§ 47. Охорона природи. Червона книга

Про матеріал
Вивчення параграфа допоможе вам: • наводити приклади рослин і тварин своєї місцевості, занесених до Червоної книги; • пояснювати призначення Червоної книги.Прочитати-§ 47. Охорона природи. Червона книга (посилання -https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-natural-science-5-class-2018-ua/54.php) Презентація-1254032 (1).pptx Відео-https://youtu.be/H8Kzs4SLAT0 (Відео-презентація уроку для 5 класу на тему : "Охорона природи.Червона книга України " Можна використовувати на уроках природознавства та для домашніх завдань.) Підготуватися до практичної роботи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УРОК § 47. Охорона природи. Червона книга. Тема 3. Людина на планеті Земля

Номер слайду 2

Який найбільший ворог диких тварин і рослин у сучасному світі?Проблемне питання. Які види тварин занесанні до Червоної книги. Чому виникла Червона книга України?

Номер слайду 3

Охороняють кордони держави від ворогів, будинок чи квартиру від злодіїв. А від кого охороняють природу? Виявляється, природу людина охороняє від самої себе. А точніше, від негативних впливів своєї діяльності на неї. Охорона природи.

Номер слайду 4

Охорону природи здійснюють різними способами. Держава видає закони, якими забороняється чинити дії, що мають негативний вплив на природу. Вчені і лікарі розробляють норми допустимого вмісту шкідливих речовин у воді, у повітрі, продуктах харчування. Працівники санітарно-епідеміологічних станцій стежать за дотриманням встановлених норм, контролюють вміст у повітрі та воді різних речовин. Не байдужі до охорони природи люди виходять на суботники та недільники, проводять акції. Вони прибирають територію, насаджують рослини, заготовляють корм для диких тварин і птахів, щоб узимку їх підгодовувати. З метою охорони природи створено різні види природоохоронних територій — заповідники, заказники, національні парки тощо. Охорона природи.

Номер слайду 5

Червона книга України — основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання. До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони, і знаходяться під загрозою зникнення. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України. Червона книга України.https://redbook-ua.org/

Номер слайду 6

Поліпшення охорони рідкісних і таких видів рослин, тварин, грибів, що перебувають під загрозою зникнення. Мета заснування Червоної книгиhttps://youtu.be/Bra1 Lpr. RPtkhttps://youtu.be/bsvx. BEZpr. Ns

Номер слайду 7

Тварини Червоної книги України: а — їжак вухатий; б — хом’ячок сірий; в — бражник мертва голова; г — махаон звичайний

Номер слайду 8

Рослини Червоної книги України: а — підсніжник складчастий; б — сон великий; в — будяк пагорбовий; г — тис ягідний

Номер слайду 9

Скарбничка знань. У 1948 р. було створено Міжнародний союз охорони природи. Мета його створення — вивчення зникаючих видів рослин і тварин та проведення заходів для їх збереження. Зібрану інформацію про рідкісні рослини і тварин було надруковано у книзі під назвою «Червона книга фактів». Так з’явилася перша Червона книга. У 1966 р. було видано Міжнародну Червону книгу. Після цього багато держав вдалися до створення своїх національних Червоних книг.

Номер слайду 10

Бесіда за питаннями1. Яке призначення Червоної книги України?3. Яких тварин Червоної книги ви запам’ятали?2. Живі організми яких груп занесено до Червоної книги?

Номер слайду 11

Бесіда за питаннями4. Які рослини і гриби із занесених до Червоної книги України ви можете назвати?5. Поясніть призначення Червоної книги.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати § 47, Відео-https://youtu.be/H8 Kzs4 SLAT0 Підготуватися до практичної роботи

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бургаз Олексій
    Доброго дня! В Вашій презентації на слайді 7 допущена помилка: метелик зображений на слайді - не махаон. Навіть якби то був він, махаон виключений з ЧКУ. З повагою!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
337
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку