Агрегатний стан речовин. Дифузія.

Про матеріал
Презентацію створено для проведення уроку пізнаємо природу у 5 класі "Досліджуємо тіла та явища природи". Презентацію можна використовувати на уроці, а також для самостійної роботи учнів під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розглянь малюнок. Вислови припущення, про яку речовину розмовляють діти.

Номер слайду 2

НАУКОВА ДОВІДКА СКЛАД Й АГРЕГАТНІ СТАНИ РЕЧОВИНУ виконаних тобою дослідах вода, повітря і цукор перебували в різних агрегатних станах: рідкому, газоподібному, твердому. Частинки, що утворюють речовину, перебувають у ній на певних відстанях одна від одної. Від величини відстані між частинками залежить агрегатний стан речовини.

Номер слайду 3

Завдання. Розглянь малюнки і зроби висновок, у якому агрегатному стані відстань між частинками води найбільша, а в якому — найменша.

Номер слайду 4

У твердому агрегатному стані частинки речовини розташовані щільно і не можуть вільно переміщуватися. Ось чому тіла, що складаються із твердих речовин, зберігають форму й об’єм. У твердому агрегатному стані за кімнатної температури перебувають такі речовини: залізо, алюміній, графіт, кухонна сіль, крохмаль, цукор. Алюміній. Залізо. Кухонна сіль. Графіт. Цукор

Номер слайду 5

У рідкому агрегатному стані відстані між частинками речовини більші, ніж у твердих речовин, але менші, ніж у газуватих. Частинки рідини можуть вільно переміщуватись одна відносно одної. Саме тому рідини легко перелити з однієї ємності в іншу. У рідкому агрегатному стані за кімнатної температури перебуває соняшникова олія, бензин — суміш рідких речовин. Олія. Оцет. Бензин

Номер слайду 6

У газоподібному агрегатному стані відстані між частинками речовини в тисячі разів більші, ніж у рідкому. Тому речовини в газоподібному агрегатному стані займають весь об’єм, посудини, у яку їх помістили. Гази легко стиснути. У газоподібному агрегатному стані за кімнатної температури перебувають кисень, необхідний для дихання, гелій, яким наповнюють повітряні кульки, метан, що спалюють у газовій плиті

Номер слайду 7

Уявити відстані між частинками та їхній рух у речовинах, що перебувають у різних агрегатних станах, допоможе відео за посиланням: https://cutt.ly/RIdh. YNG

Номер слайду 8

Нумо досліджувати. Що відбувається із частинками барвника у воді?Крок 1. У склянку з водою додай кілька крапель рідкого харчового барвника. Крок 2. Спостерігай упродовж кількох хвилин за явищами, що відбуваються у склянці.

Номер слайду 9

Що відбувається із частинками барвника у воді. Змішування барвника з водою: ілюстрація досліду (1) і схема (2)Завдяки руху частинки однієї речовини поширюються між частинками іншої. Таке явище називають дифузією. Її ілюструє схема на малюнку. Найшвидше рухаються частинки газуватих речовин, бо відстані між ними великі, а зв’язки — слабкі. Дифузією пояснюються відчуття пахощів їжі, аромат парфумів, освіжувачів повітря. Ось чому аромат парфумів чути на відстані.

Номер слайду 10

Явище дифузії відбувається в природі. Наприклад, аромат квіток поширюється в повітрі та приваблює комах-запилювачів. Скунс випорскує речовину з неприємним запахом, що відлякує тварин, які полюють на нього. У випадку загрози восьминіг і морська каракатиця випорскує темну рідину, яка завдяки дифузії швидко поширюється у воді й допомагає тварині сховатися.

Номер слайду 11

Заповни таблицю інформацією, якої бракує. ТОБІ ДО СНАГИ1. Назви одну речовину в газоподібному стані, дві — у рідкому стані, три — у твердому стані (за кімнатної температури).2. Як відрізняються рухливість частинок речовини і відстані між ними у різних агрегатних станах?

pptx
Додано
22 березня 2023
Переглядів
1385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку