Акція "Збережи ялинку!" та майстер-клас по виготовленню святкових композицій.

Про матеріал
Акція "Збережи ялинку!" та майстер-клас по виготовленню святкових композицій. Мета: виховувати в учнів бережливе ставлення до природи, екологічне мислення, розвивати творчість, креативність. Акція спрямована на попередження незаконного вирубування хвойних дерев, на заміну ялинки зимовою композицією, що створить атмосферу новорічного свята і збереже життя зеленої красуні, адже збереження новорічних традицій не повинно шкодити природі.
Перегляд файлу

       Акція « Збережи ялинку». Майстер-клас по виготовленню святкових композицій.

Мета заходу: виховувати в учнів бережливе ставлення до природи, екологічне мислення, розвивати творчість, креативність.

   Вчитель.
    Наближаються новорічні свята. Щорічно напередодні Нового року зелені насадження та ліси потерпають від мільйонів людей, що бажають прикрасити свої оселі, вирубують зелені ялинки, проте коли свята закінчуються, на смітниках височіють купи зелених красунь. У ставленні до новорічної ялинки, як у краплі води відтворюється наше ставлення до природи взагалі.

     Ми не примушуємо відмовитись від цього задоволення, але чи замислювалися Ви, скільки це буде коштувати нашій природі? Якщо ми вирубаємо великі гарні ялинки - відновитись за один рік вони не зможуть.

     Сьогодні ми проводимо акцію «Збережи ялинку!», спрямовану на попередження незаконного вирубування хвойних дерев, на заміну ялинки зимовою композицією, що створить атмосферу новорічного свята і збереже життя зеленої красуні, адже збереження новорічних традицій не повинно шкодити природі.  

   Учень.    Яка історія Новорічної ялинки?

Лідер німецької Реформації Мартін Лютер у ясний та морозний святвечір ішов додому через ліс. Раптом він звернув увагу на ялинку, крізь віти якої яскраво просвічували зірки. Це справило на Лютера велике враження, що вдома він поставив ялинку для своєї сім ї і прикріпив до її гілочок свічки. Вогники свічок нагадували йому зірки на небі.

                                                                                                     

Учень. У 1699 році Петро І Указом «Про святкування Нового року» повелів «роки обчислювати, як на заході, з 1 січня, і прикрашати домівки сосновими і ялинковими гілками». Зелені в будь-яку пору року ці гілки символізували безсмертя, вічну молодість, сміливість і гідність. З цього часу ми прикрашаємо свої помешкання ялинками.

Учень. Це потрібно знати:

  • Хвойні ліси – легені планети. Хвойне повітря не дає змогу поширюватися хвороботворним мікробам. Гектар лісу протягом року очищає 18 млн. кубічних метрів повітря, збираючи близько 36 т пилу.
  • Ялина і сосна - перше джерелом лісової аптеки.  З хвої виготовляють ліки для лікування легеневих захворювань.
  • З однієї сосни за рік збирають 2 –4 кг смоли, близько 10 кг хвої, з якої виробляють вітамін С та інші лікарські речовини, необхідні людському організму .
  • . З ялини бджоли збирають пилок. Хвоя виділяє медяну росу, з якої бджолина сім’я за 1 день може зібрати до 4 кг меду.

Учень.

  • . З деревини ялини виготовляють човни, музичні інструменти, меблі, папір, шовк,фанеру для літакобудування, будують будинки…
  • Голки у ялини і сосни оновлюються поступово, живуть 5-7 років. Щоб вирости ялині потрібно 12 років.
  • Хвойні дерева є довгожителі: ялини і сосни живуть до 600 років. Найстарше дерево-рекордсмен, яке живе у горах Швеції – 9 950 років.
  • Шишки сосни можуть передбачати погоду. Якщо на вулиці сухо, то вони розкриваються, а якщо волого – закриваються.

Учень.

  • Єдині птахи, що виводять пташенят узимку у найсильніші морози, - шишкарі. Пояснюється це тим, що основною їжею цих птахів є насіння шишок, які дозрівають на початку зими. Тому і з’являється пташенята у шишкарів узимку – в самий розпал дозрівання ялинового насіння.

Учень.

  •      В Україні поширена ялина звичайна або європейська (20-50 м завдовжки). Серед рослинного світу найбільшої турботи потребують ліси, вони є головними очисниками забрудненого повітря.

Учень.

      За даними ООН, щорічно на планеті вирубують понад 3 млрд. кубічних метрів лісу. З порушенням кількості лісів вітри розгуляються і виникає  значна кількість ураганів, в горах  зсуваються ґрунти від довгих і затяжних дощів, сніги з гір лавинами сходять в річки, а  гірські води спричиняють великі повені. У1992 році в Ріо-де-Жанейро на Всесвітньому екологічному форумі було прийнято угоду щодо використання лісів. У ній говорилося про те, що всі люди планети повинні взяти участь в «озелененні світу» та збереженні лісів.

Учень.

    Уже декілька років, з метою недопущення знищення молодих хвойних насаджень новорічні ялинки маркуються спеціальними уніфікованими засобами (бірками, самоклейними етикетками), вони містять індивідуальний номер та відповідний штрих-код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини.  Хочете натуральну ялинку?  Переконайтесь, що не купуєте її у браконьєрів, перевірте маркування.

Учень.

    Для тих, хто все ж вирішив збагатитись незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок за кожне деревце передбачено штрафи – від 484 грн до 2000 грн в залежності від діаметра стовбура.

 

Вірші про ялинку

Ялинка у лісі зростала

Була зелена, чепурна.

Та раптом – раз – її зрубали.

Вже не красується вона,

Її прикрасять, причепурять,

Та лиш на свято, лиш на мить.

А після свята геть пожбурять.

І буде у снігу жовтіть.

Осиплюються її хвоїнки.

Та будуть на снігу лежать,

Мов тихий спогад про ялинку,

Якій би жить і виростать.

Несем ялинки знову – в кожну хату!

Та чи така вже мудра мода ця,

Ялинкам знову падати й зітхати:

  • Навіщо нищить юні деревця?

Вирощуєм ялинок ми трильйони!

Це тих, що завтра кинем у вогонь.

Пеньочків трильйони дим огорне,

Саджаєм ліс, лиш щоб його спалить?

Вирощуєм – й одвозим на базари…

 

                             НЕ РУБАЙ ЯЛИНУ

 

Снігом вкрило землю, білим візерунком,

Кришталевим бісером одягнулось все.

 Парубок красивий перед Новим Роком

 З наміром... зрубати до ялинки йде.

 Не рубай ялину, бо ялина плаче

І у лісі хвоя запах віддає!

Ти рубаєш долю і любов, юначе,

 Не тривож красуню, хай вона росте!

Зрубаний пеньочок від краси лишився,

 Вітер невблаганно замітав сліди.

 Де тебе понесли?, - ліс її спитався,

 Зашуміли болем затяжні сніги.

...У кімнаті чисто, дорогі обої,

Стукає годинник, час бере своє.

 Подарунок з лісу у передпокоях

Одягнули в розкіш, в плаття золоте.

Заблищали сяйвом гілочки ялини

В розмаїтті кульок й дорогих прикрас.

Музика лунала, Новий Рік гостинно

Поглядав у шибку, коли вибив час.

Хвилею шампанське бризнуло високо,

Стукнулись фужери в урочистий дзвін.

Я вітаю щиро всіх із Новим Роком!

Свідком є красуня, що приніс у дім.

 Всі раділи долі, тільки не ялина,

Сохла у куточку в зелені сльоза.

Завтра в Новім році перша її днина,

 А на другий просто викинуть в сміття.

Не рубай ялинку, бо ялинка плаче,

І у лісі хвоя запах віддає!

Не рубай ялинку, не рубай, юначе,

Хай вона веснує, хай вона росте!

 

Учень.

       Відтак ми закликаємо ВАС приєднуватися до нас, аби врятувати КРАСУНІ ЯЛИНКИ, щоб вони жили щонайменше до 500 років. Адже можна використовувати  замінники вирубаних ялинок: штучна ялинка; жива ялинка на подвір'ї чи вулиці; композиція з хвойного гілля традиційний український дідух, жива ялинка у горщику, що може рости у квартирі багато років й безліч майстерно виготовлених ялиночок чи композицій зі штучних та природних матеріалів (з гілочок сосни та ялинки, паперу, тканини, дерева, пір'я, макаронних виробів,кори, тощо). Це привід проявити свої творчі здібності та фантазію.

Учень.

. Таким чином, ми подбаємо про природу.

       Новорічні композиції прекрасно вписуються в сучасний інтер'єр. Вони прикрашають новорічні столи, підносяться як подарунки. Їх можна поставити на обідній чи книжковий стіл, сервант, книжкову полицю, телевізор.

.

Вчитель.                                                         

Пам'ятайте:

    Рубка дерев призводить до непоправних наслідків. Потрібно садити дерева, а не рубати. Цим ми очистимо повітря, дбатимемо про воду, землю, її красу. Ялинки, як і інші дерева, треба берегти!

 

Всі учні.

 «Не знищуйте живих ялинок! Бережіть ліс!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Збережи ялинку!

    Як гірко буває бачити , що вже в перших числах січня стрункі деревця ялин викинуто на вулицю, як непотрібний мотлох. Подаруймо ялинці життя. Збережемо ліс для майбутніх поколінь. Адже ліс – безцінний дар природи. Він є надійним захисником полів, лугів, пом’якшує клімат, поліпшує водний режим, захищає від суховіїв та пилових буревіїв, водойми оберігає від замулювання та пересихання. Ліс – величезна фабрика цілющого повітря. Це легені наших міст і сіл. Ліс – прикрашає землю, годує і зодягає людину, дає їй тепло і будівельний матеріал для житла. Але, на жаль, великих збитків лісам завдає недбале ставлення людини до лісових насаджень, особливо в переддень Новорічних свят. Кожна людина хоче мати найкращу і найбільшу ялинку. Люди! Подумайте! Лише одна ялинка очищає повітря, яким дихає людина цілий рік. То чи варто її рубати, а потім після свята викинути? Краще прикрасьте свій дім штучною ялинкою, композицією, зробленою власноруч.

      Бережіть, не рубайте ялинку!

 

Любі друзі!

Вітаю всіх із Новим роком!

Бажаю веселих свят і

здійснення мрій. Я звертаюсь

до вас з проханням:"Збережіть

красу нашої землі! Не рубайте 

ялиночки! Залишіть нас у 

рідному лісі! А ми з нетерпінням

чекатимемо вас у гості."

 

                            Ваша ялиночка

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 жовтня 2020
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку