Презентація виховної години: "28 липня Україна відзначає День Української Державності"

Про матеріал

Зміст.

Що таке День Української Державності?

Тисячолітній спадок державності.

Етапи українського державотворення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

День Української Державності День хрещення Київської Русі - України, а також день пам’яті святого князя Володимира Великого.

Номер слайду 2

У чому суть свята? Згідно з документом, Україна бере початок з часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Литовсько-Руської держави, Гетьманщини, УНР, ЗУНР, Карпатської України до сучасної України День української державності має протистояти фейковому образу, який просуває російська федерація. Оскільки в системі дезінформації Москви українці нібито не є окремим народом, а складовою частиною "триєдиного російського народу".

Номер слайду 3

Звернення Зеленського"День Української Державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу", — зазначив Зеленський. Він наголосив, що лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати Україну, а зараз вже навіть самі росіяни визнають, що Україна переможе."Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу", — додав президент.

Номер слайду 4

Тисячолітній спадок державності: Від Русі: – цивілізаційний вибір, який визначився із прийняттям християнства у 988 році; – тризуб, родовий знак Рюриковичів, що став державний гербом сучасної України; – Київ – столицю, політичний і культурний центр українських земель упродовж понад тисячу років; – гривню – назву грошової одиниці; – назву Україна, що вперше згадується в Іпатіївському літописі у 1187 році.

Номер слайду 5

Від Галицько-Волинської держави: - синьо-жовті барви національного прапора, що походять від кольорової гами герба Галицько-Волинського князівства; – утвердження європейського вектора розвитку.

Номер слайду 6

Від Великого Князівства Литовського:– європейську традицію міського самоврядування – магдебурзьке право; – Пересопницьке Євангеліє – видатна рукописну пам’ятку, на якій складають присягу президенти України.

Номер слайду 7

Від козацької доби: – республіканські традиції народовладдя; – військові традиції, які лягли в основу збройних сил Української Народної Республіки та пізнішого українського визвольного руху; – одну із перших європейських конституцій нового часу, укладену Пилипом Орликом 1710 року.

Номер слайду 8

Від української державності початку ХХ століття (УНР, ЗУНР, Українська Держава Павла Скоропадського):– демократичні засади державного будівництва; – перший парламент, у який розвинулася Центральна Рада, створена у березні 1917 року; – перший уряд, яким став Генеральний Секретаріат Центральної Ради з червня 1917-го; – державні символи: герб, гімн “Ще не вмерла Україна”, прапор; – соборність – об’єднання українських земель в єдиній незалежній державі; – Українську Академію Наук, що була заснована Павлом Скоропадським у листопаді 1918 року.

Номер слайду 9

Від Української Радянської Соціалістичної Республіки:– статус засновника Організації об'єднаних націй; – адміністративно-територіальний устрій

Номер слайду 10

Етапи українського державотворення У ІХ столітті слов’янські племінні об’єднання на великих просторах східної Європи були сконсолідовані довкола Києва У період Русі розпочалася консолідація слов’янських племен південно-східної Європи в єдиний етнос русинів-українців, почала формуватися українська мова. Прийняття князем Володимиром у 988 році християнства, поширення писемності на основі кирилиці, кодифікація норм звичаєвого права в першому правовому кодексі “Руській правді” князя Ярослава Мудрого та його спадкоємців – усе це стало фундаментом правової та політичної культури українського народу. Саме Русь заклала основи державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Номер слайду 11

Етапи українського державотворення. Русь пройшла типовий шлях ранньосередньовічної держави. Від об’єднання слов’янських племен династією Рюриковичів у ІХ столітті до окремих земелькнязівств ХІІ–ХІІІ століть на чолі з представниками цієї ж династії. Київ перестав виконувати роль політичного центру після того, як у 1169 році його спалив Володимиро-Суздальський князь Андрій Боголюбський. Завершила занепад Русі монгольська навала 1239–1242 років.

Номер слайду 12

Продовжила традиції української державності Галицько-Волинська держава. В умовах монгольського загарбання і розпаду державних структур у Подніпров’ї галицько-волинські князі у ХІІІ–ХІV століттях розвинули інститут державності на значній частині українських земель. Тоді вдалося не лише зберегти, а й посилити європейський вектор розвитку, стати частиною спільних зусиль у боротьбі із монгольським нашестям. Виявом цього стало коронування 1253 року Данила Галицького у Дорогичині короною, присланою Папою Римським Інокентієм ІV. Саме в ті часи на українських землях з’являється традиція міського самоврядування – магдебурзьке право. Втім, повноцінний його розвиток пов’язаний уже з наступною епохою.

Номер слайду 13

У середині XIV століття українські землі увійшли до складу Польського королівства і Великого Князівства Литовського. Велике Князівство Литовське – одна з найбільших держав тогочасної Європи – стало фактичним продовжувачем традицій Русі. Економічно і культурно руські землі були значно розвиненіші за литовські. Руські еліти сформували обличчя литовської держави. Було засвоєно чимало норм руського права, назви посад, станів, система адміністрацій тощо. Державною мовою Великого Князівства Литовського стала руська, якою велися ділові папери.

Номер слайду 14

У середині XIV століття українські землі увійшли до складу Польського королівства і Великого Князівства Литовського. У XVI столітті українці витворили новий соціально-політичний феномен – запорозьке козацтво. Виникло козацтво завдяки комплексу економічних, політичних, релігійних, соціальних чинників. Передусім, це – природне прагнення до самозбереження, самоствердження і самореалізації, а також наявність великого масиву вільних земель – Дикого поля. Козацтво створило військово-політичну організацію – Запорозьку Січ, засновану на принципах особистої свободи та виборності влади. Козаки освоїли степові простори Подніпров’я, Слобожанщини, Донеччини.

Номер слайду 15

У Запорозькій Січі - формувалися підвалини республіканської форми правління, нові принципи судочинства та джерела права; - сформульовані фундаментальні основи майбутньої національної державної ідеї, головні серед яких – право українського народу на власну державу та генетичний зв’язок козацької держави з Руссю. Ці принципи були втілені у ранньомодерній українській державі Гетьманщині, створеній внаслідок національно-визвольної революції середини XVII століття на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким.

Номер слайду 16

ХІХ століття. Сформувалося поняття української нації з її етнічними кордонами, мовою та культурою. Покоління Руської трійці, Кирило-Мефодіївського товариства, громадівців і Братства тарасівців заклали підвалини для майбутньої української державності. Упродовж ХІХ століття попри історичні катаклізми та мільйонні жертви українці неодноразово виборювали самостійність.

Номер слайду 17

Українська революція 1917–1921 років22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради відбулося проголошення незалежності та суверенності Української Народної Республіки. За часів Української Народної Республіки у 1918 році затверджено герб, основним елементом якого був тризуб – герб Володимира Великого (без хреста). Тоді ж пісню Павла Чубинського “Ще не вмерла Україна” на музику Михайла Вербицького затверджено гімном. Державним прапором став синьо-жовтий стяг. Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського – друге державне утворення часів Української революції, форма якого – гетьманат – походить із козацької епохи. Верховна влада належала гетьману, котрий усіляко намагався відродити давні козацькі традиції. Було налагоджено дієздатну адміністративну систему управління, розбудовувалася освіта, наука, державний апарат. Уперше тризуб став атрибутом військової форми. Українську Народну Республіку на чолі з Директорією. Вона ухвалила низку законів, спрямованих на розбудову країни: про державну мову, Українську автокефальну православну церкву. Встановлено грошову одиницю – гривню.

Номер слайду 18

Українська революція 1917–1921 років Помітний слід в історії державотворення залишила Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), яка мала дієву систему органів влади, боєздатне військо – Українську галицьку армію (УГА). 22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР. Подія на законодавчому, територіальному, ментальному рівнях об’єднала Україну та стала підставою для відліку історії соборної України.

Номер слайду 19

В умовах Другої світової війни30 червня 1941 року у Львові під час засідання Національних зборів було прийнято Акт відновлення української держави, створено уряд. Акт спирався на традиції УНР і ЗУНР. Слідом за Львовом проголошення Акта відбулося у багатьох містах західної та центральної України. Діяльність УГВР засвідчила прагнення визвольного руху дотримуватися принципів демократії навіть у найважчих умовах підпільно-партизанської боротьби. За час існування комуністичної тоталітарної системи ні Голодомор 1932–1933 років, ні масові голоди, ні репресії, великий терор, економічні та політичні експерименти не змогли викорінити державницькі устремління українців.

Номер слайду 20

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності Українипроголошення державної незалежності Україною відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР та остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної системи. 1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі Український народ абсолютною більшістю голосів підтвердив прагнення жити в самостійній державі.28 червня 1996 року відбулася ще одна знаменна подія – прийняття Конституції. Основний закон остаточно проголосив Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, визнав людину найвищою соціальною цінністю і утвердив народовладдя. У вересні того ж року офіційно введено в обіг національну валюту – гривню, яка неодноразово була грошовою одиницею на українських землях.

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 липня 2022
Переглядів
398
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку