Презентація до навчального матеріалу з трудового навчання для 5го класу (народна лялька, серветка, м'яка іграшка)

Про матеріал

Підібрані матеріали для уроків за тематикаю народна лялька, м'якоа іграшка, серветки, різновиди новорічної іграшки, пласка іграшка, вишивка хрестиком.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТРУДОВЕ НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЇ5 КЛАС

Номер слайду 2

ЗМІСТ КУРСУПерелік об’єктів проектно-технологічної діяльності учня. Об’єкт: Народна лялька. Об’єкт: Серветка. Об’єкт: Об’ємна м’яка іграшка. Об’єкт: Ялинкова прикраса. Підсумки

Номер слайду 3

Перелік об’єктів проектно-технологічної діяльності учня. Народна лялька. Серветка. Об’ємна м ’ яка іграшка. Ялинкова прикраса. Мотанки давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь. Це дитяча іграшка з хутра або іншої м ’ якої тканини, що наповнена м ’ яким матеріалом і призначена для гри ОБ’ЄКТПідсумки. Зміст. Шматок тканини або нетканого матеріалу прямокутної (рідше іншої) форми. Прикрашається різними техніками вишивання. На новий рік час подумати як прикрасити ялинку! А найкращими прикрасами є ті, що зроблені своїми руками. 

Номер слайду 4

НАРОДНА ЛЯЛЬКАОб’єкти. Підсумки. Зміст

Номер слайду 5

ЯКІ БУВАЮТЬ ЛЯЛЬКИПЕЛЕНАШКАІГРОВІ ЛЯЛЬКИПеленашка являла собою тканинний талісман, а виготовляли її для дитини, тому що діти самі беззахисні перед темними силами. Чоловіків до цього заняття не підпускали - займалися лялькою сама вагітна жінка або її мати. За традицією Пеленашка повинна була з'явитися на світ рівно за місяць до народження малюка. Ляльку клали в колиску, де вона чекала появи малюка. Цей оберіг допомагав обдурювати нечисть, прикидаючись дитиною і забираючи на себе всі лихі, що йому призначалося.

Номер слайду 6

ЯКІ БУВАЮТЬ ЛЯЛЬКИОБЕРЕГИНЕРОЗЛУЧНИКИЛялька «Нерозлучники» є символом міцного сімейного союзу і уособлює єднання чоловічого начала з жіночим в одне ціле, а також служить потужним оберегом, супроводжуючим подружню пару протягом усього їх життя. Лялька об'єднує в собі чоловічу і жіночу фігурки, у яких одна загальна рука. Це і є символ того, що відтепер двоє будуть завжди разом, розділивши порівну між собою всі радощі і печалі, які їм судилося зустріти на довгому життєвому шляху.

Номер слайду 7

ЯКІ БУВАЮТЬ ЛЯЛЬКИОБЕРЕГИТРАВ’ЯНИЦЯ Лялька-мотанка «Трав’яниця» - це лялька, яка наповнена запашними лікарськими травами, оберіг на здоров'я та гарний сон.«Трав’яниця» стежить за тим, щоб хвороба не потрапила у хату. Від неї йде тепло, як від дбайливої господині. Вона й захисниця від злих духів хвороби, й добра забавка. Ляльку підвішували в хаті над колискою дитини, ставили біля ліжка хворого, давали грати дітям.

Номер слайду 8

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯНародна лялька – традиційне уподобання маленьких і великих українців. Нижче наведено технології виготовлення різних народних ляльок. КРУП’ЯНИЧКАЛЯЛЬКА МОТАНКА

Номер слайду 9

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯЛЯЛЬКА МОТАНКА

Номер слайду 10

ТЕХніка безпеки. Передавайте голки, ножиці сусідові тупим кінцем. Не губіть голки. Перевіряйте їх кількість перед початком  роботи та наприкінці. Не встромляйте голки в одежу. Зберігайте їх у гольнику. Не беріть голки та ножиці до рота. Не беріть дуже довгу нитку. Це може заважати сусідові по парті. Оберігайте очі. Не робіть різких рухів рукою з голкою чи ножицями, Це може спричинити непередбачені ситуації. Не грайтеся з гострими предметами, щоб нікого не травмувати.

Номер слайду 11

СЕРВЕТКАОб’єкти. Підсумки. Зміст

Номер слайду 12

ВИШИВКАВишивка – одне з найдавніших видів декоративно прикладного мистецтва українців. Українська народна вишивка -  один із найпоширеніших і найдоступніших видів народної художньої творчості нашого народу. Відомо, що наш народ здавна декорував, оздоблював свій одяг вишитими узорами. Це чоловічі та жіночі сорочки. Вишивка прикрашала рушники, серветки. Вишиванка  удосконалювалась протягом багатьох років і прийшла до нас у вигляді чудових різнобарвних орнаментів.

Номер слайду 13

ВИШИВКАТа народне вишивання  - це живе мистецтво, яке постійно розвивається. Вишивки створюються і в наш час різними швами, з цікавим поєднанням кольорових ниток. Сучасні вишивки в дечому відрізняються від старовинних за своєю технікою та підбором кольорів. Та вони, як і в давнину, так і сьогодні є окрасою українського одягу,  нашого житла.

Номер слайду 14

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯКожен колір має своє значення, створює потужну енергетику, яку людина відчуває з допомогою настрою, тому не лише візерунок, а й колір впливає на власника вишиванки. Ось, наприклад, трактовка деяких кольорів: Червоний підсилює енергію. Найчастіше він присутній на весільних чоловічих сорочках. Такий життєрадісний орнамент символізує любов, пристрасть та агресію. Оскільки він стимулює всі функції, надто активним людям його не радять.

Номер слайду 15

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯБілий – символ кохання та невинності. Жовтий – означає радість. Підсилює веселий норов і відкритість людини. Такі відтінки переважають на Гуцульщині, оскільки саме гуцули славляться своєю щирістю та комунікабельністю. Оранжевий розміщували у межах дітородного центру. У вишивках зустрічається нечасто – його більше використовують як акцент, який підсилює життєву енергію.

Номер слайду 16

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯВишневий та коричневий вважають енергетично важкими кольорами-вампірами. У вишивках вони не домінують, але на Полтавщині зустрічаються як акценти, оскільки там формували нитки дубовою корою. Блакитний, зелений та рожевий символізують духовний спектр. Ці кольори переважають на Поділлі та Бойківщині і вважаються благодатними, сприяють спокійному життю.

Номер слайду 17

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯСиній символізує воду, тобто жіноче начало. На Київщині на вишивках переважають сині та червоні кольори. Фіолетовий – найбільш благодатний колір, що тонко поєднує чоловічу та жіночу сутність. З давніх зразків української вишивки відомо, що саме такі відтінки полюбляли діти та вагітні жінки. Чорний – поглинаючий. Колір закритості, який свідчить про те, що людина прагне замкнутися в собі. Вишивальниці часто трактують його як колір землі, хоча найчастіше одяг із чорним орнаментом вдягали під час посту.

Номер слайду 18

ТЕХНІКА ВИКОНАННЯПереглянути відео. СХЕМИ

Номер слайду 19

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИПередавайте голки, ножиці сусідові тупим кінцем. Не губіть голки. Перевіряйте їх кількість перед початком  роботи та наприкінці. Не встромляйте голки в одежу. Зберігайте їх у гольнику. Не беріть голки та ножиці до рота. Не беріть дуже довгу нитку. Це може заважати сусідові по парті. Оберігайте очі. Не робіть різких рухів рукою з голкою чи ножицями, Це може спричинити непередбачені ситуації. Не грайтеся з гострими предметами, щоб нікого не травмувати.

Номер слайду 20

ОБ’ЄМНА М’ЯКА ІГРАШКАОб’єкти. Підсумки. Зміст

Номер слайду 21

М’ЯКА ІГРАШКАСама нова із всіх іграшок, їй трохи більше 100 років. М’які іграшки поділяються на плоскі і об’ємні. Плоска іграшка складається з двох однакових деталей –  на одній деталі вишиваємо  очі, ротик і носик, другу називаємо спинкою і пришиваємо хвостик. Об’ємна м’яка іграшка більш складна у виконанні, бо складається з багатьох об’ємних частин; але така іграшка більш точно відтворює фігуру людини чи тварини, частини тіла іграшки можуть бути рухомими. Об’ємну іграшку можна розглядати з усіх сторін.

Номер слайду 22

ІДЕЇ ТА ВИКРІЙКИМ’які іграшки з тканини. М’які іграшки з помпонів

Номер слайду 23

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯПереглянути відео

Номер слайду 24

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИЗберігати голки та шпильки у відповідному місці. Не використовувати зігнуті, іржаві голки. Заборонено залишати голку без нитки. Нитку відрізати ножицями. Ножиці класти на стіл кільцями до себе. Не зберігати на платформі швейної машини сторонніх предметів. Не тримати пальці рук біля лапки. Перед зшиванням переконатися у відсутності шпильок чи голок у виробі. Під час шиття не тягнути тканину. По закінченню роботи, прибрати своє робоче місце.

Номер слайду 25

ЯЛИНКОВА ПРИКРАСАОб’єкти. Підсумки. Зміст

Номер слайду 26

ЯЛИНКОВІ ПРИКРАСИЩе дуже давно європейці започаткували традицію прикрашати будинок до свята Нового року. Мода на прикраси для ялинки змінювалась з часом. Майстри придумували різні іграшки. Сьогодні ринок ялинкових прикрас упевнено розвивається. На прилавках магазинів можна знайти все, що завгодно, - кульки, тварини, фігурки. Але іграшка виготовлена своїми руками несе спокій, радість, добрий настрій для всієї родини. Адже вона зроблена з любов’ю, з добрими думками. Фетрові тканини – це чудовий матеріал. Він різнокольоровий, міцний, зрізи не обсипаються. Крім того з ним легко працювати і можна створювати чудові прикраси.

Номер слайду 27

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯЯлинкові іграшки з фетру: ідеї та схеми

Номер слайду 28

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯПереглянути відео

Номер слайду 29

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИПередавайте голки, ножиці сусідові тупим кінцем. Не губіть голки. Перевіряйте їх кількість перед початком  роботи та наприкінці. Не встромляйте голки в одежу. Зберігайте їх у гольнику. Не беріть голки та ножиці до рота. Не беріть дуже довгу нитку. Це може заважати сусідові по парті. Оберігайте очі. Не робіть різких рухів рукою з голкою чи ножицями, Це може спричинити непередбачені ситуації. Не грайтеся з гострими предметами, щоб нікого не травмувати.

Номер слайду 30

ПІДСУМКИРезультати учня Робить висновки про необхідність економного використання матеріалів Усвідомлює значущість виробу, що виготовляє Усвідомлює важливість дотримання техніки безпеки Знає етапи проектування Називає матеріали, необхідні для виготовлення запланованого виробу Розрізняє інструменти для обробки матеріалів Розуміє необхідність дотримування техніки безпеки. Знайомиться з правилами розпорядку навчальної майстерні та елементами технологічної діяльностіЗнайомство. Знання. Діяльність. Цінність Дотримується послідовності етапів проектування Проводить міні-маркетингові дослідження Виконує малюнок виробу Виконує технологічні операції відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. кизима тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Байрак Алла
Додано
12 грудня 2019
Переглядів
5882
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку