність і здатність до саможертовності, яка дивує увесь світ. Не раз ми воювали і боролись. Переможемо і цього разу. Бо славні справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

5 учень. Указом від 14 жовтня 2014 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, Президент України Петро Порошенко встановив 14 жовтня нове державне свято — День захисника України. 

 

1 учень.

Мужній вкраїнський солдате,

Ти захищаєш земленьку святу,

В руках стискаєш міцно автомата

Й перемагаєш у нерівному бою.

2 учень.

Твої сталеві мужність і відвага

Миром і щастям на землі зійдуть

Та на просторах нашої країни

Стяг волі аж до сонця піднесуть.

3 учень.

Я на колінах молюся до Бога,

Щоб лихо від країни відвернув,

Щоби любов’ю, наче ясним сонцем,

Кожну людину тепло огорнув.

4 учень.

 Верніться, воїни, усі живими

 І, матерям припавши до сердець,

 Скажіть рішуче, гордо і щасливо:

 «Народе наш, війні прийшов кінець!»

5 учень. Українська земля… Земля, щедро полита кров’ю її мешканців та ворогів, земля, на якій протягом віків точилися трагічні й, водночас, героїчні події. Щира віра нашого народу в Божу допомогу, сповнені сліз молитви до Божої Матері – покровительки всього воїнства українського були почуті десь там, в небесній канцелярії. Почуті і втілені в життя. І наш з вами святий обов’язок – неухильно дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами молодої держави – України.

docx
Додано
9 вересня 2019
Переглядів
7329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку