Акція-гостина "Яблучні частування"

Про матеріал

21 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній День яблука. Акція-гостина "Яблучні частування" присвячена саме цій події. Інформація, яка міститься у розробці даного виховного заходу, дозволяє розширити знання учнів про яблуко та популяризувати здорове харчування.

Перегляд файлу

АКЦІЯ-ГОСТИНА „ЯБЛУЧНІ ЧАСТУВАННЯ”

 

 

«Яблука доспіли, яблука червоні!»- відомі усім слова Максима Рильського. Саме вони нагадують нам про прихід золотої осені та її дари людині.

21 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній День яблук, який присвячений яблукам і фруктовим садам. До України свято прийшло з Великобританії. Всесвітній День яблук запропонований благочинною організацією Common Ground і відзначається з 1990 року. Його мета – продемонструвати багатство природи, а також нагадати про те, що яблуко – це символ фізичного, культурного й генетичного розмаїття, про що людина не повинна забувати.

Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято.У різних країнах  влаштовуються народні гуляння з тематичним яблучним ухилом і елементами ярмарки. Мабуть, це єдиний день у році, коли не тільки у громадян країни, а й у будь-якого гостя туманного Альбіону є унікальна можливість спробувати більше 1200 різноманітних сортів яблук, більшість з яких неможливо купити в магазинах.

Також у свято День яблука всі бажаючі можуть придбати саджанці рідкісних сортів, щоб виростити їх у власному саду або на присадибній ділянці. Початківці садівники-любителі абсолютно безкоштовно зможуть отримати консультацію з потрібних питань від провідних експертів-яблоневодiв. На День яблука в місця великих ярмаркових гулянь з'їжджаються шеф-кухарi, охочі продемонструвати свої кулінарні здібності. І тоді у відпочиваючих з'являється можливість спробувати десятки найрізноманітніших страв з яблук, як гарячих, так і холодних. Особливо щасливі навіть можуть розжитися парою цікавих рецептів, якими потім здивують своїх друзів. Традиційно у цей день популярним є випікання яблучного пирога,запіканок, приготування яблучних страв і напоїв.

Ось і ми сьогодні  чергове засідання клубу „Волонтер” вирішили присвятити цьому безцінному фрукту – яблуку!

 

                Вірш А. Малишка „Яблука”

 

Сторінка 1. Історична

Яблуня - одна з тих рослин, на яку вже первісна людина звернула увагу і почала використовувати для своїх потреб.Археологи знайшли докази, що люди вирощували яблуні 6500 років до н.е. Її вирощували ще в Стародавній Греції і Стародавньому Римі, на територіях Єгипту і Палестини. В античні часи яблуко поширили в Європі римляни. У доісторичних поселеннях в Швейцарії були знайдені обвуглені плоди яблук.

На території стародавніх слов'ян було так багато диких яблунь, що мандрівники називали її «яблуневим царством». На Русі вперше яблуневі сади були закладені в Києві на території Києво-Печерської лаври за Ярослава Мудрого. Про особливу плодючість яблуні знати вже трипільці, коли зображали насіння яблуні на своєму посуді. 

У міфах та легендах різних країн і народів яблуко має різнобічнe символічне значення. У християнській традиції з яблуні починається історія людства – адже, за Біблією, саме вона була тим райським Древом Пізнання добра і зла, плоди якого на свою біду вкусили наші прабатьки, піддавшись спокусі лукавого Змія. За що і були вигнані з Раю: Адам, – щоб у поті чола добувати хліб свій, Єва – в муках народжувати дітей своїх.

Але яблуко, як міфічний плід, відомо не тільки в християнстві. Яблуня і яблуко в міфології всіх індоєвропейських народів - символ вічної молодості та безсмертя. У давніх релігіях існували Боги-покровителі дерев. Наприклад, Помона - римська Богиня плодових дерев, її свято помональ - свято врожаю плодів.

Грецька міфологія розповідає , що на весіллі Пелея і морської німфи Фетіди богиня розбрату Еріда в помсту за те, що її не запросили, кинула серед гостей яблуко з написом “Найпрекраснішій”. У суперечку за нього вступили богині Гера, Афродіта і Афіна. Троянський царевич Паріс був обраний суддею в цій суперечці. Паріс вручив яблуко Афродіті, яка пообіцяла йому допомогти отримати спартанську царівну Олену. Викравши Олену, Паріс відвіз її до Трої, що послужило приводом до Троянської війни.

Згідно давньогрецького міфу про Геракла, найважчим його подвигом на службі в Еврісфея був останній, дванадцятий подвиг: він повинен був знайти на краю землі золоте дерево і здобути три золотих яблука. Яблука охороняв дракон Ладон, якого вбив Геракл, щоб заволодіти молодильними яблуками. Однак Богиня Афіна повернула на місце викрадені яблука, щоб Боги не старіли. Завдяки цим яблукам Боги зберігають вічну молодість. Червоне яблуко вважалося символом богині любові - Венери.

Одне з найбільших наукових відкриттів нового часу, за легендою, теж пов’язано з яблуком. Вважається, що Ньютон прийшов до закону всесвітнього тяжіння, звернувши увагу на яблуко, що впало з гілки, і вперше задумавшись над тим, чому, власне, предмети падають вниз.

У слов'янських казках молодильні яблука ростуть на прадубі (Доб-рослав. Дерево-цілитель). У казках яблуні допомагають зустрітися закоханим, бездітним дарують здорових спадкоємців, продовжують молодість, фарбують дівочі щічки рум'янцем. І пророкують долю. На Русі дівчата ворожили на яблуках про майбутню любов. А в народі існує легенда, що яблука володіють особливою силою виконання бажань в свято Преображення Господня, що відзначається 19 серпня. У народі він зветься Яблучним Спасом, оскільки саме в цей день на Русі було прийнято зривати і освячувати яблука та інші фрукти нового врожаю. У Різдвяному обряді яблука присутні на столі як символ родючості. Відоме використання яблука і в любовній магії, до того ж, використовують не тільки плоди цього дерева, але й квіти, насіння, гілочки та листя.

У поетичному світогляді українців яблуко вважається плодом із неба, недаремно воно оспіване в багатьох колядках і навіть сучасних піснях.

 

Пісня ”Яблука падали”

 

Сторінка 2. Медична

Яблука – найдоступніший і дуже цінний продукт харчування. У них є все, що потрібно організму для нормальної життєдіяльності. Не так давно завдяки великим дослідам клініцистів з яблук було знято “табу” на вживання при деяких захворюваннях. Наприклад, встановлено, що сік антонівських яблук знищує мікроби, що викликають дизентерію. Про користь яблук написано багато наукових трактатів, але дослідження їх цілющих властивостей тривають і в наші дні. Наприклад, фінські вчені, обстеживши понад 9 тисяч осіб, прийшли до висновку, що вживання здоровими людьми одного яблука в день істотно знижує ризик виникнення інсульту. Люди, що включають в свій раціон яблука, ведуть більш активний спосіб життя, частіше займаються спортом, менше палять і вживають алкоголь. Французькі вчені провели таке дослідження: протягом трьох місяців: добровольці їли по два-три яблука щодня. Виявилося, що після тримісячного вживання яблук у випробовуваних різко знизився рівень холестерину.

Яблука – найцінніше джерело мікроелементів та вітамінів. Наявність кремнію, магнію, йоду, калію роблять їх незамінними при стресі або перевтомі. Насправді заліза в яблуках небагато, але в них є речовини, завдяки яким організм краще засвоює цей мікроелемент з інших продуктів.

Яблука – дивовижний природний сорбент. Стародавні римляни широко використовували їх після переїдання і при важкому похмільному синдромі. Наявність в яблуках пектину сприяє виведенню шлаків, солей важких металів та інших токсичних речовин з організму. Регулярне вживання яблук сприяє зміцненню стінок судин. Крім того, яблука мають слабко виражені протимікробну, сечогінну і бактерицидну властивості. Наприклад, потрапляючи в шлунок, яблучний пектин підвищує кислотність, пригнічуючи тим самим хвороботворні бактерії.

Дієтологи стверджують: для підтримки здоров'я ми повинні споживати 48 кг яблук на рік, і, хоча б, половину цієї кількості в свіжому вигляді. При тривалому зберіганні свіжих яблук кількість вітаміну C в них зменшується; а в консервованих яблуках і в яблучному компоті вітамін C зберігається дуже довго (за 2 роки зберігання зникає всього 30% аскорбінової кислоти). Яблука ефективні при профілактиці і лікуванні простудних захворювань. Якщо регулярно вживати ці фрукти, втричі зменшується ймовірність зараження.А суміш в рівних пропорціях яблук, меду і цибулі допоможе зменшити симптоми застуди.

Англійське прислів'я говорить: «Одне яблуко в день залишить вашого лікаря без роботи».

А ось деякі поради, що стосуються вживання яблук:

Не бійтеся їсти яблуко, де був черв'ячок. Черв'ячки часто відзначають найбільш смачні яблука. Включіть в свій раціон дрібні сорти, так як в них більша концентрація корисних речовин.

Вживайте яблука разом з шкіркою. Саме шкірка і тонкий шар м'якоті під нею містять більшу частину вітамінів.

Яблучне насіння містять не тільки йод, але і шкідливу для здоров'я синильну кислоту. Тому краще утриматися від їх вживання.

Зелені яблука можуть стати відмінним профілактичним засобом для зміцнення зубів і кісток, а також знижують ризик захворювання раком. Дослідники стверджують, що жовті яблука покращують зір.

Солодкі сорти яблук не рекомендують вживати людям, страждаючим гастритом і виразкою, а також серцево-судинними захворюваннями.

Червоні сорти яблук покращують пам’ять, підтримують здоров’я сечовивідних шляхів.Кожен сорт має свої корисні властивості – отож, вибирайте. Що саме вам до вподоби та смакуйте на здоровя!

Сторінка 3. Цікаві факти

А зараз декілька цікавих фактів про яблуко.

1. За підрахунками учених, сьогодні яблуневі сади займають на землі п'ять мільйонів гектарів. За статистикою, практично кожне друге плодове дерево на Землі — яблуня.

2. Найбільше яблуко, зареєстроване у Книзі рекордів Гіннеса, важило 1,5 кілограма.

3. Найменші яблука величиною трохи більше горошини.

4. Найважче яблуко виростив у 2005 році в Японії Чисато Івасаки, і воно важило 1,849 кг.

5. Яблука не тонуть у воді, так як 20-25% їх маси становить повітря.

6. А чи знаєте ви ,що саме завдяки яблуку з'явилася губна помада. Сама назва «помада» походить від французького слова «pomme», що означає, як ви здогадуєтеся, яблуко. Помада була винайдена завдяки кардиналу Рішельє, який дуже любив запах яблук і попросив аптекаря виготовити йому бальзам для губ з таким запахом.

7. З яблук можна робити не тільки смакоту, але і канцелярське приладдя! Таке цікаве застосування їм знайшов підприємець з Італії Альберто Волькан. Він дізнався, що у відходах, які утворюються при виробництві яблучного соку, міститься велика кількість целюлози. Альберто Волькан вже випустив з яблучної папери близько 60 тис. конвертів, 7 тис. блокнотів та 6 тис. пакетів.

8. Останнім часом «авторитет» яблук ще більше зріс: вони увійшли в обов'язковий раціон космонавтів. Виявляється, яблука добре переносять космічні швидкості, зберігаючись при цьому цілими, в той час як лимони та апельсини в стратосфері «вибухають», розлітаючись на клаптеві шматочки.

9. Лісовими яблуками любить ласувати ведмідь, тому найкраща яблуня та, на яку він поставив свою позначку: улюблене дерево ведмідь дряпає кігтями. Саме такі дерева відшукували навіть дикі кабани, стежачи за ведмедем і підбираючи натрушені ним плоди.

Цікавих фактів про яблуко дуже-дуже багато.

Сторінка 4. Кулінарна

Страви з яблук – це справжній яблучний рай Готувати страви з яблук - одне задоволення. Яблука додають додаткові солодощі, і ця якість дозволяє широко використовувати їх в приготуванні випічки і десертних страв, або додають кислинки, що збагачує страви додатковим смаком і ароматом.

З яблук варять компоти, варення і повидло, їх мочать в бочках, сушать, на яблуках настоюють ароматний оцет і готують всілякі вина, наливки та лікери. Та просто не вистачить часу, щоб перерахувати всі страви, які можна приготувати з яблук і з додаванням яблук!

Яблука відмінно поєднуються майже з усіма овочами, як свіжими, так і з запеченими. Звичайна картопля, запечена з яблуками, стає делікатесом. Яблучні пироги, пиріжки, вареники і шарлотки давно зайняли своє почесне місце в нашій кухні, а сучасні рецепти західної та східної кухні додали до цього списку різні яблучні Тарту і паї, яблука в карамелі, китайські «шовкові» яблука і безліч інших чудових і при цьому нескладних у приготуванні страв.

Кислі яблука ідеально поєднуються з м'ясом, особливо з жирним, важким. Російська кухня рясніє рецептами страв зі свинини, качки, гусака - яблука додають м'ясу приємну кислинку і пряний аромат. Останнім часом з яблуками все частіше готують курку - явний вплив індійської кухні. Звідти ж прийшов і яблучний чатні - чудовий пряний соус, який можна подавати практично до будь-якої страви.

Можна сказати, що яблука - досить універсальний продукт. Ось сьогодні і ми хочемо здивувати вас не тільки цікавою інформацією про цей диво-фрукт, але й чимось смачненьким.

 

Презентація страв із яблук – яблучні частування.

 

doc
Додано
3 липня 2018
Переглядів
3633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку