Акція "Валеологічна культура - вибір XXI століття"

Про матеріал
З метою залучення учнівської молоді до практичної валеологічної освіти та виховання, формування валеологічної культури, усвідомлення нерозривного зв’язку дитини з довкіллям, залежності здоров’я від стану навколишнього середовища, вивчення впливу факторів, пов’язаних з виробництвом на здоров’я людини, подолання шкідливих звичок, формування здорового способу життя проходить щорічна акція "Валелогічна культура - вибір XXI століття"
Перегляд файлу

1

 

 

 

Районний етап обласного конкурсу учнівських

науково-дослідницьких робіт з валеології

 

«Валеологічна культура -

вибір XXІ століття»

 

 

 

 

 

 

«Coca-Cola»:

модний напій чи шкідливий  продукт?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП------------------------------------------------------------------------------

3

РОЗДІЛ 1 Теоретичні аспекти вивчення напою «Coca-Cola» --------

1.1. Історія винекнення «Coca-Cola» ------------------------------------------

1.2. Склад«Coca-Cola» -----------------------------------------------------------

1.3. Вплив на здоров'я  людини ----------------------------------------------- 

1.4. Застосування в побуті ------------------------------------------------------

РОЗДІЛ 2Дослідження властивостей  Кока – Коли----------------------

2.1.  Соціологічне опитування -------------------------------------------------

2.2. Вплив  «Coca - Cola» на  метали ---------------------------------------

2.3. Вплив  «Coca - Colа »  на  чайний наліт ------------------------------

2.4.Вплив «Coca - Cola»  на пофарбоване волосся ------------------------

4

4

5

6

8

10

10

13

13

14

2.5. Вплив «Coca - Cola»  на яєчну шкаралупу -----------------------------

14

2.6. Вплив «Coca - Cola»  на ковбасні  вироби -----------------------------

14

2.7. Вплив «Coca - Cola»  на живі організми --------------------------------

14

ВИСНОВОК -----------------------------------------------------------------------

16

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ  ДЖЕРЕЛ ------------------------------------

18

ДОДАТКИ --------------------------------------------------------------------------

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

   Відомо, що харчування забезпечує організм людини енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення  клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею  органічних  речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та  мінеральних речовин. Крім того, їжа – джерело утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу працездатність.   За останній час з’явилось  багато суперечливої інформації про шкоду і користь Кока-Коли, яку дуже полюбляє сучасна молодь. Цікаві телепередачі перериваються на рекламні ролики, в яких нав'язливо пропонують напій під назвою «Coca-Cola» . Крім того,  газети і журнали суцільно рясніють барвистою рекламою.

Але, чи дійсно те, що нам пропонують є корисним для здоров'я, особливо для  дітей та підлітків, організм яких ще не сформований?Насправді, ці продукти в основному зроблені з хімічних речовин, в них мало натуральних складових. Різні штучні добавки мають приємний  смак і запах.«Coca-Cola»   (Кока Кола)   - один з найпопулярніших в світі газованих напоїв, що має   більш ніж 120-річну історію. За даними Інтернет-видань, його назва знайома майже 94% жителям  нашої планети.   А чи дійсно цей напій безпечний для вживання?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ НАПОЮ  «CОСА-CОLА»

 

1.1. Історія  винекнення «Coca-Cola»

 

    В травні 1886 року в Атланті (Сполучені Штати Америки) полковник Джон Пембертон, фармацевт за освітою, шукаючи засіб від головного болю, зварив незвичайний сироп. Назві та логотипу напій зобов'язаний товаришу  Джона Пембертона – бухгалтеру Френку Робінсону, який відмінно володів мистецтвом каліграфії.

    Рецепт Кока-Коли придбав ірландець Асу Криз Кендлер за 2 300 доларів. На той момент вона  містила витяжку з листя коки, але  відрізняється за технологією від кокаїну, а також палений цукор, що надає характерний колір і смак. Популярність мікстура отримала через те, що була солодка на смак  і продавалася в аптеці на розлив з льодом. Але напочатку XX  використання листя коки було заборонено, і технологія почала зазнавати зміни. З тих пір в Кока-Колі немає нарковмісних з'єднань, і компанія тримається в лідерах виключно за рахунок   рекламної політики.

Хоча газований  безалкогольний  напій  був популярним  з  1886 року, лише через десять років була придумана торгова марка Coca-Cola і знаменитий дизайн пляшок.

      У скляну пляшку«Coca-Cola» вперше була розлита в 1894 році. В алюмінієву банку - в 1969 році. Справжній склад«Coca-Cola» до сих пір не був оприлюднений. Всі існуючі версії - це лише припущення, оригінальна рецептура тримається виробником в найсуворішому секреті. Але, незважаючи на це, численні лабораторні дослідження напою дозволяють робити висновки про наявність в ньому  деяких інгредієнтів. Рослина кока - не що інше, як сировинадля виробництва кокаїну. Дивно, але в XIX столітті кокаїн вважався ліками! Заборона на вживання кокаїну була  введена пізніше - в 1903 році.  З того моменту рецептура «Coca-Cola» змінилася, кокаїну в ній не стало, але точну формулу  напою засекретили. Розшифрувати цю формулу намагалися багато, але безуспішно. Написаний рукою самого Пембертона, секрет майже вже священного, легендарного напою зберігається в особливому сейфі, і  лише найвище керівництво компанії має доступ до нього. Але що цікаво - навіть ці вищі особи можуть відкрити сейф тільки в присутності один одного.Розкрити рецепт, звичайно ж, не раз намагалися, і ось один з варіантів розшифровки складу, який був опублікований  в матеріалах журналу «Власть».Спочатку складається так званий «чорний» еліксир»: (80 крапель ефірного масла апельсинового, 40 крапель ефірного масла коричного, 120 крапель ефірного масла лимонного, 20 крапель ефірного масла коріандрового, 40 крапель олії мускатного горіха, 40 крапель олії неролі, ефірного  масла лайми  за смаком). А потім додаємо 113 грамів цитрату кофеїну, 56 грамів ортофосфорної кислоти, 28 грамів екстракту ванілі та цукор. Забагато,  зате смачно! Може, тому і допомагає цей «чудодійний засіб-еліксир»  від стресів, «від нервів»,  «від зубів», і від імпотенції (це стверджував сам Пембертон) та  викликає такі приємні смакові відчуття? Ось тільки ні коки, ні коли в ньому вже давним-давно немає .

        Але в чому ж тоді шкода«Coca-Cola»?

1.2.Склад «Coca-Cola»

       Компонентами «класичного» варіанту «Кока-Коли»є: очищена газована вода,  карамель, регулятор кислотності,  кофеїн.  Існує також  Кока-Кола, в складі якої відсутній кофеїн.

       Склад «Coca-ColaLight» без кофеїну :

1. Aquacarbonatada   - газована вода, єдиний нешкідливий компонент.

2. Вітаміни групи Е:

E150d   (барвник) - цукровий колер (палений цукор).

Е211   (бензоат натрію) - відхаркувальний засіб, консервант харчових продуктів, протигрибковий засіб.

Е330   (лимонна кислота) - безбарвні кристали, широко поширена в природі. Застосовують у фармацевтичній і харчовій галузях промисловості.

E338   (ортофосфатна кислота),  пожежо- та вибухонебезпечна речовина, при  контакті викликає подразнення очей і шкірних покривів.

E950   (ацесульфам калію) - в 200 разів солодше цукру, погіршує роботу серцево-судинної системи, збуджує  нервову систему, може викликати звикання.

E951   (аспартам) - цукрозамінник, викликає головний біль, втому, запаморочення, нудоту, сильне серцебиття, збільшення ваги, дратівливість, тривожний стан, втрату пам'яті, затуманений зір, висип, припадки, втрату зору, болі в суглобах, депресії, спазми, втрата слуху, безпечна доза: 3 г на добу.

E952   - цикламова кислота і її солі (замінник цукру,  цикламат - штучний підсолоджувач, викликає рак,  безпечна доза: 0,8 г на добу).

E950   (ацесульфам калію) - в 200 разів солодше цукру, погіршує роботу серцево-судинної системи, збуджує  нервову систему, може викликати звикання.

3. Аromas   - ароматичні добавки[7]

1.3. Вплив на здоров'я людини

       Хімічний аналіз показує, що в  складі  такої популярної газованої води є дещо не менш небезпечне, а саме - ортофосфорна кислота. Ця хімічна сполука застосовується в промисловості для видалення іржі з металу. Ортофосфорна кислота була допущена до застосування в харчовій промисловості і фігурує вона під ім'ям харчової добавки.Але ортофосфорна  кислота не лише розчиняє іржу, накип з чайників, вапняний наліт. Виявляється, вона згубно діє на  опорно-рухову систему людини, тому що вимиває солі кальцію з кісток.

       До складу «Coca-Cola» входять також  азорубін і кармаузін - штучні харчові барвники, які виробники зашифрували кодами. Як показують дослідження європейських учених, ці барвники вражають кору надниркових залоз. Саме тому азорубін і кармаузін заборонені в Європі. На жаль, в  Україні ці барвники є цілком легальними.

        «Coca-Cola» є досить калорійним напоєм. Оскільки напій часто вживається в надмірних кількостях і є одним з найпопулярніших напоїв серед дітей іпідлітків, він може  стати причиною  ожиріння. Висока кислотність  зумовлює   пошкодження зубів. Так, вченими Йенского університету (Німеччина)  при проведенні експериментів було встановлено, що вживання напоїв з підвищеною кислотністю, в тому числі і Кока-Коли  може стати причиною пошкодження емалі зубів.  Ортофосфорна кислота, яка входить до складу «Coca-Cola», погіршує всмоктування кальцію і вимиває його з організму, що призводить до негативного впливу на скелет, особливо  дітей, підлітків і жінок [12].

      Якщо ж запивати  їжу холодними напоями (наприклад, Coca-Cola з льодом), то час перебування їжі в шлунку скорочується з 4-5 годин до 20 хвилин. Це, по-перше, прямий шлях до ожиріння, так як  їжею в такому випадку  неможливо насититися і почуття голоду наступає дуже швидко. По-друге, в кишечнику відбуваються процеси гниття, бо   нормального перетравлення  їжі, як такого, не відбувається. Через годину після вживання  Кока-Коли  ортофосфорна  кислота прискорює метаболізм шляхом зв'язування в кишечнику кальцію, цинку і магнію. Ефект посилюється величезною дозою цукру і штучних підсолоджувачів. Починає діяти сечогінний ефект кофеїну. Кальцій, вимитий з кісток і послаблює  їх, виводиться разом з сечею. Разом з кальцієм виходять магній, цинк, натрій. і А ще через годину відчувається втома і слабкість, з'являється дратівливість. А це відбувається тому, що важливі речовини вимиті з організму. Організм втратив більше рідини, ніж отримав разом з газованим напоєм. Весь цукор засвоєний організмом. Протягом декількох годин відчувається нестача  кофеїну і тому хочеться випити ще одну  пляшку   «Coca-Cola» , а потім ще, та ще...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.1. Негативний вплив Кока-Коли на організм людини

1.4. Застосування в побуті

      В різних джерелах зустрічаються  поради щодо  використання  Кока -Коли  в побуті, наприклад,  для прибирання ванної кімнати. З її допомогою можна швидко та надійно очистити ванну, раковину та  унітаз. Для цього необхідно влити 1-2 склянки напою в унітаз, закрити  кришкою і залишити на годину.  Після цього слід скористатися  губкою та  почистити  туалет як зазвичай.  Видалить Кола-Кола вапняний наліт і забруднення з раковини і ванни.

Чудово видаляє  Кока-Кола жир. Для цього виріб із  жирною  плямою  необхідно замочити  в Кока-Колі та залишити на дві години, а потім  змити, при цьому жир зникне, а виріб не втратить колір.

    За допомогою Кока-Коли можна позбавитись від іржі. Для цього треба помістити  іржавий предмет в ємність з Колою і залишити на день, а вийнявши, витерти рушником. Таким же способом можна надати  блиску старим монетам.

Використовувати  Кока-Колу можна навіть для очищення каструль від пригорілої  їжі. Для цього треба налити  в каструлю колу і довести  її до кипіння. Вуглекислота і висока температура прекрасно впораються із завданням.[3].

      Існує думка, що з допомогою Кока-Коли можна змити надмірно пофарбоване волосся.

 

 

 

видаляє

 

 

 

 

Рис. 1.2. Застосування Кока-Коли в побуті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2

ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ «CОСА-CОLА»

2.1. Соціологічне опитування

Мета:  дізнатися, наскільки часто  респонденти  вживають газовані напої і чи вважають їх шкідливими.

     В соціологічному опитуванні  брали участь  70 осіб (учні  та працівники школи)

Запитання для соціологічного опитування:

1. Купуючи продукти, чи звертаєте ви увагу на їх склад?

2. Чи знаєте ви  харчові добавки, що позначаються за допомогою індексу Е?

3. Чи знаєте ви, як  харчові добавки  впливають на ваше здоров'я?

4. Чи любите ви газовані напої?

5. Ви часто вживаєте  Кока-Колу?

6. Як ви вважаєте, чи шкідлива Кока-Кола для здоров'я?

7. Які напої ви вважаєте більш шкідливими: пофарбовані («Coca-Cola»), безбарвні («Sprite»), чи всі?

       Результати проведеного соціологічного дослідження наведені в діаграмах.

Рис.2.1.Результати опитування до запитання 1.

Рис.2.2.    Результати опитування до запитання 2.

Рис. 2.3.  Результати опитування до запитання 3.

                

Рис.2.4. Результати опитування до запитання 4.

Рис. 2.5.  Результати опитування до запитання 5.

Рис.2.6.  Результати опитування до запитання 6.

                 

Рис.2.7. Результати опитування до запитання 7.

           Після опрацювання результатів соціологічного дослідження стало відомо,  що тільки   26  осіб  з опитаних респондентів звертають  увагу на склад продуктів, які вони  купують. З них 18 осіб  знають  про значення харчових добавок з індексом Е.  З опитаних  - 51 чоловік, що становить  73%   відповіли, що обізнані про шкоду  харчової добавки з індексом Е.  Результати соціологічного опитування показали, що 53 чоловіки (76%) опитаних  вживають  газовані напої, 23  респондента з опитаних перевагу віддають саме Кока-Колі. При цьому 60 осіб (87%), вважають,  що напій «Coca -Cola»   шкідливий. Слід зазначити, що  учасники анкетування вважають «Coca-Cola» більш шкідливим напоєм ніж «Sprite», тому що він темніший  за кольором, тобто там більше барвників. І лише 10% опитаних взагалі не вживають газовані напої.

Отже, результати соціологічного опитування показали, що напій Кока-Кола  є досить популярним напоєм, особливо серед молоді  та  шкідливим напоєм, - він становить загрозу організму людини.

2.2.  Вплив  «Coca - Cola » на  металеві вироби

       Мета: виявити вплив напою «Coca -Cola» на металеві вироби, вкриті іржею.

     Для експерименту  приготували покриті іржею вироби з металу: гайки,   пружину, старі монети.В пластикові стакани поклали обрані предмети і залили  напоєм «Coca-Cola» та залишили на кілька днів. Через 4 дні  витягли металеві предмети. Вироби  стали помітно чистіші, придбали блиск. Отже, напій «Coca-Cola»здатний розчинити іржу. Чим довше взаємодія газованого напою з металом, покритим іржею, тим краще результат.

2.3. Вплив  «Coca -Cola »  на  чайний наліт»

     Мета: з'ясувати, чи може «Coca-Cola» видалити чайний наліт з керамічної чашки.

    Для експерименту  приготували 2 керамічні чашки, покриті нальотом від чорного чаю. В одну чашку  налили звичайну питну воду, в другу - напій «Coca-Cola» та залишили на 4 години.Через 4 години вилили рідини з чашок. Було помічено, що перша чашка, в яку налили воду, залишилася з жовтим нальотом від чаю. Друга чашка після взаємодії з «Coca-Cola» стала помітно чистішою. Це вказує на те, щогазований напій «Coca-Cola» здатний видалити чайний наліт.

2.4.  Вплив «Coca-Cola » на пофарбоване волосся

      Мета:  з'ясувати, чи може «Coca-Cola» змити фарбу з волосся. Для цього волосся, пофарбоване  стійкою крем-фарбою «Pallet» червоно-каштанового кольору, помили напоєм «Coca-Cola». Залишили на 2-3 хвилини, а потім змили водою. Помітили, що волосся змінило колір та та втратило  блиск. Отже,  «Coca-Cola» може частково видалити фарбу з волосся.

2.5.  Вплив «Coca-Cola »  на  яєчну  шкаралупу

     Мета:  виявити вплив «Coca-Cola» на кальцій на прикладі яєчної шкаралупи. Для експерименту обрана шкаралупа від курячого яйця, так як містить багато кальцію. Відомо, що  кальцій є основою зубів, кісток, нігтів і т.д. Шкаралупу курячого яйця  помістили в стакан з «Coca-Cola» та  залишили на 3 дні.Через 3 дні витягли шкаралупу з рідини та помітили, що яєчна шкаралуп апотемніла. Це говорить про велику кількість барвників в даному напої,  барвник «Coca-Cola» за 3 дні здатний забарвити в темний колір шкаралупу, а це означає, що він здатний  видалити   кальцій, тобто загрожує нашим зубам і кісткам (в їх складі є кальцій).  Зуби темніють, а кістки стають крихкі та  схильні до переломів. Отже, напій Кока-Кола не рекомендується для вживання.

2.6.  «Coca-Cola» та  ковбасні  вироби

      Мета: виявити вплив «Coca-Cola» на організм людини (внутрішні органи) на прикладі м'яса курки або сосисок. Щоб виявити дію Кока-Коли на шлунок, помістили в стакан з напоєм сосиску. Через деякий час помітили, що сосиска почорніла і розбухла, покрилася слизом, а напій поміняв свій колір,  став мутним.«Coca-Cola»  не розчинила сосиску, але надала їй темного кольору. Теж саме відбувається з нашим шлунком. Його стінки темніють, утворюється слиз. Отже, напій Кока-Кола не рекомендовано споживати.

2.7.Вплив «Coca-Cola» на живий організм (на прикладі цибулини)

       Мета: дослідити, як впливає напій на пророщену та непророщену цибулину.

       Для проведення  експерименту було використано  три цибулини: дві непророщені, а одну пророщену. Одну непророщену помістили в чисту воду, а дві інші в розчин Кока-Коли. Через 3 дні провели перше спостереження. Було помічено, що цибулина, яка знаходилася у воді,  пустила паростки,  дві інші – не змінилися. А через 7 днів  паростки цибулини, яка знаходилася в воді підросли, стан двох інших погіршився. На пророщеній  оглянули стан коріння (денце)  через 7 днів і виявили, що у непророщеної  цибулини, яка знаходилась  в Кока-Колі  коріння не проросло, а денце вкрилося пліснявою. У пророщеної цибулини   коріння не збільшилось, а навпаки вкрилося пліснявою.  Коріння (денце)  цибулини, що знаходилося у воді було  здорове, розвинене.  А ще через 10 днів ми помітили, що рослини, які знаходились в Кока-Колі  взагалі пропали.  Отже, «Coca-Cola»  згубно діє на ріст і розвиток рослин.

         За результатами проведених експериментів можна зробити висновок,  що «Coca-Cola» є шкідливим напоєм.  Він   шкідливо впливає на організм людини, проте відмінно справляється з різними видами забруднень: іржею, слідами від чаю, а також  здатний частково змити фарбу з волосся, тобто може використовуватись в побуті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК

 

       За результатами дослідження було встановлено, що газований напій «Coca-Cola» популярний серед учнів школи та працівників.  Знаючи про шкоду напою, діти та дорослі  продовжують його купувати. Їх приваблює смак, часті барвисті реклами.

      В результаті дослідження Інтернет-джерел та проведення експериментів було з'ясовано,  що «Coca-Cola» може нанести шкоди організму людини. У напої міститься дуже багато барвників, а також речовин, здатних викликати онко-захворювання, захворювання серцево-судинної системи, порушення роботи нервової системи, звикання, головні болі, втому, запаморочення, нудоту і багато іншого. Великий вміст цукру може стати причиною ожиріння, цукрового діабету. «Coca-Cola» вимиває кальцій з організму, завдаючи цим великої шкоди зубам і кісткам.

        Проте, проведені експерименти показали, що «Coca-Cola» є хорошим миючим засобом. Даний напій роз'їдає іржу, видаляє наліт від чаю. Крім того, він може бути використаний не тільки в побуті, але і  в косметології - в якості змивання фарби для волосся.

       А чи є вихід з даної ситуації?   Чи є  напої, які не шкідливі для організму людини та екологічно безпечні? Звичайно є,  на першому місці - звичайна  вода,  це напій, який найкраще тамує спрагу.  Тому  необхідно  відмовитись  від вживання солодких, газованих напоїв, а пити  в достатній кількості воду, адже  вона не містить калорій, і її достатньо просто налити у склянку.  Пити треба натуральні соки, адже вони багаті   на вітаміни, мікроелементи та покращують роботу кишечника, допомагають  вивести із організму шкідливі речовини.

       Можна запропонувати декілька порад у виборі здорових напоїв:

1. Змінюйте звички – обмежте, або взагалі відмовтеся від цукровмісних напоїв. Середня банка солодкої газованої води забезпечує близько 150 калорій. У перерахунку на шматочки цукру буде така картина:  у Кока-Колі – 6,5 шматочки  цукру. «Легкі калорії»,   які поступили в організм, все одно використовуються, і переважно  трансформуються у жир. Скорочуючи вживання солодких напоїв, -  можна  полегшити процес контролю  своєї ваги та  знизити ризик розвитку діабету.

2. Уникайте низькокалорійних напоїв. Так звані «дієтичні» напої із штучними замінниками цукру, заставлять вашу печінку, яка є головним фільтром організму, посилено переробляти чужі та шкідливі для організму  хімічні речовини. Спробуйте додати уводу шматочок лимона,  апельсина, або мандарина, чи іншого  натурального фруктового соку.

3. Не пийте енергетичні напої. Ці недешеві солодкі шипучі рідини мають стільки ж цукру, як і безалкогольні напої, плюс багато кофеїну і можуть стати причиною підвищення кров’яного тиску. Крім того,  вміст   у   них добавок у вигляді аспартаму можуть принести немало неприємних наслідків для здоров’я. Навряд чи у вас є потреба у них. Особисто  я - за життя без газованих напоїв! 

        Теоретичне та практичне значення дослідження полягає   в тому, що матеріали дослідження були використані  при проведенні уроків біології  за темою «Опорно-рухова система», уроків хімії  на тему «Корозія металів. Захист металів від корозії». Результати досліджень використані під час проведення  виховних заходів з учнями на екологічну тематику.  Крім того, проведена роз'яснювальна робота серед учнів та працівників школи та місцевого населення щодо шкідливого впливу газованих напоїв на організм людини та розповсюджені  буклети із закликом щодо зменшення їх вживання. В школі вирішили започаткувати проведення  флешмобу в першу неділю травня  під гаслом  «День  без шкідливих напоїв!».

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Байєр К., Шейнбергл Л. Здоровий спосіб життя. М.: Світ, 1977

2. Бредлінг М. Кока-Кола. Брудна правда/ під ред Л. Сумм - М.: Альпіна Бізненс Букс, 2012

3. Буринська Н.М. Хімія. Підручник для 9 класу середньої загальноосвітньої школи . - Київ; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2009, с.106-108

4.Клімова Є.В. Фізико-хімічні властивості та антихарчовий статус, токсичність «Кока-Коли», // Харчова та переробна промисловість. 2008. №3. с. 837

5. Краузер Б., Врімантл М. Хімія. Лабораторний практикум. М.: Хімія, 1995

6. Логвін В. Методика проектів у контексті сучасної освіти// Сучасні шкільні технології, 2002

7. Піль А. Моє тіло (все про все). - М.: ТОВ Видавництво  «Астель», 2002

8. Попов С.В. Валеологія в школі і вдома. СПБ: Союз, 1998

9. Вікіпедія. Кока Кола. : https://ru.wikipedia.org/wiki

10. Кока Кола. Міфи і реальність.: http://nsportal.ru/ap/library

11. Пилипенко В.С., Сокіл Я.С. Стан та перспективи розвитку ринку в Україні безалкогольнихнапоїв: http://rmus.tsatu.edu./korf-statu/oem-loadeb4-3gpdf

12. Щетинников В.І. Енциклопедія знань для школярів. Біологія людини. - Донецьк:ТОВ ВКТ «БАО», 2007, с.48-51

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК А

Соціологічне опитування

       G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191104_084650.jpg

 

          

                            

ДОДАТОК Б

Проведення експериметнів на уроках хімії  з теми

 «Корозія металів. Способи захисту металів від дії корозії»

до експерименту

 

G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191120_090605.jpg        G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191120_090701.jpg

після проведення експерименту

G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191121_093306_HDR.jpg              G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191121_093327_HDR.jpg

                       

ДОДАТОК В

Проведення експериментів на уроках біології з теми «Опорно-рухова система»

Вплив Кока-Коли   на  яєчну  шкаралупу

до експерименту

G:\2019, екол проект\Фото\IMG_20191121_093608_HDR.jpg                 

                            після проведення експерименту                  

                   

ДОДАТОК  Г

Вплив Кока-Коли та ковбасні вироби

до проведення експерименту

     

           

                       після проведення експерименту

        

 

 

 

 

ДОДАТОК Д

Вплив Кока-Коли та живий організм (на прикладі цибулі)

 

   

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Е

Виготовлення буклетів «Соса-Соlа – модний напій, чи шкідливий продукт»

 

C:\Users\ПК\Desktop\IMG_20191126_122140.jpg

 

                               C:\Users\ПК\Desktop\IMG_20191126_122250.jpg

 

ДОДАТОК Є

Просвітницька робота

(розповсюдження буклетів про шкоду «Кока-Коли» серед учнів,  працівників школи та  серед місцевих жителів)

 

C:\Users\Администратор\Desktop\IMG_20191122_140025.jpg        C:\Users\Администратор\Desktop\IMG_20191122_140005.jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\IMG_20191122_140150.jpg         C:\Users\ПК\Desktop\IMG_20191125_081558.jpg

C:\Users\ПК\Desktop\IMG_20191125_081639.jpg      C:\Users\ПК\Desktop\IMG_20191125_081916.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 




 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
7 травня 2022
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку